Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-04-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Activity gets you busy. But productivity gets you results. Activity consumes time. Productivity frees it.

-- ummimq

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tkusalleh
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43024

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 5
Ahli: 0
Jumlah: 5




  Yang Masuk Ke Sini
tkusalleh: 3 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 3 hari yang lalu
qayyum_8210: 10 hari yang lalu
SecawanCopy: 15 hari yang lalu
zam_rizal: 16 hari yang lalu
sumaiyyah_mujahidah: 16 hari yang lalu
HummingBird: 24 hari yang lalu
kismis: 27 hari yang lalu
a_zar81: 28 hari yang lalu


Rawatan Tradisional
Topik: BEKAM....


Carian Forum

Moderator: Admin, Meow
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Rawatan Tradisional
    »» BEKAM....

Please Mendaftar To Post


Oleh BEKAM....

aidil_adha
Warga Rasmi
Menyertai: 14.07.2006
Ahli No: 25214
Posting: 2
Dari: SRI PETALING

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-09-06 19:17


Perkataan "Al Hijamah" berasal dari istilah Bahasa Arab yang
berarti "pelepasan darah kotor" dan bukan "Al Fashd" (pembuang
darah). atau dalam bahasa Inggris disebut dengan "Cupping". dan
dalam bahasa melayu dikenal dengan istilah "Bekam". Di Indonesia kita
kenal denan istilah Kop atau Cantuk.

Bekam merupakan suatu teknik pengobatan Sunnah Rasulullah Saw yang
telah lama dipraktekkan oleh manusia sejak zaman dahulu kala, kini
pengobatan ini dimodernkan dan mengikuti kaidah - kaidah ilmiah,
dengan menggunakan suatu alat yang praktis dan efektif sera tanpa
efek samping.



Teknik pengobatan bekam adalah suatu proses membuang darah kotor
(toksid-racun yang berbahaya dari dalam tubuh, melalui permukaan
kulit. Toksid / toksin adalah endapan racun / zat kimia yang tidak
dapat diuraikan oleh tubuh kita. Toksin ini berada pada hampir setiap
orang. Toksin - toksin ini berasal dari pencemaran udara, maupun dari
makanan yang banyak mengandung zat pewarna, zat pengembang, penyedap
rasa, pemanis, pestisida sayuran dll.



Kulit adalah organ yang terbesar dalam tubuh manusia, karena itu
banyak toksid / racun berkumpul disana. Dengan berbekam dapat
membersihkan darah yang mengalir dalam tubuh manusia. Inilah salah
satu DETOKSIFIKASI (proses pengeluaran toksid / racun) yang sangat
berkesan / mujarab serta tiada efek samping. Berbekam sangat berkesan
untuk melegakan atau menghapuskan kesakitan, memulihkan fungsi
tubuh / badan serta memberi seribu harapan pada penderita untuk terus
berikhtiar mendapat kesembuhan.



Berbekam dapat menghilangkan rasa sakit pada bahu dan tenggorokan
jika dilakukan pada bagian kuduk. Juga dapat menghilangkan sakit pada
bagian kepala serperti muka, gigi, telinga dan hidung jika penyakit
itu disebabkan oleh terjadinya penyumbatan pada darah atau rusaknya
jaringan darah. Abu Ubaid menyebutkan dalam kitabnya "Gharibul
Hadits"melalui sanad Abdurrahman bin Abi Laila :

"Bahwasanya Rasulullah Saw, melakukan bekam pada kepalanya dengan
tanduk ketika disihir orang"



Berbekam juga sangat bermanfaat untuk mengobati orang yang keracunan
makanan, bisa dan sejenisnya. lebih-lebih jika negeri itu adalah
negeri panas dan terjadi pada musim panas. Kekuatan racun itu
mengalir keseluruh tubuh melalui darah sehingga tubuh berkeringat,
racun sudah menjalar kejantung,maka yang keracunan itu tidak dapat
tertolong lagi. Nabi Muhammad Saw memilih berbekam pada kuduk
(tengkuk)nya karena tempat itulah yang paling dekat kepada jantung,
walaupun materi racun itu tidak keluar keseluruhannya.Namun hal itu
sudah cukup meringankan penderitaan orang yang keracunan itu.



Melakukan bekam dibawah dagu dapat menyembuhkan sakit gigi, sakit
pada bagian wajah, kerongkongan dan pada urat leher, serta
membersihkan kepala dan kedua telapak tangan. Berbekam pada belakang
tapak kaki (bagian atas tapak kaki) dapat menggantikan venesection
sephena, yaitu urat besar pada mata kaki, menghilangkan kutil-kutil
(borok) yang tumbuh di kedua paha, betis serta tulang kering. Dapat
menghentikan keluarnya darah haid (terputusnya menstruasi) dan gatal-
gatal buah testis (kantung kemaluan laki-laki). Berbekam dibawah dada
diatas perut dapat menyembuhkan bisul-bisul, kurap/kudis, dan panu
yang ada di paha. Kaki yang sering kebas/linu, encok, penyakit
bawasir (hermorhoid), penyakit kegajahan (kaki bengkak) atau
elephantiasis, dan gatal-gatal pada punggung.



Sejak zaman mesir kuno lagi kaedah berbekam menjadi amalan bagi
penyembuhan berbagai penyakit, seperti sawan (epilepsy), angin ahmal
(stroke), hingga ke penyakit yang ringan seperti masalah kulit dan
letih atau lesu. Perawatan ini tidak perlu diragukan lagi karena
berdasarkan hadits-hadits yang banyak menerangkan kebaikan bagi orang
yang mengamalkan bekam. Nabi Muhammad Saw merupakan insan yang
pertama dibekam para malaikat dengan perintah Allah Swt sebelum Isra
dan Mi'raj. Penjelasan dalam hadits Riwayat Ibnu Majah menerusi
Katjir bin Salim.



Selama Aku Berjalan pada malam isra mi'raj bersama para malaikat,
Mereka selalu berkata "Hai Muhammad, suruhlah umatmu berbekam".

Jenis Bekam.

Bekam kering atau bekam angin (Hijamah Jaaffah), yaitu menghisap
permukaan kulit dan memijat tempat sekitarnya tanpa mengeluarkan
darah kotor. Bekam kering ini berkhasiat untuk melegakan sakit secara
darurat atau digunakan untuk meringankan kenyerian urat-urat punggung
karena sakit rheumatik, juga penyakit-penyakit penyebab kengerian
punggung. Bekam kering baik bagi orang yang tidak tahan suntikan
jarum dan takut melihat darah. Kulit yang di-bekam akan tampak merah
kehitam-hitaman selama 3 hari. Dan Insya Allah sangat baik diolesi
minyak Habbassauda dari HABBAT untuk menghilangkan tanda lebam pada
kulit yang selesai di-bekam. . :.

Bekam basah (Hijamah Rothbah), yaitu pertama kita melakukan bekam
kering, kemudian kita melukai permukaan kulit dengan jarum tajam
(lancet), lalu di sekitarnya dihisap dengan alat cupping set dan hand
pump untuk mengeluarkan darah kotor dari dalam tubuh. Lamanya setiap
hisapan 3 sampai 5 menit, dan maksimal 9 menit, lalu dibuang darah
kotornya. Penghisapan tidak lebih dari 7 kali hisapan. Darah kotor
berupa darah merah pekat dan berbuih. Insya Allah bekasnya (kulit
yang lebam) akan hilang 3 hari kemudian setelah diolesi minyak
Habbatussauda dari HABBAT. Dan selama 3 jam setelah di-bekam, kulit
yang lebam itu tidak boleh disiram air. Jarak waktu pengulangan bekam
pada tempat yang sama adalah 3 minggu .

Waktu Bekam.

WAKTU PALING BAIK UNTUK BERBEKAM Sebaiknya berbekam dilakukan pada
pertengahan bulan, karena darah kotor berhimpun dan lebih terangsang
(darah sedang pada puncak gejolak). Anas bin Malik lah.a. menceritakan
bahwa : "Rasulullah SAW biasa melakukan hijamah pada pelipis dan
pundaknya. Beliau melakukannya pada hari ketujuhbelas,
kesembilanbelas atau keduapuluhsatu." (Diriwayatkan oleh Ahmad). . :.

Pemilihan waktu bekam adalah sebagai tindakan preventif untuk menjaga
kesehatan dan penjagaan diri terhadap penyakit. Adapun untuk
pengobatan penyakit, maka harus dilakukan kapan pun pada saat
dibutuhkan. Dalam hal ini Imam Ahmad melakukan bekam pada hari apa
saja ketika diperlukan. Hal ini berdasarkan ucapan Rasulullah
SAW : "Jangan sampai mengalami ketidakstabilan darah, karena itu bisa
mematikan." .. .

Imam asy-Syuyuthi menukil pendapat Ibnu Umar, bahwa berbekam dalam
keadaan perut kosong itu adalah paling baik karena dalam hal itu
terdapat kesembuhan. Maka disarankan bagi yang hendak berbekam untuk
tidak makan-makanan berat 2-3 jam sebelumnya. . .

Alat Bekam.

Ketika Rasulullah SAW melakukan bekam, beliau menggunakan kaca yang
berupa cawan atau mangkuk. Dengan demikian jelaslah sudah bahwa
teknik bekam dan peralatannya sudah ada dan dipraktekkan sendiri oleh
Rasulullah. . :.

Pada zaman China kuno, bekam disebut sebagai "pengobatan tanduk"
karena tanduk menggantikan kaca. Pada abad ke-18, orang-orang di
Eropa menggunakan lintah sebagai alat untuk berbekam . .

Kini peralatan yang digunakan sebanding dengan perubahan zaman, dan
teknologi tinggilah yang diakui dan digunakan dalam pengobatan
berbekam oleh para dokter di rumah sakit. . . .

Peralatan bekam yang digunakan oleh team Bekam: Penghisap (hand
pump). Mangkuk (cupping set). Pena Jarum (lancet device). Silet
Antiseptik (bahan sterilisasi seperti alkohol). Sarung tangan
kesehatan (rubber gloves).

Larangan Berbekam.

Orang tua renta yang sakit tanpa daya dan upaya. Penderita tekanan
darah sangat rendah (dianjurkan minum habbatussauda). Penderita sakit
kudis. Penderita diabetes mellitus . Perut wanita yang sedang hamil.
Wanita yang sedang haid. Orang yang sedang minum obat pengencer
darah. Penderita leukemia, thrombosit, alergi kulit serius. Orang
yang sangat letih / kelaparan / kenyang / kehausan / gugup. :.

Anggota bagian tubuh yang tidak boleh di-bekam : Mata, telinga,
hidung, mulut, puting susu, alat kelamin, dubur. Area tubuh yang
banyak simpul limpa. Area tubuh yang dekat pembuluh besar. Bagian
tubuh yang ada varises, tumor, retak tulang, jaringan luka .

Manfaat Bekam.

Titik bekam pada umumnya adalah untuk meringankan gangguan pada organ
dan syaraf bila di-bekam pada tempat gangguan, terutama karena
gangguan kelebihan darah atau darah kotor atau kedua-duanya. Titik-
titik bekam yang disukai Rasulullah SAW, yaitu :.

Bekam atas dua urat leher : Mencegah sakit kepala. Mencegah sakit di
wajah. Mencegah sakit gigi. Mencegah sakit telinga. Mencegah sakit
hidung. Mencegah sakit kerongkongan. .

Bekam pada tengkuk / kuduk : Mencegah tekanan darah pada tengkuk.
Mengatasi rabun. Mengatasi benjolan di mata. Mengatasi rasa berat
pada alis dan kelopak mata. Mengatasi penyakit mata lainnya.
Mengobati lepra. Mengobati berbagai macam penyakit. Diriwayatkan oleh
Bukhori dan Muslim bahwa : "Rasulullah SAW pernah menggunakan hijamah
(bekam) atas tiga bagian tubuh, bagian atas tulang belakang dan atas
dua urat leher." . .

Bekam pada pelipis : Mengobati sakit kepala. Mengobati sakit di
wajah. Mengobati sakit telinga. Mengobati sakit hidung. Mengobati
sakit kerongkongan. Bekam pada pundak : Mengobati penyakit di pundak.
Mengobati sakit di leher. Diriwayatkan dalam Shohih Bukhori dan
Muslim dari Ibnu Abbas lah.a., bahwa Rasulullah SAW pernah melakukan
bekam sebanyak 3 kali pada 2 pelipis dan pundaknya. Bekam di atas
pinggul : Menghilangkan pegal-pegal. Menghilangkan kelelahan. Dalam
Sunan Abu Dawud disebutkan dari hadist Jabir bahwa Rasulullah SAW
pernah melakukan bekam di bagian atas pinggulnya karena sakit pegal-
pegal yang dideritanya. Bagian lain tubuh boleh di-bekam sesuai
tempat sakitnya selama bukan area yang dilarang di-bekam. Haruskah
sebulan sekali kita di-bekam ? Jika kita ingin terbebas dari gangguan
penyakit yang diakibatkan darah kotor atau sebagai tindakan penjagaan
dan kewaspadaan kita terhadap penyakit, maka sangat baik bekam
dilakukan sebulan sekali. Dan agar tubuh kita lebih sihat lagi, maka
lebih baik setiap hari kita minum Habbatussauda dan Madu . .

Bookmark and Share

  


  Member Information For aidil_adhaProfil   Hantar PM kepada aidil_adha   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 10-09-06 19:51


EEEEEEEEEE.......takutnya...

takut ana tengok orang berbekam ni..

ayah ana pun pernah berbekam...
tapi ana tak pernah tengok...

tak berani lah...

kasihan pun ada...

tapi yang ana tau berbekam ni banyak hikmahnya...

kan? kan? kan?

Bookmark and Share

  


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 10-09-06 20:47


tak pernah tengok

Bookmark and Share

  


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

Shoutul82
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.05.2004
Ahli No: 8766
Posting: 103
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 11-09-06 14:26


Berbekam ni elok lah untuk yang selalu sakit kepala, Insya Allah dengan izin allah boleh lega.......


-----------------
"Jadikan Allah sebagai cinta agungmu"
[ Telah diedit oleh: Shoutul82 pada 11-09-06 14:26 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For Shoutul82Profil   Hantar PM kepada Shoutul82   Quote dan BalasQuote

spurs
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 25001
Posting: 27
Dari: Lembah Klang

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 29-10-06 21:09


berbekam ni sunnah nabi...kalau nak bekam,contact saya.

Bookmark and Share

  


  Member Information For spursProfil   Hantar PM kepada spurs   Pergi ke spurs's Website   Quote dan BalasQuote

vanadium_oksida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2005
Ahli No: 13944
Posting: 279
Dari: manjung ,perak

Perak  


posticon Posting pada: 29-10-06 22:53


Assalamualaikum......
saya pun takut pun ada tgkorg bekam ini....ayah saya pernah buat bekam....tapi kadang-kadang tu rasa nak buat bekam sekali pun ada....rasanya sakit kut buat bekam ini...

Bookmark and Share

  


  Member Information For vanadium_oksidaProfil   Hantar PM kepada vanadium_oksida   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 30-10-06 09:09


tak pernah mencuba..tapi tahula jugak tentang bekam ni..akan ada darah yang mengalir keluar nanti,tapi darah tu ialah darah kotor....selepas berbekam,badan kita kan menjadi ringan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

spurs
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 25001
Posting: 27
Dari: Lembah Klang

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 30-10-06 11:36


berbekam dapat menghilangkan 72 jenis penyakit.
antaranya migrain

Bookmark and Share

  


  Member Information For spursProfil   Hantar PM kepada spurs   Pergi ke spurs's Website   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-11-06 18:20


memang bagus pun berbekam ni..baru dua lepas abah dan adik berbekam..tapi ngilu bila lihat kesan bekam..adik bekam di belakang kepala..keluar darah-darah macam daging..banyak jugak..teruk lah sakit tu..lepas itu dua bulatan kesan bekam kat belakang badan..abah pun apa kurangnya..tepat atas kepala..

dengar mereka cerita rasa takut..tapi..geram sebab tak ajak sama pergi berbekam..sebab alang-alang..nak jugak hilangkan sakit yang mana ada..

cuma..duit kena cukup lah.. :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-03-08 08:55


oh itu panggil bekam ke...

mak ayah saya pun pernah buat.. ngeri tengok bekas2 tempat dihisap darah tu :-( ada orang tu datang kampung.. ramai lah orang kampung pergi buat rawatan tu dengan dia..



rasanya sama juga dengan yang nampak di tv tu guna pacat sedut darah kotor.. letak pacat di kepala, muka.. nanti bila dah kenyang darah pacat tu sendiri akan jatuh.. maklumat dapat tu, pacat sebenarnya cuma menghisap darah kotor.. geli dan takut tengok tapi teringin sangat pula..dia kata rawatan tu boleh hilangkan jerawat juga.. huhu ini yang teruja nak cuba sampai terbawa2 dalam mimpi lepas tengok rancangan tu..bangun2 subuh tu terbawa2.. nak solat subuh dulu ke nak buat rawatan pacat :lol:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-03-08 09:00


pernah bekam, tengok my life partner bekam, anis pun nak lah try, walhal takut lah sesangat...

habis rm500 lebih, buat dengan almansur tu...

tak sangka semahal tu, cakap nak bekam satu tempat saja, last habis dia bekam...

rasa macam tertipu. sebab mahal sangat

.. balik saja bekam tu demam...

sakit juga bekas bekam tu... :cry: :cry: :lol: :lol:



Bookmark and Share

  


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 21-03-08 20:46


Pada 10-09-06 19:51 , qibtiyah posting:

!!! QUOTE !!!

EEEEEEEEEE.......takutnya...

takut ana tengok orang berbekam ni..

ayah ana pun pernah berbekam...
tapi ana tak pernah tengok...

tak berani lah...

kasihan pun ada...

tapi yang ana tau berbekam ni banyak hikmahnya...

kan? kan? kan?



:D

Hmm... memang reaksi orang berbeza, takut melihat darahnya?
Itukan darah kotor.

Bookmark and Share

  


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 21-03-08 23:05


Assalamualaikum...rasa terngin nak buat tapi macam sikit saja..kalau pasal darah, saya tak takut sangat sebab memang saya belajar pasal darah, cuma dah kerja ni tak main nagn darah..saya takut sikit saja...

Bookmark and Share

  


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

damainya_hati
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.08.2005
Ahli No: 18209
Posting: 39
Dari: Johor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 13:29


saya pernah berbekam di kepala. Dan alhamdulillah..sakit kepala kurang banyak dah..dulu sakit kepala teruk jugak..kena hujan pening, tidur lambat pening, buat soalan math/account susah sikit pening. lepas bekam, mata pun rasa cerah sikit, pening kepala kurang, mudah jaga pagi..yang paling penting rasa sihat tubuh badan..syukur alhamdulillah..sekarang masih meneruskan rawatan..

Bookmark and Share

  


  Member Information For damainya_hatiProfil   Hantar PM kepada damainya_hati   Pergi ke damainya_hati's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-09-08 12:27


Memang Berbekam ( HIjamah ) adalah rawatan paling baik dan sunnah Nabi. s.a.w

Prof sendiri pernah mencuba dan alhamdulillah memang ketara perubahan selepas berbekam. Tubuh kurang dan seolah kembali bertenaga....

Bookmark and Share

  


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

wirrna
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.12.2008
Ahli No: 36544
Posting: 31

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-01-09 22:06


ramai teman-teman wirna berbekam, kata mereka alhamdulillah ada perubahan

Bookmark and Share

  


  Member Information For wirrnaProfil   Hantar PM kepada wirrna   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-01-09 00:05


Pada 18-09-08 12:27 , Prof_Muslim posting:

!!! QUOTE !!!

Memang Berbekam ( HIjamah ) adalah rawatan paling baik dan sunnah Nabi. s.a.w

Prof sendiri pernah mencuba dan alhamdulillah memang ketara perubahan selepas berbekam. Tubuh kurang dan seolah kembali bertenaga....


betul-betul... betul itu prof...
ana setuju dengan prof...

Bookmark and Share

  


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

miss_zai
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.01.2009
Ahli No: 36672
Posting: 62
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-01-09 07:41


Salam..

Ada pengalaman berbekam..agak menakutkan ..hahaha..mula-mula saja sebelum dibekam..lepas dibekam tak ada rasa apa-apa... actually saya berbekam sebab ada gangguan..so berbekam pun jugak boleh untuk mengeluarkan cik jin2 bersama2 dengan darah kotor ...

Bookmark and Share

  


  Member Information For miss_zaiProfil   Hantar PM kepada miss_zai   Pergi ke miss_zai's Website   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-01-09 01:21


erm...
ana da banyak kali berbekam...
ringan saja kepala ini...
best berbekam ini... sesiapa belum berbekam.... cepat pergi bekam... ;p

Bookmark and Share

  


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 22-01-09 01:52


terima kasih atas ilmu yang bermanafaat... memang teringin nak berbekam tapi kena banyak minum habbatusauda banyak-banyak gamaknya pasal tekanan darah selalu rendah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-01-09 12:50


Pada 22-01-09 01:52 , maisarahlisa posting:

!!! QUOTE !!!

terima kasih atas ilmu yang bermanafaat... memang teringin nak berbekam tapi kena banyak minum habbatusauda banyak-banyak gamaknya pasal tekanan darah selalu rendah...


ooo.. ye ke maisarahlisa... tekanan darah rendah bahaya juga berbekam... :berfikir:
insya Allah... kita ikhtiar ye...

Bookmark and Share

  


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

selembut_salju
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2674
Posting: 121
Dari: damansara utama

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-01-09 13:06


assalamualaikum....

suami saya pun pernah buat bekam ni..kalau tak silap bulan lepas...13 cup semuanya kat bahagian belakang...masa dia mula-mula balik dr berbekam tu takut juga nak tengok...bila kesan tu dah kering dan ok sikit baru boleh tengok dan tolokg sapukan ubt yang d bagi oleh pust rwtn bekam tu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For selembut_saljuProfil   Hantar PM kepada selembut_salju   Pergi ke selembut_salju's Website   Quote dan BalasQuote

selembut_salju
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2674
Posting: 121
Dari: damansara utama

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-01-09 13:07


badan rasa selesa selepas bekam ni...

Bookmark and Share

  


  Member Information For selembut_saljuProfil   Hantar PM kepada selembut_salju   Pergi ke selembut_salju's Website   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-01-09 13:26


Pada 23-01-09 13:07 , selembut_salju posting:

!!! QUOTE !!!

badan rasa selesa seleps bekam ni...


betul-betul...
memang selesa... :kelip:

Bookmark and Share

  


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

miss_zai
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.01.2009
Ahli No: 36672
Posting: 62
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 11:38


Ingat nak pergi kursus belajor berbekam lah..boleh bekam2 kat rumah..bekam mak abah..bekam family..ehehe Insya Allah..andai ada rezeki dan masa nak join kursus ni...

Bookmark and Share

  


  Member Information For miss_zaiProfil   Hantar PM kepada miss_zai   Pergi ke miss_zai's Website   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 680
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 11:43


as-syafie pun minat berbekam ye?saya pun minat.hehe..jika badan rasa tak selesa, saya akan berbekam..kat rumah saya memang ada alat berbekam..tapi tak ada lah sampai kuar2 darah..bekam kering namanya..badan rasa selesa sedikit selepas berbekam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 27-01-09 11:50


Pada 23-01-09 12:50 , as-syafie posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-01-09 01:52 , maisarahlisa posting:

!!! QUOTE !!!

terima kasih atas ilmu yang bermanafaat... memang teringin nak berbekam tapi kena banyak makan habbatusauda banyak-banyak gamaknya pasal tekanan darah selalu rendah...


ooo.. ye ke maisarahlisa... tekanan darah rendah bahaya juga berbekam... :berfikir:
insya Allah... kita ikhtiar ye...


memang org yang mempunyai tekanan darah rendah ini tak boleh berbekam (dalam artikel kat atas ada disebutkan) :jangan: dan tidak digalakkan menderma darah... nanti bertambah rendahlah tekanan darah untuk sampai ke otak.. lain pula jadinya... :jangan: tapi betul kata as-syafie..kita berikhtiar.. Allah jua yang sembuhkannya


-----------------
Keep Moving Forward


Bookmark and Share

  


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 12:17


Pada 27-01-09 11:43 , azemi posting:

!!! QUOTE !!!

as-syafie pun minat berbekam ye?saya pun minat.hehe..jika badan rasa tak selesa, saya akan berbekam..kat rumah saya memang ada alat berbekam..tapi tak ada lah sampai kuar2 darah..bekam kering namanya..badan rasa selesa sedikit selepas berbekam..


bekam kering :-)
itu nama nya.. bekam angin lah..saya tahu lah sikit-sikit berbekam ini...
ada tempat2 yang khusus.. tak boleh bekam sebarangan tempat.. takut nanti mudarat pula... :-o

Bookmark and Share

  


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

achuyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14384
Posting: 138
Dari: qlate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-09-13 08:13


bekam memang elokj untuk kesihatan, dan hari rabu tak boleh bekam....ana pun tak pasti kenapa.


nak cuba bekam?...contact wan 01115672100
takde bayaran khusus....mengikut kemampuan nak bg berapa....tp untuk yang berada di kuala lumpur dan selangor sahaja ye..


-----------------
achuyah..someone is still innocent untill has a proven guilty...


Bookmark and Share

  


  Member Information For achuyahProfil   Hantar PM kepada achuyah   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 798
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-03-15 08:58


rugi siapa yang tak pernah bekam, anda tak mahu cuba sunnah nabi? sekali cuba mesti takjub macam saya, takjub sampai belajar bekam dan jadi pembekam. Area kota bharu kalau nak cuba bekam boleh kontek 012-9221542

Bookmark and Share

  


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.126432 saat. Lajunya....