Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-06-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Apabila ilmu dan amal ibadah tidak membuahkan akhlak yang mulia , ertinya ilmu dan amal itu tidak ada nilainya di sisi allah dan manusia..

-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: harith
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13726

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 23
Ahli: 0
Jumlah: 23




  Dari Galeri
Assalamualaikum......salam perkenalanbuat semua.....ni gambar ambil masa nak pergi kerja.....rasa macam lawa....capture saja lah..he...he..

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 3 hari yang lalu


Kesihatan
Topik: pimples ! pimples ! go away !!!


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, nur_kamar
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Kesihatan
    »» pimples ! pimples ! go away !!!

Please Mendaftar To Post


Oleh pimples ! pimples ! go away !!!

qaulah_atrah
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 40
Posting: 338
Dari: kaybee

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-04-03 11:45


Jerawat Kerana Gangguan Hormon

Meskipun bukan jenis penyakit yang membahayakan nyawa tetapi, jerawat amat mengganggu, membuat penampilan kurang menarik disamping rasa sakit, gatal-gatal dan bengkak yang merebak. Punca timbulnya jerawat sukar untuk dikesan. Dugaan kuat mengatakan kerana tidak seimbang hormon pada tubuh sebagai punca utama

Misalnya, faktor endokrin atau hormonal, genetik atau keturunan, diet, emosi, kosmetik yang mengandungi bahan hologen, cuaca (panas/ sejuk). Munculnya jerawat bergantung ada atau tidaknya faktor-faktor itu.

"Orang yang mempunyai campuran faktor penyebab lebih senang diserang jerawat," kata pakar kulit dan kelamin Dr. Fisalma Mansjoer.

Hakikatnya, jerawat merupakan pembengkakkan dari unit Pilosebaceus dengan penyumbatan keratin. Pilo bermakna rambut, sebaceus kelenjar lemak, keratin zat tanduk. Kerana terlalu banyak faktor punca terjadi jerawat, maka cara mencegah atau menyembuhkannya semakin sukar.

Lantaran itu, untuk mencegah jerawat paling elok menjauhi semua faktor-faktor tersebut. Meskipun jerawat boleh sembuh tanpa ubat, ianya akan meninggalkan bekas atau parut yang tidak elok pada kulit. Itulah sebabnya, jerawat sebaiknya diubati.

Menurut Fisalma, faktor hormon mempunyai peranan penting dalam proses pembentukan jerawat. Kajian menunjukkan, kandungan pada kulit pengidap jerawat di temui tingkat hormon androgen lebih tinggi bila di bandingkan dengan kulit normal.

Di jangkakan hormon itu mempunyai tiga peranan penting dalam berbagai proses dalam tubuh.

Pertama: Proses pertandukkan sel epidermi, Kedua: Susunan (komposisi) sebum atau cairan lemak yang dihasilkan oleh kelenjar lemak. Ketiga: Permeabilitas saluran pilosebaceus.

Hormon-hormon lain yang juga mempunyai akibat serupa. Misalnya, hormon, tiroid dan kortison. Ubat jenis kortikosteroid mudah sekali menyebabkan timbulnya jerawat.

Ramai yang berpendapat bahawa jerawat merupakan penyakit keturunan (genetik), contohnya, ayah atau ibunya mengidap jerawat, maka kemungkinan besar anak-anak akan berjerawat. Pendapat ini tidak tepat dan silap.

Bukan jerawat yang diturunkan, melainkan distribusi kelenjar sehaceus atau kelenjar lemak. Andainya salah seorang dari mereka atau (ibu bapa) mempunyai banyak kelenjar lemak, maka keadaan itu boleh menurun kepada anak.

RAWATAN DAN PENGUBATAN

SEBAIKNYA, wajah yang berjerawat dibersihkan dengan menggunakan sabun agar lemak ikut larut di bawa air. Perlu diingat susu pembersih berfungsi untuk membersihkan kosmetik saja. Kalau boleh pakai face-tonic atau astringent yang mempunyai kandungan alkohol terutama untuk kulit yang berminyak.

Pemakaian kosmetik pada kulit berjerawat bergantung kepada berat atau ringan jerawat yang dideritai kosmetik risiko penyumbatan pada folikel kelenjar polisebaceus. Kosmetik yang memiliki sifat kering digunakan oleh mereka yang mengidap jerawat ringan.

Khusus untuk bedak, disarankan mengambil bedak serbuk atau powder. Bedak padat atau compact-powder dapat menyebabkan terjadinya penyumbatan kerana kandungan lemaknya yang banyak.

Disamping perawatan dan kebersihan kulit juga diperlukan latihan (exercise) atau olahraga yang berterusan. Dengan demikian aliran darah dan aktivitas hormon dalam tubuh berjalan dengan lancar.

Sekali lagi diingatkan hindari semua faktor punca timbulnya jerawat, andainya cara-cara di atas tidak membawa kesan yang menggalakkan, maka jerawat perlu ubat jerawat khas.

wassalam


-----------------


memimpin, dipimpin, terpimpin


Bookmark and Share




  Member Information For qaulah_atrahProfil   Hantar PM kepada qaulah_atrah   Pergi ke qaulah_atrah's Website   Quote dan BalasQuote

hurulain
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 16
Posting: 313
Dari: Bumi Allah

singapore   avatar


posticon Posting pada: 20-04-03 12:16


lagi satu,kenalah rajin refresh kan muka,wudhuk lah yang sebaik-baiknya...insyaALLAH bersih berseri..


Bookmark and Share




  Member Information For hurulainProfil   Hantar PM kepada hurulain   Quote dan BalasQuote

hyper_nysah
WARGA RASMI
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 58
Posting: 15
Dari: Hougang

singapore   avatar


posticon Posting pada: 21-04-03 18:17


Assalamualaikum......ana setuju dgn cadangan ain tu......dgn berwuduk lah yg sebaik-baik nye......tetapi kenalah rajin2 cuci muka tu...

-----------------
The secret of Friendship is CONCERN, The secret of love is SACRIFICE, The secret of happiness is GIVING, And the secret of life is ALLAH....



Bookmark and Share




  Member Information For hyper_nysahProfil   Hantar PM kepada hyper_nysah   hyper_nysah's MSNM Number Is hyper_vigorous   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 56
Posting: 52
Dari: MCIIUM

usa   avatar


posticon Posting pada: 21-04-03 21:44


hmm..betul..berwudhuk dan rajin cuci muka..pastu, yg ada alahan jangan la pulak sengaja cari pasal


Bookmark and Share




  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Maryam's MSNM Number Is maryamira   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-04-03 23:04


teringat iklan sari ayu.. 'tolak jerawat'.. hehe

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

eisya
WARGA RASMI
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 108
Posting: 8
Dari: pj

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-04-03 16:59


ha...satu lagi...kena pantang lah sikit...jgn makan benda2 yg berminyak, dan kekacang...(bagi yg alahan la)...

-----------------
hidup biar dalam redha Allah selalu.


Bookmark and Share




  Member Information For eisyaProfil   Hantar PM kepada eisya   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.055229 saat. Lajunya....