Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 31-05-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup . Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian
-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 22
Ahli: 0
Jumlah: 22




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 22 hari yang lalu
izdham: 31 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 41 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: aku ada makwe/pakwe...anda tu ada ke ?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» aku ada makwe/pakwe...anda tu ada ke ?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh aku ada makwe/pakwe...anda tu ada ke ?

bintu_ruQaiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24453
Posting: 230
Dari: di mana kaki berpijak

malaysia  


posticon Posting pada: 28-05-06 18:21


gitau saja sumerr orang...kalau tak jadik nanti .....melopong....

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintu_ruQaiahProfil   Hantar PM kepada bintu_ruQaiah   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 28-05-06 19:01


ehem...entahla..tak pernah lalui lagi.. :-P
lor, bagi tahu saja lah...hehehehee
tak ada makna nya ada makwe/pakwe nii...
BOYCOTT ISRAEL!!!!!!!!!!


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-05-06 20:51


kalau tak ada,tak boleh ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-05-06 00:05


Pada 28-05-06 14:35 , hudahasnan posting:

!!! QUOTE !!!

em...tak ada pengalaman lagi..so tak tau..tapi, macam best saja kata-kata ct nurhaliza kan??? "Biarlah Rahsia" :-P


~ Biarlah Rahsia - Siti Nurhaliza ~



betul la itu... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

nike_007
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20933
Posting: 125
Dari: pasir mas

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-05-06 23:08


entah lah....apapun kamu mesti pandai memilih mana yang INTAN dan KACA....Wan_Hana jangan kamu berkata sedimikian....jodoh semua di tangan TUHAN.kita adalah hamba yang lemah sekadar patuh segala perintahNya....wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nike_007Profil   Hantar PM kepada nike_007   Pergi ke nike_007's Website   Quote dan BalasQuote

pejuangummah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2003
Ahli No: 2092
Posting: 178
Dari: Kota Bharu,Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-05-06 00:21


salam alaik...sekadar pendapat...
sebenarnya untuk declare atau tidak ada pro dan contra nya.bagi ana bergantung pada individu untuk menilai kerana Allah telah memberikan kita akal untuk menilai sesuatu sama ada ia baik atau buruk pada diri kita. ia juga bergantung kepada gaya hidup seseorang individu itu, bagaimana persekitaran setempatnya.

Bercakap persoalan hati pula, jika boleh kita tidak mahu melukai dan dilukai oleh sesuatu yang dinamakan cinta dan kasih. Tapi itulah lumrah dunia, walaupun hati kita telah tertutup, seperti apa yang kita cakapkan...ada satu kuasa yang kita tak boleh nak halang iaitu pencipta. Kalau ia nak ubah hati kita, dalam sekelip mata saja yang tertutup itu akan terbuka.Oleh itu, banyakkanlah doa dan usaha agar apa yang dingini menjadi kenyataan.wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuangummahProfil   Hantar PM kepada pejuangummah   Quote dan BalasQuote

akim
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.11.2003
Ahli No: 5146
Posting: 113
Dari: sungai besar

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-06-06 17:44


belum jumpa makwe yang sesuai

Bookmark and Share

    


  Member Information For akimProfil   Hantar PM kepada akim   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 11-06-06 17:46


Alhamdulillah...dah ada..Allah kurniakan ana seorang yang suci hatinya, baik akhlaknya dan agamanya..nak bina tapak masjid... insyaAllah..


-----------------
"Terimalah tanpa membuta-tuli; tolaklah tanpa kesombongan"
[ Telah diedit oleh: Vitamin_Hati pada 11-06-06 17:47 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

bintul_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15217
Posting: 177
Dari: mana ek?

Selangor  


posticon Posting pada: 11-06-06 19:42


assalamualaikum
jawapannya ialah tak ada...
hehehhehe..
tunggu dapat 1st degree dulu..
dah dapat Dr kat pangkal nama.. baru laa fikir..

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintul_farhanahProfil   Hantar PM kepada bintul_farhanah   Quote dan BalasQuote

rajanazri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.06.2006
Ahli No: 24728
Posting: 123
Dari: n9

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 13-06-06 11:50


ana ada 5 orang awek. awek ni pulak tak paham2 yang kita tak hendak kat dia...tapi diaorang saja yang tergila-gilakan ana..2 yang sampai 5 orag awek...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rajanazriProfil   Hantar PM kepada rajanazri   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-06-06 13:23


alamak ni pun ada jugak ke??alahai...nak bercinta tapi takut. biarlah tunggu bila kemampuan,tapi sebelum tu jeling-jeling jugak muslimah yang mana berkenan dihati untuk dijadikan isteri. insyallah.....harap berjumpa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

qudwah_mardihah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8029
Posting: 263
Dari: Malaysia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-06-06 14:42


assalammualaikum...
bila diri disayangi seorang lelaki yang tiba-tiba hadir menjelma...
Kenapa?dan Kenapa dia bukan ISLAM....dan hadirnya kerana meminati tudung yang dipakai wanita ISLAM..dan dia semakin ingin tahu tentang islam..Kenapa harus tiba-tiba menyayangi kebaikan dirinya?......
dan itu adalah aku.....aku dicintai seorang lelaki bukan islam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwah_mardihahProfil   Hantar PM kepada qudwah_mardihah   Pergi ke qudwah_mardihah's Website   Quote dan BalasQuote

e-kin
Warga Rasmi
Menyertai: 25.06.2004
Ahli No: 9651
Posting: 20
Dari: Jitra, Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-06-06 17:49


i've no experience tapi apapun ana lebih suka istilah pakwe itu digantikan dengan 'bakal suami' kerana apabila sekeping hati ini telah diserahkan kepada seorang lelaki untuk disayangi dan dicintai maka lelaki itu insyaAllah merupakan insan pertama dan terakhir yang ana kasihi dan cintai....bagi ana setiap apa yang dituturkan merupakan doa...dan sekiranya ana sering memperkenalkan dirinya dengan mengatakan bahawa ...."inilah bakal suamiku" berbanding "inilah pakweku" ini bermakna ana memang mengharapkan si dia menjadi suami ana dan ana mendoakannya....insyaAllah....kalau ada jodoh tak ke mana ;)...sesungguhnya rahsia di hati hanya Allah sahaja yang tahu...wallahua'lam

pada ana..tak payah nak canang sana-sini bahawa anda kini telah ber'pakwe' @ ber'awek' semata-mata untuk menunjuk2 bahawa anda ini 'terhangat' di pasaran kerana apa yang pasti ia pasti mengundang rasa jelik di kalangan masyarakat...cukuplah sekadar keluarga dan teman2 rapat yang mengetahui 'status' kita....ini pendapat ana.. :-)


-----------------
Berusaha memperoleh redha Illahi
moga beroleh kejayaan hakiki...Allahuakbar!!!
:)
[ Telah diedit oleh: e-kin pada 13-06-06 18:13 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For e-kinProfil   Hantar PM kepada e-kin   Pergi ke e-kin's Website   Quote dan BalasQuote

muslim_boy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.03.2006
Ahli No: 23728
Posting: 142
Dari: Kota Bharu Bandaraya Islam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-06-06 18:22


salaam...


Pada 13-06-06 17:49 , e-kin posting:

!!! QUOTE !!!

i've no experience tapi apapun ana lebih suka istilah pakwe itu digantikan dengan 'bakal suami' kerana apabila sekeping hati ini telah diserahkan kepada seorang lelaki untuk disayangi dan dicintai maka lelaki itu insyaAllah merupakan insan pertama dan terakhir yang ana kasihi dan cintai....bagi ana setiap apa yang dituturkan merupakan doa...dan sekiranya ana sering memperkenalkan dirinya dengan mengatakan bahawa ...."inilah bakal suamiku" berbanding "inilah pakweku" ini bermakna ana memang mengharapkan si dia menjadi suami ana dan ana mendoakannya....insyaAllah....kalau ada jodoh tak ke mana ;)...sesungguhnya rahsia di hati hanya Allah sahaja yang tahu...wallahua'lam

pada ana..tak payah nak canang sana-sini bahawa anda kini telah ber'pakwe' @ ber'awek' semata-mata untuk menunjuk2 bahawa anda ini 'terhangat' di pasaran kerana apa yang pasti ia pasti mengundang rasa jelik di kalangan masyarakat...cukuplah sekadar keluarga dan teman2 rapat yang mengetahui 'status' kita....ini pendapat ana.. :-)



betul apa yang diperkatakan..
kalau dah suka, masuklah meminang..
senang cerita, parent pun tidak risau..
wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslim_boyProfil   Hantar PM kepada muslim_boy   Quote dan BalasQuote

e-kin
Warga Rasmi
Menyertai: 25.06.2004
Ahli No: 9651
Posting: 20
Dari: Jitra, Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-06-06 18:40


ya...setuju sangat!

Bookmark and Share

    


  Member Information For e-kinProfil   Hantar PM kepada e-kin   Pergi ke e-kin's Website   Quote dan BalasQuote

nurkasih87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3434
Posting: 133
Dari: Kemaman!..

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-06-06 20:12


eim.. kadang3 lebih suka diamkan saja.. tapi kkadang rasa macam nak luahkan saja.. nak senang cter.. tak payah fikir terus.. just wait and see..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkasih87Profil   Hantar PM kepada nurkasih87   Pergi ke nurkasih87's Website   Quote dan BalasQuote

rajanazri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.06.2006
Ahli No: 24728
Posting: 123
Dari: n9

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 14-06-06 16:53


bagaimana nak luahkan. dah orang 2 tak hendak kat kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rajanazriProfil   Hantar PM kepada rajanazri   Quote dan BalasQuote

afiqah_afaf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2004
Ahli No: 11586
Posting: 238
Dari: mansoura

egypt  


posticon Posting pada: 16-06-06 16:03


cinta lepas khwn > boleh di percayai

Bookmark and Share

    


  Member Information For afiqah_afafProfil   Hantar PM kepada afiqah_afaf   Quote dan BalasQuote

nazran7
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5731
Posting: 83
Dari: B B Bestari

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 16:12


belum lagi...
tak tahulah..
belum ada jodoh agaknya


-----------------
Salam Ikhlas Penuh ukhwah..

Man Jadda Wajada


Bookmark and Share

    


  Member Information For nazran7Profil   Hantar PM kepada nazran7   Quote dan BalasQuote

zinniratunnajua
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12834
Posting: 271
Dari: bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 16:20


boleh percaya ke cinta2 ni..takut nanti makan diri..bagaimana ha??

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinniratunnajuaProfil   Hantar PM kepada zinniratunnajua   Pergi ke zinniratunnajua's Website   Quote dan BalasQuote

ayesha1511
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24823
Posting: 34

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-06-06 16:26


kalau ana la..ana mesti nak cerita..
tapi kat kawan-kawan yang rapat saja...
and kat ayah..hehe..(tapi ayah senyum saja)
sebab ana tak reti nak pendam seorang-seorang.. :-)
[ Telah diedit oleh: ayesha1511 pada 18-06-06 15:03 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayesha1511Profil   Hantar PM kepada ayesha1511   Quote dan BalasQuote

syahidah87
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.08.2005
Ahli No: 17932
Posting: 40
Dari: tanah melayu

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-06-06 19:12


apa-apa saja lah... :roll: kalau rasa baik,go on...kalau rasa lagi banyak kesan buruk...why not lupekan saja?.... :-di


-----------------
TaNGkiSLaH CaCiAn DeNgAn sEnYumaN,PeNgHiNaaN DeNgAn LEmah-LeMBut,KEmaRaHaN DeNgAn DiAm,keJaHaTAn dENGaN KeBaIkAn.nESCaYa,teRgOlOnGlAh AnDa dalam gOloNgaN orang-orang YaNg BERILMU..
[ Telah diedit oleh: syahidah87 pada 18-06-06 19:19 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidah87Profil   Hantar PM kepada syahidah87   Quote dan BalasQuote

syaz_muslimah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.03.2006
Ahli No: 23112
Posting: 21
Dari: JOHOR

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-06-06 22:30


ana tak ada lagi....pentingkan studi dulu la....

Bookmark and Share

    


  Member Information For syaz_muslimahProfil   Hantar PM kepada syaz_muslimah   Quote dan BalasQuote

muslim_boy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.03.2006
Ahli No: 23728
Posting: 142
Dari: Kota Bharu Bandaraya Islam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-07-06 15:17


Pada 16-06-06 16:03 , afiqah_afaf posting:

!!! QUOTE !!!

cinta lepas khwn > boleh di percayai


bagi pendapat saya..yang patutnya macam ni lah..
yang menjadi masalah sekarang ni, cinta remaja..
belum ada ikatan apa-apa dan berdua2an..
boleh lah tahan lagi berdua duaan tapi dah dikira xelok..
yang teruk lagi, siap berpimpin tangan, malah berpeluk dan sebagainya seperti mana anda semua lihat..
marilah kita sama-sama membimbing rakan kita..
bukan tak boleh bercouple tapi ingatlah batasan2 islam..
wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslim_boyProfil   Hantar PM kepada muslim_boy   Quote dan BalasQuote

ibnusina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.07.2004
Ahli No: 10405
Posting: 146
Dari: bumi ciptaan-NYA

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-07-06 23:44


ingat......MATLAMAT TAK MENGHALALKAN CARA......

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnusinaProfil   Hantar PM kepada ibnusina   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-07-06 09:21


trust in HIM forever... -matrix song-

Bookmark and Share

    


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

zalai
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.09.2005
Ahli No: 18844
Posting: 94
Dari: cairo,egypt

egypt   avatar


posticon Posting pada: 16-07-06 12:39


tak payah hebeh kalau tak jadi maluk....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zalaiProfil   Hantar PM kepada zalai   Quote dan BalasQuote

Lubnaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.07.2006
Ahli No: 25241
Posting: 133
Dari: Kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-07-06 13:39


Bagi ana jangan cari pakwe/makwe tetapi cari bakal suami/isteri... tak payah nak kecoh2 dan tayang2 kalau sudah berpunye slain ahli keluarga...buat fitnah saja..jaga syariat yang pentingnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For LubnaaProfil   Hantar PM kepada Lubnaa   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 16-07-06 13:48


salam,
tak ada pakwe.... belajar dulu saja laaa.. kejar cita2 dulu, baru kejar cinta..
tapi betul ke cinta tu datang sendiri tanpa dicari?2... tepuk dada, tanya hati lah... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 16-07-06 22:46


betul ke ni ramai dalam ukhwah ni tak ada makwe/pakwe? ...boleh percaya ke ni? hehe...best jugak dengar cerita kawan yang dah ada pakwe..tap tak suka bila dia cerita lama-lama, asik ulang2 benda yang same dan tak bagi kita mencelah...macam syok sendirilah...hehehe...kita pun nak bagi pendapat same huhuhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 22-07-06 13:22


ok jugak kalau bagitahu kat orang lain...supaya tak timbul fitnah yang kita ni perampas makwe/pakwe orang lain padahal kita dah berpunya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-07-06 13:30


Pada 22-07-06 13:22 , ladybirdy posting:

!!! QUOTE !!!

supaya tak timbul fitnah yang kita ni perampas makwe/pakwe orang lain padahal kita dah berpunya...


tak timbul fitnah, Kalau kita dah kawin.. sebab tu.. majlis walimah perlu diumumkan.. sebaliknya.. saya malu nak berpakwe.. apatah lagi nak menghebohkannya.. nauzubillah..

p/s: malulah pada Allah.. lebih tinggi dari malu pada manusia.. bila hak Allah bertembung dengan hak manusia.. pilihla yang lebih utama.. wallahualam..
[ Telah diedit oleh: fatin3 pada 22-07-06 13:34 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 22-07-06 13:38


boleh saja timbul fitnah walaupun kita ni single lagi....sebab kita ni terlalu cantik agaknya hehe...kalau tak kawin bukan salah kita, belum sampai jodoh kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-07-06 13:41


Pada 22-07-06 13:38 , ladybirdy posting:

!!! QUOTE !!!

boleh saja timbul fitnah walaupun kita ni single lagi


sebab tu.. kewajipan muslimah.. menghindarkan segala pintu maksiat dan punca-punca fitnah.. walau bagaimana cantiksekalipon.. kenapa nak jerumuskan diri dengan berkapel Kalau tau itu punca fitnah.. adakah dengan menghebohkan tentang kapel.. tu, maka fitnah akan tertutup??
[ Telah diedit oleh: fatin3 pada 22-07-06 13:42 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-07-06 13:50


Pada 22-07-06 13:38 , ladybirdy posting:

!!! QUOTE !!!

kalau tak kawin bukan salah kita, belum sampai jodoh kan...


walaupon begitu.. matlamat tak menghalalkan cara.. Islam dah bagi jalan yang paling cantik untuk menjalinkan hubungan.. tak ada istilah kapel sebelum kawin.. tak ada isu putus cinta sebelum berkahwin.. yang ada, cuma usaha untuk memastikan hubungan terus dalam redha Illahi hingga ke saat di ijabkabulkan.. jangan dikelirukan dengan nafsu sendiri..
[ Telah diedit oleh: fatin3 pada 22-07-06 13:59 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 22-07-06 13:51


maksud saya:-> conntohnya orang yang lepas clash...dan nak mulakan hidup baru...dan kenapa orang nak ungkit cerita lepas dan cakap nak rampas orang lain punya....dah niat dia baik nak mulakn hidup baru...harap maklum...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-07-06 14:04


saya tak faham apa yang saudari sampaikan.. yang saya jelaskan sebentar tadi.. tak ada isu kapel.. Kalau tak ada kapel.. tak ada isu fitnah.. bagaimana kita nak digelar perampas.. Kalau kita tak berkapel pun? Kalau kita dah kawin.. dengan lelaki yang kita tak pernah tau dia punya kekasih sebelum jadi suami kita.. itu namanya, dah jodoh.. Kalau orang cakap yang suami kita tu hasil rampasan kekasih orang.. itu hak orang yang berkata-kata. yang pasti.. Allah tau apa yang terbaik buat hambaNya.. mesti kita rasa bersalah, bila tau suami kita tu pernah berkasih dengan orang lain.. lebih perit lagi, Kalau suami kita terlalu cintakan kekasihnya.. masa tu.. memang kita rasa sedih sebab kita macam dah rampas kekasih orang.. jadi.. Kalau dalam keadaan ni.. yang mampu kita buat.. memohon pada Allah supaya dia beri kekuatan pada kita agar terus hidup dengan suami.. hingga ke akhir hayat dalam redhaNya.. Kenapa nak salahkan orang lain pulak?


p/s: sedangkan pertunangan pun tak digalakkan kita hebahkan.. sebab syaitan sentiasa berusaha untuk menghalang pernikahan.. apakah rasionalnya, berkapel perlu dihebahkan?? :-?
[ Telah diedit oleh: fatin3 pada 22-07-06 20:43 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-07-06 20:33


ada ke tak ada ke pakwe/makwe ini,yang penting,jangan susahkan hidup orang lain

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

alburtuqol
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.06.2006
Ahli No: 24988
Posting: 69
Dari: subang jaya

malaysia  


posticon Posting pada: 22-07-06 20:38


kasihan ladybirdy...macam mana dengan alasan kapel dibolehkan? dengan syarat kalau niat baik untuk berkenalan sebelum berkahwin? ada saja yang belajar kos agama pun kapel jugak...bagi saya,,tunang dan kawin saja dah cukup...saya rasa topik begini tak patut ada, maafla ye,, saya rasa tak mencerminkan ciri islamik yang sepatutnya tak ada dalam portal islam begini...boleh buat orang konfius jugak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alburtuqolProfil   Hantar PM kepada alburtuqol   Quote dan BalasQuote

faithfuller
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20137
Posting: 270
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-07-06 22:31


erm,buat apa nak bagitau orang lain,cukuplah sekadar dunia kita berdua..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For faithfullerProfil   Hantar PM kepada faithfuller   Pergi ke faithfuller's Website   Quote dan BalasQuote

Al_Basayuv
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2004
Ahli No: 6563
Posting: 199
Dari: UkrainE

ukraine  


posticon Posting pada: 22-07-06 22:39


adoiii... mungkin ladybird ada maksud lain agaknya... mungkin dia nak selesaikan masaalah kawan-kawan dia agaknya... ladybird jan kecik hati yeee.... senyum2 selalu.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al_BasayuvProfil   Hantar PM kepada Al_Basayuv   Pergi ke Al_Basayuv's Website   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 23-07-06 00:48


ooo fatin tanya tu ke? abaikn ...kdng2 boleh saja kan kalau orang tiba-tiba tuduh orang lain sebagai perampas pakwe dia tanpa bukti..ada lelaki pulak cepat 'perasan' seseorng minat kat dia...sorrylah keluar topik..betul alburtuqol, topik begini macam tak islamik saja hehehe...

[ Telah diedit oleh: ladybirdy pada 23-07-06 00:51 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-07-06 00:59


betul tu ladybirdy.. sebab tula kita kena hindari fitnah semampu yang boleh..
[ Telah diedit oleh: fatin3 pada 23-07-06 01:00 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

sue_84
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.11.2004
Ahli No: 12628
Posting: 35
Dari: k.nerang

Kedah  


posticon Posting pada: 24-09-06 13:29


tak payah lah heboh2........cukupla sekadar saudara mara and kawan-kawan terdekat, dah lah......
tak rasa malu ke heboh2 kat orang.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For sue_84Profil   Hantar PM kepada sue_84   Pergi ke sue_84's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» aku ada makwe/pakwe...anda tu ada ke ?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.131619 saat. Lajunya....