Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-08-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
kita boleh menyimpan kenangan dlm kehidupan, tetapi tidak boleh jadikan kenangan sebagai kehidupan...
-- suatumasa

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: lysazae
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13715

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 28
Ahli: 0
Jumlah: 28




  Dari Galeri
Assalamualaikum..nih la koi..gambo nih mase koi konvo diploma dulu..tak tau la sempat tak nak konvo degree lak...erm doakan ler yek

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 11 jam, 14 minit yang lalu
bintanghatee: 2 hari yang lalu


Ukhwah
Topik: Tudung labuh...


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, halesolurun_84
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Ukhwah
    »» Tudung labuh...

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Tudung labuh...

UsTaZaH_CuTe
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1646
Posting: 110
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-06-03 22:45


assalamualaiikum...saya ingin bertanya...sesiapa di antara ahli komuniti muslimah ini yang memakai tudung labuh? saya ingin berkenalan...ada beberapa soalan yang ingin saya kemukakan. adakah pemakaian tudung labuh membataskan pergerakan? bagaimana dengan aktiviti harian? apa pandangan orang sekeliling?? kalau ada yang sudi, hantar laa private message utk saya...
wassalam...

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..


Bookmark and Share




  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Quote dan BalasQuote

ida01
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 11
Posting: 330
Dari: SeGaMaT^jOhOr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-06-03 00:27


hmm.ana bukanlah yg memakai tudung labuh.cume di sekolah ana pakai tudung labuh.tudung gi jenjalan tak siap lagi.hmm pendapat ana la tudung labuh nih bukan membataskan segala yg kita buta.

-----------------
Bicara Syahadah Menusuk Kalbu
Hati Nan Damai Terasa Rindu.
Ukhuwah Mahabbah Terjalin Selalu
Moga Kekal Bersama Menuju






Bookmark and Share




  Member Information For ida01Profil   Hantar PM kepada ida01   Quote dan BalasQuote

Nabilah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 37
Posting: 241
Dari: PeYrOcK....;)

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-06-03 13:56


ASSALAMUALAIKUM..
Saya bertudung labuh & rasa selesa dgn cara b,pakaian begitu
Bagi saya,pakai tudung labuh ni tak membataskan pergerakan pun..
Orang lain pun akan lebih respect kat kita.Betul tak?
Tapi kalau tudung je labuh,tapi akhlak tak baik,tak guna jugak,kan?
wassalam..

-----------------
"Apabila nafsu berkuasa,gelaplah hati,
Apabila hati gelita,sempitlah dada,Apabila dada sempit,buruklah lakunya,Apabila buruk laku,ia dibenci semua makhluk"

Bookmark and Share




  Member Information For NabilahProfil   Hantar PM kepada Nabilah   Quote dan BalasQuote

izzah_syahira
WARGA RASMI
Menyertai: 22.04.2003
Ahli No: 362
Posting: 4

uk   avatar


posticon Posting pada: 08-06-03 19:33


askum wrt...

sy rasa bila mengenakan tudung labuh nih...its like being a different person..rasa lebih berharga, lebih respected, lebih manis, lebih sopan, lebih'solehah' berbanding dgn diri sy bile berpakaian 'biasa'. Sy sekali skala sj mengenakan tudung labuh, nantilah insyaAllah nk lebih constant.. tapi setiap kali sy kenakan tudung labuh, sy rasa 'secure'.

org kata bile kita improve hati kita, lambat laun dia akan improve zahir/penampilan kita..tp sy yakin kalau kita improve zahir kita, walaupun masih bnyk lg aspek hati yg kita ingin improve..ianya mampu membantu. yg penting niat kerana Allah, bukan niat utk jadi lebih 'cantik' etc.


Bookmark and Share




  Member Information For izzah_syahiraProfil   Hantar PM kepada izzah_syahira   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1646
Posting: 110
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-06-03 00:52


assalamualaiikum...betul ker tak membataskan pergerakan?? ntah laa...saya ni teringin betul nak berubah dgn memakai tudung labuh..tapi kekadang tu bila saya pikir..rasa takut pun ada jugak...maklumlaa...saya ni seorang yg aktif dgn kokurikulum...sy masuk JPA3 dan taekwondo...sesuai ker saya nak pakai tudung labuh???adakah bila sy pakai tudung labuh bermakna sy terpaksa meninggalkan sumer tu?? kalau sekejap pakai sekejap tak..nanti apa pulak org kata?? ntah laa...sbb tu laa sy masukkan topik ni supaya korg sumer dpt membantu sy membuat keputusan....yg pasti...insyaallah...sy akan pakai jugak tudung labuh tu satu hari nanti..cuma masanya masih blum dpt saya pastikan....
wassalam...

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..


Bookmark and Share




  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Quote dan BalasQuote

izzah_syahira
WARGA RASMI
Menyertai: 22.04.2003
Ahli No: 362
Posting: 4

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-06-03 06:34


assalamualaikum 'ustazah_cute' ..
pd pandangan sy, tidak menjadi masalah kalau kita aktif etc...yg penting kita di sini ialah kita sesuaikan ikut masa dan keadaan...kalau agaknya kegiatan pd certain hari tu memerlukan kita aktif (eg hari sukan, nk pergi camping)..kita kenakanlah tudung yg lebih sesuai (dlm keadaan nih, tujuan kita pakai tudung labuh ialah utk tutup sebahgn besar upper body kita)..so tudung segitiga yg besar pun dah kira memadai..
kesimpulannya, Islam itu mudah..usah disbbkan permasalahan kecil yg boleh diatasi, kita ragu2 utk meneruskan niat di hati..


Bookmark and Share




  Member Information For izzah_syahiraProfil   Hantar PM kepada izzah_syahira   Quote dan BalasQuote

kembara_nilam
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 1261
Posting: 49
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-06-03 09:33


Assalamualaikum..

Saya pun sependapat dgn izzah_syahira..pakaian disesuaikan ikut masa dan keadaan..asalkan memenuhi garis2 yg ditetapkan dalam Islam..

-----------------
" Semalam, hari ini dan esok banyak perbezaannya namun segalanya bermula dari kita, kita yang mengundang kemanisan, kita juga yang mengundang kepahitan, namun segalanya bermula dari diri kita."


Bookmark and Share




  Member Information For kembara_nilamProfil   Hantar PM kepada kembara_nilam   Quote dan BalasQuote

nurmujahida
WARGA RASMI
Menyertai: 07.05.2003
Ahli No: 1037
Posting: 14
Dari: kl

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-06-03 15:48


segala puji2an bagi Allah dan selawat ke atas rasulullah SAW

alhamdulillah ana terbaca thread nie...ana ucapkan syabas pada ustazah kiut atas keinginan utk memakai tudung labuh...kalo dah berkeinginan, jgn tunggu² lagi..apakata mulakan hari ini juga..perkara yg baik tak elok ditangguh2kan...serupala tangguh dlm solat...

buat pengetahuan ustazah kiut dan akhawat skalian, ana pun baru je mulakan pakai tudung labuh nie..baru 2 minggu..alhamdulillah..terasa nikmat dan hikmahnya bertudung labuh nie...niat ana bertudung labuh bukanlah krn terikut² atau dipengaruhi sesiapa..ttp ianya dtg selari dgn perubahan ana...berhijrah kpd kebaikan...alhamdulillah..ana rasa bahagia sgt dpt mengenakan tudung labuh..ana dah fikir dan dah buat solat istikarah (ustazah kiut dah buat jugak ke?)

sebenarnya byk hikmah yg dpt dgn mengenakan tudung labuh nie..salah satunya kita akan rasa selamat dan juga org takkan ajak kita pegi atau buat perkara2 yg tak baik (yg mmg tak sesuai dgn tudung nie) masyaALlah itulah kebesaran Allah..pernah ke tengok org pakai tudung labuh masuk panggung wayang? insyaAllah..takde...jgnla krn aktf dlm sukan menyebabkan tersekat keinginan kita utk berbuat kebaikan...Islam itu indah, islam itu mudah..kalo nak bersukan memadaila pakai tudung biasa asalkan menepati syarak (tutup aurat ikut al-q)...kalo takde apa2 xtvt, bole la pakai tudung labuh tu semula...rasanya us kiut dah dpt kan jawapannya? berdu'ala agar istiqomah dlm mengenakan tudung labuh...insyaAllah

p/s:kalo segan bole antar private mesej kat ana yer ust. kiut

-----------------

.:: jadilah rahib di malam hari dan singa di siang hari ::.



Bookmark and Share




  Member Information For nurmujahidaProfil   Hantar PM kepada nurmujahida   Pergi ke nurmujahida's Website   Quote dan BalasQuote

aku
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 05.05.2003
Ahli No: 986
Posting: 110
Dari: bumi ALLAH

iraq   avatar


posticon Posting pada: 09-06-03 15:59


tudung labuh > baik tapi ingat kalau boleh jgn beli kain yang melekap ataupun yang jarang coz pepahamlahkan..

*sekadar pesanan

-----------------

AKU makhluk ciptaan ALLAH S.W.T...


Bookmark and Share




  Member Information For akuProfil   Hantar PM kepada aku   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1646
Posting: 110
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-06-03 16:20


tima kasih kepada sahabiah semua sbb sudi bagi pendapat...dengan semangat korg sumer...insyaallah...hati saya semakin kuat utk berubah...insyaallah...saya akan buat solat istiqarah...doakan kejayaan saya utk berubah...amin

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..


Bookmark and Share




  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Quote dan BalasQuote

Mujahidah_Muslilmah
WARGA RASMI
Menyertai: 29.05.2003
Ahli No: 1534
Posting: 5
Dari: bumi allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-06-03 17:23


assalammualaikum...bagi ana ianya tidak membataskan pergerakan..ana setuju dengan izzah..ana baru bertudung labuh nie setahun lebih..mule2 tue tak tutup langsung skrang dah taubat dah tutup semue..memang kite akan dapat rase nikmat..rase selamat and verrrrry eppppy...
mase mule2 tue geram je tgk org pakai tudung labuh nie...kiut gilerrrr...macam nak cubit je pipi diorang tue..skrang dah dapat pakai baru puas...
ikhlaskan hati...mantapkan niat..pasti diredai...


Bookmark and Share




  Member Information For Mujahidah_MuslilmahProfil   Hantar PM kepada Mujahidah_Muslilmah   Quote dan BalasQuote

Helwi
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 1340
Posting: 44
Dari: Bumi Anbiya'

syria   avatar


posticon Posting pada: 09-06-03 20:42


Kdg2 org nampak cam senang,tapi bg sesetengah org tersangatlah susah...........


mcm pakai tudung labuh tu mmglah baik,tapi bg org yg tak biasa,mungkin susah jugak.......Lg selamat kalau pakai warna gelap2...KAt M'sia mungkin takde masalah kalau kita pakai warna-warni,tapi kalau kat tempat org nie,kita pakai warna pink je dah menarik perhatian...


Tapi kdg2 kena ikut persekitaran jugak.Sbb kalau kita belajar kat [email protected],kalau persekitaran dia tak memudahkan diri kita utk pakai tudung labuh,& kalau kita pakai jugak boleh m'bawa kpd mudarat,so, buatlah yg setakat mana yg mampu...jgn tak pakai tudung terus sudahlah....


Ana Alhamdulillah ,mmg dididik pakai tudung labuh sejak kecik....NAk kata m'halang pergerakan,takdelah pulak..RAsa cam biasa je ,walaupun kat Syria nie org Syria tak pakai tudung labuh.Diorang lglah,pakai tudung masuk dlm baju lg.....Mmg nampak bentuk badanlah!!!!!Tapi,dah diorang tafsirkan yg ayat hijab(cuba check kat surah An-Nur m/s 4 kalau tak silap & cari makna dia dlm tafsir) tu yg ((juyubihinn)) dia tafsirkan apa yg terbuka dr leher.........Tu yg diorang pakai camtu...

Apa pun dpt rasa apa yg Ustazah cute rasakan sbb aan pun tgh keliru antara nak akai furdah @ tak.......??Dlm hati tu tersgtlah sukanya nak pakai,tapi......................tak tahulah kenaap susah sgt.....


Mcm mana pulak akhawat2 yg pakai furdah nie...NAk tahu jugak pendapat pakai furdah nie?????


Bookmark and Share




  Member Information For HelwiProfil   Hantar PM kepada Helwi   Quote dan BalasQuote

afiza_ahmad
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 584
Posting: 199
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 09-06-03 21:49


Walau apa pun biarlah iman selabuh tudung..Wallahualam..

-----------------
.:.Life Will Never Be The Same.:.


Bookmark and Share




  Member Information For afiza_ahmadProfil   Hantar PM kepada afiza_ahmad   Send ICQ Meesage To afiza_ahmad   afiza_ahmad's MSNM Number Is afiza969@hotmail.com   Quote dan BalasQuote

suemaiyah
WARGA RASMI
Menyertai: 08.05.2003
Ahli No: 1086
Posting: 15
Dari: 0511

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-06-03 10:54


teruskan usaha anda semoga dengan apa yg kita lakukan akan d berkati Allah ...insyaallah...

-----------------
wanita tidak di jadikan daripada kepala untuk memimpin tidak dijadikan dari kaki untukdi pijak tetapi dijadikan dari tulang rusuk kiri dekat dengan tangan untuk di pimpin dan dekat dengan hati untuk disayangi.


Bookmark and Share




  Member Information For suemaiyahProfil   Hantar PM kepada suemaiyah   Pergi ke suemaiyah's Website   Send ICQ Meesage To suemaiyah   Send AIM Meesage To suemaiyah   suemaiyah's MSNM Number Is 0511   Quote dan BalasQuote

aysha
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 24.04.2003
Ahli No: 456
Posting: 62
Dari: seremban,ng 9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-06-03 11:46


akum....
hm...saya dulu sekolah agama so dah terbiasa pakai tudung labuh,cume skang ni saya pakai tudung segitiga yg besar...yg labuh tu.tapi tutup aurat gak kan.
kalau nak ikut pengalaman,pakai tudung labuh ni memang ler rasa secure,selamt n takde org kacau.yg pntg hati mesti baik,ikhlas.jgn setakat pakai tudung labuh tapi hati busuk.perangai pun tak seindah tudung yg dipakai.macam kak afiza ahmad kater...bio ler iman selabuh tudungnyer.
dalam erti kater lain,kiter perbaiki dlman dulu baru terasa nikmatnyer bertudung labuh ni.
tp jgn buat perubahan terlalu drastik coz selalunyer tak kekal lamer.
yg penting HATI mesti baik kannnnn
ok...salam kasih sayang...

-----------------
ukhwah itu indah bila bertemu dan berpisah kerana Allah


Bookmark and Share




  Member Information For ayshaProfil   Hantar PM kepada aysha   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1646
Posting: 110
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-06-03 12:01


apa maksud anata sevara drastik?mcmana tu??adakah maksud tu..secara tergesa2?? bila dipikirkan balik...nak bertangguh sampai bila?? ntah laa...
wallahuallam

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..


Bookmark and Share




  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Quote dan BalasQuote

mardhiah12
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 568
Posting: 197

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-06-03 13:35


assalamu`alaikum

buat ustazah cute, teruskan usaha murni adik tu.. akak pun bertudung labuh dan tidak pernah merasa ia menghalang untuk melakukan sesuatu yg within syarak. akak pun pernah terlibat dgn taekwondo, bola keranjang.. time free2 main juga bola jaring, baseball (tapi tu, dululah sebelum kahwin)...kalau org tgk mesti tak percaya, sbbnya pakai tudung labuh.. classmates akak kat university dulu pun ramai yg terperanjat especially yg indians dan chinese tu, . tak sangka kut..hihi


Bookmark and Share




  Member Information For mardhiah12Profil   Hantar PM kepada mardhiah12   Quote dan BalasQuote

gadis_kampung
WARGA RASMI
Menyertai: 11.05.2003
Ahli No: 1156
Posting: 8
Dari: kota bharu kota budaya

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-06-03 14:26


Assalamualaikum...alhamdulillah..ana pakai jugak tudung labuh tuh...membataskan pergerakan ker??rasanya takder laa..lagi selamat lagi ader laa..insyaAllah...kalau berjalan sorang-sorang rasanya takder orang nak menganggu kita..dan kalau ader jejaka yang gatal mulut nak mengusik pun ..just depa bagi salam jer laaa...takder masalah macam tuh...

ana baru lagi pakai tudung labuh nih..tu pun atas galakan seseorang.....

insyaAllah akan terus memakainya...


Bookmark and Share




  Member Information For gadis_kampungProfil   Hantar PM kepada gadis_kampung   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1646
Posting: 110
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-06-03 19:31


galakan seseorang???ehem..ehem...sapa agaknya tu?? insyaallah...tudung labuh impian ana....

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..


Bookmark and Share




  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Quote dan BalasQuote

ida01
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 11
Posting: 330
Dari: SeGaMaT^jOhOr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-06-03 08:32


hmm.sis jangan raser takut dan malu untuk memakai tudung labuh.kan elok muslimah ader seni mempertahankan diri.tak kesahla kalo pakai tudung labuh atau tidak.

-----------------
Bicara Syahadah Menusuk Kalbu
Hati Nan Damai Terasa Rindu.
Ukhuwah Mahabbah Terjalin Selalu
Moga Kekal Bersama Menuju






Bookmark and Share




  Member Information For ida01Profil   Hantar PM kepada ida01   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, halesolurun_84
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Ukhwah
    »» Tudung labuh...

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
© Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.078203 saat. Lajunya....