Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-12-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Wang bukan segala-galanya tetapi hampir segalanya memerlukan wang!
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: zaimuddin1
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43039

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 24
Ahli: 0
Jumlah: 24




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 36 hari yang lalu
aye: 38 hari yang lalu
NisaAdDeen: 61 hari yang lalu
RijaludDeen: 61 hari yang lalu

darul quran atau ijazah??

salam ukhwah kepada semua. ana student matrikulasi. sekarang ana sedang cuti sem satu.ana nak kongsi apa yang ana rasa sepanjang ana belajar di sana. ana akui kehidupan di matrikulasi sangat menyeronokkan. tapi,lama kelamaan ana mula rasa meluat dengan suasana di sana. couple tanpa segan silu makan bersuap2. makin ramai yang free hair. org solat tarawih ada yang duduk online depan library. teguran biro kerohanian dan pihak NTP tak ada siapa yang peduli.

exam hari tu ana rasa result ana kurang memuaskan.rasanya semua student matrikulasi pun akan cakap macam ni. jadi, ana dah ambil keputusan,tak kira result ana elok ke tak,ana tetap nak teruskan rncngan ana nak buat diploma tahfiz dan qiraat di Darul Quran. ana nak cari ketenangan di samping menambah ilmu ukhrawi. tapi,bila ana tanya pendapat org sekeliling ana, mereka seolah kurang setuju. ramai yang nak ana sambung ijazah dalam bidang sains. persoalan sekarang, bukan ana tak hendak mendalami ilmu2 sains tapi ana nak mencari ketenangan.jadi,ana nak tanya pendapat sahabat-sahabat sekalian. jikalau ada sesiapa sudi berkongsi pendapat dengan ana amatlah dialukan. mungkin ada sesiapa yang boleh perbetulkan pandangan ana. wallahua'lam.



Informasi Tambahan....
Tarikh Ditambah:31-10-09 00:00:00
Oleh: ukhtizahra91 ([email protected])
Markah: (2583 kali dibaca)
Opsyen: ( Cetak Hantar )
Tetamu tidak dibenarkan memberi komen. Sila mendaftar


[ Kembali ke Indeks Pendapat/Ulasan ]

darul quran atau ijazah??
Posting oleh drssm pada 10-04-10 12:57:58
Markah Saya:


kena buat istikharah.....sebelum tidur baca surah al-kautsar 10 kali minta allah bagi mimpi petunjuk..

tapi.. sebenarnya tidak akan rugi sedikit pun orang yang belajar agama walaupun tak dapat gaji ribuan ringgit dengan kelulusan degree tapi.. ganjaran pahala yang dijanjikan allah lebih bernilai dari segunung intan permata.

walau bagaimanapun, tak salah untuk habiskan matrik dan sambung degree dalam mana-mana bidang yang penting apabila bekerja nanti kita boleh jadi islamic jurutera, doktor, guru dan lain-lain...

apa-apa pun niat kena betul. nak tanya, matrik mana????

wallahualam.

darul quran atau ijazah??
Posting oleh avicenna2504 pada 03-01-10 20:42:35
Markah Saya:


antara cadangan untuk dilakukan.boleh diterima atau ditolak:

1.istikharah
2.tanya pendapat mereka-mereka yang rapat dengan kita (parents) sebab kita perlukan sokongan mereka untuk terus maju kehadapan.maklumkan sebab2 pilihan kita tersebut.
3.tanya diri sendiri yang mana minat kita sebenarnya.dalam bidang apa yang mampu untuk kita sumbangkan sesuatu pada Islam.
4.sekiranya pilih darul quran,suasana di sana memang baik dr segi mu'amalah dan lain-lain.
5.tidak salah juga memilih bidang sains sekiranya memang itu minat dan kecenderungan kita.tapi di universiti2 tersbut libatkan diri dalam persatuan Islam ,usrah dan lain-lain agar iman terpelihara.

ingatlah bahawa setiap permasalahan ada Allah sediakan jalan keluar pada diri kita.mohon padaNya sentiasa.dalam setiap perbuatan,tanya diri sendiri adakah kita lakukan benda ini untuk mencari redha Allah atau sebaliknya.

sekadar seposen dua dr diri yang tak seberapa..





Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.067545 saat. Lajunya....