Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-11-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Cabaran sebenar bukan bagaimana hendak menguruskan masa tetapi bagaimana hendak menguruskan diri kita

-- Tokoh Korporat

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: zahirahruslan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13718

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 42
Ahli: 0
Jumlah: 42




  Dari Galeri
Sambutan hari lahir serentak -- Presiden dengan Maricella yang tarikh lahirnya sama (17 April)

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 18 jam, 32 minit yang lalu


Muslimah Remaja
Topik: Purdah...nak pakai ka tak pakai?


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Remaja
    »» Purdah...nak pakai ka tak pakai?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Purdah...nak pakai ka tak pakai?

wardatulislamiyah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 26.05.2003
Ahli No: 1456
Posting: 34
Dari: iium

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 29-05-03 12:28


Assalamualaikum...

Whai sahabiyah yang ana kasihi.. ana ada kemusykilan ttg purdah ni... semenjak ana masuk UIA nih,ana tengok ramai gaks sahabat2 yg sebaya ana atau akak2 yang pakai purdah... Alhamdulillah,betapa sanggup mereka menjaga kecantikan mereka semata2 krn Allah...
ana cukup kagum dan cuba memerhati mereka yg pakai purdah ni..cara mereka makan,cara bergaul.. sehinggalah ana dapat kenal ngn sorang kakak yg pakai purdah gaks...hati ni cukup kagum bila tgk dia, rasa sejuk je mata memandang...

Pastu ana ada baca plak dalam buku HIKMAH KEJADIAN WANITA yg bagitau fadhilat ,pakai purdah ni, ALLAH ANGKAT 13 KALI GANDA DARJAT KE ATAS PEREMPUAN YANG MENUTUP MUKA MEREKA Subhanallah..

tetiba plak,satu hari tuh...hati ana ni terbuka nak pakai purdah...bila pikir balik,alangkah indahnya kita abadikan wajah kita ni hanya untuk suami dan mereka yg halal bg kita...
tapi ana tahu,masih byk yg perlu ana kaji dan teliti sebelum buat keputusan..ilmu agama pun tak byk mana ...
oleh itu,ana nak tanya pandangan antum semua ttg pemakaian purdah ni,bagaimana kita nak berhadapan ngn masyarakat....namun,insyaAllah, ana tetap tanamkan niat untuk pakai purdah... mungkin esok,mungkin tahun ni,mungkin 2 3 tahun lagi,mungkin seblum kahwin...selepas kahwin... wallahu'alam...semoga Allah beri petunjuk...


Bookmark and Share




  Member Information For wardatulislamiyahProfil   Hantar PM kepada wardatulislamiyah   Pergi ke wardatulislamiyah's Website   Quote dan BalasQuote

Mujahidah_Muslilmah
WARGA RASMI
Menyertai: 29.05.2003
Ahli No: 1534
Posting: 5
Dari: bumi allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-05-03 16:02


Pakailah...sesungguhnya itulah yang terbaik../.kata saidatina fatimah:wanita yg cantik itu lebih cantik dr magkuk yg cantik, waNITA YG BERPURDAH ITU LEBIH MANIS DARI MADU dan utk mencari weanita yg tak pernah dilihat except muhrimnye lebih sukar dari meniti seurat rambut...di akhirat nanti allah akan panggil semue hambenya nutk melihat wajahnyebutb bg wanita yg memberati auratnye dgn berpurdah allah sedndiri akan pergi melihat wajah wanita ituy...pakai je..ana pun dalam perancangan tapi kene istiqamah..ikhlaskan hati mantapkan niat..insya allah diredai


Bookmark and Share




  Member Information For Mujahidah_MuslilmahProfil   Hantar PM kepada Mujahidah_Muslilmah   Quote dan BalasQuote

hurulain
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 16
Posting: 313
Dari: Bumi Allah

singapore   avatar


posticon Posting pada: 30-05-03 01:43


hmm hurul da lama tanamkan niat nak pakai purdah ni cuma hurul nak jadikan diri ni betul2 memiliki sifat wanita solehah..dan sedang cuba elakkan diri dari penyakit hati ni..kalau da elok, insya ALLAH hurul akan pakai..

ok ttg berhadapan dengan masyarakat ni,hurul rasa kat m'sia xde masalah sebab ramai yang pakai..lainlah kalau kat tempat hurul ni,semua mata akan memandang sesape yang memakai purdah..bagi mereka wanita yang berpurdah ni ialah terrorist termasuk pa'cik2 yang ada janggut,hihik takut sangat mereka ni..

yang muhim,sesape yang nak berpurdah ni kenalah jaga akhlaq elok2..sebab ianya membawa imej islam...dan x semestinya yang berpurdah je yang kena berakhlaq mulia,yang bertudung biasa pun kena..kalau x elok nanti,orang akan salahkan islam..ye x?



Bookmark and Share




  Member Information For hurulainProfil   Hantar PM kepada hurulain   Quote dan BalasQuote

Hajar
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 06.05.2003
Ahli No: 1024
Posting: 479
Dari: Singapura

singapore   avatar


posticon Posting pada: 30-05-03 23:29


Memang betul tu kata hurul... Kalau kat tempat kita ni, sapa2 yang pakai purdah ni, orang2 yang berbangsa atau beragama lain tengok macam terrorist pulak...

Tapi sememangnya memakai purdah ini besar ganjarannya..

-----------------
"All Allah's Testing Has A Purpose..
Someday U Will See The Light..
All He Asks Is That U Trust in HIM..
Walk By


Bookmark and Share




  Member Information For HajarProfil   Hantar PM kepada Hajar   Pergi ke Hajar's Website   Quote dan BalasQuote

nurisya
WARGA RASMI
Menyertai: 05.05.2003
Ahli No: 980
Posting: 8
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 31-05-03 00:21


alhamdulillah..kalo ade kesdaran nak pakai..
saya teringin jugak..tp kalo bleh nak mntpkan diri dulu..takut x kekal


Bookmark and Share




  Member Information For nurisyaProfil   Hantar PM kepada nurisya   Quote dan BalasQuote

white_cotton
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 31.05.2003
Ahli No: 1550
Posting: 85
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-05-03 02:58


Assalamualaikum..
Terlanjur dah bercerita pasal purdah ni, ana pun teringin gak nak kongsi pengalaman..

Ana bercite-cite utk memakai purdah suatu hari nanti
Sbb tu ana slalu berusaha keras utk perbaiki kelemahan diri yg sedia ada
So, sbg permulaan, ana tlh cube2 utk blaja pakai tudung labuh mase akhir thn form 4..
Alhamdulillah, perubahan ana disambut dgn reaksi yg menggalakkan dr sesetgh pihak..
Tp ader gak yg tak suke..
Sbb diorg rase org yg nakal mcm ana ni tak sesuai nak pakai mcm tu..

mase tu rase sedih sgt sbb ana rase seolah-olah hanya org yg baik je yg boleh pakai tudung labuh..
Betulke..hanye bile kite rase kite dah perfect baru kite boleh pakai tudung labuh @ purdah?

Memandangkan org yg suke bertanggapan negatif pd ana lebih ramai dr yg menggalakkan..
habis je form 5 ana terus cabut tudung labuh..
Setakat pakai tudung biase je..

Tp percayalah, jauh disudut hati, ana sentiasa berdoa agar suatu hari nanti pintu hati ana dibukakan kembali utk memakainye..kalau bleh pakai purdah skali..

Ana nak tanyalah pendapat sahabiyah yg lain,

>btulke kalau kiter nak pakai tudung labuh & purdah, kite ni mesti dah btul2 arif psl islam?

>mcm mane nak menangani kata2 org yg suke melemahkn semangat kiter bile kiter buat perubahan yg mcm ni?

>mcm mane nak sesuaikan diri kiter ngan family seandainye hanya kiter shj yg berpurdah/bertudung labuh?

>kenapa org suke menganggap mereka yg bertudung litup ni umpama penyokong parti2 politik tertentu? sedih sungguh rasenye sbb islam tu dianggapkan seolah-olah suatu agenda politik..

Wassalam..

p/s: kalau mulut tempayan, dah lama ana tutup dgn penutupnye.. tapi apakan daya sbb yg terpaksa ana hadapi skang ialah mulut manusia...

-----------------
Try To Give You Warning
But Everyone Ignores Me
[Told You Everything Loud & Clear]
But Nobody's Listening


Bookmark and Share




  Member Information For white_cottonProfil   Hantar PM kepada white_cotton   Quote dan BalasQuote

Ibnatul_Khazini
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 1443
Posting: 36
Dari: Ulu Klang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-05-03 03:27



hmm..rasenye laa kan..nak pakai [email protected] tak semestinya kene betul² arif pasal agama..sbb kalu mcm tu sampai bila² susah nak tgk org pakai purdah.just at least faham laa sikit sebanyak ttg islam..yg plg penting tau dalil² ttg purdaah & pendapat [email protected]' ttg pemakaiannya.bukan apa..nanti kalau org tanye kenapa pakai??takdela gelabah nak jawab.atleast ade hujjah yg kukuh sabab musabab kita pakai..takde laa org kate kita ni bersifat taqlid.org pakai,kita pakai...
camtu jugak ngan tudunglabuh..
dlm quran ada sebut:"labuhkanlah hijabmu hingga menutupi dadamu"so kalau bakai tudung 3 segi biasa takde masalah asalkan tak diselempangkan hingga menampakkan apa yg tak patut.just kalau nak lebih rasa selamat pakai tudung bulat labuh..lgpn sejuk mata memandang...!!
bila dah pakai purdah sebaik²nya istiqamah laa..bia berterusan..sbb tu bia betul² rase kuat baru pakai!

pasal org yg nak lemahkan kita..kalau boleh kita bg pemahaman yg sebenarnya kat diorg..pasal islam,hukum berhijab..kalau diorg tanak [email protected]² tak paham..abaikan jer...pedulikan aper org kate..wpn dia kate kita org kuat parti² mana..asalkan kita di pihak yg benar,insyaAllah Allah pasti bersama kita!

pasal family ..ntahla..ader org kate kalau nak berpurdah atleast dgn izin family..tapi tak tau laa..tapi..lebih baik kita beri fahamkan ttg tuntutan menutup aurat..kelebihan berfurdah..insyaAllah mereka akan faham..so bolehlaa nak teruskan niat tu!!insyaAllah kita akan lebih kuat dengan sokongan mereka(disampingpanjatkan doa kepada Yg Maha Pencipta)

-----------------
CiNTa ILaHi iTu aBaDi..RiNDuNYa MeMBaWa MaTi..DaRi SiTu KaSiH KiTa BeRseMI..


Bookmark and Share




  Member Information For Ibnatul_KhaziniProfil   Hantar PM kepada Ibnatul_Khazini   Ibnatul_Khazini's MSNM Number Is friendofyours85   Quote dan BalasQuote

white_cotton
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 31.05.2003
Ahli No: 1550
Posting: 85
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-05-03 03:54


Thanks Ibnatul_Khazini..Lega sikit hati ana
Ana tahu jugak sikit2 hukum agama sbb ibu & ayah ana tak abaikan pendidikan agama kpd kami adik beradik..
Cuma biasalah, nobody perfect kan..
Dulu ana ni mmg nakal sket..ader pengetahuan agama, tp kadang2 suke abaikan..
Sbb ana ni pnah dye rambut, tindik telinga lebih dr sepasang..
So, mmg slalu kena cap as sosial...
Tp mase tu ana still bertudung
Cume mungkin tak berapa menepati kehendak syariat

Mungkin pada diorg budak yg sosial mcm ana ni tak layak nak pakai pakaian yg umumnya kite tahu bhw si pemakainya itu terdiri dr org2 yg agak warak..
Wallahualam, ana tak tau la aper yg tersirat kat hati diorg sbnrnye..

W/apapun, ana yakin, suatu hari nanti bile ana dah mula yakin dengan diri ana sendiri, insyaAllah ana akan kebali bertudung labuh dan kalau diizinkan Allah mungkin juga berpurdah..

Pasal bertudung tiga segi ni, kalau anya labuh @ besar mungkin boleh.. Sb ustazah ana pnah bg pendapat yg die rase tudung segi tiga yg biasenye kiter pakai skang ni masih xdpt memenuhi tuntutan syariat sepenuhnya..

Sbbnye, cube perhatikan, w/pun kite tak selempang tudung tiga segi tu, dr sudut pandangan sisi org masih boleh tahu/nampak btk dada kita terutama bg mereka yg berbadan agak besar..

Ader aper2 pendapat ttg penyataan tu?



-----------------
Try To Give You Warning
But Everyone Ignores Me
[Told You Everything Loud & Clear]
But Nobody's Listening


Bookmark and Share




  Member Information For white_cottonProfil   Hantar PM kepada white_cotton   Quote dan BalasQuote

hurulain
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 16
Posting: 313
Dari: Bumi Allah

singapore   avatar


posticon Posting pada: 31-05-03 07:12


lorh white_cotton nape cabut tudung labuh tu..kalau orang lain nak kata kita xpe..kit buktikan yang kita leh berubah..x semestinya yang nakal,akan nakal terus hingga akhirnya..kan?kalau dicabut tambah lagilah orang mengata yang enti nih ske tukar2..da x istiqamah..yang muhim enti pakai dan cuba elokkan perangai enti yang enti rasa x elok..

memang betul,pakai tudung tiga segi yang labuh bleh dipakai..tapi hurul lebih sokong kata ustaz enti tuh..

hurul pun penah pakai tudung tigasegi dulu dan hurul tengok memang nampak bentuk dada.. sekarang ni hurul dah x kisah ape orang nak kata bila hurul pakai tudung labuh tapi yang muhim hurul kisah dengan ape yang ALLAH akan nilai bila hurul kenakan tudung labuh..


Bookmark and Share




  Member Information For hurulainProfil   Hantar PM kepada hurulain   Quote dan BalasQuote

hub_addin
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 23
Posting: 447
Dari: Perak No.1

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-05-03 10:43


alhamdulilah..baguslah kalau wardatulislamiyyah nak memakai purdah. teruskanlah usaha enti. walaupun aurat wanita yang dikecualikan hanyalah muka dan telapak tangan sahaja, tapi tak salah kalau kita melakukan sesuatu yang terbaik untuk diri kita kerana Allah swt.

yang penting perkuatkan dalaman diri kita supya kita sentiasa istiqamah dalam apa jua yang dilakukan. ini supaya kita tak menjadi fitnah kelak pada apa yang dibuat. semoga enti berjaya.

begitu juga pada white cotton, jangan lah memikirkan apa yang orang kata selagi mana perbuatan kita tu betul dalam islam. tapi bilamana perbuatan yang kita buat tu sememangnya salah barulah kita perlu merasa malu.

tidak perlulah kita menunggu sehingga kita betul2 sempurna kerana kesempurnaan tu takkan datang kalau kita tak mengubahnya secara beransur2. perkara yang sudah berlaku tu biarkan lah berlalu kerana rahmat dan kasih sayang Allah tu tetap terbuka luas untuk kita hamba2nya.

ana pun mendoakan semoga enti berjaya melakukan yang terbaik buat diri enti. antara kata2 Malk b Dinar yang ana ingat;

lakukanlah sesuatu perkara yang Allah sukai meskipun engkau membencinya, dan tinggalkanlah sesuatu perkara yang Allah benci meskipun kau amat menyukainya

dia berpesan supaya kita melakukan sesuatu perkara yang Allah suka meskipun kita membencinya. itu kalau kita membencinya. inikan pula yang kita sukai, maka kita buatlah dan biarkanlah pandangan orang.

moga kita semua diberikan kekuatan untuk terus istiqamah berada pada jalan Allah.

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For hub_addinProfil   Hantar PM kepada hub_addin   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 10
Posting: 168
Dari: batu pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-05-03 11:28


AS'KUM..baru pakai tudung labuh kita dah tak kuat nak hadapi kata2 sumbang macam mana pulak kita nak berpurdah?? sbb tu kebanyakan org yg berpurdah ni adalah dari kalangan mereka2 yg benar2 paham ajaran islam dan tahu bagaimana nak hadapi mulut org sekeliling.

erm..kadang2 tu ana pernah dengar ada org yg tak pakai tudung ni kata, "org yg pakai tudung labuh tu bukannya baik sangat,belum tentu mereka2 tu masuk syurga,lebih baik tak pakai tudung tapi hati baik". hah...agak2 macam mana nak hadapi golongan macam ni?? wallahualam.

-----------------
senang nak buat org benci kat kita tapi.. nak suruh org suka kat kita, itu yang payah..


Bookmark and Share




  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Quote dan BalasQuote

wardatulislamiyah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 26.05.2003
Ahli No: 1456
Posting: 34
Dari: iium

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 31-05-03 11:38


Assalamualaikum...
SYUKRAN JAZILAN 'ALAIKUM...
alhamdulillah...sejuk hati ana mendapat sokongan dan respons dari sahabiyah semua...insyaAllah,ana akan belajar untuk mantapkan hati,cekalkan semangat dan kuatkan iman.. betul kata sahabiyah kita,ilmu agama yang cukup amat perlu buat diri kita agar kita tahu apa yg kita buat dan tak gelabah bila disoal nanti,bukan utk itu sahaja... bahkan supaya kita lebih mengenali agama, lebih mengenali Allah..

kepadawhite_cottonnaper enti 'cabut' tudung labuh tu? percayalah,kalau enti pakai tudung labuh ni nampak lebih manis,ayu dan kena dgn tuntutan agama...ada apa dengan kata2 org? yang penting kita tahu apa yang kita buat ni disukai Allah...tiada apa yg lebih bermakna drpd mendapat redha Allah.. mungkin pada permulaannya org akan rasa pelik dan kata yg bukan2 yg boleh melemahkan semangat kita,namun percayalah... letakkan sepenuh keyakinan pada Allah,enti pasti dapat teruskan usaha baik ni...

ana dulu pun 'nakal' gaks...huhuhu...tapi alhamdulillah,akhirnya sedar juga setelah banyak ditegur dan dinasihati...
mungkin kalau kita pakai pakaian yg menggambarkan Islam akan buat kita rasa malu untuk melakukan perbuatan yg tak baik sekaligus dapat mendidik diri kita menjadi baik..insyaAllah, Allah pasti menolong hambaNya yang nak menolong diri mereka..

MUSLIMAH SEJATI DIGERUNI SYAITAN DAN SEKUTUNYA NAMUN DIMINATI ORG MUKMIN YANG BERIMAN...


Bookmark and Share




  Member Information For wardatulislamiyahProfil   Hantar PM kepada wardatulislamiyah   Pergi ke wardatulislamiyah's Website   Quote dan BalasQuote

nilamSarah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 556
Posting: 273
Dari: presint 9,putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-05-03 13:27


erm...sara pon sokong ngan kak sarah tu...insyaAllah lepas nie ramai lah muslimah yg bertudung labuh...

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For nilamSarahProfil   Hantar PM kepada nilamSarah   Quote dan BalasQuote

hub_addin
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 23
Posting: 447
Dari: Perak No.1

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-05-03 15:24


tak salah kalau kenakalan kita sekadar menceriakan suasana dan tak melanggar syariat Allah. takkan lah kita nak bermuka serius dan berwajah garang sentiasa. setiap perwatakan dan tingkah laku biar kena pada tempatnya. apa salahnya kalau nakal mengusik sahabat2 muslimat, tapi janganlah sampai nak menaraik perhatian kaum lelaki. itu yang salahnya...

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For hub_addinProfil   Hantar PM kepada hub_addin   Quote dan BalasQuote

ida01
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 11
Posting: 330
Dari: SeGaMaT^jOhOr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-05-03 15:42


hmm.alhamdulillah.semakin ramai yg ingin memakai tudung purdah nih.ida pon memang teringin sangat pakai.dan skang nih alhamdulillah dah pakai pon.tapi bile gi sek jer la.sebab dah buat tudung baru.kalo nak gi jenjalan kene pakai tudung segitiga tapi yg beso la sebab tudung labuh lom siap agi.tapi yg ida pelik tuh ader kawan ida nih sek agama didalam sek pakai tudung labuh lawo cantik manis.tapi bile keluar subhanallah pakaian.baju ntah kemana,tudung ntah kemana,pelik gak.may be dorang tak istiqamah dalam melakukan sesuatu perkara.

-----------------
Bicara Syahadah Menusuk Kalbu
Hati Nan Damai Terasa Rindu.
Ukhuwah Mahabbah Terjalin Selalu
Moga Kekal Bersama Menuju






Bookmark and Share




  Member Information For ida01Profil   Hantar PM kepada ida01   Quote dan BalasQuote

al_kuliyyah
WARGA RASMI
Menyertai: 06.05.2003
Ahli No: 1010
Posting: 16
Dari: johor bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-05-03 16:15


utamakan lah pandanagan ALLAH dr pandangan manusi.....wallahua'lam..


Bookmark and Share




  Member Information For al_kuliyyahProfil   Hantar PM kepada al_kuliyyah   Quote dan BalasQuote

wardatulislamiyah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 26.05.2003
Ahli No: 1456
Posting: 34
Dari: iium

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-06-03 11:50



Hmm...betul gaks tu...UTAMAKAN PANDANGAN ALLAH DARIPADA PANDANGAN MANUSIA..

kalau kejap pakai tudung kejap tak pakai tu,dah jadi ala² HIPOKRIT laks tu... Na'uzubillah..

Wahai sahabiyah ku,janganlah jadi camtu...apa salahnya pakai tudung tol tak?menunaikan tuntutan agama bukan saja dapat hindarkan dosa bahkan Allah bagi ganjaran pahala pulak...
subhanallah...



Bookmark and Share




  Member Information For wardatulislamiyahProfil   Hantar PM kepada wardatulislamiyah   Pergi ke wardatulislamiyah's Website   Quote dan BalasQuote

mardhiah12
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 568
Posting: 197

blank   avatar


posticon Posting pada: 03-06-03 12:25


assalamu`alaikum

em, susah nak komen bab purdah nih, cuma akak boleh ckp, pakai purdah nih is a plus..pakai tudung segi tiga tu, dah ok, pakai tudung labuh tu lagi baik dan pakai purdah tu, much much better. akak dulu pun bercita-cita nak pakai purdah nih, lepas tu, bila dah kahwin, suami tak bagi, tambah pulak tempat kerja tak benarkan pakai purdah. jgn salahkan suami akak, cuma dia kata bila perempuan pakai purdah nih mcm susah betul nak berhubungan-bukan apa segan sangat-sangat. tambah pulak dia cerita, yg ustaz dia dulu bujang, then kahwin dgn perempuan pakai purdah-sampai jadinya tak rapat hubungan dgn ustaz, sebab dia & kawan-kawan segan dgn isteri ustaz tu. segan sgt-sgt..so bagi akak sendiri, nak pakai purdah nih, kalau boleh tu, jgn menyebabkan kita makin jauh dgn org lain.

akak teringat citer naqibah akak waktu kat U dulu, ada sorang perempuan nih pakai purdah, tapi dia tu chief engineer kat tenaga nasional. hah, tang nih bagus, berpurdah tak menghalang drp dia bertindak cergas dan tidak dipandang lemah. bukan apa, mengikut pemerhatian akak, kebanyakan yg berpurdah nih, jenis nya senyap, tak brapa bercakap di dlm kelas.benda nih kena lah elakkan..kalau boleh sambil berpurdah tu, kita masih boleh keluarkan idea bernas...

erm, bab pakai tudung, lepas tu tak pakai mcm tudung office hour jadinya, akak komen, hah iman dia tak meresap dlm hati sesungguhnya..

kalau nak pakai, teruskan

"Tenangkanlah hati dalam waktu-waktu tertentu, kerana jika hati itu merasa letih ia akan menjadi buta"

[ Posting ini telah di edit oleh: mardhiah12 pada 2003-06-03 12:26 ]


Bookmark and Share




  Member Information For mardhiah12Profil   Hantar PM kepada mardhiah12   Quote dan BalasQuote

mardhiah12
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 568
Posting: 197

blank   avatar


posticon Posting pada: 03-06-03 12:29


Quote:

On 2003-05-31 11:28, darul_numan81 wrote:

erm..kadang2 tu ana pernah dengar ada org yg tak pakai tudung ni kata, "org yg pakai tudung labuh tu bukannya baik sangat,belum tentu mereka2 tu masuk syurga,lebih baik tak pakai tudung tapi hati baik". hah...agak2 macam mana nak hadapi golongan macam ni?? wallahualam.



assalamu`alaikum

ini pula jawapan berdasarkan yg akak baca

awang bin ali
Ahli Setia


Dihantar: Isn Jun 02, 2003 11:54 am

mula2 kena betulkan niat..

saya buat dakwah kerana nak baiki diri saya sendiri kerana Allah swt...iman saya masih lemah, amal saya sangat banyak kekurangan, akhlak say jauh lebih buruk dari akhlak nabi saw.

selagi saya masih nampak keburukan sedara saya..selagi tu lah saya masih ada keburukan..kerana sedara saya tu adalah cermin bagi saya.

jika saya rasa seseorg tu angkuh..brmakna saya masih ada keangkuhan ..kerana keangkuhan saya telah trcabar.

Jika saya rasa org tu bodoh..maka saya rasa saya lebih pandai darinya, ni ujub.

Jika saya dapati sedara saya tu masih lakukan maksiat..ni adalah kelemahan saya kerana usaha saya masih lemah dan tiada kesungguhan.
............

Hikmah hanya lahir bila kita lakukan kerja dakwah kerana kita kasihkan dia dan trsangat2 inginkan kejayaan dan kebahagian untuknya dunia dan akhirat...selamat dari azab Allah swt.
(bagaimana kita tegur dan nasihat org yg kita kasihi..)

Untuk ni kita sentiasa fikirkan azab kubur, azab neraka Allah swt, huru hara dipadang masyar, fitnah sakaratul maut, dsb..
Juga akan nikmat2Nya didunia, didalam kubur, dipadang masyar, dan disyurgaNya..

Sehingga kita sangat2 inginkan diri kita dan setiap manusia (bukan org Islam je) dapat semua nikmat2 trsebut dan selamat dari semua azab2..
......

Untuk lahirkan kasih sayang antara satu sama lain..sentiasa ziarah menziarahi, sentiasa sebarkan salam (semua org Islam bukan pada segolongan saja, member2 atau kenalan saja), sentiasa doa yg khusus pada sipolan2..berikan hadiah (lebih2 lagi ngan org yg kita bengkek)..lakukan amalan2 dan fidyah kan untuknya.








"Tenangkanlah hati dalam waktu-waktu tertentu, kerana jika hati itu merasa letih ia akan menjadi buta"

[ Posting ini telah di edit oleh: mardhiah12 pada 2003-06-03 12:30 ]


Bookmark and Share




  Member Information For mardhiah12Profil   Hantar PM kepada mardhiah12   Quote dan BalasQuote

al_hafizahgirl
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 06.05.2003
Ahli No: 1012
Posting: 33
Dari: Banting, Selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-06-03 15:47


Assamualaikum semua...pasal niqab ni ana rasa semua dah tau mana rasanya kalau first time pakai walaupun hanya tengok org yg pakai ye tak?rasa panasla, rimasla...tapi bagi sesiapa yg dah biasa berniqab ni pd mereka dah biasa...jadi ana sebagai salah seorang yg berniqab harap sesiapa yg ada niat nak pakai niqab tu, teruskanlah niat anda..yg penting tetapkan niat kerana Allah, bukan saja2 nak tunjuk pd orang yg kita ni baik..sebab kita ni masih banyak kekurangan yg perlu diperbaiki...tak semestinya org yg berniat nak pakai purdah ni kena ade pengetahuan agama yg tinggi..mungkin dgn pakai niqab dgn sendirinya kita rasa malu nak nak buat benda2 yg tak elok...itulah pandangan ana...

-----------------
"Sebaik-baik manusia adalah yang tidak meninggalkan akhiratnya kerana dunianya dan tidak berpenat lelah kerana manusia..."
-Riwayat Al-Khatib


Bookmark and Share




  Member Information For al_hafizahgirlProfil   Hantar PM kepada al_hafizahgirl   Pergi ke al_hafizahgirl's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Remaja
    »» Purdah...nak pakai ka tak pakai?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.06255 saat. Lajunya....