Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-07-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda melakukan apa yang selalu anda lakukan, anda akan mendapat apa yang selalu anda dapat
-- Seminat NLP

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mohamad_asman
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43030

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 9
Ahli: 0
Jumlah: 9




  Yang Masuk Ke Sini
Nuri2017: 17 hari yang lalu
hajime_kindaichi: 20 hari yang lalu
darul_numan81: 23 hari yang lalu
Zaleehani: 25 hari yang lalu
nice_pesan: 35 hari yang lalu
aliya_hudi97: 46 hari yang lalu


Rawatan Alternatif
Topik: Nak pulihkan rabun???


Carian Forum

Moderator: Admin, Prof_Muslim
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Rawatan Alternatif
    »» Nak pulihkan rabun???

Please Mendaftar To Post


Oleh Nak pulihkan rabun???

faina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 607
Posting: 151
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 13:08


assalamualaikum..

camne nak baik dr rabun mata arr...
mane taknye kekadg rimas gak pakai spek nih..
kalo tak pakai kang..bertambah2 rabun lakk..
hmmm..mmg nyesal dulu pendapatan nyesal kemudian tade gunenye...!!


-----------------
Sedarkah kita!
::. kiTa terCari-cAri aPa yg kiTa Mahu .:: Tapi taK berTeMu ::. SedangKan kaDang ia Ada di DepaN MatA .:: cUMA kIta saja Yang taK tAu!! ::.

Bookmark and Share

  


  Member Information For fainaProfil   Hantar PM kepada faina   Quote dan BalasQuote

ainul_nabila
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 55
Posting: 394
Dari: Serikembangan/putrajaya

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 13:11


aah la ana pun sama,macam mana ye!!!ade tak caranya..tapi ayah ana kata masa mandi jgn pejam mata..

-----------------
HidUp Ini InDah Jika
segaLAnYa kErAnA ALLAH!!!

http://img75.photobucket.com/albums/v229/irda82/ainul3.jpg

Bookmark and Share

  


  Member Information For ainul_nabilaProfil   Hantar PM kepada ainul_nabila   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 259
Posting: 306
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 13:16


assalamualaikum..

hmm..petua nk pulihkan rabun ye??kene tgk gak tahap kerabunan tuh..kl dh power tinggi sgt susah siket la..tp blh try gune contact lens..haa..x payah nak rimas2 lg..kan..kan..

lg 1 petua..kwn fi ckp..selalu tgk pokok2 hijau..pepagi lps subuh ke..ha..cube tgk kehijauan pokok2 tu..selain dpt ketenangan..insyaAllah blh kurangkan rabun tu..x tau la mujarab ke x..tp kwn fi tu dh x pakai spek dh skrg..

lg 1..bykkan makan betik,karot..yg ada vit A kl x silap..blh jugak..

slamat m'cube..

-----------------
"jadilah spt pohon kayu yg lebat buahnya,tumbuh di tepi jalan, dilempar dgn batu,tetapi dibalas dgn buah"---Saidina Abu Bakar

Bookmark and Share

  


  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

ainul_nabila
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 55
Posting: 394
Dari: Serikembangan/putrajaya

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 13:29


kanta lengkap yg macam mana elok..ana dah pakai tapi tk selesa...

-----------------
HidUp Ini InDah Jika
segaLAnYa kErAnA ALLAH!!!

http://img75.photobucket.com/albums/v229/irda82/ainul3.jpg

Bookmark and Share

  


  Member Information For ainul_nabilaProfil   Hantar PM kepada ainul_nabila   Quote dan BalasQuote

Putera83
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 443
Posting: 22
Dari: Kuala Terengganu,Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 22-05-03 13:29


a'a...ana pun penah try amal makan carot...alhamdulillah skrg ni power spek ana tak naik lagi...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Putera83Profil   Hantar PM kepada Putera83   Quote dan BalasQuote

faina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 607
Posting: 151
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 13:38


emm..cam yg sedari fi cakapkan tuh...tgk kehijauan tumbuh2an..mmg tak dinafikan..faina pon penah dgr..dan tgh try...
makan carrot tuh..w/pun tak bape ske..nantila..faina nak try makan..sblm nih penah gak dgr...tp sbab tak ske tu tak makan tuhhh..
haa..betik tuhh..sukerlaaa.. ..

contact lens...emmm..tak terpikir lg nak pakai..maybe sbab takut faina tak reti jage sgt..nnt lelama maleh nak pakai..first time tu mmg berkobar2..

-----------------
Sedarkah kita!
::. kiTa terCari-cAri aPa yg kiTa Mahu .:: Tapi taK berTeMu ::. SedangKan kaDang ia Ada di DepaN MatA .:: cUMA kIta saja Yang taK tAu!! ::.

Bookmark and Share

  


  Member Information For fainaProfil   Hantar PM kepada faina   Quote dan BalasQuote

siraj_alqalbi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 741
Posting: 48
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 25-05-03 23:37


ermmm ... assalamua'laikum

saya pun rabun
kalo sesape nak try pakai lens ... cubalah , saya dah try , meskipun menyeksakan , insya Allah bley elokkkan skit mata kita

nak kater...tgk menda2 yg hijau tuh , payah laa especially , kampus2 kat ibu kota ...mana nak tgk menda hijau .... hutan batu aderlaaa

Bookmark and Share

  


  Member Information For siraj_alqalbiProfil   Hantar PM kepada siraj_alqalbi   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1534
Dari: :: Terengganu/Selangor ::

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-05-03 02:17


Assalamualaikum....

nak pulihkan dari rabun?? herm...ni cara yg dah lama org tahu..tapi ana nak syorkan cara ni buat semua sahabat yg nak pulihkan rabun....

----> makan carrot bebanyak..... <-----

salam ukhwah...

-----------------
:: Salam Persaudaraan Untuk Semua :) ::

Bookmark and Share

  


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

aiz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 273
Posting: 275
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 26-05-03 13:32


aiz pun rabun jugak,aiz dah pernah cuba time mandi jgn pejam mata,tp macam tu jugak,satu petua yg aiz tahulah,setiap pagi letak air embun kat mata,insyaallah...tp power aiz ttp jugak naik mungkin slalu mengadap komputer.sahabat yg lain ada petua lain tak?

Bookmark and Share

  


  Member Information For aizProfil   Hantar PM kepada aiz   Pergi ke aiz's Website   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 259
Posting: 306
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-05-03 12:07


assalamualaikum...

hmm..kl nk mudah..ade rawatan t'kini..gune laser..insyaAllah..mmg x rabun dah lps nih..tp ongkosnya..mahal..bg sesape yg mampu..blhla...

fi ingatkan nk gak try gune contact lens..tp mak x kasi la.. lps dh keje nnt baru blh..heheh..kene tunggu grad la nampaknye..

-----------------
"jadilah spt pohon kayu yg lebat buahnya,tumbuh di tepi jalan, dilempar dgn batu,tetapi dibalas dgn buah"---Saidina Abu Bakar

Bookmark and Share

  


  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

MuTTaQiN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 203
Posting: 594
Dari: ::Gombak @ Bumi Ilmu::

Selangor  


posticon Posting pada: 28-05-03 14:34


oh yer pembedahan laser sagat bahaya,jika kita memejamkan mata mata kita akan buata dan rosak,manakala pembedahan laser ini masih baru lagi dan sedang dicuba,ia mungkin membawa kesan baik dan buruk,seperti cikgu ana dia mengambil pembedahan laser tetapi selelpas beberapa tahun power dia meningkat mendadak dan lebih dari power sebelum pembedahan,dan jika nak mengambil pembedahan laser mestilah umur lebihkurang 20thn lebih,so pada pandagan ana lebih baik kita tak maik risiko,kos mahal pulak tu

-----------------
[img /]http://www.inminds.co.uk/boycott-poster3.jpg[/img]

Bookmark and Share

  


  Member Information For MuTTaQiNProfil   Hantar PM kepada MuTTaQiN   Quote dan BalasQuote

isa-VR4
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 20
Posting: 571
Dari: Kemaman Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-07-03 03:14


sekarang ni ade alternatif lain kalau nak repair mata yg rabun
hasil drpd penyelidikan oleh saintis (fizik opto-laser),didapati cahaya laser dapat mengembalikan masalah rabun tu..tapi dengan izin Allah...

boleh gi hospital kalau nak tahu lebih lanjut


[ Posting ini telah di edit oleh: isa-VR4 pada 2003-07-06 03:16 ]

Bookmark and Share

  


  Member Information For isa-VR4Profil   Hantar PM kepada isa-VR4   Pergi ke isa-VR4's Website   Quote dan BalasQuote

heris
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 388
Posting: 250
Dari: bumi Allah

yemen  


posticon Posting pada: 06-07-03 10:16


akum..

mmm, rabun mata yerk, hmm, pernah heris terbaca, bahawa, carrot boleh membantu orang yg mata rabun, leh cerah balik, wallahu A'lam..mm, ni rabun pasai apa ni..? baca buku dalam gelap ker..?

-----------------
[img]http://www.musleem.com/mysite/themes/Sunset/images/logo.gif[/img]

Bookmark and Share

  


  Member Information For herisProfil   Hantar PM kepada heris   Pergi ke heris's Website   Quote dan BalasQuote

mawarputih
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 146
Posting: 283
Dari: Bangsar, K.Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-07-03 11:04


Amboi.... macam2 petua yang sahabat sahabiah semua nak kongsikan yer.....

Lobak dan betik memang menjadi kegemaran ana dari dulu lagi. Tapi, still ana tak rasa perubahan pada tahap rabun mata ana nie.

Pandang pepohon hijau di waktu subuh tue, memang ana pernah dengar sebelum nie. Tapi malangnya tak mampu nak praktikkan sebab tinggal/belajar kat kota besar KL nie. Kat sini cukup susah nak cari rimbunan pokok. Bangunan batu byklah.....

Kalau ada sesiapa yang ada tips2 lain tue, boleh kongsikan dengan ana dan asahabat sahabiah yang lain... Ana dah tak tahanlah dengan power spec yang makin meningkat dari sehari ke sehari. Sampai pening kepala ana kalau ana pakai spec dalam tempoh masa yang terlalu lama.

Tolong yer....


[ Posting ini telah di edit oleh: mawarputih pada 2003-07-06 11:09 ]

Bookmark and Share

  


  Member Information For mawarputihProfil   Hantar PM kepada mawarputih   Quote dan BalasQuote

pondok_moden
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 260
Posting: 52
Dari: mantel bumi

Pahang  


posticon Posting pada: 07-07-03 16:47


Bercakap pasal power spec, ana punya pun dah kene tmbh. kalu tak pakai satu hari tak sah. kalu tak ana akan pening kepala.
Kalau anda petua yg best bleh kongsi bersama.

-----------------
oddisey


Bookmark and Share

  


  Member Information For pondok_modenProfil   Hantar PM kepada pondok_moden   Quote dan BalasQuote

pari2
Warga Rasmi
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2033
Posting: 5
Dari: jb

Johor  


posticon Posting pada: 07-07-03 16:53


pakai contact lense..kita rabun pon orang tak tau...sometimes, tak rasa rabun,pon..rasa cam orang yng normal lak

Bookmark and Share

  


  Member Information For pari2Profil   Hantar PM kepada pari2   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 08-07-03 14:26


carrot..kalau pai carrot boleh tak???

Bookmark and Share

  


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

opto_solehah
Warga Rasmi
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2001
Posting: 11
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 08-07-03 23:39


a'kum semua....
wahhh...byknye cara! tp stakat yg ana penah dengar dan tahu...smua tu mmg betul. ni bg optometris jawab lak...ana cube ek...
pd yg rasa rimas dgn spek, bole cuba contact lens..tak susah pun, mudah aje...yg penting, jaga hygiene. makanan bervit A tu pun penting..betik, lobak ke...pastu, briter gumbira utk org yg suka bercelak...kan celak ketika nak tido tu sunnah ek....pun boleh mencerahkan mata anda. bersugi pun boleh membantu. kalo tak percaya, tryla....pepagi bangun tido tu, tengokla tumbuhan hijau...yg duk kat hutan batu, terpaksala cari benda hijau skit...tryla...takkan takde langsung kot
nenek kat umah ana ni...usia 70thn, tp langsung xde mslh rabun. katenya, setiap pg duk baca Yassin then sapu kat mata. boleh cube ni....
pastu, jgn lak tenyeh2 mata tu...yg ada astigmatisma mungkin akan meningkat. buat keje dlm pencahayaan dan jarak yg betul tu penting, posisi ngadap komputer pun penting juga...jgn intai anak dara/teruna org...heheee
mm...stakat tu dulu la....len x ana sambung lagi...

Bookmark and Share

  


  Member Information For opto_solehahProfil   Hantar PM kepada opto_solehah   Quote dan BalasQuote

puteri_kasih84
Warga Rasmi
Menyertai: 21.06.2003
Ahli No: 1578
Posting: 16
Dari: Johor Bahru

Johor  


posticon Posting pada: 09-07-03 12:47


assalamualaikum,

macam cecara nak menghilangkan rabun ek... tapi kalu pasal contact lens tu kan... ade la dengar orang cakap kalu pakai contact lens tu leh masuk kat dalam mata... sampai leh jadi buta... tul ke?

Bookmark and Share

  


  Member Information For puteri_kasih84Profil   Hantar PM kepada puteri_kasih84   Quote dan BalasQuote

MencariSinar
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 532
Posting: 672
Dari: Seky. 9 Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-07-03 16:43


Assalamualaikum wbt..

hehehehe ana tahu nak pulihkan rabun ngan serta merta..sure confirm terang jelas clear lagi..heheehehe..tak perlu makan carrot..cam arnab..hehehe..gunalah cemin mata atau guna contact lens..ada warna² lagi..sure terang jelas dan nyata hehehehe... tul tak?..jgn mare yer...

wsalam


-----------------
Islam itu Indah

Bookmark and Share

  


  Member Information For MencariSinarProfil   Hantar PM kepada MencariSinar   Pergi ke MencariSinar's Website   Quote dan BalasQuote

akuzakie
WARGA SETIA
Menyertai: 23.06.2003
Ahli No: 1623
Posting: 448
Dari: Muar Tanah Air T'Cinta

Johor  


posticon Posting pada: 10-07-03 03:11


A'kum.. akuzakie setuju ngan pendapat ttg makan carot bebanyak.. dulu,masa akuzakie sblm SPM, check mata, perlu pakai cermin mata.. tp akuzakie degil xnak pakai.. rasa cam membazir pakai spek nie+menyusahkan.. yelaa byk yg x bestnyer.. so, pasang tekad makan syur2an hijau ngan carrot susu.. akhirnyer.. check pd penghujung 2001.. mata dah zero-zero.. normal.. yg member sorang lg yg rabun.. makin rabun.. so, try laa.. i-Allah

-----------------

[B] "Apa yang Kita Paling Nak.. Itu Yang Kita Takkan Dapat" -KARTINI- [/B]

Bookmark and Share

  


  Member Information For akuzakieProfil   Hantar PM kepada akuzakie   Pergi ke akuzakie's Website   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
Warga 5 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 962
Posting: 389
Dari: siNtOk

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-07-03 23:34


Hmm…bak cakap akuzakie tu..mmg ada betul nyer….ada sorg saintis yg rabun penah buat kajian ke atas diri dia….dia minum jus carrot byk2…akhirnya…rabun mata dia dah pulih…ana pun pakai spec jugak…dulu ana nak try contact lenses tapi mama ana tak bagilaa…dia kata bahaya..ntahlaa….skrg ni..ana slalu amalkan minum jus carrot susu…that’s one pf my favourite…hehee….

Wallahuallam..

Wassalam…


-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..

Bookmark and Share

  


  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Pergi ke UsTaZaH_CuTe's Website   Quote dan BalasQuote

a_whole_new_world
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1503
Posting: 195
Dari: s\'pore

singapore  


posticon Posting pada: 11-07-03 17:08


aper yg saya tau....tengok benda hijau seperti tumbuh-tumbuhan...tak der pun bleh tengok baju sekolah saya....pasal baju sekolah saya kaler hijau............

Bookmark and Share

  


  Member Information For a_whole_new_worldProfil   Hantar PM kepada a_whole_new_world   Quote dan BalasQuote

AsYraF_AmiRuLamiN
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 216
Posting: 34
Dari: Perak Darul Ridzuan

Perak  


posticon Posting pada: 11-07-03 23:03


assalamu'alaikum..

ramai jugak yg kat sini rabun dan tak rabun...adik salah seorang yg rabun..hehehe.. ...banyak juga petua yg diberikan oleh abg², kakak²...disini..yg pasal tengok tumbuhan hijau tu, adik penah dengar, dan tak salah, cikgu sains masa skolah dlu ada bagitau...pastu makan karot banyak², tak kira mentah² atau yg dah dimasak(masuk dlm gulai)..alhamdulillah, adik skarang power cermin mata dah kurang, tak bertambah lagi.. ..rimas btul nak pakai cermin mata nih..tapi kekadang kalau tak pakai sampai terlanggar benda yg kat depan...tak nampak...hehehe.. ..apa lagi petua yg paling elok yea...mesti ramai abg², kakak² kat sini yg ada petua nak kurang kan rabun..

Bookmark and Share

  


  Member Information For AsYraF_AmiRuLamiNProfil   Hantar PM kepada AsYraF_AmiRuLamiN   Quote dan BalasQuote

espiranza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 935
Posting: 192
Dari: negara akhirat kekal abadi

zambia   avatar


posticon Posting pada: 12-07-03 22:11


As'kum wrt...nak pulihakn rabun?pnah gak dengar ttg rawatan secara laser..saya pun pakai spek..dari form 3...maybe sbb baca buku/study dengan cahaya yang tak mencukupi..org kata kalau nak blajar cahaya kna terang..tapi dulu duk asrama..kan kalau nak stay up lepas kul 11 kna balajar kat koridor..hehehe..masa silam yg memberi kesan pd masa skrg..ahaks..

Bookmark and Share

  


  Member Information For espiranzaProfil   Hantar PM kepada espiranza   Quote dan BalasQuote

khaulah_alazwar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 927
Posting: 638
Dari: ::The Garden of Knowledge and Virtue::

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-07-03 09:55


Ana pun tak suke pakai spec ni...sakit hidung ana..ada la petua abang2 dan kakak2 ana kasi..diorang cakap..banyakkan membaca Al-Quran..

-----------------
"Tidak ada apa yang lebih manis dalam kehidupan ini melainkan apabila kita berjaya memperolehi kemanisan IMAN dan CINTA ILAHI"

Bookmark and Share

  


  Member Information For khaulah_alazwarProfil   Hantar PM kepada khaulah_alazwar   Quote dan BalasQuote

amanmalaysia_peace
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 312
Posting: 34
Dari: amman,jordan

syria  


posticon Posting pada: 13-07-03 23:14


akummm.....
aman pun pkai gak spek.......dari saat ke saat ...power sentiasa naik ....
petua yg aman pkai cam........

-mkan lobak ....best...takpun tomato...

-byk tgk keindahan alam ....cam hutan hijau ...laut mmembiru...kan dpat pahala...

-satu lagi jgn gunakan mata ke arah perkaara2 yg haram....that's all

yg lain tak tau la...tapi yg pentingnya sentiasa doa ngan allah dan dkat ngn NYA


salam keamanannnnn

-----------------
SaLam KEaMAnAN!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For amanmalaysia_peaceProfil   Hantar PM kepada amanmalaysia_peace   Quote dan BalasQuote

mubtasimah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.06.2003
Ahli No: 1619
Posting: 40
Dari: Makkah

saudiarabia  


posticon Posting pada: 15-07-03 16:52


ana pun specky jugak..sejak akhir akhir ni rasa cam power naik lagi lah...sebenarnya ana pun tak suka jugak pakai cermin mata ni sebab rimas ,,,lagi lagi kalau time panas..
tapi,setiap perkara tu kan ada hikmahnya ,,mungkin selama ni mata ana melilau sangat kot,,tu yg Allah tarik ni'mat mata ana sikit..jadi lah mata ana ni rabun...
apa apa pun...alhamdulillah..sekurang kurangnya Allah tu masih lagi memberi ni'mat penglihatan ni pada ana..
insya Allah..ni lah amanah yg Allah berikan pada kita supaya memeliharanya dari melihat perkara perkara yg tak baik dan kemaksiatan...
kakak ana pernah kata yg salah satu cara memulihkan mata yg rabun ..ialah dengan membanyakkan membaca Surah Al Insyirah pada setiap kali selepas solat..
wallah a'lam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mubtasimahProfil   Hantar PM kepada mubtasimah   Quote dan BalasQuote

iemahanim
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1962
Posting: 89
Dari: Taman Ilmu dan Budi

Kedah  


posticon Posting pada: 17-07-03 21:51


kalau tak nak rabun..jgn tengok benda2 maksiah...sihat mata..hihihi...kalau segi...medical..maap le..tak tau

Bookmark and Share

  


  Member Information For iemahanimProfil   Hantar PM kepada iemahanim   Pergi ke iemahanim's Website   Quote dan BalasQuote

empayar72
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2003
Ahli No: 1379
Posting: 281
Dari: pongsu seribu

PulauPinang  


posticon Posting pada: 21-07-03 10:02


ANA PUN PAKAI SPEK GAK
TAPI TIME KULIAH JE
PASAL TU LAH KOT
POWER NIE MENINGKAT MENDADAKNYA
BUKAN TAK NAK PAKAI SELALU
TAPI BILE TIBA TIME MALAM JE
MESTI PENING GEGILA
RASA KURANG SKET PADA TAHAP MIGRAIN
SO,ANA AKAN CUBA MAKAN KAROT BEBANYAK
ANA KENA KONTEK RABBIT_CUTE LAH SKANG NIE
MESTI DIA TAHU PUNYALAH
WASSALAM

Bookmark and Share

  


  Member Information For empayar72Profil   Hantar PM kepada empayar72   Pergi ke empayar72's Website   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-07-03 16:53


a'kum...
ana pun specky..
ust ana pernah bagitau satu doa..
doanya mcm nie...
"marhaban ya habibi wa qurrata 'ainaiya muhammadini'abdillah"...baca 3 x mase muazzin sebut "asyhadu anna muhammadarrasulullah "..hembus kat kuku ibu jari dan sapukan atas kelopak mate...
insyaAllah boleh m'elakkan rabun...

selain tu..selalu bace quran pun boleh membuatkan mate terang...

yg lain2 petua tu...ana pun rase kena banyak makan sayur dan buah2an ...


Bookmark and Share

  


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

empayar72
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2003
Ahli No: 1379
Posting: 281
Dari: pongsu seribu

PulauPinang  


posticon Posting pada: 22-07-03 13:18


yang penting makan sayur n lobak bebanyak
amalkan doa
lepas tue selalu lihat warna hijau...

Bookmark and Share

  


  Member Information For empayar72Profil   Hantar PM kepada empayar72   Pergi ke empayar72's Website   Quote dan BalasQuote

ainul_nabila
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 55
Posting: 394
Dari: Serikembangan/putrajaya

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-07-03 13:25


terima kasih la untuk semua sahabat yang disayangi..ana akan cuba amalkan petua2 yang diberikan..

-----------------
HidUp Ini InDah Jika
segaLAnYa kErAnA ALLAH!!!

http://img75.photobucket.com/albums/v229/irda82/ainul3.jpg

Bookmark and Share

  


  Member Information For ainul_nabilaProfil   Hantar PM kepada ainul_nabila   Quote dan BalasQuote

empayar72
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2003
Ahli No: 1379
Posting: 281
Dari: pongsu seribu

PulauPinang  


posticon Posting pada: 22-07-03 19:56


ana pun sama gak
kalau dah tak pakai spek
senang le sket
tak le terasa keberatan menanggung beban spek yang agak berat itu!

Bookmark and Share

  


  Member Information For empayar72Profil   Hantar PM kepada empayar72   Pergi ke empayar72's Website   Quote dan BalasQuote

akuzakie
WARGA SETIA
Menyertai: 23.06.2003
Ahli No: 1623
Posting: 448
Dari: Muar Tanah Air T'Cinta

Johor  


posticon Posting pada: 28-07-03 00:26


Assalammualaikum...w.b.t
nak bg suggestion.. apakata cubatry masuk laman web nie.. http://www.harmonisers.net/vibration/produks/ow/index.html pastu.. try gunakan alternatif nie.. ini bukan iklan.. tp cadangan jer..

-----------------

[B] "Apa yang Kita Paling Nak.. Itu Yang Kita Takkan Dapat" -KARTINI- [/B]

Bookmark and Share

  


  Member Information For akuzakieProfil   Hantar PM kepada akuzakie   Pergi ke akuzakie's Website   Quote dan BalasQuote

littlemuslimah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 100
Posting: 777
Dari: ::uia @ penang::

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 04-08-03 17:56


makanlah carrot bebanyak.

ana mmg suka makan carrot tp ana rabun gak.
mungkin ana makan carrot tu tak cukup byk kot. hehehe

lpas ni ana nak kena makan lebih banyak carrot dari yg ana makan sekarang.




Bookmark and Share

  


  Member Information For littlemuslimahProfil   Hantar PM kepada littlemuslimah   Quote dan BalasQuote

emechzedes_72
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.08.2003
Ahli No: 2741
Posting: 125
Dari: pongsu seribu

PulauPinang  


posticon Posting pada: 05-08-03 13:58


berat ke spek tu
berat gak kan
habis lebam mata2 nie
tak ah..
lawak je
amalkan peminuman jus carrot susu
sedap ooo
belum cuba belum tahu
lain lah kalau bleh makan saja je karet tu!

Bookmark and Share

  


  Member Information For emechzedes_72Profil   Hantar PM kepada emechzedes_72   Quote dan BalasQuote

shahirah_huda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1982
Posting: 335
Dari: AS

japan  


posticon Posting pada: 01-09-03 09:37


ana pun rimas gak kekdang tu kena pakai spek..kekadang tu terlupa wak g kelas so..susahlah...tapi kawan ana ada pesan / petua..katanya pakailah celak mekah..time mlm2 ke sblm tido ke....pastu makanlah bebanyak lobak merah.../ bangun pg2 tue tengok tumbuh yg berwarna hijau...

Bookmark and Share

  


  Member Information For shahirah_hudaProfil   Hantar PM kepada shahirah_huda   Quote dan BalasQuote

adeq_shiFa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 410
Posting: 315
Dari: BuMi

mauritius   avatar


posticon Posting pada: 14-09-03 14:15


assalamualaikum.......

mmg leceh lah nak pakai spec ni..
kkdg,pagi²..seksa betoi nak cari spec ni..
ana ni rabun jauh..bila baca buku tu..nampak lah sikit²..tp depan komputer mmg da rabun da..

betol ke? shahirah_huda..
pakai celak dr mekah?

ana da try semua..makan carot..betik..
tp tak turun² jgk power..

tgk tumbuhan hijau pon sudah..

achik_solehah..betol ke.. doa tu boleh
menerangkan mata kita..



-----------------
« Allah knows what's the best for us » ^_^

Bookmark and Share

  


  Member Information For adeq_shiFaProfil   Hantar PM kepada adeq_shiFa   Quote dan BalasQuote

kak_ngah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2267
Posting: 42
Dari: Bumi Allah

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 14-09-03 14:33


Assalamu'alaikum... erm...kalau nak hilangkan rabun ni, cubelah pandang & renung tumbuhan2 hijau. Pakcik ana kata, kita amalkan melihat tumbuhan2 hijau tu sblm matahari naik. Sedang elok sudah Subuh tu, kita pandang tumbuhan hijau, sbb warna hijau tu blh membantu menghilangkan rabun kita, insyaAllah... Tapi, kena buat selalu la. Lg satu, amalkan juga makan lobak merah byk2, elok gak utk mata. Ana ni pun pakai spek gak, tp utk membaca je. Wpun pakcik slalu igtkan spy amalkan pandang tumbuhan hijau, tp ana jarang buat.

Bookmark and Share

  


  Member Information For kak_ngahProfil   Hantar PM kepada kak_ngah   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 16-09-03 22:09


Saya dulu tak rabun tapi sejak jadi penyelia kat p.komputer asyik menghadap komputer tahap rabun semakin tinggi ,dah sekarang kena pakai cermin mata kalau tak pakai pening kepala....makan carrot bagus tue....cubalah

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

irda82
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 565
Posting: 461
Dari: Sg Petani,Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-09-03 02:26


sayuran-sayuran,lobak baik untuk mata
warna hijau ,baik untuk mata.

kalau boleh,setiap 5 atau 10minit membaca/merenung komputer ,alihkan pandangan

cuba:picit/urut titik refleksi mata :di kaki,sekitar kawasan pangkal jari kedua(sebelah ibu kaki) dan ketiga

Bookmark and Share

  


  Member Information For irda82Profil   Hantar PM kepada irda82   Pergi ke irda82's Website   Quote dan BalasQuote

cahaya_syuhada
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.09.2003
Ahli No: 3643
Posting: 23
Dari: egypt

egypt  


posticon Posting pada: 19-09-03 13:40


Ow ow...
Nie yang terasa skit nih..ana pon rabun gaks.. dah 5 kali tukar cermin mata..
Ehehehehe..
Nak kene makan lobak gaks kalo tak lobak, minum je jus dier...sedap...

Bookmark and Share

  


  Member Information For cahaya_syuhadaProfil   Hantar PM kepada cahaya_syuhada   Pergi ke cahaya_syuhada's Website   Quote dan BalasQuote

rynar_abadi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 767
Posting: 61
Dari: uitm

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-09-03 17:29


assalamualaikum...
ni ada petua utk pulihkan rabun yg saya ambik dari
buku zikir asma ul husna 99 nama Allah...

1) menerangkan penglihatan[B]
tulis YA SHAKUR dalam bahasa arab 40 kali diatas sekeping kertas putih. rendam kertas itu kedalam air yang kemudian dibasuh mata dengannya dan lakukan ini setiap hari sehingga sembuh

2)memulihkan penglihatan[B]
untuk memulihkan penglihatan yang telah kabur, baca YA SHAKUR 41KALI dan kemudian hembus kedalam air lalu air itu dicuci mata (gunakan kedua tangan)

selamat mencuba!!!!!!


-----------------
Bukan Susah nak Susah
Bukan Senang nak Senang
Slow and Steady
Strive for Success

Bookmark and Share

  


  Member Information For rynar_abadiProfil   Hantar PM kepada rynar_abadi   Quote dan BalasQuote

Benevolent_girl
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3370
Posting: 22
Dari: alostaq

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-09-03 16:47


assalamualaikum........

saya pun rabun gak.....
memang rimas la pakai spect...
tapi nak buat camner dah memang rabun....
ingatkan dah tak kena pakai spect thn ni,
mana tau makin bertambah pulak power....
tapi sebenarnya,saya taklah rabun sangat...
cuma migrain jer...
mmg betul kata2 kwn2 kita tu...
kalau rabun mmg kena mkn carrot banyak2...

wassalam.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For Benevolent_girlProfil   Hantar PM kepada Benevolent_girl   Quote dan BalasQuote

wadah_ummah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.06.2003
Ahli No: 1729
Posting: 80
Dari: negeri tuan guru

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-10-03 11:58


assalamualaikum.

ana rasa 1 petua lain yg tak disebut lagi.... amalkan membaca al-quran setiap masa, esp sewaktu selepas solat fardu..... sms baca try takyah pakai spek... biar kita membaca direct kitab ALLAH ini..... then kalau waktu pagi try le lihat tumbuhan hijau, sekadar 5 minit, pun dah cukup..... amalkan dgn istiqamah..... yakin dengan ALLAH, insyaALLAH.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For wadah_ummahProfil   Hantar PM kepada wadah_ummah   Quote dan BalasQuote

ainul_nabila
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 55
Posting: 394
Dari: Serikembangan/putrajaya

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-10-03 21:52


tak yah pakai spek eh time baca quran..baik2 ana cuba..baca quran ngn minum jus carrot yg ni paling best petua nak ikut..mmm..bestnyer..jap ar nak gi buat jus carrot susu!!!
sebenarnya memang tak best pakai spek,nak2 kalo power tinggi..berat wooo..

-----------------
HidUp Ini InDah Jika
segaLAnYa kErAnA ALLAH!!!

http://img75.photobucket.com/albums/v229/irda82/ainul3.jpg

Bookmark and Share

  


  Member Information For ainul_nabilaProfil   Hantar PM kepada ainul_nabila   Quote dan BalasQuote

nurul_cahaya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.08.2003
Ahli No: 3157
Posting: 97
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 11-10-03 17:37


hu~hu~hu~hu~hu~hu~...x de petua lain selain mkn carrot????saya x suka mkn carrot...lepas raya nak g wat pembedahan mata..ayah suruh sbb power saya mmg tinggi sgt..tp baru umur 13 thn...doktor(pakcik saya) kater,bukan sbb rabun,ada masalah lain kat kornea mata saya..ish..ish...ish..ainul_nabila nak minum jus csrrot...sedap ker???saya dah try,x sedap langsung..bleh ke kalau taruk susu???khasiat nyer ada lg ker kalau taruk susu..????

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurul_cahayaProfil   Hantar PM kepada nurul_cahaya   Pergi ke nurul_cahaya's Website   Quote dan BalasQuote

syah_solehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.08.2003
Ahli No: 2858
Posting: 350
Dari: Johor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-11-03 09:30


semua yang dah diberikan memang boleh membantu.. tapi ana lebih suka pakai contact lens... lepas ana pakai, power dah tak tambah dah... maintain....
kalau memula tu pakai memanglah susah... lepas tu, tak sedar pun yang kita pakai lens...

Bookmark and Share

  


  Member Information For syah_solehahProfil   Hantar PM kepada syah_solehah   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 07-11-03 22:35


em.. topik ni ade kait-mengait dgn ana..
ana pun rabun.. sejak thn 2000..
petua2 yg antum bg semua molek2.. syukran ats pandangan & tips yg diberikan..
ana nak tambah skit2.. selain makan lobak merah byk2.. betik.. bile bangun pg tgk pokok2 hijau..

next.. makan telur ( warna kuning tu..)
sblm ni kakak & mak ana laa bgtau pasal tu.. but ana ade bace dlm mjlh.. jgn mkn telur kuning byk sgt.. sebab risiko sakit jantung..

then.. tips lain.. amalkan tiap2 pg sapukan air embun di mata.. dan bace selawat 3 kali.. tu petua mak ana bg.. but ana amat laa jarang ikut..sbb x b'kesampatan nak lakukan nye..

kemudian.. jgn membaca bile tiba waktu maghrib..area jam 7 mlm.. mak ana cukup marah bile ana pegang buku ke.. surat khabar time ni..


last.. but not least.. seperti antum kata..mata tu lihat benda-benda yg molek laa.. yg x molek tu jgn laa usha-usha..

ok.. tu je.. wsslm...

usah alpa di kala mentari melabuhkan tirainya..
namun.. fikir-fikir & renungkanlah.. bgmn harus kita singkap tabir esok di kala fajar muncul lg..



[ Posting ini telah di edit oleh: simpLe_sHida pada 2003-11-07 22:40 ]

Bookmark and Share

  


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 17-11-03 12:45


Assalamua'laikum .. dulu ana ada cuba satu ubat Qurrataian.. tapi skang susah nak carik.. ia gunakan air zam zam, madu dan macam macam lagilah herba... mula mula pakai tu elok sket. mata yg kuning tu jadi putih kebiruan semula tapi ubat tu memang pedihkan mata.. mengalahkan kenaa sabun skang nak carik ubat tu tak tau ler... kot ada kengkawan au cakap ler.. ia di usahakan oleh seorang tabib di pahang

Bookmark and Share

  


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-11-03 13:11


Assalamua'laikum

alllahyarham atuk semasa hidup dulu.. setiap hari waktu nak mandi pagi, akan ambil sehelai daun sirih.. perah ngan tangan.. dan tuang ekstrak daun tu dalam mata. pedihhh sangat sangat. tapi memang tul, sehingga meninggal, mata atuk ngan allahyarhamah nenek cukup terang. satu lagi, atuk ngan nenek suka berus gigi dan sapu gigi ngan arang. masa nak mandi mayat, sampaikan tuk imam ingat keduanya pakai gigi palsu. mak kata, waktu kekecil, sewaktu nak tumbuh gigi, allahyarhamah nenek akan sapu gusi baby dengan bawang putih setiap hari. jadi sampai besar ni.. memang gigi rata cantik & kuat.

saya berspek mata gak.. setahun dua kali tukar power. nak guna cara keturunan ni.. dah payah,sebab duduk bando. kat bando ni.. mana le.. nak cari daun sirih fresh, kecuali tanam sendiri. tapi saya gembira dapat berkongsi amalan ni ngan semua :)

-----------------


Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

putrakedah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 810
Posting: 68
Dari: kedah

syria  


posticon Posting pada: 10-12-03 21:34


,ana ada satu petua.TENGOK MATAHARI PAGI TERBIT ANTARA PERMUKAAN LAPISAN LAUT.

Bookmark and Share

  


  Member Information For putrakedahProfil   Hantar PM kepada putrakedah   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 12-12-03 00:08


cousin ana ckp...cara nak kasi kurang power spec tu ialah kita jgn selalu pakai spec...maksudnya pakai bila perlu laa... cam nak baca ke belajar ke.... satu petua dari seorang nenek yang ana penah baca di utusan ialah setiap kali bangun tido...gosok mata dgn jari kaki....nenek ni usia dia 80 lebey tapi mampu baca paper lagi without any spec....

Bookmark and Share

  


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

Munajat07
Warga Rasmi
Menyertai: 27.01.2004
Ahli No: 6811
Posting: 12
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-02-04 01:16


w.b.t...



emmm...banyak sungguh cadangan yang kawan2 bagi...

Saya berminat dengan pemakaian contact lens, ikutkan pengalaman, memang mencegah power drpd naik, saya pakai sejak dari tahun 2001 lagi dan alhamdulillah power maintain sampai sekarang. Kalau dulu power selalu naik setiap kali nak tukar spectacle...

Contact lens ni melekat terus di bahagian anak mata kita jika dibandingkan spectacle yang ada jarak beberapa mm, jadi Insya-Allah power kita takkan naik dah.

Yang penting, teknik pemakaian contact lens mesti betul, kalau tak mata mudah merah, sakit dan pedih. Mula2 memang rasa payah, tapi lama2 nanti biasalah...

Cubalah ye, kita berusaha Insya-Allah ditemukan Allah penawarnya nanti. Sama2lah kita menjaga anugerah nikmat pemberian Allah ini dgn sempurna, syukur alhamdulillah...

Wassalam...



Bookmark and Share

  


  Member Information For Munajat07Profil   Hantar PM kepada Munajat07   Quote dan BalasQuote

charm_sofea
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.06.2003
Ahli No: 1817
Posting: 82
Dari: jengka vs skudai

Pahang  


posticon Posting pada: 07-02-04 10:48


akum..
nak tambah sket, doa yg saudari achik_solehah bg tu mmg ade pakcik depan umah charmed yg ajar baca al-Quran masa kecik2 dulu kasi... tambah beliau, amik embun pagi letak kat kuku ibu jari b4 sapu kat kelopak mata. hurm, try lar...pakcik tu mmg selalu amalkan lain2 sunah nabi, masa kecik dulu, best sgt dgr dia citer sirah nabi, amalan2 yg patut dia buat, ajar solat, etc. tp dia dah pindah selangor, n very very seldom balik jengka..sedey...

-----------------
ANDA ADALAH APA YANG ANDA FIKIRKAN....

Bookmark and Share

  


  Member Information For charm_sofeaProfil   Hantar PM kepada charm_sofea   Quote dan BalasQuote

charm_sofea
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.06.2003
Ahli No: 1817
Posting: 82
Dari: jengka vs skudai

Pahang  


posticon Posting pada: 07-02-04 10:52


sian nurul_cahaya ek. ala...try jer, paksaka diri ker..minum carrot susu. sedap lar! dulu mmg cham tak minat/ rasa tak buley tau, tp bila dah 4-5 kali minum, rasa best lak. try la. dulu mmg cham tak mkn karot, tp lepas 'ter'suka karot susu tu, sayur lobak pun leh makan tau..

erk, sayur lobak ngan karot tu x sama ke??



-----------------
ANDA ADALAH APA YANG ANDA FIKIRKAN....

[ Posting ini telah di edit oleh: charm_sofea pada 2004-02-07 10:53 ]

Bookmark and Share

  


  Member Information For charm_sofeaProfil   Hantar PM kepada charm_sofea   Quote dan BalasQuote

adlan
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1053
Posting: 467
Dari: Planet Pumpkin

uk  


posticon Posting pada: 07-02-04 23:28




alhamdulillah, bagusnya..bnyk tips2 dr sahabat/sahabiah semua..mekasih..

tp tang contact lense tu, bole x sape2 bgtau ttg contra jika kita pakai...

ana baru je 2 kali tukar spec..harap2 x naik le power..ada jugak yg suruh guna contct lense ni, tp ana kurang info la ttg benda tu.

-----------------
"Perjuangan Ibarat Mata Rantai.. Kita Bukanlah Orang Yang Pertama Dan Kita Bukanlah Orang Yang Terakhir...Wallahua'lam"

Bookmark and Share

  


  Member Information For adlanProfil   Hantar PM kepada adlan   Pergi ke adlan's Website   Quote dan BalasQuote

ieda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.10.2003
Ahli No: 4797
Posting: 226
Dari: pontian

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-02-04 23:47


, sy pun guna spek..tapi rimas.. kekadang tu cuba hanya pakai waktu kuliah dan waktu memandu saje..bab makan carrot tu dah selalu gak cube..tengok pokok2 hijau pun dah..tp dah nak rabun..nak uat camane!!..

Bookmark and Share

  


  Member Information For iedaProfil   Hantar PM kepada ieda   Quote dan BalasQuote

sufi_musafir
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 731
Posting: 108
Dari: Pulau Mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-02-04 13:06



saya kurang arif sangat,tapi saya pernah dengar untuk mengelakkan rabun ada 3 cara
1)selalu tengok benda2 yg berwarna hijau
2) jangan tengok buih(buih sabun dan lain2)
3)jangan membaca nama2 di batu nisan tanpa tujuan kecualilah untuk kita cari kubur seseorang
Wallahualam....

-----------------
Alangkah sukarnya mendidik nafsuku,yg tidak dpt melihat kebenaranMu....Bantulah hambaMu dalam mendidik jiwaku ini........

Bookmark and Share

  


  Member Information For sufi_musafirProfil   Hantar PM kepada sufi_musafir   Quote dan BalasQuote

ezzah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5595
Posting: 101
Dari: JB best

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-04-04 19:09


saye pun rabun jugak..pakai spec dari drjh 3..
power makin teruk..
pakai spec memang tak selesa..
tapi start form three saye pakai contact lens..
saye cdgkan shbt2 yg nak try..pakai la softlens..
die slamat dan comfortable..
tapi kene pandai jage kebersihan..kalau tak ..akan beri effect kat mate..
masam mata berair..dan katarak mata jadi rosak.
lebih2 lagi kalau pakai lens berwarne..
bahaya utk mate..
chemical die bleh rosakkan mate anda..
rajin la bace suratkhabar..mcm dlm utusan hari ahad..ade info kesihatan

Bookmark and Share

  


  Member Information For ezzahProfil   Hantar PM kepada ezzah   Pergi ke ezzah's Website   Quote dan BalasQuote

pena_sufi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3377
Posting: 372
Dari: bumi waqafan Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-06-04 21:56



ana pun pakai spek...dari darjah empat lagi...tapai ana pakai jarang2...baru start tahun nie pakai secara istiqamah...nak SPM. alhamdulillah...power spek taklah naik banyak sangat...rahsia ana mudah je...banyakkan makan sayur2an...

ana nie vegetarian...
wallahualam,wassalam



-----------------
Mahabbah Mawaddah Lil Ukhwah Fillah

[ Posting ini telah di edit oleh: pena_sufi pada 2004-06-08 21:58 ]

[ Posting ini telah di edit oleh: pena_sufi pada 2004-06-08 22:01 ]

[ Posting ini telah di edit oleh: pena_sufi pada 2004-06-08 22:03 ]

Bookmark and Share

  


  Member Information For pena_sufiProfil   Hantar PM kepada pena_sufi   Quote dan BalasQuote

Salman_Alfarisi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.12.2003
Ahli No: 5667
Posting: 122

Selangor  


posticon Posting pada: 10-06-04 22:33


assalamualaikum...nak kongsi petua.. kawan ana dlu ader 2 rabun sekaligus,rabun jauh ngn rabun dekat... dier wat cara ni.. Alhamdulillah sekarang dah hilang dua2...

caranya...
ketika azan dilaungkan.. sampai part hayya'lalfalahh.... baca...
"Allahumma ya basir..bila khodaqatin, fahfaZ ainayya wanawwirhuma.."

then temukan kedua2 ibu jari (dgn kuku ibujari mengadap ke muka)... then hembus, lalu sapukan ke muka....

buatla 3 kali.... setiap kali azan... amalkan selalu..insyaAllah sembuh... yakin Allah yg sembuhkan.. Allhuakbar!

satu lagi nak jaga mata... mata yg selalu menangis keranaNya (cth tahajjud).. Allah akan sinari matanya dengan Annur... wallhua'lam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Salman_AlfarisiProfil   Hantar PM kepada Salman_Alfarisi   Pergi ke Salman_Alfarisi's Website   Quote dan BalasQuote

Belalang_kampung
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 74
Posting: 255
Dari: Minden-Transkerian

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-06-04 00:30


sahabat2 smua..

Terpanggil gak ana nak bagi pendapat.. ..setahu ana la..masalah rabun jauh di usia muda ni biasanya disebabkn faktor genetik keturunan..di mana imej/cahaya difokus didepan retina mata..so..tu yg kena pakai spek berkanta cekung tu utk capahkan balik cahaya/imej supaya sampai ke retina mata..jadi rasa ana kebanyak petua2 yg sahabat2 berikan tu Insya Allah mungkin dapat mngurangkan kadar rabun tu..atau nak jaga bagi org belum rabun setelah meningkat remaja..nak hilang terus wallahualam laa..

Setahu ana jgak kaedah pemebdahan cahaya LASER atau jugak disebut rawatan LASIK..(kalau salah maaf yer..betulkn..hehe) dikatatakan 98% brjaya..(wallahualam), tak sakit dan bgntg pada kadar rabun dan astigsme yg tk terlalu tinggi (kena rujuk pakar brapa nilainya..), dan juga umur..yang mana kalau tk salah ana cahaya LASER tu akan dihalakan ke kornea..atau bahagian dalam bebola mata..dan cahaya LASER yang membawa tenaga tu akan 'mengikis' dinding kornea tu (kalau ana tak silap tenaga di dalam cahaya LASER tu akan membakar sel2 kornea secara terkawal..)

supaya lengkungnya kembali normal dan cahaya dapat difokuskan kembali secara tepat ke retina mata secara normal..Insya Allah..tapi tula mcm kata sahabat2..kejayaannya masih diragui sebab teknologi ni masih baru dan kesan sampingan nya..terutama radiasi LASER ke atas sel2 mata dan juga badan manusia..belum dpt dijamin secara tepat..dan kosnya jugak tinggi..selain daripada mgkin meyebabkn sensitiviti sel-sel retina mata menjadi lebih atau 'perit' terhadap cahaya..buat masa skrg ana rasa teknologi ni aje yg ada utk pulihkan kecacatan rabun jauh ni Insya Allah..

Tapi kalau Allah swt nak izin pulih dengan Insya Allah pasti pulih..mcm yg sahabat kita kata nie..kalau tak salah ana..doa ketika azan tu ada juga kaifiat yg temukan dua ibu jari pada mulut sambil baca doa tue, kemudian disapukan sepanjang kelopak mata kiri dan kanan ketika muazzin kata "Ashadu annamuhammadar rasulullah..." sebanyak 3x Insya Allah..yakinlah kalau Allah swt mgkehendaki smbuh tkdak halangan bagiNya..

Apapun pd pendapat ana..setiap kejadian Allah swt tu pasti ada hikmahnya..wpun bagi kita rasa susah..tak selesa..rimas..

Wallahualam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Belalang_kampungProfil   Hantar PM kepada Belalang_kampung   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 798
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-06-04 06:45


cakap pasal kontek lens ni, nak tanya sket, berapa harga sepasang kontek lens? dulu masa form5 pernah pakai tp yang kene tukar tiap2 bulan. mmg terasa kembali nikmat hidup tanpa spek. nak main bola pon best, tak risau kena spek.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Quote dan BalasQuote

nur_muslimin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.12.2008
Ahli No: 36366
Posting: 49
Dari: matahari terbit

slovenia   avatar


posticon Posting pada: 07-01-09 12:56


Assalamualaikum
kamu kalau nak ilangkan rabun,kamu ambik setengah gelas air,kemudian kamu celupkan dengan daun sirih.kamu baca alfatihah dan doa supaya mata kamu sihat seperti dulu kala.kemudian titiskan air tersebut dalam mata kamu


-----------------
د سيني برمولا سڬالاڽ


Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_musliminProfil   Hantar PM kepada nur_muslimin   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-01-09 13:02


pakai produk dari PERMATA HIJRAH..insya'allah...

Bukan nak Promote..just bagi information

Bookmark and Share

  


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 07-01-09 14:27


uihh ni memang kes berat bagi saya..dah pakai spek dr umur 12 tahun hehe..
semua adik beradik pakai spek masuk mak ayah sekali..tapi kira saya lah yang paling awal..kecil-kecil degil, mak dah tutup lmpu dok baca buku juga..rajin lah konon hehe..kalau da petua yang betul-betul boleh pakai ok juga..tak larat juga kadang-kadang terbawa tidur spek ni..kalau fullframe tak apa lagi..kira ok lah..tapi kalau frameless, huh anytime boleh patah woo..

nak kata xmkan carrot, banyak kali juga dok beli baby carrot..mungkin xmujarab sebab makan yang baby agaknya..esok-esok nak try papa carrot pula hehe...

permata hijrah ni produk suami mmber saya..ustaz mohd ali 2 kenal sangat..pernah try, tapi belum nampak kesan, mungkin sebab power spek saya kuat sangat agaknya..lagipun mahal no..dah habis, erm dok tangguh-tangguh beli sebab mhl sangat..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

lemochi_adachi
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2008
Ahli No: 35332
Posting: 420
Dari: SABAK BERNAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-01-09 15:05


Pada 14-06-04 06:45 , Firdaus15 posting:

!!! QUOTE !!!

cakap pasal kontek lens ni, nak tanya sikit, berapa harga sepasang kontek lens? dulu masa form5 pernah pakai tapi yang kena tukar tiap-tiap bulan. memang terasa kembali nikmat hidup tanpa spek. nak main bola pun best, tak risau kena spek.


kat tempat saya kontek lens sepasang rm18 untuk sebulan untuk bukan warna..yang warna punya..rm50..


-----------------
"Hari ini adalah realiti impian kelmarin, impian hari ini adalah reliti besok hari..."


Bookmark and Share

  


  Member Information For lemochi_adachiProfil   Hantar PM kepada lemochi_adachi   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 07-01-09 15:08


Pada 07-01-09 15:05 , lemochi_adachi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-06-04 06:45 , Firdaus15 posting:

!!! QUOTE !!!

cakap pasal kontek lens ni, nak tanya sikit, berapa harga sepasang kontek lens? dulu masa form5 pernah pakai tapi yang kena tukar tiap-tiap bulan. memang terasa kembali nikmat hidup tanpa spek. nak main bola pun best, tak risau kena spek.


kat tempat saya kontek lens sepasang rm18 untuk sebulan untuk bukan warna..yang warna punya..rm50..



betul betul betul...
2 baru rege benda 2..belum solution dia lagi..
pernah juga pakai masa study..kesnya spek xsiap2, macam mana nak p kuliah, nak gerak p mn2, so beli saja lah..masa 2 kena 100++ tapi student dapat 80++ nak pakai seksa gl..nak cabut pula lagi..
lepas itu nak kena rendam lah..tangan kena bersih lah..bla bla bla..
sekali 2 terkena bedak, mt bengkak macam org pas nangis seharian..
spek dah siap, taubat tak pakai dah..



Bookmark and Share

  


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

drssm
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.03.2010
Ahli No: 39536
Posting: 33
Dari: kb

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-03-10 09:37


...cara yang paling murah,senang, mujarab dan dapat pahala
caranya ialah tanggalkan spec bila baca quran. guna kedua-dua mata kita saja untuk baca quran.

sesungguhnya al-quran itu penawar yang dapat menyembuhkan pelbagai penyakit.

insyaallah... boleh sembuh cuma memakan masa sikit tetapi janga pula mengkesampingkan kaedah rawatan yang lain..

selamat mencuba....

Bookmark and Share

  


  Member Information For drssmProfil   Hantar PM kepada drssm   Quote dan BalasQuote

AmirahRamli
Warga Rasmi
Menyertai: 08.05.2013
Ahli No: 42840
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-05-13 03:12


Salam.. Nak tahu camne nak pulihkan rabun? Dekat blog mira ada petua petua camne nak pulihkan rabun. Jemput singgah ^^ http://narassi.blogspot.com/2013/05/petua-mengubati-rabun-jauh-dan-dekat.html :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For AmirahRamliProfil   Hantar PM kepada AmirahRamli   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.194253 saat. Lajunya....