Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-07-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Jangan biarkan apa yang tidak boleh anda lakukan mempengaruhi apa yang boleh anda lakukan

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: harith
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13726

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 4
Ahli: 0
Jumlah: 4




  Dari Galeri
ni ler dier afnan...budak MMU

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 2 hari yang lalu


Muslimah Remaja
Topik: MUSLIMIN TAK BOLEH HIDUP TANPA MUSLIMAT...


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Remaja
    »» MUSLIMIN TAK BOLEH HIDUP TANPA MUSLIMAT...

Please Mendaftar To Post


Oleh MUSLIMIN TAK BOLEH HIDUP TANPA MUSLIMAT...

wardatulislamiyah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 26.05.2003
Ahli No: 1456
Posting: 34
Dari: iium

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-05-03 13:47


ASSALAMUALAIKUM...

"JANGANKAN LELAKI BIASA,NABI PUN SUNYI TANPA WANITA...TIDAK DIJADIKAN WANITA DARI TULANG KEPALA SUPAYA TIDAK DIAGUNGKAN..TIDAK DIJADIKAN WANITA DARI TULANG KAKI SUPAYA TIDAK DIHINA... NAMUN,DIJADIKAN WANITA DARI TULANG RUSUK LELAKI SUPAYA DEKAT DENGAN TANGAN UNTUK DILINDUNGI DAN DEKAT DENGAN HATI UNTUK DISAYANGI....
ADUHAI LELAKI,JANGANLAH ENGKAU MENGIMPIKAN WANITA SEMULIA FATIMAH ZAHARAH JIKA DIRIMU TIDAK SEHEBAT SAIDINA ALI..."

Lelaki tak boleh hidup tanpa wanita?
bagaimana pula dengan muslimat? terdayakah kita hidup tanpa muslimin? komen sket...


Bookmark and Share




  Member Information For wardatulislamiyahProfil   Hantar PM kepada wardatulislamiyah   Pergi ke wardatulislamiyah's Website   Quote dan BalasQuote

Ibnatul_Khazini
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 1443
Posting: 36
Dari: Ulu Klang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-05-03 14:21


hmm ana tanak komen byk²..tapi kalau kita tengok skg ni ramai je ibu² tunggal..andartu..boleh je survive without a man!!malah anak² mereka ade je yg berjaya...
tp bila pk² balik,kalau macam tu kenapa disyariatkan perkahwinan dalam islam??dan nabi saw ada bersabda..mafhumnya..barangsiapa yg mengaku ummatku hendaklah ikuti sunnahku.dan antara sunnahku ialah nikaah...
so rasenye masing² boleh pk sendiri..


Bookmark and Share




  Member Information For Ibnatul_KhaziniProfil   Hantar PM kepada Ibnatul_Khazini   Ibnatul_Khazini's MSNM Number Is friendofyours85   Quote dan BalasQuote

nur_islami
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 11.05.2003
Ahli No: 1146
Posting: 279
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-05-03 15:18


assalamualaikuk......

no man no cry........!

-----------------
tuhan dalam mjlni hadap ini banyaknya dugaan yang mdtg.ada yang dptku gagahi & ada yang gagal kuhindari,tuhan rahmatmu melgt luas.terlalu sdktku bsykr


Bookmark and Share




  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Quote dan BalasQuote

qoqo76
WARGA RASMI
Menyertai: 27.05.2003
Ahli No: 1488
Posting: 3
Dari: Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-05-03 16:23


Life is very challenging! Sekarang zmn millenium plak...ramai ibu2 tunggal yg berwibawa & semakin tabah menruskan perjuangan..to survive! Pendapat ada mengatakan bahawa kehidupan pasangan suami isteri adalah saling melengkapi antara satu sama lain....kelemahan ditutupi dengan kekuatan
seseorang....itulah kehebatan Allah SWT.


Bookmark and Share




  Member Information For qoqo76Profil   Hantar PM kepada qoqo76   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-05-03 19:22


a'kum



klu kita lihat memang ramai ibu tunggal dan bapa tunggal yang boleh survive dan tidak dinafikan mereka mampu hidup sebegitu..

tapi hakikatnya mereka [kita] masih lagi memerlukan antara satu sama lain.



-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu
[IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

wardatulislamiyah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 26.05.2003
Ahli No: 1456
Posting: 34
Dari: iium

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 28-05-03 11:54


Hmmm...

betul gak tuh...ramai bapa2 dan ibu2 tunggal yang kita tengok skang ni boleh survive yek... tapi cuba kita renungkan balik...

apa yang tiada di syurga..semuanya lengkap dan sempurna namun adam tetap rindukan hawa... bukankah itu membuktikan lelaki tak leh hidup tanpa wanita?
berjayanya seorang lelaki kerana ada wanita di belakangnya...


Bookmark and Share




  Member Information For wardatulislamiyahProfil   Hantar PM kepada wardatulislamiyah   Pergi ke wardatulislamiyah's Website   Quote dan BalasQuote

hub_addin
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 23
Posting: 447
Dari: Perak No.1

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-05-03 13:22


betul tu, sebenarnya lelaki dan perempuan saling memerlukan antara satu sama lain.

sebagaimana firman Allah;
telah menciptalan (Allah) isteri untuk kamu dari golongan kamu
-Ar-rum: 21-

dan sabda rasulullah saw;
Bahawa perempuan itu adalah saudara lelaki
-HR Ahmad-

walaupun sekarang kita lihat ramai di kalangan lelaki dan perempuan yang menjadi ibu tunggal dapat berdikari hidup sendiri, namun sebenarnya kehdupan tersebut belum sempurna.

ya..walaupun dapat hidup tanpa lelaki atau perempuan namun ada kekurangannya...

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For hub_addinProfil   Hantar PM kepada hub_addin   Quote dan BalasQuote

budakinsaf
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 595
Posting: 122

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-05-03 13:44


assalamualaikum...
kalo x wujud lelaki x wujud la perempuan.ia sama-sama perlu dlm dunia ini.

-----------------
CiNTa YaNG ABaDi...CiNTa PaDa ALLaH




Bookmark and Share




  Member Information For budakinsafProfil   Hantar PM kepada budakinsaf   Quote dan BalasQuote

fieza
WARGA RASMI
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 681
Posting: 3
Dari: ampang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-06-03 13:41


Assalammualaikum..

sebenarnya mmg fitrah kiter sebagai manusia yg diciptakan ALLAH untuk hidup berpasang2. Tak kira muslimin @ muslimat dua2 ada perasaan untuk hidup bersama.


Bookmark and Share




  Member Information For fiezaProfil   Hantar PM kepada fieza   Quote dan BalasQuote

jijah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 93
Posting: 136
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 16-06-03 17:41


assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

kita diciptakan saling lengkap-melengkapi antara satu sama lain
jadi jijah rasa samaada kaum Adam atau Hawa, kita sememangnya saling perlu-memerlukan dan..
jijah sendiri..mengakui perlunya lelaki di sisi sebagai pebimbing..
maksud jijah...suami sejati
wassalam


Bookmark and Share




  Member Information For jijahProfil   Hantar PM kepada jijah   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 627
Posting: 114
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-06-03 12:23


assalamualaikum...
pd ana..bukan shj muslimin x dpt hidup tanpa muslimat....muslimat pun x dpt hidup tanpa muslimin kan..sbb kita dijadikan ni adalah utk melengkapi each other...hebat sungguh ciptaanMu Ya Allah..

-----------------
" berfikir berdasarkan wahyu,berakhlak dgn Al-Quran,bertindak berpandukan Sunnah"


Bookmark and Share




  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

ida01
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 11
Posting: 330
Dari: SeGaMaT^jOhOr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-06-03 23:02


lelaki tidak boleh hidup tanpa perempuan
dan perempuan juga tidak boleh hidup tanpa lelaki

-----------------
Bicara Syahadah Menusuk Kalbu
Hati Nan Damai Terasa Rindu.
Ukhuwah Mahabbah Terjalin Selalu
Moga Kekal Bersama Menuju






Bookmark and Share




  Member Information For ida01Profil   Hantar PM kepada ida01   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.06875 saat. Lajunya....