Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-03-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Barangsiapa mengambil serakah sebagai kebiasaan, ia menurunkan harga dirinya sendiri, barangsiapa membeberkan kesukaran –kesukarannya, ia menyetujui penghinaan, dan barangsiapa memperkenankan lidahnya menguasai jiwa, ia akan mengaibkan jiwanya
--
Saidina Ali

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Waldor263
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13708

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 26
Ahli: 0
Jumlah: 26




  Dari Galeri
rosacanina

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 9 hari yang lalu
Swarig123: 26 hari yang lalu


Isu Semasa
Topik: BonsaI KitteN.. subhanallah !


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Isu Semasa
    »» BonsaI KitteN.. subhanallah !

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh BonsaI KitteN.. subhanallah !

qaulah_atrah
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 40
Posting: 338
Dari: kaybee

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 30-05-03 15:02


Fwd dr e-mel :- ( Ringkasan )

Bismillahhirrahmanirrahim..
Assalamu'alaikum wbt.

Utk pengetahuan insan2 yg mempunyai hati dan perasaan...

Terdapat seorang Jepun di New York sedang menjual suatu produk baru; yg dikenali sebagai 'Kucing Bonsai'. Apa yang orang Jepun ini buat ialah memadatkan seekor anak kucing ke dalam balang atau botol yang diperbuat daripada kaca.

Kemudian, dua batang straw akan dimasukkan ke dalam balang itu melalui dua lubang kecil yg ditebuk di atas penutup balang itu. Tujuan dua straw itu ialah satu utk memberi makanan kepada anak kucing itu, dan satu lagi utk mengeluarkan najisnya.

Untuk memastikan anak kucing itu membesar dan mengikut rupa dan saiz balang atau botol itu, dia akan memberi anak kucing itu makan sejenis dadah yang akan menjadikan tulangnya lembut, supaya badannya mudah utk mengikut bentuk dalaman balang itu. Dia hanya akan berhentikan pemberian makanan dadah ini sekiranya anak kucing itu mati.

Adakah penganiayaan dan pengzaliman seperti ini dapat dihentikan? Anak kucing itu pasti tidak boleh bergerak di dalam balang itu, apatah lagi utk membersihkan badannya, dan langsung tak boleh membuat apa-apa. Kalau dia menjerit sekalipun, siapa yang akan mendengar jeritan batinnya di dalam balang itu?

Barangan yang zalim seperti ini telah dipasarkan secara meluas di serata New York, Indonesia dan New Zealand.

Jika nada ingin melihat gambar2 kekejaman tersebut dan mendapatkan maklumat selanjutnya sila ke :-

Bonsai Kitten


Bonsai Kitten -index-

Orang Jepun ini ingat dia mempunyai daya kreativiti yang tinggi utk membuat duit, padahal perangainya itu tak ubah seperti orang gila lagi zalim.

Apa yang lebih menyedihkannya ialah, dia menganiaya haiwan yang tidak dapat mempertahankan diri mereka. Padahal masih banyak lagi objek lain yang boleh dikormesialkan. Bukan menzalimi benda hidup seperti anak-anak kucing itu!

Kami benar-benar mengharap penganiayaan seperti ini dapat dihentikan secepat mungkin. Jika 'kucing bonsai' seperti ini menjadi trend baru dan setiap orang ingin membelinya, tiada apa lagi yang dapat kami katakan lagi jika unsur-unsur kemanusiaan sudah hilang dalam sanubari manusia itu sendiri

- Pencinta Haiwan -




-----------------


memimpin, dipimpin, terpimpin


Bookmark and Share




  Member Information For qaulah_atrahProfil   Hantar PM kepada qaulah_atrah   Pergi ke qaulah_atrah's Website   Quote dan BalasQuote

nuriz
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 549
Posting: 53
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-05-03 15:15


assalammualaikum....
thankz qaulah_atrah,bila nuriz tengok laman tu terkejut betul nuriz...
subhahanallah
dahsyat betul manusia ni tergamak mereka melakukan kerja yang terkutuk ni bukannya diorang tak de keroje lain.negare maju tapi perangai masyarakatnye yang maju tu bertukar menjadi terkutuk pulak......semoga rakyat malaysia kite (khususnya yg beragama islam) tak terpedaye dengan semua ni....
wassalam


-----------------
[IMG]http://www.gamespy.com/avatars/av/AT/at239.gif[/IMG][b]meniti fantasi melayari realiti[/b]


Bookmark and Share




  Member Information For nurizProfil   Hantar PM kepada nuriz   Quote dan BalasQuote

hub_addin
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 23
Posting: 447
Dari: Perak No.1

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-05-03 17:58


akak pun dah tengok gambar macam mana depa buat anak2 kucing tu. kesiannya, tak berhati perut betul.

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For hub_addinProfil   Hantar PM kepada hub_addin   Quote dan BalasQuote

nilamSarah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 556
Posting: 273
Dari: presint 9,putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-05-03 18:50


tq qaulah!!

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For nilamSarahProfil   Hantar PM kepada nilamSarah   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 31-05-03 00:13


a'kum

kenapa la kejam sgt manusia ni...

kucing yg tak besalah pun jadi mangsa...

tak de keje agaknya...

mintak2 tak de org malaysia yg jadikkan kucing tu sbg pet...

lebih teruk lagi mendapat publisiti dr media menggalakkan rakyat malaysia beli kucing tu

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu
[IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 10
Posting: 168
Dari: batu pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-05-03 09:33


as'kum..isk..tak berperi'kebinatangan' langsung mereka2 ni. klau org yg buat benda camni kita masukkan dlm botol, apa perasaan mereka agaknyer?

-----------------
senang nak buat org benci kat kita tapi.. nak suruh org suka kat kita, itu yang payah..


Bookmark and Share




  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Quote dan BalasQuote

nur_tinta
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 15
Posting: 396
Dari: Bumi Allah

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-05-03 09:52


assalamualaikum ...

sedihnya kak lin tgk keadaan kucing2 itu diperlakukan sedemikian rupa.....

kak lin oada awalnya, kucing2 nie kucing yang dah mati, tak sangka pulak kak lin depa buat pakai kucing hidup.. sampaihati mereka....!

-----------------
--Sekadar bicara, sekadar pandangan--



nur_tinta


Bookmark and Share




  Member Information For nur_tintaProfil   Hantar PM kepada nur_tinta   Quote dan BalasQuote

hurulain
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 16
Posting: 313
Dari: Bumi Allah

singapore   avatar


posticon Posting pada: 02-06-03 04:55


ish betol ke bende nih? dengar2 derg acah jek..xde yang betol punyer..ntah ah kalau btol dahsat ah derg ni..derg ingat derg tuhan ke nak cipta semua tu..


Bookmark and Share




  Member Information For hurulainProfil   Hantar PM kepada hurulain   Quote dan BalasQuote

mardhiah12
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 568
Posting: 197

blank   avatar


posticon Posting pada: 03-06-03 12:55


assalamu`alaikum

benda nih dah lama tersebar, dulu kawan pun forward. then, tetiba kita org dpt tahu, benda tu tipu rupanya..nak tergelak pun ada, nak marah pun ada, tapi rupanya tu tunjuk kita nih concern benar dgn makhluk Allah yg lain

jgn susah hati, semua tu palsu jer..kawan akak siap forwardkan website yg menyatakan benda tu hoax jer (tapi akak pun dah tak simpan email tu, lama betul, tahun 2000 dulu)


Bookmark and Share




  Member Information For mardhiah12Profil   Hantar PM kepada mardhiah12   Quote dan BalasQuote

kathirianz
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 1323
Posting: 36
Dari: samth

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-06-03 13:04


confius..confius...!!


Bookmark and Share




  Member Information For kathirianzProfil   Hantar PM kepada kathirianz   Pergi ke kathirianz's Website   Quote dan BalasQuote

uBaiDiLLaH
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 78
Posting: 35

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-06-03 15:26


Syukran jazilan untuk info tersebut. Sememangnya golongan kafir yang dilaknat Allah SWT amatlah buruk pekertinya. Sedangkan makhluk yang tidak mengerti apa-apa dilakukan sedemikian, maka di manakah letaknya jiwa kemanusiaan...

Cuma, topiknya agak kurang sesuai bila diletakkan kalimah SubhanaLlah (Maha Suci Allah). Lazimnya kalimah ini digunakan di dalam situasi kita mengkagumi ciptaan atau apa sahaja yang berkaitan Rabb Al-Jalil...

Allahu a'lam...


Bookmark and Share




  Member Information For uBaiDiLLaHProfil   Hantar PM kepada uBaiDiLLaH   Quote dan BalasQuote

littleOne
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 25.04.2003
Ahli No: 507
Posting: 70
Dari: pearl island

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-06-03 16:03


erm.. betul apa yg dikatakan ubaidillah tu.

qaulah kena belajar lagi. tak per tak per ... kita mmg sentiasa belajar selagi kita hidup di dunia ini.

manusia mmg sukakan benda2 yg pelik dan bagi mrk itu satu yg membanggakan. nantikan lah azab yg menuggu di akhirat kelak.

-----------------
ruh kudus


Bookmark and Share




  Member Information For littleOneProfil   Hantar PM kepada littleOne   Quote dan BalasQuote

Apollo
WARGA RASMI
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1671
Posting: 5

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-06-03 12:31


Quote:

On 2003-06-07 13:04, kathirianz wrote:
confius..confius...!!


Benda2 yg pelik2 dan gila2 macamni tak mustahil dorang akan buat kat manusia.. Apa taknya sekarang ni kebanyakan manusia sekarang banyak yg dah tak pakai otak tapi pakai hawa nafsu dan ikut rasa je sedap mata memandang, dan nak tunjuk yg dorang boleh buat benda macamni tapi ini berdosa dan dah melampau batas peri kemanusiaan penginya'an keatas haiwan walau dorang tak ada otak macam kita tapi mereka ada perasaan eee... tak kuasa aku nengok benda macamni....


Bookmark and Share




  Member Information For ApolloProfil   Hantar PM kepada Apollo   Quote dan BalasQuote

kaklong
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 551
Posting: 155
Dari: darul ridzuan

brunei  


posticon Posting pada: 10-06-03 22:13


ya Allah!!!
kejamnya! tak berhati perut! tak beperikemanusiaan!
nak je kaklong cincang2 orang yang buat camtu!
eee...geramnya...tak baik buat camtu kan. jahat dan jahat dan jahat lagi dan lagi dan lagi..

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For kaklongProfil   Hantar PM kepada kaklong   Quote dan BalasQuote

suterakasih
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 1300
Posting: 40
Dari: muar

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-06-03 23:37


kalu tak betul..bagus laa...

tapi...kalu benar-benar terjadi...Subhanallah...cian kat kucing tu...apalah dosanya...

-----------------
mengharap cinta sejati...
mendamba kasih Ilahi...


Bookmark and Share




  Member Information For suterakasihProfil   Hantar PM kepada suterakasih   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1646
Posting: 110
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-06-03 01:09


bonsai kittens?? erm..boleh bagi laman web nyer tak?? ana pun teringin gak nak tgk...geram ana dibuatnyer...!!!

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..


Bookmark and Share




  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Quote dan BalasQuote

kembara_nilam
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 1261
Posting: 49
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-06-03 17:01


emm..betul ke tidak ni..apa pun harap cerita tu tak betul la..kesian kat anak2 kucing tu..



-----------------
" Semalam, hari ini dan esok banyak perbezaannya namun segalanya bermula dari kita, kita yang mengundang kemanisan, kita juga yang mengundang kepahitan, namun segalanya bermula dari diri kita."


Bookmark and Share




  Member Information For kembara_nilamProfil   Hantar PM kepada kembara_nilam   Quote dan BalasQuote

kaklong
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 551
Posting: 155
Dari: darul ridzuan

brunei  


posticon Posting pada: 11-06-03 22:19


ustazah_cute kalau nak tengok laman web tu, klik je kat "bonsai kitten" dalam posting qaulah_atrah tu.

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For kaklongProfil   Hantar PM kepada kaklong   Quote dan BalasQuote

qaulah_atrah
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 40
Posting: 338
Dari: kaybee

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-06-03 00:55


time kasih kat yg tegur qaulah tue..
tersilap.. sepatunyer.. mashaAllah kan ???
maaf yer... qaulah masih blaja.. cam kak little one cakap...



wallahhu'alam

-----------------


memimpin, dipimpin, terpimpin


Bookmark and Share




  Member Information For qaulah_atrahProfil   Hantar PM kepada qaulah_atrah   Pergi ke qaulah_atrah's Website   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 31.05.2003
Ahli No: 1547
Posting: 125
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-06-03 17:04


Ya Allah....

Teruknye manusia hari ini. Kita patut protest, sampaikan berita ni pada sedarte mare kita. Kalau kita yang menyedari kezaliman yg dilakukan ke atas haiwan.. tapi, kita tak buat apa yg kitaharus buat.. kita sama laa seperti depa. dah. nampak sangat kehodohan dan kebodohan orang yg mencipta bonsai kitten ni.. amboi.. jepun... mentang2 laa yea...

-----------------
FRieNDSHiP iS aLL aBouT
CaRiNG, TRuSTiNG aND LoViNG
No DiaMoNDS oR PeaRLS
CouLD eVeR RePLaCe
WHaT FRieNDSHiP MeaNS To uS


Bookmark and Share




  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Isu Semasa
    »» BonsaI KitteN.. subhanallah !

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
© Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.060921 saat. Lajunya....