Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tiada apa yang paling berharga di dunia ini selain dari kebahagiaan..tiada apa yang paling memilukan selain dari kesedihan
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 12
Ahli: 0
Jumlah: 12




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 13 hari yang lalu
aye: 15 hari yang lalu
NisaAdDeen: 38 hari yang lalu
RijaludDeen: 38 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: universiti mana yang lebih baik.....?


Carian Forum

Moderator: Admin, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» universiti mana yang lebih baik.....?

Please Mendaftar To Post


Oleh universiti mana yang lebih baik.....?

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 17-12-07 03:27


ana ada terbaca maklumat yang local graduate susah nak dapat kerja dari pelajar2 dari luar negara.....atas alasan yang local graduate tak open minded macam oversea graduate yang lebih open minded sebab keadaan persekitaran mereka sewaktu belajar.....

adakah fakta belajar di universiti di luar negara lebih baik dari universiti tempatan sesuai diambil sebagai konklusi.....??
:berfikir: :berfikir: :berfikir: :berfikir:

Bookmark and Share

  


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

dziaulhaq
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12403
Posting: 563
Dari: perut IBU

singapore   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 07:58


Pelajar yang hebat tetap akan berjaya walaupun belajar di universiti yang kurang hebat.Belajar di Universiti yang hebat tidak menjamin seorang pelajar itu menjadi hebat...

Bookmark and Share

  


  Member Information For dziaulhaqProfil   Hantar PM kepada dziaulhaq   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 10:05


Pada 17-12-07 07:58 , dziaulhaq posting:

!!! QUOTE !!!

Pelajar yang hebat tetap akan berjaya walaupun belajar di universiti yang kurang hebat.Belajar di Universiti yang hebat tidak menjamin seorang pelajar itu menjadi hebat...


.. betul..

Bookmark and Share

  


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 17-12-07 12:45


actaully mostly sebab personaliti..Mungkin ramai yang dari ovesea pandai speaking...so, chance berjaya dalam interbiu tinggi..

Bookmark and Share

  


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 13:22


kalau macam tu pendapat,semua keluar negara saja lah kalau nak smbung study,..mereka yang dapat smbung keluar tu,mereka dapat peluang...yang duduk dalam ni,xdenya peluang.tapi mana-mana tempat pun ,benda tu juga yang dipelajari....tak smstinya duduk study kat luar berjaya,sekadar open minded jumpa macam-macam org...tak ada hal...yang penting apa yang kita pelajari.tapi sekarang ni majikan tengok saja budak itu ini study dr luar negara,ambil kerja terus...faham sajalah..study luar negara,,pandailah kiranya...peluang budak dalam ni pula tak ada...

Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 13:41


mari2..kita ramai-ramai pergi usm..hehehehehe.....mana-mana saja.....dapat kerja ke, tak dapat kerja ke....itu rezeki masing-masing..janji kita ada usaha untuk menuju kearah mendapatkan pekerjaan..

p/s:ramai locate universiti buka peluang perkerjaan dan bukan mencari perkerjaan....hehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 14:02


saya ada tengok satu iklan pekerjaan..

Qualification to join:
- Malaysian
- Local university/college degree fresh graduate
- Preferably student major in Software Engineering
- Chinese IT fresh graduate is encourage to apply
- Diploma student need not to apply

punca? come on.. 90% company swasta Chinese pegang lah...
budak-budak Melayu memang ramai menganggur saja....

Malaysia is always like this.. so we have to put ALL EFFORT!!!
basyyaa!!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 15:16


UTM = Universiti Terbaik Malaysia

UTM= Universiti Taqbilq Malaysia

UTM= Universiti Tedang Menendang(pelajar terbaik sahaja dalam UTM)

hehehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 17:12


Pada 17-12-07 15:16 , jubah_hijau posting:

!!! QUOTE !!!

UTM = Universiti Terbaik Malaysia

UTM= Universiti Taqbilq Malaysia

UTM= Universiti Tedang Menendang(pelajar terbaik sahaja dalam UTM)

hehehehe



:berfikir: :berfikir: betul ke ini......


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 17-12-07 17:35


UTM - Universiti Tersunyi Malaysia... student banyak ulat buku lah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

Administrator




posticon Posting pada: 17-12-07 17:50


AMAran keras!!!

mohon antum.. wa antunna bila menjawab POSting..
jangan letakkan ikon senyum/sengih/ketawa/marah/sedih
dan seanteronya... dengan berDEREtttt... dan Banyak sangat...
:jangan: :jangan: :jangan:

nak tau Kenapa?? sebab ini akan MEMberatkan server..
jadi.. TIindakan yang perlu KITA SEMUa ambil..
kurangkan IKon smile.. dll....

rasanya semua dapat faham dengan JELAS...
clean & clear !!!!

mohon kerjasama sahabat ukhwah.com


:berfikir: ;-)

Bookmark and Share

  


  Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 17-12-07 17:52


Pada 17-12-07 10:05 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-12-07 07:58 , dziaulhaq posting:

!!! QUOTE !!!

Pelajar yang hebat tetap akan berjaya walaupun belajar di universiti yang kurang hebat.Belajar di Universiti yang hebat tidak menjamin seorang pelajar itu menjadi hebat...


.. betul..


betul...setuju sangat...



Bookmark and Share

  


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 19:50


jawapannya adalah pelajar local univ terlalu manja. semuanya ada disediakan. kalau student o/sea, segalanya terpaksa cari. mula dari lecture note, sampailah ke exam question, report, thesis, etc. ana graduated dari local u (UiTM). memang berbeza. segala-galanya disediakan, hostel, bus, makan, pendek kata e-thing. tapi bila ana di sini, semua benda-benda tu tak ada. persekitaran lain, bahasa, budaya, agama , makan, cuaca,...e-thing different. so, ini mengajar kami lebih kuat. kalau local student, ada apa-apa masalah, mereka boleh merujuk kepada family, atau at least kounsellor. kat sini, ada apa-apa masalah, selesaikan sendiri.,

Bookmark and Share

  


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 00:39


Pada 17-12-07 17:35 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

UTM - Universiti Tersunyi Malaysia... student banyak ulat buku lah...

:-D tapi di UTMKL,mpp sudah dikuasi 4 daripada 5....

pemenag robocon-utm(tempat pertama dan kedua)
debat bahasa arab-separuh akhir(biarpun universiti teknologi)


'jangan sangka air tenang tiada buaya'

Bookmark and Share

  


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

dziaulhaq
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12403
Posting: 563
Dari: perut IBU

singapore   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 03:45


Pada 17-12-07 17:50 , Administrator posting:

!!! QUOTE !!!

AMAran keras!!!

mohon antum.. wa antunna bila menjawab POSting..
jangan letakkan ikon senyum/sengih/ketawa/marah/sedih
dan seanteronya... dengan berDEREtttt... dan Banyak sangat...
:jangan: :jangan: :jangan:

nak tau Kenapa?? sebab ini akan MEMberatkan server..
jadi.. TIindakan yang perlu KITA SEMUa ambil..
kurangkan IKon smile.. dll....

rasanya semua dapat faham dengan JELAS...
clean & clear !!!!

mohon kerjasama sahabat ukhwah.com


:berfikir: ;-)


ok dude! :kelip:


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For dziaulhaqProfil   Hantar PM kepada dziaulhaq   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 19-12-07 01:24


Pada 17-12-07 12:45 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

actaully mostly sebab personaliti..Mungkin ramai yang dari ovesea pandai speaking...so, chance berjaya dalam interbiu tinggi..


point taken!!


-----------------
:::never stop trying because at the end of the tunnel there's a light-j.j palomo:::


Bookmark and Share

  


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

hid_uniten
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18744
Posting: 252
Dari: :: bumi Allalh ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-09-08 11:00


hm...itu depend atas diri kita juga..

maybe dr segi manja tu saya sokong juga tapi pada masa yang sama kat kena completekn diri kat dengan skills yang dperlukan tok alam pekerjaan yang serba mencabar.kalau kat university, kita lebih mgunakan IQ tapi bila dah kerja banyak guna EQ..

macam saya yang baru grade dr UNITEN, hampir 97-100% student dia dapat kerja sebelum convocation.saya sdr pun pkir juga, eh snangnye budak-budak ni dapat kerja termasuk saya..huhu..

the most importants your communication skills and how you market yourself during the interview.and dun forget to pray to get that job.

kalau gagal time 1st interview,cb lagi yang lain.at least ada yang kat cb improve..=)

Bookmark and Share

  


  Member Information For hid_unitenProfil   Hantar PM kepada hid_uniten   Pergi ke hid_uniten's Website   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-09-08 11:18


tak tahulah..tapi...ramai saja student U tempatan dapat offer sebelum habis belajar....

Bookmark and Share

  


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-09-08 11:28


Pada 17-12-07 03:27 , wardiah_alwani posting:

!!! QUOTE !!!

ana ada terbaca maklumat yang local graduate susah nak dapat kerja dari pelajar2 dari luar negara.....atas alasan yang local graduate tak open minded macam oversea graduate yang lebih open minded sebab keadaan persekitaran mereka sewaktu belajar.....

adakah fakta belajar di universiti di luar negara lebih baik dari universiti tempatan sesuai diambil sebagai konklusi.....??
:berfikir: :berfikir: :berfikir: :berfikir:


faktor u bukan faktor utama, yang penting sekali ialah mind- setting, pilihan & bakal kerjaya dan usaha2 susulan esp mula apply kerja bila dah masuk sem last....
dan jangan lupa sentiasa buat survey.....kerana kadang-kadang sesetengah degree tak laku (susah lah nak dapat kerja) tapi bila ada career advancement boleh lah....ex sijil yang berintegrasi industri.......


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

  


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

PUTERI_FUZA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1975
Posting: 201
Dari: Perth, Australia

australia  


posticon Posting pada: 03-09-08 13:03


yang penting usaha untuk berjaya...
luar or dalam negara study tak penting sangat...
semua orang same saja...

Bookmark and Share

  


  Member Information For PUTERI_FUZAProfil   Hantar PM kepada PUTERI_FUZA   Quote dan BalasQuote

budakbesar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.05.2005
Ahli No: 16407
Posting: 97
Dari: labuan

Sabah  


posticon Posting pada: 03-09-08 13:08


Pada 17-12-07 14:02 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

saya ada tengok satu iklan pekerjaan..

Qualification to join:
- Malaysian
- Local university/college degree fresh graduate
- Preferably student major in Software Engineering
- Chinese IT fresh graduate is encourage to apply
- Diploma student need not to apply

punca? come on.. 90% company swasta Chinese pegang lah...
budak-budak Melayu memang ramai menganggur saja....

Malaysia is always like this.. so we have to put ALL EFFORT!!!
basyyaa!!!!



dah ada DEB dengan hak keistimewaan org melayu masih macam ni jugak.

cuba bayangkan kalau benda-benda itu tak ada?

mesti org melayu semua betani saja lahh..

patutkah kita sokong penghapusan DEB dan hak2 org Melayu?...

Bookmark and Share

  


  Member Information For budakbesarProfil   Hantar PM kepada budakbesar   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 03-09-08 14:20


nampak kalian dah nampak macam banggakan diri, dah mula ada sifat riak.. belajar kat mana-mana pun sama saja, yang penting usaha kita untuk cemerlang menuntut ilmu. tak semestinya yang oversea tu bagus, dan semestinya yang tempatan di teruk. Manja?? tak salah di manja kan tapi yang salah diri yang dimanjakan tu hanyut tak ada usaha...rezeki ni dah Allah tetapkan yang penting kita usaha dan bertawakal...

Bookmark and Share

  


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

cucu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.07.2004
Ahli No: 10226
Posting: 226
Dari: Bumi Milik Allah

russia  


posticon Posting pada: 03-09-08 14:51


Belajar dimana pun sama sahaja. kadang-kadang kita terlalu mengagungkan tempat kita belajar sedangkan tempat lain baik. UKM pun menarik juga.

Bookmark and Share

  


  Member Information For cucuProfil   Hantar PM kepada cucu   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 03-09-08 17:00


Pada 03-09-08 14:51 , cucu posting:

!!! QUOTE !!!

Belajar dimana pun sama sahaja. kadang-kadang kita terlalu mengagungkan tempat kita belajar sedangkan tempat lain baik...


Setuju.
Masalahnya masih sama: adakah KITA punya kualiti?

Belajarlah di mana-mana sekalipun, sekiranya anda hanya goyang kaki, ponteng, studi cukup makan, anda memang sampah!

Juga anda bangang jika hanya belajar untuk lulus cemerlang. Pembelajaran tidak terhad dengan apa yang perlu anda tahu, tapi jauh daripada itu, apa yang anda boleh tahu.

Terlalu banyak pengetahuan yang boleh dikumpul semasa belajar di universiti: terlalu bodohlah mereka yang hanya tahu enjoy dan bercouple menghabiskan wang untuk kredit dan dating.

Kerana hasilnya, mereka akan hanya ada segulung kertas dan gambar yang lawa untuk digantung. Sedangkan mereka hanya kutu yang bergelar siswazah.

Melalut dan gagap semasa interview, kerja juga haram jadah.

kerana itu, universiti bukan hanya melahirkan graduan berkualiti, tetapi juga memainkan peranan sebagai kilang penganggur.

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

najah_musla
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2006
Ahli No: 26198
Posting: 319
Dari: Gunung Semanggol

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-09-08 08:36


assalammualaikum....
semua universiti ada kelebihan masing-masing....tahap bagusnya graduan tersebut bergantung kepada usaha graduan untuk mencapai kejayaan...baik di luar atau universiti tempatan.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For najah_muslaProfil   Hantar PM kepada najah_musla   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 04-09-08 09:36


Pada 17-12-07 13:22 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

kalau macam tu pendapat,semua keluar negara saja lah kalau nak smbung study,..mereka yang dapat smbung keluar tu,mereka dapat peluang...yang duduk dalam ni,xdenya peluang.tapi mana-mana tempat pun ,benda tu juga yang dipelajari....tak smstinya duduk study kat luar berjaya,sekadar open minded jumpa macam-macam org...tak ada hal...yang penting apa yang kita pelajari.tapi sekarang ni majikan tengok saja budak itu ini study dr luar negara,ambil kerja terus...faham sajalah..study luar negara,,pandailah kiranya...peluang budak dalam ni pula tak ada...

Wey bro... Jeles ke...? :malu:


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

  


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

amin_ict
Warga Rasmi
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5346
Posting: 19
Dari: pinrom

Pahang  


posticon Posting pada: 06-09-08 19:01


mesti lah ump.
marila std kat sni.
best tau
sangat bersyukur

Bookmark and Share

  


  Member Information For amin_ictProfil   Hantar PM kepada amin_ict   Quote dan BalasQuote

melaticahaya
Warga Rasmi
Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34444
Posting: 4
Dari: BUMI HIJAU KUNING

Kedah  


posticon Posting pada: 13-09-08 15:33


belajr kat mna2 u sama saja..tak ada beza..
bergantung kepada diri sendiri...
semua universiti adalah terbaik...

Bookmark and Share

  


  Member Information For melaticahayaProfil   Hantar PM kepada melaticahaya   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 13-09-08 17:22


betul betul betul mana-mana u adalah terbaik
kalau tak baik bagaimana? boleh jadi u heee
pasal dapat kerja tu rezeki,tak semua lulusan oversea mudah dapat kerja dan open minded..mereka cuma berada di oversea dalam 3-6 tahun saja...mesti lagi lama di negara sendiri...so kalau dah memang di malaysia open minded berterusan lah ke oversea open minded...
pendapat saya lah :)
allahu'alam

Bookmark and Share

  


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 28-09-08 14:12


semua sama..tapi Kalau nak specifik biasanya tengok pada course or bidang yang nak d ambil..Kalau low misalnya..tengok mana yang popolar dan terbaik agaknya..uia ada..ukm ada..um pun sama.. Kalau medic..um dengan HU..ukm dengan PPUKM...usm HUSM..Kalau p.islam..UM...UIA..UKM..USIM..Kalau kejuruteraan...dan sebrang bidang pun..pandai2la telitinya..namun pada saya semua sama..dan saya rasa ITM @ UITM adalah institusi yang paling diiktiraf para graduatenye..jarang ex uitm ni menganggur pasal cos yang di ambil tu biasanya sesuai dengan pasaran kerja..ye atau tak..hanya my personal openion ek..dan tak ada kaitan dengan bias or tak sebab saya bukan dr sini..hehe..

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 28-09-08 14:12


semua sama..tapi Kalau nak specifik biasanya tengok pada course or bidang yang nak d ambil..Kalau low misalnya..tengok mana yang popolar dan terbaik agaknya..uia ada..ukm ada..um pun sama.. Kalau medic..um dengan HU..ukm dengan PPUKM...usm HUSM..Kalau p.islam..UM...UIA..UKM..USIM..Kalau kejuruteraan...dan sebrang bidang pun..pandai2la telitinya..namun pada saya semua sama..dan saya rasa ITM @ UITM adalah institusi yang paling diiktiraf para graduatenye..jarang ex uitm ni menganggur pasal cos yang di ambil tu biasanya sesuai dengan pasaran kerja..ye atau tak..hanya my personal openion ek..dan tak ada kaitan dengan bias or tak sebab saya bukan dr sini..hehe..

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

_norlidahashim_
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.09.2008
Ahli No: 34749
Posting: 105
Dari: kemaman

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-09-08 16:01


Pada 28-09-08 14:12 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

semua sama..tapi Kalau nak specifik biasanya tengok pada course or bidang yang nak d ambil..Kalau low misalnya..tengok mana yang popolar dan terbaik agaknya..uia ada..ukm ada..um pun sama.. Kalau medic..um dengan HU..ukm dengan PPUKM...usm HUSM..Kalau p.islam..UM...UIA..UKM..USIM..Kalau kejuruteraan...dan sebrang bidang pun..pandai2la telitinya..namun pada saya semua sama..dan saya rasa ITM @ UITM adalah institusi yang paling diiktiraf para graduatenye..jarang ex uitm ni menganggur pasal cos yang di ambil tu biasanya sesuai dengan pasaran kerja..ye atau tak..hanya my personal openion ek..dan tak ada kaitan dengan bias or tak sebab saya bukan dr sini..hehe..


saya setuju tu...bagi saya, UiTM memang institusi yang para pelajarnya diiktiraf...cuma ramai org yang tak sedar akan hakikat ni.. :-)lagipun duduk u mana-mana pun same saja...yang penting fokus & matlamat kita..


-----------------
Terima kasih Allah untuk segalanya


Bookmark and Share

  


  Member Information For _norlidahashim_Profil   Hantar PM kepada _norlidahashim_   Quote dan BalasQuote

Muslimah85
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 547
Posting: 25
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-09-08 17:05


2-2 baik
bergantung pada individ untuk 'grab the opportunities' dalam tempat yang mereka belajar
apa pun hidup UIAM!

Bookmark and Share

  


  Member Information For Muslimah85Profil   Hantar PM kepada Muslimah85   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 28-09-08 22:15


Pada 28-09-08 17:05 , Muslimah85 posting:

!!! QUOTE !!!


apa pun hidup UIAM!



amboi..asobiyah nampak..huhu..tak mengapa...cintai tanah air kita..huhu

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

fahim_mumtaz
Warga Rasmi
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35351
Posting: 15

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-11-08 12:01


iyakah oversea student lebih marketable berbanding local..
rasanya ini pandangan silap dan sama sekali satu kenyataan yang menyeleweng dari fakta sebenar..

saya pernah membuat research tentang level of malaysia education,based on population and ethnics..saya bagi general lah,local student lebih marketable..
Kenapa?hehe

sebab memang lah kalau dari segi communication oversea student ni memang hebat..sebab tu medium bahasa kat luar tu,kalau tak mereka nak makan apa kalau nak minta mee goreng spinggan pun tak reti kat mana-mana restaurant..

tapi sayangnya,kalau setakat pandai cakap tapi quality lebih rendah dari local.untuk makluman antum semua,dari survey yang dilakukan d beberapa private company besar,mereka lebih suka ambil local..sebab most oversea students ni(bukan semua) bukan lah sehebat yang kita sangka..menurut apa yang kami dapat,dari segi commitment kerja dan discipline memang kebanyakan oversea students teruk..sebab?buat lah conclusion sdiri..hehe

so,katakan anda memiliki sebuah syarikat dan perlu mencari seorang pekerja..ada dua fresh graduates,satu dari oversea yang memang hebat cakap macam anak org putih tulen tapi commitment discipline tak ada dan satu lagi local graduate yang hanya cap ayam cakap BI pun berbelit2 lidah tapi commitment kerja kelas A..mana satu yang anda pilih untuk menjamin mutu production company anda ;)


local student ni bukanlah lah manja kalau segala prasaran untuk study disediakan,dah memang itu satu dari education facilities yang harus kerajaan sediakan.tu lah duit cukai setiap tahun yang mak ayah kita bayar,so apa yang kita nikmati hari ini adalah hasil penat lelah mak ayah kita semua..dan itu bermakna living quality dan education level negara kita lebih baik lah kan..hehe

Apapun,bukan semua yang bersinar itu permata... ;)

Bookmark and Share

  


  Member Information For fahim_mumtazProfil   Hantar PM kepada fahim_mumtaz   Pergi ke fahim_mumtaz's Website   Quote dan BalasQuote

perantaujauh
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.11.2008
Ahli No: 36009
Posting: 31
Dari: EUROPE

czechrepublic  


posticon Posting pada: 23-11-08 07:32


sama sahaja di univ mana pun, asalkan ada kemahuan dan rajin berusaha, pasti anda akan berjaya dengan cemerlang dan memiliki daya penarik untuk dipilih oleh bakal majikan..

namun, ada betulnya juga graduan dari luar negara mudah mendapat kerja berbanding graduan dalam negara..

faktor2nya :

1) graduan luar negara selalunya ditaja oleh petronas, mara , jpa, tnb dan sebagainya, oleh itu kerajaan atau syarikat2 GLC ini akan mengambil graduan luar negara dahulu kerana telah banyak pelaburan dihbskan pada mereka dan inilah masa untuk mendapatkan kembali pulangan

2) graduan dalam negara kadang-kadang tidak proaktif dalam mencari atau menggapai peluang perkerjaan , mungkin kerana sudah terbiasa di spoon feed seperti di local univ dahulu berbnding graduan luar negara yang sentiasa alert dengan peluang2 yang ada kerana teah biasa melalui cabaran2 getir semasa menuntut di luar negara..l

3) adalah menjadi budaya atau mindset malaysian bahawa yang dari luar negara itu lebih baik berbnding graduan dalam negara dan ini menyebabkan mereka dipandang sebelah mata apabila dibndingkan dengan graduan dlama negara..

4) kewujudan terlampau banyak univ dan kolej awam mahupun swasta yang sehingga tidak menjaga kualiti students yang masuk.. dan setiap univ dan kolej ini akan berlumba-lumba mgisi kekosongan student di univ or kolej mereka.. akhirnya, kualiti tidak seperti yang diharapkan..student ke luar negara memang telah ditapis dengan begitu ketat dan tidak timbul masalah 'was was kualiti'..

tidaklah saya mengatakan yang student oversea ini bagus dan tidaklah saya mengatakan stdudent dalam negara tidak bagus , tapi faktor2 di atas ada menyumbang kepada wujudnya isu-isu ini

Bookmark and Share

  


  Member Information For perantaujauhProfil   Hantar PM kepada perantaujauh   Quote dan BalasQuote

perantaujauh
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.11.2008
Ahli No: 36009
Posting: 31
Dari: EUROPE

czechrepublic  


posticon Posting pada: 23-11-08 07:47


lagi satu, interaksi antara kaum bagi pelajar malaysia adalah berdasarkan pemisahan kaum..contohnya melayu sentiasa dengan melayu sahaja dan juga cina dan india..tapi di luar negara, u all akan bergaul dengan cina dan india malaysia dengan rapat dan mengenali rakan-rakan dr negara2 lain..

di sini masalah gugup dalam komunikasi dapat diatasi, bahasa inggeris dapat diamalkan dan yakin diri telah disemai dalam diri..

lagi satu, pelajar di malaysia mungkin mengagap bahasa inggeris itu susah kerana tidak amalkan..
tapi kami di negara yang tidak bercakap bahasa inggeris seperti di german dan ausria, kami terpksa belajar mereka dan hasilnya kami dapati bahasa inggeris lebih mudah dan tidak menjadi msalah..


dan kita juga kena lihat course apakh yang dimiliki oleh graduan dalam negara dan luar negara tersebut..

kalau course yang sama, chance maybe 50 - 50 , tapi kalau course tak sama, memang lah sebab slalunya yang pergi oversea ni semua course yang kritikal dan diperlukan oleh kerajaan..


REZEKI ALLAH ITU ADA DI MANA, USAH KAMU GUSAR..

BERSYUKUR LAH, NESCAYA AKAN DITAMBAH NIKMAT BAGI ORANG2 YANG BERSYUKUR DAN DIBERIKAN AZAB PADA ORANG2 YANG TIDAK BERSYUKUR..

Bookmark and Share

  


  Member Information For perantaujauhProfil   Hantar PM kepada perantaujauh   Quote dan BalasQuote

dr_nik
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.09.2007
Ahli No: 31081
Posting: 206
Dari: KL

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 08:28


Semua Universiti bagus, kalau tidak, takkan ada Universiti :-) Yang baik/tak baik tu student sendiri, dia yang tentukan nak berjaya atau tidak.

Bookmark and Share

  


  Member Information For dr_nikProfil   Hantar PM kepada dr_nik   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 11:28


semua univ adalah terbaik...
tinggal graduan yang keluar tu baik dengan tak saja.... :)

-ada saja graduan local yang kerja baik & gaji baik. tak sempat habis belajar dah beratur kerja tunggu

-ada juga graduan o/c yang dok bertahun tunggu 'anggur gugur' last2 mak ayah yang tanggung balik macam zaman sekolah dulu-dulu

rezeki masing-masing.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-11-08 11:38


betul tu....
tapi apa-apa pun uitm tetap di hati

Bookmark and Share

  


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

yanzu_ummi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10950
Posting: 383
Dari: islamic city...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-12-08 09:01


Pada 17-12-07 14:02 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

saya ada tengok satu iklan pekerjaan..

Qualification to join:
- Malaysian
- Local university/college degree fresh graduate
- Preferably student major in Software Engineering
- Chinese IT fresh graduate is encourage to apply
- Diploma student need not to apply

punca? come on.. 90% company swasta Chinese pegang lah...
budak-budak Melayu memang ramai menganggur saja....



bukan macam tu.. malay students pun kena encourage untuk apply.. if u think u deserve to be the best, try apply..janganlah kerana iklan macam ni dah tak ada keyakinan untuk apply.. one more thing, maybe bagi sesiapa yang ada masa..try lah to take mandarin classes.. its for your own good.. mostly in resume, if u joted down, u have mandarin literacy, sure the company will call u for an interview..but also depends on your pointerla kan..

tentang topik ni..ummi rasa semua universiti pun baik..different concept but the same goal.. :kelip:


-----------------
..bila takwa pakaian kita, urusan kita dimudahkan, kerana kita sudah menjadi ahlillah, begitu indah hidup bersama Tuhan..


Bookmark and Share

  


  Member Information For yanzu_ummiProfil   Hantar PM kepada yanzu_ummi   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 16:31


Pada 26-12-08 09:01 , yanzu_ummi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-12-07 14:02 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

saya ada tengok satu iklan pekerjaan..

Qualification to join:
- Malaysian
- Local university/college degree fresh graduate
- Preferably student major in Software Engineering
- Chinese IT fresh graduate is encourage to apply
- Diploma student need not to apply

punca? come on.. 90% company swasta Chinese pegang lah...
budak-budak Melayu memang ramai menganggur saja....



bukan macam tu.. malay students pun kena encourage untuk apply.. if u think u deserve to be the best, try apply..janganlah kerana iklan macam ni dah tak ada keyakinan untuk apply.. one more thing, maybe bagi sesiapa yang ada masa..try lah to take mandarin classes.. its for your own good.. mostly in resume, if u joted down, u have mandarin literacy, sure the company will call u for an interview..but also depends on your pointerla kan..

tentang topik ni..ummi rasa semua universiti pun baik..different concept but the same goal.. :kelip:



iye ke...
betul itu..
jadi dia sebagai pembakar semangat..
kena kena top up juga..
asik top up hp saja..
kena jugak top up ilmu..
supaya kita lebih berguna..
pasal belajar luar or dalam..
sama saja.
sapa ada kelebihan dan kemahiran yang lebih..
itu yang di cari..
kira org panas lah..
hihi :sopan:
senang kita dapat pasaran kerjaya nanti...
apa lagi.. top up ilmu.. top up kemahiran.. top up pengalaman..
maka anda akan di cari!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 16:32


tapi... jangan terlampau memilih kerja ye..
kerjaapa yang ada dulu...
rezeki jangan di tolak...
usaha lebih;;;
insya Allah.. berjaya kelak..

Bookmark and Share

  


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

apizz87
Warga Rasmi
Menyertai: 26.01.2009
Ahli No: 36911
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 18:46


uia pun bagus jugak...saya duduk uia sekarang..hehehe...u lain pun bagus jugak...


-----------------
~ PENAWAR PELBAGAI PENYAKIT ~


Bookmark and Share

  


  Member Information For apizz87Profil   Hantar PM kepada apizz87   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 20:08


Pada 23-11-08 07:32 , perantaujauh posting:

!!! QUOTE !!!

sama sahaja di univ mana pun, asalkan ada kemahuan dan rajin berusaha, pasti anda akan berjaya dengan cemerlang dan memiliki daya penarik untuk dipilih oleh bakal majikan..

namun, ada betulnya juga graduan dari luar negara mudah mendapat kerja berbanding graduan dalam negara..

faktor2nya :


4) kewujudan terlampau banyak univ dan kolej awam mahupun swasta yang sehingga tidak menjaga kualiti students yang masuk.. dan setiap univ dan kolej ini akan berlumba-lumba mgisi kekosongan student di univ or kolej mereka.. akhirnya, kualiti tidak seperti yang diharapkan..student ke luar negara memang telah ditapis dengan begitu ketat dan tidak timbul masalah 'was was kualiti'..


setuju dengan point no.4 ni...hm saya pernah ada pengalaman mengaja kat private college...memang kualiti tak dijaga...bila nak kena audit dengan MQA baru terkial2 nak prepare itu dan ini...kecewa sguh..yuran mahal bebankan students tapi kualiti 'ilek'....bayangkn prasyarat nak sambung belajar disitu cuma perlukan 3 subjek yang credit masa spm...kalau 7 yang lain fail pun tak apa asal ada 3subjek dapat 6c...at least...walaucamane sekalipun i love my tak-students...dan i still miz them... :welcome:

Bookmark and Share

  


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 27-01-09 20:12


Pada 17-12-07 15:16 , jubah_hijau posting:

!!! QUOTE !!!

UTM = Universiti Terbaik Malaysia

UTM= Universiti Taqbilq Malaysia

UTM= Universiti Tedang Menendang(pelajar terbaik sahaja dalam UTM)

hehehehe



sokong2

p/s: nak promote jugak...ehehhe

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-01-09 08:05


Universiti IPB adalah yang terbaik di dunia

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 28-01-09 10:24


salam
saya hairan mengapa isu ini di timbulkan.belajar di mana-mana pun sama saja.saya ex student uia,di universiti saya,ada kuota untuk mendapat A.hanya beberapa org sahaja yang layak untuk dapatkan A.u have to study hard to achieve it.memang di sediakan bus tapi we paid for the services that U offered.for me, mentality should be change.kalau masa di U, tak grab opportunities,sshla.di uia,ramai student foreigners,tapi org melayu tetapi nak gang dengan bangsa sendiri.masa inila kawan-kawan dengan foreigner,belajar improve english.lagi satu dekat uia,banyak presentation,jadi itu bagus,improve self confident.saya ini berapa kali di kritik oleh lecturer pasal worst presentation but i always want to improve.kalau bi tu jangan cakapla,memang dia komen teruk2 tapi saya anggap sebagai satu pelajaran yang baik.now, i proud with myself.alhamdulilah buat masa ini pergi interview,most job saya dapat.
so no matter, local or oversea.semuanya bagus.tak ada maslaah...its depends on urself

Bookmark and Share

  


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

yuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26939
Posting: 130
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-01-09 11:47


Berilmu Belum Tentu Selamat

Tidak dapat dinafikan betapa pentingnya ilmu itu dalam
kehidupan. Tanpa ilmu, manusia akan menjadi kaku.
Hendak berbuat, tak tahu caranya. Hendak bergerak,
tak tahu langkahnya. Hendak berpergian, tak tahu arah tujuannya.

Untuk menguruskan hal dunia, kita perlu kepada
ilmu. Untuk menguruskan hal Akhirat pun, lebih-lebih lagi
kita perlu kepada ilmu.

Islam amat menitikberatkan tentang ilmu. Tidak serupa
orang yang berilmu itu dengan orang yang tidak berilmu. Allah
mengangkat orang-orang yang berilmu itu beberapa darjat.

Allah lebih suka kepada ulama yang fasiq daripada orang jahil
yang taat. Orang yang jahil itu adalah seteru Allah.Ilmu itu
ibarat obor yang menyuluh. Dengan ilmu, kita dapat melihat
jalan-jalan yang patut ditempuh. Dengan ilmu, kita dapat melihat
mana jalan yang benar dan mana jalan yang salah; mana
jalan yang baik dan mana yang buruk; dan mana jalan yang
hak dan mana jalan yang batil. Orang yang mempunyai ilmu
itu ibarat orang yang mempunyai obor di malam yang gelap gelita.

Dia boleh menerangkan kegelapan untuk dirinya dan
juga untuk orang lain.dengan ilmunya. Hanya setakat tahu,
belum tentu ilmu itu dapat memberi kebaikan atau manfaat
kepada yang memilikinya. Berlainan dengan faham. Faham
itu ialah tahu lahir dan batinnya, tahu yang tersurat dan yang
tersirat di sebaliknya.

Akan tetapi, ilmu semata-mata tidak menjamin apa-apa.
Kalau banyak pun ilmu yang dimiliki oleh seseorang itu, tidak
bermakna dia akan selamat dari terjerumus ke dalam lembah
dosa dan maksiat. Seperti juga orang yang mempunyai obor,
tidak semestinya dia tidak akan sesat atau tidak akan tersungkur.

Rasulullah SAW bersabda:
Maksudnya:“Sesiapa yang Allah menghendaki
kebaikan baginya, Dia akan memberinya faham tentang
agama.”

Tidak dikatakan “… akan diberinya ilmu tentang agama.”
Jadi, orang yang mempunyai ilmu itu tidak semestinya dia
faham dan tidak semestinya dia dapat beramal, sesuai dengan
ilmunya. Hanya setakat tahu sahaja, belum tentu ilmu itu dapat
memberi kebaikan atau manfaat kepada orang yang memilikinya.

Berlainan dengan faham. Faham itu ialah tahu lahir
dan batinnya, tahu yang tersurat dan yang tersirat di sebaliknya.
Di samping ilmu, apa yang sebenarnya kita perlukan ialah
taufiq iaitu pimpinan Allah. Dengan taufiq, segala amal
perbuatan kita akan setentang atau tepat dengan ilmu. Barulah
ilmu itu menjadi ilmu yang bermanfaat bagi kita dan dapat
kita menjadi orang yang beramal dengan ilmunya. Islam itu
ialah iman, ilmu dan amal.

Tanpa taufiq inilah maka kita sering lihat orang yang
amalannya tersimpang dari ilmunya. Tidak kurang kita lihat
orang yang mengajar ilmu tauhid tetapi dia sendiri tidak
mampu berjiwa tauhid. Atau orang yang alim tentang hukum
sembahyang, tetapi dia sendiri tidak mendirikan sembahyang.

Atau ulama-ulama yang secara terus-menerus terlibat dengan
dosa-dosa besar. Atau ulama-ulama yang mengubah hukum-hakam
untuk menjaga kepentingan pangkat, jawatan dan
kedudukannya, dan yang menggunakan ilmunya untuk membenarkan
tindak-tanduknya yang salah.
Malahan ada manusia yang bertaraf profesor di universiti-
universiti di Barat yang hafaz Al Quran dan hafaz beribu-ribu
hadis, lengkap dengan perawinya, bahkan pula layak memberi
ijazah dan Phd. pengajian Islam kepada graduan-graduan
Islam, tetapi mereka sendiri tetap kufur dan tetap tidak beriman
kepada Allah.

Ulama yang tidak beramal dengan ilmunya akan masuk
Neraka 500 tahun lebih dahulu dari penyembah berhala. Dan
di kalangan ulama ada yang digelar ulama “suk” atau ulama
jahat yang kerjanya melarang manusia menuju kepada Tuhan
dan menyusahkan manusia membuat kebaikan dan kebajikan.

Maksiat dan kemungkaran tidak pula dilarang atau ditegurnya.
Rasulullah SAW memerintahkan kita supaya lari dari ulama
jahat seperti ini seperti mana kita lari dari singa yang ganas.
Dunia telah masuk dan bersarang di dalam hati-hati mereka.

Mereka merosakkan agama di atas nama agama.
Ilmu itu amanah Allah. Kalau kita diberi ilmu, kita bertanggungjawab.
Kita perlu mengamalnya, menyampaikan atau
mengajarnya dan memperjuangkannya. Di Akhirat nanti, kita
akan disoal tentang ilmu yang ada pada kita itu.

Bookmark and Share

  


  Member Information For yuhadaProfil   Hantar PM kepada yuhada   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-01-09 13:06


belajar kat mana-mana pun sama saja...yang penting usaha...kalau belajar jauh2 pun, usaha tak ada,jahanam juga jadinya....

Bookmark and Share

  


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 28-01-09 14:06


Pada 28-01-09 08:05 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

Universiti IPB adalah yang terbaik di dunia


aik IPB tu universiti kat mana ek?? tak pernah dengar pun.. bukti keterbaikannya??


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-01-09 15:14


Pada 28-01-09 13:06 , qudwah posting:

!!! QUOTE !!!

belajar kat mana-mana pun sama saja...yang penting usaha...kalau belajar jauh2 pun, usaha tak ada,jahanam juga jadinya....


erm..
betul..
so???
yakin lah diri anda...
anda mampu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

Butter_fly1
Warga Rasmi
Menyertai: 13.02.2009
Ahli No: 37149
Posting: 2
Dari: kl~uiam kuantan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 13-02-09 12:58


Aslmkm semua....
Saya pun setuju sangat dengan qudwah....
Walau mana pun kita belajar...belajarlah kerana Allah dan bersungguh2
Actually it depends on individual....not local or o/c
Kalau dah bjak dan kuat berusaha....inshaallah......letak kat manapun akan success...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Butter_fly1Profil   Hantar PM kepada Butter_fly1   Quote dan BalasQuote

gaokopi
Warga Rasmi
Menyertai: 04.06.2013
Ahli No: 42863
Posting: 1
Dari: Cuba

cuba   avatar


posticon Posting pada: 04-06-13 07:45


sebenarnya banyak universiti dan kolej pun ada subjek yang sama untuk belajar , macam mana nak pilih???
Susah betul nak buat pilihan untuk uni yang nak masuk...

Bookmark and Share

  


  Member Information For gaokopiProfil   Hantar PM kepada gaokopi   Quote dan BalasQuote

coconut4321
Warga Rasmi
Menyertai: 04.06.2013
Ahli No: 42865
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-06-13 09:44


benar kot...
tapi ibu ku cakap, paling baik adenya recognition dan bayarannya munasabah... Apa -apa uni pun best!

Bookmark and Share

  


  Member Information For coconut4321Profil   Hantar PM kepada coconut4321   Quote dan BalasQuote

gaharga
Warga Rasmi
Menyertai: 04.06.2013
Ahli No: 42864
Posting: 2
Dari: Banglasia

sudan   avatar


posticon Posting pada: 05-06-13 05:22


Yang abang i belajar kat Unirazak sekarang dalam Bachelor of Accounting. Dia pilih Unirazak ni kerana khusus ni diiktiraf oleh CPA Australia. Mereka tureu ada Bachelor of Taxation yang kaitkan bersama dengan Chartered Tax Institute of Malaysia (CTIM) and the Malaysian Association of Tax Accountants (MATA).
Sini ada link untuk khusus yang saya syorkan:
http://www.unirazak.edu.my/school-of-business-and-entrepreneurship-programme/programme-6

Bookmark and Share

  


  Member Information For gahargaProfil   Hantar PM kepada gaharga   Quote dan BalasQuote

hamburgertan
Warga Rasmi
Menyertai: 05.06.2013
Ahli No: 42870
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-06-13 00:50


Benarkah? Unirazak mia kursus ada diiktiraf oleh badan professional?
tapi, bayarannya pastilah amat mahal!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For hamburgertanProfil   Hantar PM kepada hamburgertan   Quote dan BalasQuote

gaharga
Warga Rasmi
Menyertai: 04.06.2013
Ahli No: 42864
Posting: 2
Dari: Banglasia

sudan   avatar


posticon Posting pada: 07-06-13 01:04


Pada 06-06-13 00:50 , hamburgertan posting:

!!! QUOTE !!!

Benarkah? Unirazak mia kursus ada diiktiraf oleh badan professional?
tapi, bayarannya pastilah amat mahal!!!


Bayaran berapa i tak pasti sangat..
Abang i ada mohon untuk Biasiswa Yayasan Cemerlang..
LAgi baik kamu pergi sana untuk tau lebih lanjut :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For gahargaProfil   Hantar PM kepada gaharga   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.171007 saat. Lajunya....