Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-03-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Untuk mengelakkan dari dikritik, jangan buat apa-apa, jangan cakap apa-apa.

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: nur_elhikmah
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13709

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 27
Ahli: 0
Jumlah: 27




  Dari Galeri
time ni tengah nak beli kamera. tokei kedai yang amikkan gambar..tu yang tergelak tu..erm Kalau ada kawan-kawan yang kenal. mesej lah eh...

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 1 hari, 12 jam, 56 minit yang lalu
Swarig123: 29 hari yang lalu


Dalaman dan Lanskap
Topik: dapur praktikal dan serba menarik..


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Dalaman dan Lanskap
    »» dapur praktikal dan serba menarik..

Please Mendaftar To Post


Oleh dapur praktikal dan serba menarik..

qaulah_atrah
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 40
Posting: 338
Dari: kaybee

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-04-03 18:03


Dapur praktikal dan serba menarik
Letak ruang dapur yang sesuai

Gaya hidup yang berbeza turut mempengaruhi penggunaan dan fungsi ruang dapur. Perkembangan dapur dewasa ini menjurus kepada rekaan lebih praktikal dan sesuai dengan fungsinya pada kediaman.

Bagi pemilik kediaman yang suka memasak, pastinya inginkan dapur yang menarik dan serba praktikal. Ia bukan lagi sekadar ruang mempamerkan koleksi peralatan dapur sahaja. Sebelum melakukan sebarang ubah suai, ada baiknya anda meneliti beberapa perkara seperti:

- Tanya pada diri, apa yang anda suka dan tidak suka pada dapur anda.
- Perkara yang anda tidak boleh lakukan di dapur. Adakah ia boleh diperbaiki atau perlu diubah?
- Jika anda suka memasak, berapa kerap anda memasak dalam sebulan?
- Selalunya anda memasak untuk berapa ramai?
- Peralatan atau kelengkapan yang paling disukai.

Pada dasarnya, ruang dapur perlu dirawat lebih intensif berbanding ruang-ruang lain di kediaman. Terutama kedudukan dinding, kabinet dan tingkap pada ruang dapur perlu diberi lebih perhatian kerana kesannya amat ketara. Contohnya apabila memasak, wap air dan minyak akan meninggalkan kesan kotoran pada permukaan dinding sekiranya tidak dijaga.

Berikut adalah beberapa tip ubah suai ruang dapur untuk anda yang bercitarasa tinggi dan inginkan kediaman tampil hebat dan menarik.

- Bagi pemilik yang gemar dan kerap memasak, ada baiknya mewujudkan kaunter seperti bar di tengah-tengah ruang atau memilih susun atur dapur berbentuk pulau. Kehadiran kaunter begini mampu bertindak sebagai tempat makan dan minum serta penyediaan bahan memasak dengan lebih selesa. Dapur yang bersatu dengan ruang makan merupakan alternatif terbaik untuk kediaman berkeluasan terhad.
- Pemilihan warna dan rekaan yang bersesuaian juga mempunyai pengaruh yang besar dalam pembentukan sesebuah dapur. Pilihlah gabungan warna yang serasi dan sesuai dengan kedudukan serta keluasan ruang dapur anda.
- Dari aspek reka bentuk pula, anda perlu melihat keluasan ruang terlebih dahulu. Gaya dan konsep dapat diilhamkan setelah keluasan dikenalpasti. Meskipun keluasan adalah terhad, andai anda bijak merekabentuk, ruang dapur tampil lebih luas dan selesa.
- Dari aspek reka bentuk pula, anda perlu melihat keluasan ruang terlebih dahulu. Gaya dan konsep dapat diilhamkan setelah keluasan dikenalpasti. Meskipun keluasan adalah terhad, andai anda bijak merekabentuk, ruang dapur tampil lebih luas dan selesa.
- Penggunaan warna biru dan warna-warna semulajadi menampilkan suasana lebih dinamik. Berada di dapur yang praktikal begini, pemilik akan berasa selesa kerana jalinan biru dan warna semulajadi ternyata dapat menyembunyikan kesan kotoran yang melekat pada dinding dapur atau bahagian memasak. Sekiranya ruang makan dan dapur digabungkan, pilihan rona terang seperti jingga pastinya dapat merangsang selera makan anda sekeluarga.
- Pemilihan material juga perlu disesuaikan dengan gaya dan citarasa yang ingin ditampilkan. Pastikan anda memilih jenis material yang tahan lama dan mudah dibersihkan. Memandangkan dapur sebagai ruang yang paling penting dalam kediaman, ketelitian dan penjagaan yang rapi mampu memastikan kebersihan dan keselesaan kepada pemiliknya.

Dapur & Feng Shui

- Selain mendapatkan khidmat profesional, amalan feng shui turut dapat membantu membentuk sebuah dapur yang sempurna dan seimbang.
- Menurut teori yin dan yang, kedudukan peti sejuk atau sinki tidak boleh berada dalam kedudukan bertentangan dengan dapur kerana diramal menimbulkan konflik pada unsur air (yin) dan unsur api (yang).
- Kedudukan dapur sebaiknya mengikut horoskop pemilik kediaman. Tapi secara amnya, adalah lebih baik kedudukan dapur berada pada arah selatan atau timur yang lebih kepada unsur api. Elakkan kedudukan kabinet pada bahagian hujung sesuatu ruang. Pastikan juga dapur tidak bertentang dengan bilik air kerana diramalkan kedudukan dua bilik adalah tidak sesuai.
- Sebaliknya dapur bagi restoran dan kedai kopi pula tidak sepatutnya berada pada arah selatan dan arah utara



P/S : bilalah qaulah boleh buat umah cantik camnie ??

wassalam

-----------------


memimpin, dipimpin, terpimpin


Bookmark and Share




  Member Information For qaulah_atrahProfil   Hantar PM kepada qaulah_atrah   Pergi ke qaulah_atrah's Website   Quote dan BalasQuote

qaulah_atrah
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 40
Posting: 338
Dari: kaybee

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-04-03 18:07


gambar bg artikel di atas :-



-----------------


memimpin, dipimpin, terpimpin


Bookmark and Share




  Member Information For qaulah_atrahProfil   Hantar PM kepada qaulah_atrah   Pergi ke qaulah_atrah's Website   Quote dan BalasQuote

kaklong
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 551
Posting: 155
Dari: darul ridzuan

brunei  


posticon Posting pada: 10-05-03 12:20


ni ada lagi gambar dapur...cun tak?



-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For kaklongProfil   Hantar PM kepada kaklong   Quote dan BalasQuote

kaklong
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 551
Posting: 155
Dari: darul ridzuan

brunei  


posticon Posting pada: 10-05-03 12:30


ni pun cantik kan? kaklong suka tengok bunga matahari tu...





failing is part of success




























[ Posting ini telah di edit oleh: kaklong pada 2003-05-10 12:32 ]


Bookmark and Share




  Member Information For kaklongProfil   Hantar PM kepada kaklong   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-05-03 16:53


a'kum

wah wah wah

byknye tips ...

nak tanya pasal feng shui tu..bleh caya ke..mm kekadang fengshui tu ada gak kene

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu
[IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

baiduri_aiman
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 05.05.2003
Ahli No: 979
Posting: 116
Dari: yan,kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-05-03 11:35


uihh..lawanya gambar...dapur umah kaklong ker???berkenan la tengok..


Bookmark and Share




  Member Information For baiduri_aimanProfil   Hantar PM kepada baiduri_aiman   Quote dan BalasQuote

kaklong
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 551
Posting: 155
Dari: darul ridzuan

brunei  


posticon Posting pada: 22-05-03 12:35


Quote:

On 2003-05-21 11:35, baiduri_aiman wrote:
uihh..lawanya gambar...dapur umah kaklong ker???berkenan la tengok..



ha'ah...dapur 'rumah atas angin'

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For kaklongProfil   Hantar PM kepada kaklong   Quote dan BalasQuote

baiduri_aiman
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 05.05.2003
Ahli No: 979
Posting: 116
Dari: yan,kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-05-03 08:35


Quote:
ha'ah...dapur 'rumah atas angin'



'rumah atas angin'??camna tu...kat kayangan ker??


Bookmark and Share




  Member Information For baiduri_aimanProfil   Hantar PM kepada baiduri_aiman   Quote dan BalasQuote

kaklong
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 551
Posting: 155
Dari: darul ridzuan

brunei  


posticon Posting pada: 26-05-03 10:49


Quote:

On 2003-05-23 08:35, baiduri_aiman wrote:
'rumah atas angin'??camna tu...kat kayangan ker??



apa2 je lah baiduri_aiman......kalau kat kayangan, baiduri nak datang tak rumah kaklong?

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For kaklongProfil   Hantar PM kepada kaklong   Quote dan BalasQuote

nilamSarah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 556
Posting: 273
Dari: presint 9,putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-05-03 17:44


amboi..lawa nyer dapo dier...kalau cam nie dok dapo sokmo pon tak pe... betul tak kaklong??


Bookmark and Share




  Member Information For nilamSarahProfil   Hantar PM kepada nilamSarah   Quote dan BalasQuote

baiduri_aiman
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 05.05.2003
Ahli No: 979
Posting: 116
Dari: yan,kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 31-05-03 00:35


Quote:
kalau kat kayangan,baiduri nak datang tak umah kaklong?


heheh leh gak.isk..dengan muka tak malu saya dtg.


Bookmark and Share




  Member Information For baiduri_aimanProfil   Hantar PM kepada baiduri_aiman   Quote dan BalasQuote

nilamSarah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 556
Posting: 273
Dari: presint 9,putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-05-03 03:53


moh..moh..kite gi rameeii....bior roboh kabinet kaklong yg lawa tu...ahaks


Bookmark and Share




  Member Information For nilamSarahProfil   Hantar PM kepada nilamSarah   Quote dan BalasQuote

irdina
WARGA RASMI
Menyertai: 23.04.2003
Ahli No: 405
Posting: 4

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-08-03 11:47


uih lawanya dapur diaa...kalu dapat masak kat dapur cam nie kan best..hhee
anyway time kasih qaulah_atrah atas nasihat2 & tips2 camne nak ubah suai dapur..
berguna sangat la bile nak berumah tangga nanti.at least,dah dapat ilham oooo.
insyaAllah....dah berangan nk kawin nie..susah btuL


Bookmark and Share




  Member Information For irdinaProfil   Hantar PM kepada irdina   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.063257 saat. Lajunya....