Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 07-07-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
JANGAN kecilkan cita-citamu, kerana cita-cita yang kecil akan menyebabkan seseorang itu mundur dalam gerak langkah perjalanan hidupnya menuju kejayaan

-- Saidina Umar Al-Khatab

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: harith
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13726

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 12
Ahli: 0
Jumlah: 12




  Dari Galeri
a'kum,
salam ukhuwwah buat semua.semoga kita semua berada di dlm limpahan rahmatNya...

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 6 jam, 32 minit yang lalu


Isu Semasa
Topik: Kenaap kenalan kat Internet tak kekal lama??


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Isu Semasa
    »» Kenaap kenalan kat Internet tak kekal lama??

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Kenaap kenalan kat Internet tak kekal lama??

Helwi
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 1340
Posting: 44
Dari: Bumi Anbiya'

syria   avatar


posticon Posting pada: 16-06-03 20:31


Assalamualaikum WArahmatullahi Wabarakatuh.....

Ana cuma nak tanya je,kenapa byk kenalan yg kita kenal dr internet ni tak kekal lama????Kenal sekejab je dah putus hubungan,buan bergaduh,tapi putus berita.....Nak kata tak ikhlas ,tak tahulah??!!

Bukan semua yg tak kekal,tapi yg kekal tu sikitlah.Kenapa yea?

Mcm mana pulak ngan akhawat2 yg lain pasal kenalan kat Internet nie.....????????



Bookmark and Share




  Member Information For HelwiProfil   Hantar PM kepada Helwi   Quote dan BalasQuote

kaklong
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 551
Posting: 155
Dari: darul ridzuan

brunei  


posticon Posting pada: 16-06-03 23:14


bukannya soal ikhlas atau tak.
Yg sebenarnya, kenalan alam maya ni, hubungannya tak sama macam kawan yg kita dok jumpa hari2 tu...
kawan yg dok jumpa hari2 ni, kita lebih kenal peribadinya secara jelas tapi kawan internet ni, kita tak jumpa dia hari2. lepas tu, smbang pun sekadar dengan tekan keybod je...
dan lagi, bukannya persahabatan tu tak kekal, cuma kita dibatasi oleh waktu je kan..kan...

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For kaklongProfil   Hantar PM kepada kaklong   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 56
Posting: 52
Dari: MCIIUM

usa   avatar


posticon Posting pada: 16-06-03 23:32


sebab ukhwah yg dijalinkan tak bersungguh dan niat hanya kerana dunia dan suka-suka sahaja. setakat ni kawan2 chat saya masih kekal. yg paling lama, kenalan pertama. kenal waktu form 2 tp masih contact sampai hari ni. yg penting niat kita berkenalan. betul caranya, insya allah kekal. cuba niat nak jadi kawan dunia akhirat, rasanya bertahan lama. pastu, dua2 pihak kenalah saling jaga hubungan tu. kalau sorang aje yg mahu, satu lagi tak mahu, tak jadi jugak


Bookmark and Share




  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Maryam's MSNM Number Is maryamira   Quote dan BalasQuote

budakinsaf
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 595
Posting: 122

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-06-03 09:32


assalamualaikum..
yang penting kalo berkekalan tu kita kena la selalu contact insyaallah boleh berkekalan.walaupun masa kurang tapi kita kena luangkan jugak.yang penting kita sendiri yang memainkan peranan.nak seribu daya...wassalam.

-----------------
CiNTa YaNG ABaDi...CiNTa PaDa ALLaH




Bookmark and Share




  Member Information For budakinsafProfil   Hantar PM kepada budakinsaf   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 627
Posting: 114
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-06-03 12:31


assalamualaikum...

mungkin jugak sbb kita x sertakan niat b'ukhuwah itu krn Allah..sbb ade org yg b'kwn atas sbb2 t'tentu..tp insyaAllah...kl niat kita ikhlas..nak b'ukhuwah fillah..hubungan tu akan b'pjg..

-----------------
" berfikir berdasarkan wahyu,berakhlak dgn Al-Quran,bertindak berpandukan Sunnah"


Bookmark and Share




  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

mardhiah12
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 568
Posting: 197

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-06-03 14:23


assalamu`alaikum

akak berkenalan dgn suami through the internet (what an expression of borderless world!)

dan akak kenal kawan mostly thorugh islamic forum, so ramai yg berkekalan setakat ini


Bookmark and Share




  Member Information For mardhiah12Profil   Hantar PM kepada mardhiah12   Quote dan BalasQuote

engku_salina
-WARGA SETIA-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 25
Posting: 592
Dari: Kuala Lumpur

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-06-03 15:01


cewah!!! mardhiah12 bercinta di alam cyber rupanya...
betul spt ckp budakinsaf tu, kita kenalah selalu keep in touch...
kebanyakannya sahabat2 baik yg akak kenal adalah melalui internet...
masih kekal sehingga sekrg...
sentiasa keep in touch...
dan sentiasa berjumpa kalau ada masa...
antaranya yg akak kenal melalui alam cyber ialah Hanan dan nur_indah....





[ Posting ini telah di edit oleh: Engku_Salina pada 2003-06-17 15:02 ]


Bookmark and Share




  Member Information For engku_salinaProfil   Hantar PM kepada engku_salina   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-06-03 15:26


a'kum

ntah la ek..sebab tak konsisten kot

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu
[IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

Helwi
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 1340
Posting: 44
Dari: Bumi Anbiya'

syria   avatar


posticon Posting pada: 18-06-03 18:52


Assalamualaikum.....

Eh,MAryam,seronoklah awak yek,sbb byk sahabat yg awak kenal kekal sampai s'krg.........

Apa2pun terima kasih atas nasihat semua!


Bookmark and Share




  Member Information For HelwiProfil   Hantar PM kepada Helwi   Quote dan BalasQuote

kathirianz
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 1323
Posting: 36
Dari: samth

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-06-03 22:44


betul gak kata helwi tu...saya ada la jugak bbrp org kawan cyber ni..ada yg kekal sampai sekarang. ada yg dah 'putus' hubungan. kadang2 tu, saya rasa mcm malas nak kawan dgn mrk2 yg tiada di dpn mata ni sbb first nye, tak kenal sesangat. kedua, tak tau nak ckp psl apa - takkan nak cerita rahsia kut. ketiga, ada masa tu, malas nak tekan keyboard balas e-mail kawan tu...mungkin tu antara sbbnya kan???

tapi, alhamdulillah, ada yg masih berhubung sampai sekarang....sampaikan 2-3 hari satu email! seronok gak....


Bookmark and Share




  Member Information For kathirianzProfil   Hantar PM kepada kathirianz   Pergi ke kathirianz's Website   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 31.05.2003
Ahli No: 1547
Posting: 125
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-06-03 22:46


Assalamualaikum

PAda ana pulak, pasal salah satu pihak tak dapek nak terus stay on touch kot. tp, kalo cam ana.. ana decided berstay in tpuch ni dgn yang nampak cam baik2 n tau hargai what ukhwah is..


Bookmark and Share




  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 31.05.2003
Ahli No: 1547
Posting: 125
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-06-03 22:46


Assalamualaikum

PAda ana pulak, pasal salah satu pihak tak dapek nak terus stay on touch kot. tp, kalo cam ana.. ana decided berstay in tpuch ni dgn yang nampak cam baik2 n tau hargai what ukhwah is..

-----------------
FRieNDSHiP iS aLL aBouT
CaRiNG, TRuSTiNG aND LoViNG
No DiaMoNDS oR PeaRLS
CouLD eVeR RePLaCe
WHaT FRieNDSHiP MeaNS To uS


Bookmark and Share




  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

anak_perak
{ SRIKANDI }
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 45
Posting: 186

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-06-03 22:10


eheh.. assalamua'laikum

kekal x kekelnya perkenalan tu depend pd diri sendiri laa yerk ....

nama ni pun , alam maya ..... mcm mana ianya datang , lazimnya ... begitulah ianya berlalu

lagipun , mana ada yg kekal di alam nih ... cumanya , moga ukhwah berkekalan diredhai yg Esa

kita hanya merancang ... penentuanNya kelak itu yg hakiki

-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For anak_perakProfil   Hantar PM kepada anak_perak   Quote dan BalasQuote

mawarputih
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 21.04.2003
Ahli No: 308
Posting: 152
Dari: Bangsar,KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-06-03 23:29


Alhamdulillah.... kebanyakan kenalan ana kat hijab maya nie kekal sampai sekarang. Tapi utk masa akan datang... wallahua'alam.... Harap dapat bertahan kerana ana dah mula sayangkan ukhwah yang terbina di alam maya nie.

Sama cam kak mardhiah12, ana pun byk kawan melalui islamic forum. Tukar2 emel ngan pm dalam usaha menimba dan menelusuri ilmu al-Khalik. Mungkin sebab niat betul... maka hubungan tue ada barakahnya. Tak lah asyik sembang basa basi, benda yang lagha2 jer.

Terus terang ana kata, kalau ada sesiapa antar pm atau mail kat ana, pastu cakap mengarut2 walaupun setelah ditegur (terutamanya muslimin), ana tak teragak2 nak berhenti dari berhubungan ngan dia.

Ana bersyukur sangat sebab walaupun perkenalan nie hanya d medan keyboard, tanpa dibayangi suara dan paras rupa, tapi siapa sangka perkenalan ini dapat membantu ana menambah ilmu, mendidik jiwa dan mentaqarrubkan diri ana pada Yang Esa. Moga Allah kekalkan persahabatan yang terjalin indah ini Insya Allah....



-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For mawarputihProfil   Hantar PM kepada mawarputih   Quote dan BalasQuote

sweet_darling
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 1332
Posting: 189
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-06-03 11:41


a'kum,
erm...sweet_darling pon ramai kwn tenet tp mcm tajuk yg tgh diutarakan nie la..tak kekal lama.ntah la..hopefully,ukhuwwah sesamer kiter kat sini akan berkekalan,insyaallah!


Bookmark and Share




  Member Information For sweet_darlingProfil   Hantar PM kepada sweet_darling   Pergi ke sweet_darling's Website   Send ICQ Meesage To sweet_darling   Quote dan BalasQuote

shafizah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 1277
Posting: 134
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-06-03 17:40


assalamualaikum.
bagi fizahlah, memang tak dapat dinafikan bekawan dalam internt nie susah nak kekal. macam fizah jugaklah. 2,3 bulan jer.tapi kalau rajin behubung mesti kekal lamakan.


Bookmark and Share




  Member Information For shafizahProfil   Hantar PM kepada shafizah   Quote dan BalasQuote

mentari_pagi
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 02.05.2003
Ahli No: 861
Posting: 32
Dari: transkerian

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-07-03 18:59


assalamua'laikum wbh..pada pendapaat ana....kekal tak kekal semuanya bergantung kepada sejauh mana keikhlasan kita menjalinkan persahabatan denganya....KEIKHLASAN yang penting dalam segalanya...kalo kita ikhlas berkawan ngan seseorg...kita takkan kesah camna rupanya..dan kita akan melakukan apa saja asalkan ukhwah yang terbina ini akan berpanjangan....dan kita takkan kesah camna rupanya...cantik ke,,hodoh ka..sebab keikhlasan kita menutup segalannya...tapi kalo niat kita kenal just utk suka...munkin keikhlasan tu kurang skit..that's why la...ukhwah yang tebina agak rapuh...munkin bila ada masalah skit terus...lost camtu.....

mengikut pengalaman ana sendri...persahabatan ni..exspecially yang tebina melalui chat perlu ada keikhlasan dari kedua-dua belah pihak..kalo keikhlasan dari seorang sahaja...kebarangkalian nak kekal tu nipis....

...semoga Allah mengurniakan sahabat yang soleh/solahah. Amin.

-----------------
iman itu kemanisan jiwa


Bookmark and Share




  Member Information For mentari_pagiProfil   Hantar PM kepada mentari_pagi   Send ICQ Meesage To mentari_pagi   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1646
Posting: 110
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-07-03 19:24


erm..sebab apa tak kekal lama?? sebab slalunyer kita tahu yg dalam internet ni tak sumer nyer btul...susah nak pecaya...tapi klu sesuatu persahabatan itu disertakan dgn niat yg baik serta keikhlasan dr hati..insyaallah..akan dpt dikekalkan...tapi kita sumer kena ingt..setiap pertemuan ada perpisahannyer..tul tak???

..."bertemu berpisah kita..ada rahmat dan kasih-Nya.." dr lagu Brothers...

wassalam..

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..


Bookmark and Share




  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Quote dan BalasQuote

afar_mie
WARGA RASMI
Menyertai: 23.06.2003
Ahli No: 1779
Posting: 6
Dari: Bukit Mertajam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-07-03 16:53


Assalamualaikum...

Saya dulu pun ramai gak kengkawan kat alam maya ni. Tapi kerana dahulu dah stop internet sementara. so, banyaknya dah lost contact. Sekarang ni baru nak mula balik. Cuma frust sikit sebab kat office tak boleh nak chatting. Just e-mail saja.
Tapi Alhamdulillah... saya bertemu dengan tunang saya melalui internet. Harap jodoh ini berpanjangan dengan rahmat dari-Nya.

@ - orang Kedah atau yang dekat nanti Insyaallah jika ada rezeki boleh rasa nasi minyak saya...
*****************************************

* Ya Allah, satukanlah hati kami sepertima Engkau satukan hati Nabi Adam dan Hawa, Nabi Yusof dan Zulaikha serta Nabi Muhammad dan Siti Khadijah... Amin *
*****************************************
- ... Kepadamu Tuhan ku sandar harapan moga tak tersalah pilihan...


Bookmark and Share




  Member Information For afar_mieProfil   Hantar PM kepada afar_mie   Quote dan BalasQuote

kagome
WARGA RASMI
Menyertai: 17.06.2003
Ahli No: 1735
Posting: 4
Dari: desa islam

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-07-03 18:16


akum.uiks...cam menarik jer topik ni.ana pun nak kongsi cite gak.ana pun penah jer b'kenalan dgn org kat internet.tapi just suka2 jer.kiranya ada penglaman gak.so,ana nak bagi pendapat b'dasarkan pengalaman.cuba kite pikir balik, kenalan internet ni bolah bpercaya ke 100%?then kita tak tau pun siapa dia.tapi tak dinafikan ada yg baik.tu semua nasib.kes tak kekal lama ni jadi sbb komitmen kita takde.yg ana tgk,jujur mmg tak ade.serius mmg lagila.apapun kita semua dah pandai nak buat kesimpulan sendiri.mana yg dirasakan tak baik sejak dr mula kita involve dlm benda2 camni.tinggalkanlah.tak ruginyer...eh..cam panjang jer komen ni.apa yg baik amikla...salam mahabbah...


Bookmark and Share




  Member Information For kagomeProfil   Hantar PM kepada kagome   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Isu Semasa
    »» Kenaap kenalan kat Internet tak kekal lama??

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.083233 saat. Lajunya....