Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-02-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Nafsu mengatakan wanita cantik atas dasar rupanya, akal mengatakan wanita cantik atas dasar ilmu dan kepandaiannya, dan hati mengatakan wanita cantik atas dasar akhlaknya
-- suatumasa

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: sarahhanee
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13720

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 35
Ahli: 0
Jumlah: 35




  Dari Galeri
menjamu selera...

  Yang Masuk Ke Sini
sarahhanee: 3 hari yang lalu
nishazainal: 6 hari yang lalu


Muslimah Remaja
Topik: bagaimana calon suami pilihan anda


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Remaja
    »» bagaimana calon suami pilihan anda

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:

Oleh bagaimana calon suami pilihan anda

budakinsaf
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 595
Posting: 122

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 12:55


assalamualaikum...
saya nak tanye la rakan-rakan semua.bagaimana agaknya calon suami yang rakan-rakan idamkan? yang tinggi ke hensem ke...hehehe ape-ape je la.ok?


Bookmark and Share




  Member Information For budakinsafProfil   Hantar PM kepada budakinsaf   Quote dan BalasQuote

nur_islami
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 11.05.2003
Ahli No: 1146
Posting: 279
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 14:30


bagi ana cukuplah sifatnya sebagai seorg lelaki....plg penting dia seorg beriman..... dan syg diri ana....

-----------------
tuhan dalam mjlni hadap ini banyaknya dugaan yang mdtg.ada yang dptku gagahi & ada yang gagal kuhindari,tuhan rahmatmu melgt luas.terlalu sdktku bsykr


Bookmark and Share




  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Quote dan BalasQuote

alluring_lady
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 01.05.2003
Ahli No: 807
Posting: 75

singapore   avatar


posticon Posting pada: 25-05-03 21:59


salam alaik... ana setuju dgn nur_islami...iman adalah paling mustahak skali.
kalau ada iman...semuanya insya'allah akan lengkap tetapi setiap manusia ada kelemahan dan kekurangan sendiri...dgn iman,kita dpt mengawal pekara yg tak elok berlaku dgn kesabaran... hanya Allah swt yg Maha Sempurna.


Bookmark and Share




  Member Information For alluring_ladyProfil   Hantar PM kepada alluring_lady   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-05-03 23:45


a'kum

ape ek...

beriman + ensom + klakao + hormatkan orang + kerja tetap + baik perangai + berilmu + beramal + bertaqwa + boleh terima imperfection kita + berkemahiran + boleh protect kita + etc = swami saya

heheh cuba terbalikkan mende2 tu kat kita...rasa cam tak layak lak nak demand,kan?

well amik la sbg motivasi...



-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu
[IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

hurulain
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 16
Posting: 313
Dari: Bumi Allah

singapore   avatar


posticon Posting pada: 26-05-03 07:15


ada skit sama cam sayasarah mesti nak yang pandai buat hurul senyum dan terhibur..x ske marah2,kalau marah pun bukan dengan meninggikan sore..tapi dengan kata2 dia je da leh menyedarkan hurul dan buat hurul nangis..


Bookmark and Share




  Member Information For hurulainProfil   Hantar PM kepada hurulain   Quote dan BalasQuote

Lady_Iu
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 06.05.2003
Ahli No: 1005
Posting: 58
Dari: JB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-05-03 10:14


askum.....

camne ek ..kalu memula kahwin semua ciri yang kite nak perfect... tp bila dah beberapa tahun berubah plaks..

takut gaks ek..

-----------------
Usaha... doa... tawakal... :)


Bookmark and Share




  Member Information For Lady_IuProfil   Hantar PM kepada Lady_Iu   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-05-03 19:29


a'kum

hehehe

nak cari swami yang ensomuddin [ensom + din ]



-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu
[IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

zawina
WARGA RASMI
Menyertai: 11.05.2003
Ahli No: 1158
Posting: 13
Dari: serambi madinah

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-05-03 20:47


assalamualaikum...
awin nak suami y soleh dan tak semestinya hensom.
pas tu nak cari y pakai cermin mata sbb jika ade awek2 lawa dan seksi yang lalu lalang, bolehlah awin tanggalkan cermin matanya....terlepas le dosanya..
pastu y tinggi sbb awin ni rendah.. he he he
awin tak kisah le hitam ke putih...asalkan dia dapat bimbing awin dan anak-anak...
pastu nak suami yang bukan dari aliran agama tetapi berjiwa agama...he he he
itu jelah llk impian awin..
kalau ade sahabat2 yang tak setuju dengan pendapat awin boleh emailkan kepada awin...
awin dengan hati yang terbuka akan membacanya..
ok...assalamualaikum dari awin
semoga kite berjumpa lagi
wassalam


-----------------
bertemu kerana allah,
berpisah jua kerana Nya
bertemu dan berpisah adalah kerana Nya


Bookmark and Share




  Member Information For zawinaProfil   Hantar PM kepada zawina   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 29-05-03 01:29


a'kum

hehe ni saya dapat dr Dr Fadhilah Kamsah pagi tadi

antara ciri2 swami idaman Malaya

-take care
-terima imperfection kita seadanya
-peka dgn perubahan kita [dr segi baju ke ape2 jelah]
-pengukuhan dr masa ke semasa [dia tegur kita..beri kritikan yg membina bila kita memerlukannya]
-buat sesuatu tanpa disuruh [tolong memasak etc]
-percayakan kita
-tak cemburu buta

satu fakta

ompompan suke ditegur[yg kat atas tu la...diberi kritikan]..alasannya..itu tandanya swami kita tu very peka ngan kita..

anda bagaimana?

p/s klu ada salah tolong betulkan

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu
[IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

nilamSarah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 556
Posting: 273
Dari: presint 9,putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-05-03 03:32


amboi sayasarah...sempat lagi catit nota pagi tadi...ahaks! baguih..baguih....trimas!


Bookmark and Share




  Member Information For nilamSarahProfil   Hantar PM kepada nilamSarah   Quote dan BalasQuote

Azie
WARGA RASMI
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 613
Posting: 2
Dari: Melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-05-03 08:48


Assalamualaikum... Saya setuju dgn pandangan Nur Islami.. dan yang kurang pentingnya yg dpt menerima kita seadanya kita tanpa bersyarat. null


Bookmark and Share




  Member Information For AzieProfil   Hantar PM kepada Azie   Quote dan BalasQuote

sweet_darling
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 1332
Posting: 189
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-06-03 12:47


a'kum,
erm..lebey kureng sayasarah gak kot!


Bookmark and Share




  Member Information For sweet_darlingProfil   Hantar PM kepada sweet_darling   Pergi ke sweet_darling's Website   Send ICQ Meesage To sweet_darling   Quote dan BalasQuote

aku
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 05.05.2003
Ahli No: 986
Posting: 110
Dari: bumi ALLAH

iraq   avatar


posticon Posting pada: 05-06-03 13:07


ingin org yng lubang hidungnyer dua...

-----------------

AKU makhluk ciptaan ALLAH S.W.T...


Bookmark and Share




  Member Information For akuProfil   Hantar PM kepada aku   Quote dan BalasQuote

RosE_AthiRaH
WARGA RASMI
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 1393
Posting: 7
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-06-03 13:16


hmm...dulu nak yg sesempurna mungkin..tapi tiada yg lebih sempurna melainkan Allah swt.

...tapi sekarang bile dah dapat segala kelebihannya menutup kelemahannya...tak nak demand-demand lagi. Alhamdulillah..syukur...

p/s: nilam sarah..dr putrajaya ek..sekampung ler..

-----------------
@-->--aThiRaH


Bookmark and Share




  Member Information For RosE_AthiRaHProfil   Hantar PM kepada RosE_AthiRaH   RosE_AthiRaH's MSNM Number Is roziros@hotmail.com   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
WARGA RASMI
Menyertai: 15.04.2004
Ahli No: 3594
Posting: 14
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-04-04 21:44




Emm... ana plak...

1) Yang paling penting sekali... ana nak dia berimanlakan... kalau bole tak nak dari sekolah agama cam ana... tapi dia ambik berat betul pasal agama ni... baru terbukak sikit mata ana ni... hehe...

2) Lepas tu... orangnyer... mesti family ana leh terima... terutama ayah ngan ibu ana... penting tu!!!

3) X ensem takpe... asalkan bila ana pandang je muka dia tu... ati ni sejuk je... tenangla... camtula lebih kurang... sumber inspirasi la kirenye...

4) Ni pon penting gak... ana paling tak suke lelaki merokok... jadik kalau bole tak nak la dia tu seorang perokok... kalau bekas2 pun tak nak... takut arr... tapi klu da jodoh... ana terima... insya-Allah...

5) Kalau bole tak nak la dia ni pendiam sangat... sampai ana cakap dia jadik tukang angguk je... Kan tak best tu...

6) Bab ni pun penting gak... ana nak dia hormati ana sebagaimana yang sepatutnye...

7) Emm... lagi... dia mesti lebihla dari ana dalam semua aspek... contohnyer... kalau ana guru sekolah rendah... dia plak sekurangnye guru sekolah menegah... supaya ana ni tak bole nak rendah2kan taraf dia... takut... nanti jadi isteri derhaka plak...

Lagi satu... klu bole... ana tak nak dia kenal ana sampaila kita orang ni da jadi pasangan yang sah... tu pun klu bole... ader sebabnyer... tapi ana tak leh citer kat sini...

9) Dan yang pasti... dia mestila take care orangnyer... tapi takdela sampai ana rasa terkongkong...

10) Ni... ana rasa kalau tak perlu pun takpe... ana nak dia pandai menyanyi... sebab ana ni suke dengar lagu untuk ilangkan tension... klu bole la... kulu tak bole nak buat canne plak...

11) Yang last... terima ana seadanyer...

Ader ke orang canni kat dunia? Key... sape2 nak komen boleh mail ana...



-----------------
Beramal kerana Allah :)


Bookmark and Share




  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

nas_sahabat
WARGA RASMI
Menyertai: 08.06.2009
Ahli No: 10697
Posting: 4
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-06-09 16:38


kebiasaannya...akhlak kita gambaran bagi akhlak pasangan kita...berusahalah kita membentuk akhlak dan ciri-ciri yang selari dengan akhlak dan ciri-ciri pasangan idaman...jangan harapkan yang terbaik jika kita tak berusaha untuk jadi yang terbaik...takut jadi macam mat jenin...angan2 melangit...sekali jatuh...sakit tak terkira...


-----------------
PLAN YOUR WORK...&..WORK YOUR PLAN..


Bookmark and Share




  Member Information For nas_sahabatProfil   Hantar PM kepada nas_sahabat   Quote dan BalasQuote

tokcik
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 09.06.2009
Ahli No: 10712
Posting: 129
Dari: perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 30-06-09 17:57


Assalamualaikum
Calon suami pilihan tokcik di akhirat ialah Nizar bin Jamaludin... :-D

Di dunia ni tokcik dah bersuami, jadi nak calon suami di akhirat lah pula..

Kalau boleh, Nizar lah..sebab dia seorang yang hebat, berkarisma, bertanggungjawab dan amanah dalam menjalankan tugas dan tanggungjawabnya...


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For tokcikProfil   Hantar PM kepada tokcik   Pergi ke tokcik's Website   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-07-09 10:39


Pada 05-06-03 13:07 , aku posting:

!!! QUOTE !!!

ingin org yang lubang hidungnyer dua...


:sopan: betul..
yang ada mata 2, or plus 2 lagi pun tak apa.. ;-)


-----------------
Success Through Endeavour ;



Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

adieq85
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 05.01.2009
Ahli No: 9660
Posting: 21
Dari: Kuantan, Bangi, Kajang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-07-09 07:35


salam..

saya pun nak berkongsi jugala disini..

calon pilihan mestilah yang ada 4 kriteria yang ditentukan dalam islam..

:bunga: beragama
:bunga: berketurunan baik
:bunga: berharta
:bunga: rupa yang menarik
tetapi lebihkan yang beragamalah..baru tenang hidup..

ciri-ciri yang lain tu tambahan saja..kerja tetap lah..iyalah..takkan nak yang kerja tak tentu hala pulak..susah tu..bertanggungjawab, penyayang dan lain-lain yang biarlah jadi rahsia saya.. :-) ha..yang penting dia dapat terima diri saya & family saya sepenuh hati dia..


Bookmark and Share




  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

adieq85
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 05.01.2009
Ahli No: 9660
Posting: 21
Dari: Kuantan, Bangi, Kajang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-07-09 07:51


Pada 30-06-09 16:38 , nas_sahabat posting:

!!! QUOTE !!!

kebiasaannya...akhlak kita gambaran bagi akhlak pasangan kita...berusahalah kita membentuk akhlak dan ciri-ciri yang selari dengan akhlak dan ciri-ciri pasangan idaman...jangan harapkan yang terbaik jika kita tak berusaha untuk jadi yang terbaik...takut jadi macam mat jenin...angan2 melangit...sekali jatuh...sakit tak terkira...



ye..betul tu nas..saya sokong..biasa kita dengar ayat " perempuan baik hanya untuk lelaki yang baik, lelaki baik juga hanya untuk perempuan yang baik"..tapi ada juga yang berbeza pasangannya..perempuan biasa saja tapi lelaki ala2 [email protected] perempuan baik @ ala2 ustazah tapi lelakinya mat rock..tapi semuanya urusan ALLAH SWT..kita ni kalau nak dapat yang terbaik, berusahalah jadi yang terbaik untuk diri sendiri dulu..saya pun sama juga kena berusaha..


Bookmark and Share




  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Remaja
    »» bagaimana calon suami pilihan anda

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.082662 saat. Lajunya....