Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-08-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Apabila ilmu dan amal ibadah tidak membuahkan akhlak yang mulia , ertinya ilmu dan amal itu tidak ada nilainya di sisi allah dan manusia..

-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: lysazae
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13715

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 18
Ahli: 0
Jumlah: 18




  Dari Galeri
Salam Ukhwah...

  Yang Masuk Ke Sini
bintanghatee: 15 jam, 33 minit yang lalu
nishazainal: 1 hari, 20 jam, 12 minit yang lalu


Komputer dan IT
Topik: laptop..?


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Komputer dan IT
    »» laptop..?

Please Mendaftar To Post


Oleh laptop..?

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 29-05-03 02:19


a'kum

nak tanya cemana nak pilih laptop yang terbaik dengan bajet yang kta ada?

blh tak sesape tolong kasi kriterianya

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu
[IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

hajidah_aiman
{ SRIKANDI }
Menyertai: 02.05.2003
Ahli No: 875
Posting: 253
Dari: Perlis Indera Kayangan

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 04-06-03 09:29


Assalamu'alaikum....
Pada pengerahuan ana..kalau kita nak gunakan laptop utk personal use biasanya kita amik yg tak terlalu powerful hardwarenya....contoh kalau utk personal usage memory laptop tak perlu laa terlalu besar spt utk kegunaan pejabat...& setakat ada basic utk multimedia performance pun dah memadai...Kalau laptop Dell Inspiron 1100 utk personal & home usage harganya dlm RM3499.00.Tapi ini yg model baru...Kalau model lama maybe ada yg lebih murah...Biasanya yg ana tau..kebanyakan laptop berharga RM3000 ke atas.kecualilah yg dah out of date...ada yg dlm lingkungan RM1500 and over...
Oklah itu saja drp ana...harap ada manfaatnya... Kpd sahabiah lain yg lebih tahu bolehlah menambah yer....

------------
Tiada cinta di hatinya Hanyalah cinta Allah
Ada rasa rindu Hanyalah untuk Rasulullah
Kasih dan sayang hanyalah pada ibu ayah




[ Posting ini telah di edit oleh: hajidah_aiman pada 2003-06-04 09:35 ]

[ Posting ini telah di edit oleh: hajidah_aiman pada 2003-06-09 13:11 ]


Bookmark and Share




  Member Information For hajidah_aimanProfil   Hantar PM kepada hajidah_aiman   Pergi ke hajidah_aiman's Website   Quote dan BalasQuote

mutiara_hati
WARGA RASMI
Menyertai: 27.05.2003
Ahli No: 1479
Posting: 15
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-06-03 10:00


Mmmm....
Laptop yer....
Kalau ade duit ana sarankan jangan beli yang bawah RM3500......
Sebabnya spesifikasinya terlalu rendah dan lambat.....
Kurang sesuai nak buat kerje...tapi kalau setakat nak buat keje ringan tu bolehlah.....
Kalau nak best,beli yang harga 4299...ke atas...
Tu memang dah kira ok...
Contoh jenama cam dell,compact........ibm jangan mahal sangat
Wassalam


Bookmark and Share




  Member Information For mutiara_hatiProfil   Hantar PM kepada mutiara_hati   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-06-03 00:21


a'kum

tengkiu sahabat sume...

mak aih mahainyeee...

yelah nak dapat yang terbaik..hehe

lagik2!!!

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu
[IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

Lady_Iu
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 06.05.2003
Ahli No: 1005
Posting: 58
Dari: JB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-06-03 08:54


askum...

klu nak laptop murah...
2nd hand.. murah la.. tp jenama branded...oklah..laju.. depend pd camne yg pembeli nak... leh bincang leklok...

boleh tanya kat ana...
msg je ana ek...

[email protected]

-----------------
Usaha... doa... tawakal... :)


Bookmark and Share




  Member Information For Lady_IuProfil   Hantar PM kepada Lady_Iu   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 627
Posting: 114
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-06-03 09:07


ana pun dulu mase nk beli laptop ade masalah..x tau nk beli yg mane...

yg 2nd hand mmg hrg rm2+++ kwn ana pakai 2nd hand punye tp ana rasa elokla beli yg 1st hand...

kl dilema..cube tgk pamplet psl laptop..pastu bandingkan yg mane plg baik...

-----------------
" berfikir berdasarkan wahyu,berakhlak dgn Al-Quran,bertindak berpandukan Sunnah"


Bookmark and Share




  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

Pengurusan
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 16.04.2003
Ahli No: 4
Posting: 56

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-06-03 11:57


Notebook (atau dulu orang panggil Laptop) eloklah beli yang baru. Jangan beli yang 2nd hand kerana notebook ni sebenarnya banyak juga masalah dia, sebab ia sensitif.

Belilah yang tak branded kalau tak cukup budget. Yang penting performance dia adalah sama saja dengan yang branded. Yang membezakan cuma harga. Rekabentuk pun nampak "jelita" belaka.

Beli 2nd hand ni rugi sebab dengan bersabar sekejap, menambah beberapa ratus sahaja dah dapat yang baru... ada waranty lagi. Sementara menunggu itu, harga kian menurun. Sekarang ini dengan RM2,500 dah dapat notebook yang performance dia ok.

Inilah sesalan saya sendiri di mana 2 tahun lepas saya beli notebook bernilai RM8,000, kini (baru aje 2 tahun) nilainya menjadi lebih kurang RM500 sahaja.

Secara jujur.... bagi yang belum memiliki notebook -- inilah dia ragam notebook:

1. Sensitif. Tak boleh kasar-kasar macam komputer desktop.
2. Part dia mahal... terutama harddisk.
3. Pastikan ada waranty.
4. Mulanya memang teringin benar nak memiliki notebook, tetapi bila dah memiliki terasa satu beban pulak, nak diusung ke hulu hilir, tak boleh lepa, sebab ada penyamun yang dok jeling aje nak sapu.

Kesimpulannya... hanya jika memang perlukan notebook, barulah beli. Jika tidak, beli aje desktop. Dengan RM2,500 dapat komputer desktop ter'power' di dunia......


Bookmark and Share




  Member Information For PengurusanProfil   Hantar PM kepada Pengurusan   Quote dan BalasQuote

al-kauthar
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 116
Posting: 52

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-06-03 10:15


oic..

kami ade gak bercadang...ingt nak beli yg 2nd hand..tp nampaknye..tinggi risikonye...

mekasih utk semua yg memberi pandangan...



waAllahu'alam


Bookmark and Share




  Member Information For al-kautharProfil   Hantar PM kepada al-kauthar   Pergi ke al-kauthar's Website   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-06-03 11:45


a'kum

oh cenggitu..triiima kasih sume..

nanti saya pikir2 balik..

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu
[IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

syah_solehah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 08.11.2003
Ahli No: 2794
Posting: 108
Dari: Usains Malaysia

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-12-03 16:44


Hmm.. fikir lah masak2..
kalau nak difikirkan, ada banyak kelebihan dan kekurangan laptop...
1. mudah dibawa
2. safe tempat
3. boleh buat keje baring2 pun boleh..

keburukan
1. macam kata pihak pengurusan tu... banyak songeh...
2. kalau anda suka main game, baik beli PC.. lagi best...
macam ana, agak nyesal la sejak beli laptop, x leh main game yang berat2... nanti tersekat.. tapi, ok la tu...

p/s : ana setuju ngan semua... laptop, kalau nak beli yang ok, jangan la bawah 3500... ana banyak pengalaman tolong baiki yang kawan, isy... kesian tul... tu la akibat beli murah...
hmmm.. nak pertolongan boleh, juz PM me.. hope awak akan berjaya mendapatkan yang terbaik...


Bookmark and Share




  Member Information For syah_solehahProfil   Hantar PM kepada syah_solehah   Quote dan BalasQuote

pu3_islam
WARGA RASMI
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 2934
Posting: 2
Dari: kL- Cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-12-03 13:10


WBT...

Saje nak kongsi info, beberapa bulan lalu kawan ira ade beli laptop. Tengok boleh tahan gak bagusnya. Masa tu ada PC FAIR kat kL, so kira dapat murah skit dan dapat beg percuma...

Kawan ira tu amik jenama Prestigio, jenama ni ramai orang guna sebab sparepart pun senang nak cari. HARGA normal dari lebih kurang RM3200 leh dapat RM2999 masa PC FAIR tu. Laptop kawan ira tu kalau tak salah pentium 4, Windows XP Professional, RAM 256mb dan HardDisk 20GB. Kiranya puas hati la performance semua tu.

So, ira sarankan kalau nak cari, buat survey dulu. Kalau dok area kL, leh turun kat Jalan Imbi dan Plaza Low Yuet survey kat situ. Lastly, kalau ade ape-ape masalah ke nak tanye ape ke, just email ira [email protected] Manalah tahu kot-kot boleh bantu..

Wassalam...

-----------------
::kematian itu MESTI::


Bookmark and Share




  Member Information For pu3_islamProfil   Hantar PM kepada pu3_islam   Pergi ke pu3_islam's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.08065 saat. Lajunya....