Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-10-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Betapa banyak lukisan tiruan Mona Lisa, tetapi orang ramai masih lagi berusaha nak melihat lukisan Mona Lisa yang asli.
-- Louis Amstrong

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kucingislam11
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43037

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 12
Ahli: 0
Jumlah: 12




  Yang Masuk Ke Sini
NisaAdDeen: 4 hari yang lalu
RijaludDeen: 4 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 12 hari yang lalu
irda82: 25 hari yang lalu
jambu: 30 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: tugas seorang asisstant enginer


Carian Forum

Moderator: Admin, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» tugas seorang asisstant enginer

Please Mendaftar To Post


Oleh tugas seorang asisstant enginer

haff
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6251
Posting: 253
Dari: Darul Aman

malaysia  


posticon Posting pada: 28-02-09 00:22


Assalamualaikum

saya baru kerja sebagai asisstant enginer dalam seminggu.. masalah sekarang saya tak tahu tugas sebagai asistant engineer.yang saya tahu saya ditugaskan untuk mengawal bahagian process dengan facility kilang..boleh bantu ke??? :malu:



Bookmark and Share

  


  Member Information For haffProfil   Hantar PM kepada haff   Quote dan BalasQuote

mrad
Warga Rasmi
Menyertai: 07.12.2008
Ahli No: 36217
Posting: 19
Dari: perlis

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-02-09 00:28


Assalamulaikum, insyaAllah hamba cuba bantu. Biasanya di dalam sesuatu kilang dia ada structure process atau flow process sesuatu bahan ataupun structure/description job dalam bentuk manual(ikut iso) cuba cari benda tu boleh study. Satu lagi umumnya AE akan membantu Engineer dan menjadi bos kepada Techinician dan Line Leader. Kalau anda beritahu detail lagi hamba boleh terangkan lagi

Bookmark and Share

  


  Member Information For mradProfil   Hantar PM kepada mrad   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3079
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 28-02-09 00:50


setahu ana assistance engineer ni kerja dia..kalau dalam kerajaan..kira pembantu teknik lah..tapi kalau swasta..kita macam clerk of works a.k.a. penyelia bagunan..a.k.a quality control...sebelum ana jadi engineer..ana pun pernah jugak jadi assistance enggineer ni...semoga berjaya....

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

haff
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6251
Posting: 253
Dari: Darul Aman

malaysia  


posticon Posting pada: 28-02-09 15:46


ok,saya setakat ini ditugaskan untuk control mould and dia..Kalau ada apa-apa problem dengan mould saya kena cari penyelesaian termasuk modify mould..satu lagi saya kena cari idea untuk tingkatkan prestasi dalam production..

Bookmark and Share

  


  Member Information For haffProfil   Hantar PM kepada haff   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 09-09-09 16:50


wahhh... engineer muda. Tahniah.

Jika di syarikat saya bekerja, Assistant Engineer biasanya adalah Fresh Graduate Engineer atau yang berpengalaman kurang dari 2 tahun. Biasanya mereka belum competent untuk menguruskan kerja kejuruteraan sendirian. Maka mereka diselia di bawah Engineer.

Saya suka untuk berkongsi tip, apa yang biasanya majikan mahukan dari Fresh Engineer sebegini. Secara umumnya, majikan tahu bahawa Fresh Engineer/Assistant Engineer ini mereka masih lagi 'green' dan belum matang dalam praktis kejuruteraan. Tetapi ada 2 kekuatan utama yang biasanya ada pada Fresh Engineer:
1) Mereka masih lagi segar dengan teori2 kejuruteraan yang masih belum dikaitkan dengan praktikalnya.
2) Mereka biasanya mempunyai dorongan untuk belajar dan mengetahui yang kuat, freshlah katakan.

Oleh itu, sebagai Assistant Engineer cuba sebanyak mungkin belajar industri yang kita ceburi dan kaitkan dengan teori2 yang telah kita pelajari. Kita kena jadi fast learner so our learning curve is faster than others. Then, we will different than others. Jadi, cepatlah naik pangkat, ehehehe. Itulah realiti dalam sektor swasta, kita kena competative and down to earth to learn a lot of things.

Apa pun, jangan sesekali tergoda atau melebihkan kerja dari usaha dakwah. Dakwah tetap menjadi cara hidup kita, kerja sekadar penerus kehidupan.

Kepada Haff, diucapkan selamat maju jaya.

wuzara,
http://jemaah-islam.blogspot.com

Bookmark and Share

  


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

haff
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6251
Posting: 253
Dari: Darul Aman

malaysia  


posticon Posting pada: 29-09-09 17:35


salam..

saya sekarang sambung belajar kat UMP dalam dergee engineering..kadang-kadang rasa menyesal jugak sambung belajar,kadang-kadang rasa seronok sb dapat tingkatkan penguasaan dalam bidang engineering...



Bookmark and Share

  


  Member Information For haffProfil   Hantar PM kepada haff   Quote dan BalasQuote

tkusalleh
Warga Rasmi
Menyertai: 22.04.2017
Ahli No: 43074
Posting: 7
Dari: kedah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-04-17 07:12


Ok lah tu saya pun bekas pelajar ump. Pjj IPT juga lah. tnga cari peluang kerjaya
asst engineer ke.
Supervior ke
[email protected]

Kalau ada otai otai perlukan hikmat saya boleh email terus ye..
:welcome: :welcome:

Bookmark and Share

  


  Member Information For tkusallehProfil   Hantar PM kepada tkusalleh   Quote dan BalasQuote

tkusalleh
Warga Rasmi
Menyertai: 22.04.2017
Ahli No: 43074
Posting: 7
Dari: kedah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-04-17 07:13


Whatspp terus pun boleh.0132032441

Bookmark and Share

  


  Member Information For tkusallehProfil   Hantar PM kepada tkusalleh   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.092835 saat. Lajunya....