Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 04-07-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiannya...

-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: harith
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13726

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 5
Ahli: 0
Jumlah: 5




  Dari Galeri
Assalamualaikumm... ana syah_solehah

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 1 hari, 38 minit yang lalu


Lihatlah Diriku
Topik: rambut ...


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Lihatlah Diriku
    »» rambut ...

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh rambut ...

anak_perak
{ SRIKANDI }
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 45
Posting: 186

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-05-03 23:03


ehemm .. assalamua'laikum

nak tanyer la pd kekawan sume camne nak jaga rambut agar jd lembut dan senang di urus ....

especially ... nak jg rambut yg agak panjang

ader cara yg terbaik dak? :

-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For anak_perakProfil   Hantar PM kepada anak_perak   Quote dan BalasQuote

nur_islami
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 11.05.2003
Ahli No: 1146
Posting: 279
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-05-03 02:33


em..tak taulah...coz rambut ana ni tak penah panjang.....

-----------------
tuhan dalam mjlni hadap ini banyaknya dugaan yang mdtg.ada yang dptku gagahi & ada yang gagal kuhindari,tuhan rahmatmu melgt luas.terlalu sdktku bsykr


Bookmark and Share




  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Quote dan BalasQuote

mawardah_ilmi
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 180
Posting: 28
Dari: bumi Tun Fatimah

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 28-05-03 04:23


hehehe..senang jer..pakai syampoo jenama clorox..

hehehe ..gurau jer

-----------------
YaNg IndaH hANya SemEntaRa


Bookmark and Share




  Member Information For mawardah_ilmiProfil   Hantar PM kepada mawardah_ilmi   Pergi ke mawardah_ilmi's Website   Send ICQ Meesage To mawardah_ilmi   Send AIM Meesage To mawardah_ilmi   mawardah_ilmi's MSNM Number Is ilhamna   Quote dan BalasQuote

hub_addin
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 23
Posting: 447
Dari: Perak No.1

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-05-03 10:49


Quote:

On 2003-05-28 04:23, mawardah_ilmi wrote:
hehehe..senang jer..pakai syampoo jenama clorox..

hehehe ..gurau jer



eh, jangan guna clorox nanti luntu warna rambut..hehehe.. gunakan softland, barulah lembut..hikhikhikhik...jangan marah kak!

tapi dalam penjagaan rambut ni kan, pada ana lebih elok kalau kita guna bahan yang asli dan tradisional, cth macam inai atau pun tumbuhan2 lain lah. sebabnya penggunaan bahan kimia boleh memberikan kesan jangka masa panjang kepada kita.

walaupun nampak cantik tapi lama kelamaan ia akan memakan diri balik. tak baik untuk kesihatan jangka masa panjang.

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For hub_addinProfil   Hantar PM kepada hub_addin   Quote dan BalasQuote

hurulain
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 16
Posting: 313
Dari: Bumi Allah

singapore   avatar


posticon Posting pada: 01-06-03 05:22


lorr..ape plak ni guna clorox atau softlan tuk lembutkan rambut..tu untuk cuci baju lah..silap tu..hihik..camni...rambut adik tu jenis kering ke kalau kering guna shampoo pastu dah basuh pakailah minyak rambut,minyak baby ke,minyak zaitun,kena letak time basah tau..jgn letak time dah kering..ok..cubalah..kalau x ok..bitau k?


Bookmark and Share




  Member Information For hurulainProfil   Hantar PM kepada hurulain   Quote dan BalasQuote

mutiara_hati
WARGA RASMI
Menyertai: 27.05.2003
Ahli No: 1479
Posting: 15
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-06-03 05:46


Assalamualaikum....
Ha,betul tu gunalah minyak zaitun......
Nenek ana selalu gunakan minyak zaitun.......hasilnya alhamdulillah....
Ia menghitamkan rambut di samping melmbapkannya.....
Satu lagi gunakanlah minyak baby oil jonhson&jonhson tu.....
mmmmm....
Kalau nak guna clorox tu terpulanglah.....
Tapi kalau botak lepas tu janganlah salahkan orang lain........
Wassalam


Bookmark and Share




  Member Information For mutiara_hatiProfil   Hantar PM kepada mutiara_hati   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 31.05.2003
Ahli No: 1547
Posting: 125
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-06-03 16:44


Oh, Nak jaga rambut eh ? Guna kaedah tradisional yea? Camni,

Santan tu perapkan kira-kira selama beberapa fatrah. Malam tu, simpan dulu santan tu dalam peti ais. Esok pagi, keluarkan santan tu, kemudian waktu tengahari boleh guna. Bau dia memang teruk, busuk! Tapi tak ape, hasil dia memang memuaskan. Dia melembutkan rambut, menghitamkan dan membersihkan. Kena buat tiap-tiap minggu laa.. Barulah dapat hasil yang cukup memuaskan. Bila dah selalu buat, rambut pun dah jadi cantik, boleh laa stop guna.. TAk caya, try aa.. selamat mencuba.. wassalam

-----------------
FRieNDSHiP iS aLL aBouT
CaRiNG, TRuSTiNG aND LoViNG
No DiaMoNDS oR PeaRLS
CouLD eVeR RePLaCe
WHaT FRieNDSHiP MeaNS To uS


Bookmark and Share




  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 31.05.2003
Ahli No: 1547
Posting: 125
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-06-03 16:51


Eh, tetinggal. Lupa nak bgtau cara2 nak guna..

LEpas santan tu dah dilekuarkan, sapu kat semua rambut. KAsi rata sungguh2. PErapkan. Nak tutup dengan scarf pun boleh, taknak pun boleh. Lepastu, bila dah perap selama beberapa jam, boleh laa bilas. LEpas dah try 2 hingga 3 kali.... tengoklah haasil dia. Kalau rajin amalkan 2 kali semingggu. lAgi orrait. Wassalam

-----------------
FRieNDSHiP iS aLL aBouT
CaRiNG, TRuSTiNG aND LoViNG
No DiaMoNDS oR PeaRLS
CouLD eVeR RePLaCe
WHaT FRieNDSHiP MeaNS To uS


Bookmark and Share




  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

suterakasih
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 1300
Posting: 40
Dari: muar

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-06-03 23:29


leh gak gune minyak bijan...
sutera kalu gune malam pastu siangnye cuci rambut...
nanti berbau plak...
Alhamdulillah...rambut lebih lurus dan hitam menawan...
hehehe...

-----------------
mengharap cinta sejati...
mendamba kasih Ilahi...


Bookmark and Share




  Member Information For suterakasihProfil   Hantar PM kepada suterakasih   Quote dan BalasQuote

nilamSarah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 556
Posting: 273
Dari: presint 9,putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-06-03 00:35


pakai la shampoo sokmo, jgn la shampoo selalu, sbb nanti kang lembut semacam pulak rambut tuh..hihihi...jeles kawee nanti

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For nilamSarahProfil   Hantar PM kepada nilamSarah   Quote dan BalasQuote

Hajar
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 06.05.2003
Ahli No: 1024
Posting: 479
Dari: Singapura

singapore   avatar


posticon Posting pada: 24-06-03 00:34


a'kum..
Ana syorkan, pakai syampu yang bole digunakan untuk setiap hari...

-----------------
"All Allah's Testing Has A Purpose..
Someday U Will See The Light..
All He Asks Is That U Trust in HIM..
Walk By


Bookmark and Share




  Member Information For HajarProfil   Hantar PM kepada Hajar   Pergi ke Hajar's Website   Quote dan BalasQuote

mardhiah12
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 568
Posting: 197

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-06-03 08:32


assalamu`alaikum

hmph, nak pakai santan? jenuh pulak nak beli santannya, hehe...akak dahlah rambut pendek, tak padan nak guna santan. btw, ikut nasihat seorang pakar rambut, gunalah shampoo pantene-hari-hari pun tak pe, lagi satu pakai minyak zaitun...sure terserlah mcm rambut husband akak (tapi dia syampu pun tak pakai )


Bookmark and Share




  Member Information For mardhiah12Profil   Hantar PM kepada mardhiah12   Quote dan BalasQuote

afiza_ahmad
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 584
Posting: 199
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 24-06-03 15:07


amboi..amboi akaknya..hehhe tapi kan fiza penah pakai gak syampu pantene tu..berguguran la rambut..nak pakai hari2 ? alamat botak lee..tak sesuai kot utk rambut fizah ni

-----------------
.:.Life Will Never Be The Same.:.


Bookmark and Share




  Member Information For afiza_ahmadProfil   Hantar PM kepada afiza_ahmad   Send ICQ Meesage To afiza_ahmad   afiza_ahmad's MSNM Number Is afiza969@hotmail.com   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 31.05.2003
Ahli No: 1547
Posting: 125
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-06-03 19:46


Assalamualaikum,,

Pantene memang laa elok. ana pun setuju dengan kemujarabannya. pakai hari2 dekat rambut ana, takder lak rosak ke apa ke. lagi melembut aderlaa.. tapi, hehe, satu ajer, ana bokikot Pantene tu. memanglaa kalo nak ikutkan macam2 mende kita nak kene boikot.. tapi, cam syampu ni, kita mampu kan.. so boikot laa.. likpun, banyak lagi cara n syampoo lain.. selagi terdaya ana akan boikot.. except laa setengah2 brg yg betul2 dah takder produk lain.. heheh, boikot pantene selagi termampu... byk lg syampoo lain.. Yooo... yooo bebeh

-----------------
FRieNDSHiP iS aLL aBouT
CaRiNG, TRuSTiNG aND LoViNG
No DiaMoNDS oR PeaRLS
CouLD eVeR RePLaCe
WHaT FRieNDSHiP MeaNS To uS


Bookmark and Share




  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

madihah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1728
Posting: 31
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-07-03 18:54


Susah apa nye nak jaga rambut,guna lah shampo yang sesuai dengan rambut kita.



Bookmark and Share




  Member Information For madihahProfil   Hantar PM kepada madihah   Pergi ke madihah's Website   Quote dan BalasQuote

sweet_darling
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 1332
Posting: 189
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-07-03 11:30


a'kum,
mcm maner pulak nak kuatkan rambut?kdg2 rasa nak pendekkan jer rambut nie tp bila pk2 balik, syg jugak!tp masalah rambut nie la..byk pulak tue.maklum ler,time malas nak turun cafe tue makanan utama adalah MAGGIE!


Bookmark and Share




  Member Information For sweet_darlingProfil   Hantar PM kepada sweet_darling   Pergi ke sweet_darling's Website   Send ICQ Meesage To sweet_darling   Quote dan BalasQuote

alfaqierah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 21.04.2003
Ahli No: 278
Posting: 278
Dari: bumi ALLAH- the garden of knowledge & virtue

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-08-03 13:15


Assalamu'alaikum wrt wbt

RAMBUT...
"macam-macam la muslimah ni kan..cerewet sunnguh" selalu kita dengar rungutan mcm tu ..especially dr muslimin..ye tak?

bagi ana,muslimah ni takde cerewet sgt..
menengokkan topik ni terbukti muslimah ni terlalu ambil berat ttg dirinya dan org lain...tapi yg utama ialah dirinya...kan

topik kisah rambut..
nak tergelak ana,macam2 respon dr sahabat sahabiah semua macam mana nak jaga rambut yg panjang.
ade yg kasi cadangan guna clorox ,ade pulak tu suruh tetiap hari guna syampoo ,alahai..habis gugurla rambut nampaknya..

ade pulak suruh guna minyak zaitun,..ana rasa ok jugak guna minyak zaitun..mmg berkilat dan bersinar nyer disamping tu...cara tradisional..gunakan santan..dpt ringankan kepala dan buatkan kita rasa segar aje

'alal kulli hal...pakailah dan gunakanlah ape pun..asalkan rambut tak ilang dan kita tak menyakiti rambut2 kita..

jumpa lg!
teruskan berforum!

-----------------
hanya hambaNYa..

"ALLAH swt is known by the heart and not the mind,and whose hearts know ALLAH are surely strong in their religion..insyaALLAH.."


Bookmark and Share




  Member Information For alfaqierahProfil   Hantar PM kepada alfaqierah   Quote dan BalasQuote

al-kauthar
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 116
Posting: 52

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-08-03 16:11


assalamualaikun wbt..

kat sini kami nak kongsi satu petua yg kami dapat drpd majalah mingguan wanita..

CARA UTK HILANGKAN KELIMUMUR..

gosok dan ratankan bahagian kulit kepala dengan yogurt..insyaallah berkesan..

amalkan 2-3 kali seminggu..


selamat mencuba..


waAllahu'alam


wassalam


Bookmark and Share




  Member Information For al-kautharProfil   Hantar PM kepada al-kauthar   Pergi ke al-kauthar's Website   Quote dan BalasQuote

corpora_amylacae
WARGA RASMI
Menyertai: 07.05.2003
Ahli No: 1038
Posting: 11

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-08-03 01:11


klu tak nak rambut cepat rosak,cucilah 2 hari sekali nagn shampoo....


Bookmark and Share




  Member Information For corpora_amylacaeProfil   Hantar PM kepada corpora_amylacae   Quote dan BalasQuote

AnisAqilah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1726
Posting: 41

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-08-03 08:41


kalau cerewet nak guna santan..
guna la minyak kelapa...
sama aje macam minyak bijan dan minyak zaitun tu..
cuma mungkin tak tahan, baunya la..
tapi bagi yang gemarkan bau minyak kelapa tu, tak kisah la..

**tak kisah la kalau saya dah tengok wayang tu..hehe..iklan jap**


-----------------
**Puteri Impian...impikan Seindah Kasih-Nya**


Bookmark and Share




  Member Information For AnisAqilahProfil   Hantar PM kepada AnisAqilah   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Lihatlah Diriku
    »» rambut ...

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.087358 saat. Lajunya....