Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-09-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesiapa menempatkan dirinya di tempat yang menimbulkan persangkaan maka janganlah menyesal kalau orang menyangka buruk padanya
-- Umar Al-Khatab

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 39
Ahli: 0
Jumlah: 39




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 8 hari yang lalu
alongmina: 12 hari yang lalu
muslimin23: 17 hari yang lalu
kasih_kekasih: 22 hari yang lalu
budakbesar: 28 hari yang lalu
azemi: 32 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Jom pakat pakat belajaq loghat Kedah.....


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Jom pakat pakat belajaq loghat Kedah.....

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Jom pakat pakat belajaq loghat Kedah.....

falah_nurani
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.09.2005
Ahli No: 19262
Posting: 83
Dari: madrasah

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-09-06 02:21


ana nak tambah sikit..baru ni ana ada pergi kursus kepimpinan kat ns,,ana kenal lah dengan seorang sahabat tu dr kedah..dia cakap "mak andak kami...blabla"lebih kurang macam tulaa..ana tanya dia mak andak tu apa ye? rupa-rupanya mak andak tu, ibu saudara/aunty lah..heheheh..

Bookmark and Share

  


  Member Information For falah_nuraniProfil   Hantar PM kepada falah_nurani   Quote dan BalasQuote

asma_husna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25817
Posting: 63
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 01-09-06 09:40


Pada 01-09-06 02:21 , falah_nurani posting:

!!! QUOTE !!!

ana nak tambah sikit..baru ni ana ada pergi kursus kepimpinan kat ns,,ana kenal lah dengan seorang sahabat tu dr kedah..dia cakap "mak andak kami...blabla"lebih kurang macam tulaa..ana tanya dia mak andak tu apa ye? rupa-rupanya mak andak tu, ibu saudara/aunty lah..heheheh..


memang lah...
anak menakan ana panggil ana mak ndak. :-) :-) :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For asma_husnaProfil   Hantar PM kepada asma_husna   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-09-06 09:49


Pada 29-08-06 17:01 , dingin_subuh posting:

!!! QUOTE !!!


kedah maju 2010..


untuk pengetahuan lah kan, kedah maju 2010 dah tak jadi slogan kedah, dah bertukar kepada Kedah Gemilang. kami ada bertanya jugak dengan Penolong Pengarah UPEN Kedah, dia kata, slogan tu berubah apabila tampuk pemerintahan berubah. yelah dulu Sanusi sekarang ni Mahadzir...lain orang lain perjuangan..:)


-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker


Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-09-06 09:53


Pada 29-08-06 16:39 , brapelamedaa posting:

!!! QUOTE !!!

nak pebetoi sikit..MAKAN DAHDAH..bukan makan dadah....ada yang komen sblumni...
ingatla....if ada apa-apa ayat yang berakhir dengan huruf lah..tukaq jadi Q....ex:lapar=lapaq,cucor=cucoq,liar=liaq...
if akhirannya ada huruf pergi,perkataan tak berubah..ex:kampung=kampung,lambung=lambung....
if akhir dengan huruf S,tukaqla jadi IH...ex:bagus=baguih,tak celus=tak celuih,gabus=gabuih...

tapi kat tempat saya(changlun-dekat bukit kayu hitam) lagi teruk,dahlah bahasa kedah pekat...campoq lagi dengan bahasa siam...lagi pekat...kat rumah saya 'speaking' siam dengan keluarga...dah biasa agaknya.....if tau lagi syok kalau loghat kedah+siam....



loghat siam+kedah, lagilah pening nak faham. dulu arwah ayah selalu cakap siam masa balik raya kat rumah tok kat pendang. pekat siamnyer. kami yang tak faham ni, melangut saja lah.. orang gelak, kami gelak, orang senyum kami pun senyum lah...

tapi, terasa rugi, tak dan nak blajaq cakap siam lah. kalau budak..mesti hebat speaking siam.. :di


-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker


Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-09-06 23:22


Pada 01-09-06 09:49 , ismi_safiza posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-08-06 17:01 , dingin_subuh posting:

!!! QUOTE !!!


kedah maju 2010..


untuk pengetahuan lah kan, kedah maju 2010 dah tak jadi slogan kedah, dah bertukar kepada Kedah Gemilang. kami ada bertanya jugak dengan Penolong Pengarah UPEN Kedah, dia kata, slogan tu berubah apabila tampuk pemerintahan berubah. yelah dulu Sanusi sekarang ni Mahadzir...lain orang lain perjuangan..:)



betul tu... Kedah Maju 2010 dah ditukar kepada Kedah Gemilang... sebab Kedah Maju 2010 tu zaman YAB Datuk Seri Setia Diraja Syed Razak jadi menteri besaq... lah ini dah Datuk Seri Mahdzir Khalid pula jadi menteri besaq dia tukaqlah... tapi agenda untuk jadikan Kedah negeri maju tu tetap berjalan jugak.. slogan saja bertukaq..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

brapelamedaa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.07.2006
Ahli No: 25516
Posting: 29
Dari: kulim

malaysia  


posticon Posting pada: 03-09-06 00:10


loghat siam+kedah, lagilah pening nak faham. dulu arwah ayah selalu cakap siam masa balik raya kat rumah tok kat pendang. pekat siamnyer. kami yang tak faham ni, melangut saja lah.. orang gelak, kami gelak, orang senyum kami pun senyum lah...

tapi, terasa rugi, tak dan nak blajaq cakap siam lah. kalau budak..mesti hebat speaking siam..

kalusaudari ismi safiza,atausapa saja nakblajaq loghat siam,saya boleh ajarkan....


-----------------
"tidak semua apa yang kita ingini akan kita dapat di dunia ini...."


Bookmark and Share

  


  Member Information For brapelamedaaProfil   Hantar PM kepada brapelamedaa   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-09-06 01:49


Pada 03-09-06 00:10 , brapelamedaa posting:

!!! QUOTE !!!



kalusaudari ismi safiza,atausapa saja nakblajaq loghat siam,saya boleh ajarkan....



ermm boleh ajarkan saya tak? teringin sesangat nak blajaq bahsa siam ini... tapi takdak cikgu nak tolong ajaq...


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-09-06 10:32


:-di biasa nya akan ada persamaan dalam dialek percakapan antara negeri2 yang bersempadan dengan siam....macam kelate,kedah......


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

  


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-09-06 10:39


cek nak blajaq juga boleh...
cek tau sikit² saja.. :-di ;-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

emi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4053
Posting: 139
Dari: Alor Setar, Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-09-06 13:21


Pada 03-09-06 10:32 , eme86 posting:

!!! QUOTE !!!

:-di biasa nya akan ada persamaan dalam dialek percakapan antara negeri2 yang bersempadan dengan siam....macam kelate,kedah......



Ye ka? lain bebenor lah..... :lol:


-----------------
Ukhwah itu indah bila bertemu dan berpisah kerana Allah S.W.T


Bookmark and Share

  


  Member Information For emiProfil   Hantar PM kepada emi   Quote dan BalasQuote

brapelamedaa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.07.2006
Ahli No: 25516
Posting: 29
Dari: kulim

malaysia  


posticon Posting pada: 04-09-06 10:53


oklah,ni intro bahasa siam...bahasa siam mudah,tak macam bahasa omputih..tak tebalik-balik...tapi 1 huruf boleh buat satu ayat,tapi slengnya berlainan....ex:khai khaiy kaiy kai=siapa yang jual telur ayam itu.....
siapa nama kamu=meng cher arai...
nama saya brapelamedaa=ku cher brapelamedaa...
awak tinggal di mana?=meng yo tong nai...
saya nak ikut bersama=ku chi pai duai
cinta/sayang=rakter
lega rasanya=sebai-sebai
ambik=auw
pergilah=pai leir
dimana=tong nai
rumah=renn
ada=nyang
Kenapa=dai lah
awak kenal saya tak=meng ro chak ku?
saya=ku
awak=meng
adik=nong
sebai-sebai..kong chepai sebai...anda yang nepai boleh rakter sidai...poyang me pai sekrai...sebai-sebai...me wandai mana tai cheplier....=lega rasanya..tiada apa fikir...rasanya cintaku kian berputik...begitulah >


-----------------
"tidak semua apa yang kita ingini akan kita dapat di dunia ini...."


Bookmark and Share

  


  Member Information For brapelamedaaProfil   Hantar PM kepada brapelamedaa   Quote dan BalasQuote

brapelamedaa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.07.2006
Ahli No: 25516
Posting: 29
Dari: kulim

malaysia  


posticon Posting pada: 04-09-06 10:57


kepada ahli ukhwah yang nak tau 1-1 perkataan,jangan malu2 sila tuliskan disini,insyaALLAH saya akan terjemahkan...


-----------------
"tidak semua apa yang kita ingini akan kita dapat di dunia ini...."


Bookmark and Share

  


  Member Information For brapelamedaaProfil   Hantar PM kepada brapelamedaa   Quote dan BalasQuote

nmz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.11.2003
Ahli No: 5323
Posting: 226
Dari: shah alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-09-06 11:51


ana nak belajar loghat BALING:-):-)

walaupun 5tahun ana belajar kat sana, tapi still tak dapat nak paham lagi...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nmzProfil   Hantar PM kepada nmz   Quote dan BalasQuote

hafiz86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2006
Ahli No: 24920
Posting: 253
Dari: Bumi Hang Tuah

Melaka  


posticon Posting pada: 04-09-06 13:15


saya nak belajar loghat kedah
bestlah
hehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafiz86Profil   Hantar PM kepada hafiz86   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-09-06 13:38


Pada 04-09-06 10:53 , brapelamedaa posting:

!!! QUOTE !!!

oklah,ni intro bahasa siam...bahasa siam mudah,tak macam bahasa omputih..tak tebalik-balik...tapi 1 huruf boleh buat satu ayat,tapi slengnya berlainan....ex:khai khaiy kaiy kai=siapa yang jual telur ayam itu.....
siapa nama kamu=meng cher arai...
nama saya brapelamedaa=ku cher brapelamedaa...
awak tinggal di mana?=meng yo tong nai...
saya nak ikut bersama=ku chi pai duai
cinta/sayang=rakter
lega rasanya=sebai-sebai
ambik=auw
pergilah=pai leir
dimana=tong nai
rumah=renn
ada=nyang
Kenapa=dai lah
awak kenal saya tak=meng ro chak ku?
saya=ku
awak=meng
adik=nong
sebai-sebai..kong chepai sebai...anda yang nepai boleh rakter sidai...poyang me pai sekrai...sebai-sebai...me wandai mana tai cheplier....=lega rasanya..tiada apa fikir...rasanya cintaku kian berputik...begitulah >



macam meng cher arai tu kan... perkataan meng tu, e tu e pepet ke e taling? kira bunyi e macam dalam karpEt ke atau sEmut?

ehehe..

p/s: ku cher meow meow... huhu


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

Marziana_
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.10.2005
Ahli No: 20064
Posting: 96
Dari: Bumi Allah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-09-06 15:22


Assalamualaikum...

Saya pun sekarang duduk kat kedah...
adalah belajar sikit-sikit bahasa kedah...
best juga...


-----------------
Benarlah tiada IMAN tanpa ISLAM,dan benarlah tiada ISLAM tanpa IMAN.

Membangun bersama ISLAM.
Takbir! ALLAHUAKBAR..


Bookmark and Share

  


  Member Information For Marziana_Profil   Hantar PM kepada Marziana_   Quote dan BalasQuote

asma_husna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25817
Posting: 63
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 04-09-06 16:07


Pada 04-09-06 11:51 , nmz posting:

!!! QUOTE !!!

ana nak belajar loghat BALING:-):-)

walaupun 5tahun ana belajar kat sana, tapi still tak dapat nak paham lagi...


bagi setengah orang mudah saja belajaq loghat baling.
tapi ada yang kata susah.tengok lidah lah...

ini ana bagi 5 perkataan dulu:
tubit=keluar
a=air
kelik=balik
pergi=pergi
anda=kuih

:-) :-) :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For asma_husnaProfil   Hantar PM kepada asma_husna   Quote dan BalasQuote

asma_husna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25817
Posting: 63
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 04-09-06 16:09


ada kesilapan teknikal sikit sorry eh?
yang no.4 dengan 5 tu salah.ada problem sikit.

Bookmark and Share

  


  Member Information For asma_husnaProfil   Hantar PM kepada asma_husna   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-09-06 17:03


bahasa kedah ni kasaq...
kadang-kadang kelakuan pun nampak macam kasaq...
tapi ht mereka baik sebenarnya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-09-06 10:21


Pada 04-09-06 17:03 , Al-Mustaqqim posting:

!!! QUOTE !!!

bahasa kedah ni kasaq...
kadang-kadang kelakuan pun nampak macam kasaq...
tapi ht mereka baik sebenarnya...


awar, kasaq sangat ka orang kedah ni...


-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker


Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

msaidins_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 27385
Posting: 218
Dari: http://www.msaidins.com/

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-11-06 11:25


jenuh juga cakap loghat kedah i. alhamdullillah, lulus dah agaknya kalau ada test speaking loghat kedah..best duduk kedah ni, macam-macam ada. mklumlah,sudah masuk tahun kedua stay kedah ni...

Sudut Belajar Bahasa Bajau Filifina:

makan-mangan
minum-nginum
senyum-istowa'

Bookmark and Share

  


  Member Information For msaidins_85Profil   Hantar PM kepada msaidins_85   Quote dan BalasQuote

fizal86_anakpadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.07.2006
Ahli No: 25417
Posting: 179
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-12-06 17:02


hah...
jawab2.
jenuh

Bookmark and Share

  


  Member Information For fizal86_anakpadiProfil   Hantar PM kepada fizal86_anakpadi   Quote dan BalasQuote

al_farisi
WARGA SETIA
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6556
Posting: 608
Dari: Tiada kepada ada & ada kepada tiada

iran   avatar


posticon Posting pada: 06-12-06 17:15


Ramai lah jugak noo. Dok teringin nak belajaq bahasa kedah. Nampak macam kasaq tapi lembut. Mukala kata nak belajaq bahasa kedah, mai lah ke kedah. Jom pergi Kedah.
[ Telah diedit oleh: al_farisi pada 06-12-06 17:22 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For al_farisiProfil   Hantar PM kepada al_farisi   Quote dan BalasQuote

era
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15229
Posting: 129
Dari: b.baru bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-12-06 17:19


ana pun minat jugak nak blajaq longhat kedah ni...
;-) ;-) ;-)
[ Telah diedit oleh: era pada 06-12-06 17:20 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For eraProfil   Hantar PM kepada era   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-12-06 21:21


nak belajar juga....

Bookmark and Share

  


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 06-12-06 21:24


sila2..belajar jangan tak belajar..

Bookmark and Share

  


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 06-12-06 21:25


loghat kedah sama ke dengan loghat negeri utara yang lain?

Bookmark and Share

  


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

Lubnaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.07.2006
Ahli No: 25241
Posting: 133
Dari: Kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-12-06 21:32


suka juga dengar org cakap kedah...macam meriah kalau mereka berborak sesama mereka...mula2 saya dengar macam kasar juga...lama2 jadi kelakar..dengan karekter orang-orang kedah yang ramah2 belaka...saya pun da fasih cakap kedah.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For LubnaaProfil   Hantar PM kepada Lubnaa   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-12-06 22:31


Pada 06-12-06 21:32 , Lubnaa posting:

!!! QUOTE !!!

suka juga dengar org cakap kedah...macam meriah kalau mereka berborak sesama mereka...mula2 saya dengar macam kasar juga...lama2 jadi kelakar..dengan karekter orang-orang kedah yang ramah2 belaka...saya pun da fasih cakap kedah.....


a'aa betuila itu,,
roomate ana pun org kedah sampai kami reka ayat and perkataan baru hasil gabungan kedah+ganu..hehehe
:-D :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

syah_apium
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1424
Posting: 415
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-12-06 23:25


salam

dulu, saya kutuk jugak dengan bahasa kedah
tapi kata pepatah tak kenal maka xcinta
tapi loghat Kedah ni unik sikit
kawan saya habaq macam org hidung tsumbat
maaf no

Bookmark and Share

  


  Member Information For syah_apiumProfil   Hantar PM kepada syah_apium   Quote dan BalasQuote

Asyiqqin
Warga Rasmi
Menyertai: 14.01.2006
Ahli No: 21936
Posting: 13
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-12-06 02:24


saya dulu dok kat.... memang unik bahasa nii....rindulh bahasa kedah....esok balik kedah...tak sbrnya.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For AsyiqqinProfil   Hantar PM kepada Asyiqqin   Pergi ke Asyiqqin's Website   Quote dan BalasQuote

Farveen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2006
Ahli No: 27631
Posting: 256
Dari: Bangi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-12-06 16:33


Pada 06-12-06 21:25 , jutawanmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

loghat kedah sama ke dengan loghat negeri utara yang lain?


salam..
kalau org yang bukan org utara, memang mereka akan cakap sama saja loghat kedah dengan loghat utara yang lain..

saya org penang..org pulau...memang jelas sangat berbeza loghat kedah, penang, perlis dengan taiping..

macam org perlis cakap kenciang (kencing), penang pulau, huruf r disebut betul-betul "rrr", org kedah r jadi "gh", contoh: meghah (merah), tapi penang seberang (seberang jaya, prai), cakap macam org kedah sikit..taiping macam banyak dipengaruhi loghat biasa..

macam maghi (mari), org utara sllalu cakap mai..org taiping cakap "maghi", kan? betul tak..tak ramai kawan org taiping..

tapi yelah, saya bukan pandai sangat..asal saja penang, beso kat ktn..hehe..tapi cakap penang boleh lah sikit-sikit..cakap kedah susah sikit..tebelit lidah..

dulu sekolah menengah kat kedah, selalu kena gelak sebab cakap tak fasih..last2 saya cakap macam penang saja..habis cerita..hehe

bagus juga ada org concern pasal loghat utara ini..loghat utara memang unik..sebab saya org penang, saya rasa loghat penang paling best..hehe.. :lol:


-----------------
http://360.yahoo.com/farwynafaroque


Bookmark and Share

  


  Member Information For FarveenProfil   Hantar PM kepada Farveen   Pergi ke Farveen's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 21:01


HUHHH!!!     **** Last Posting -- 07-12-06 16:33. ****

KIHHKKIIHH!!! Punya laahh saya seluk topic under Pengetahuan Am
tiba-tiba jumpa Title niiihh.. Entah laahh Kenapa saya pun terikut
dok main "hang-hang" dalam forum niihh sejak kehadiran pemburupokok..
HHIIHHIEE... Siap kena sound dalam YM lagii.. Ampun laahh akak-akak
abang-abang sekalian.. Saya niihh orang Ipoh.. kat Ipoh biasanya kami
cakap macam biasa tapi cuma tak guna "Kau" ataupun "Engkau" tapi
saya cakap dengan kawan-kawan di sekolah dulu pun main "hang-hang"
jugakk.. KIIHHKIIHH!! Tak kasar bagi kami cuma bagi sesetengah
orang, mungkin tak bess bunyinya.. Maklumlah ibu saya pun orang
Penang.. Kampung pun Penang cuma tinggal di Ipoh saja.. HIHHIEE!!!

p/s: OOII pemburupokok!! Angg dengaqq tak niihh?? KIHHKKIHH!!!
Angg kata hari ttuuhh nak maii UM jumpa Ghazi passtuuh ajak aku
sekali.. Bilanyaaa cchheeekkk OOIII.... HHHIIEE.... Sengall tull... :-D :-D



Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Jom pakat pakat belajaq loghat Kedah.....

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.157929 saat. Lajunya....