Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 10-12-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Orang yang bijak akan sentiasa ingat bahawa kejayaan atau kegagalan bukan pengakhiran

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: zahirahruslan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13718

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 24
Ahli: 0
Jumlah: 24




  Dari Galeri
nothing.. just want to say.. semoga selamat maju jaya...

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 13 jam, 28 minit yang lalu


Isu Semasa
Topik: Pabila Gadis Menjadi Isteri


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Isu Semasa
    »» Pabila Gadis Menjadi Isteri

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:

Oleh Pabila Gadis Menjadi Isteri

mardhiah12
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 568
Posting: 197

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-05-03 13:11


assalamu`alaikum

apa persediaan untuk gadis menjadi isteri yer?

harap semua sudi beri pandangan, preparation dari segi mental, fizikal, duit lagi

kalau nak sertakan apa-apa petua pun boleh juga


Bookmark and Share




  Member Information For mardhiah12Profil   Hantar PM kepada mardhiah12   Quote dan BalasQuote

nur_islami
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 11.05.2003
Ahli No: 1146
Posting: 279
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-05-03 13:52


iskh xsedia lagi la.. nak jadik isteri....ana byk komitmen lain lg.......tapi ana tau masa tu akn tiba jugak.....

-----------------
tuhan dalam mjlni hadap ini banyaknya dugaan yang mdtg.ada yang dptku gagahi & ada yang gagal kuhindari,tuhan rahmatmu melgt luas.terlalu sdktku bsykr


Bookmark and Share




  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Quote dan BalasQuote

angah_sufi
WARGA RASMI
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 1335
Posting: 6
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-05-03 14:01


waalaikumsalam...

seorang gadis yang akan menjadi isteri...pada sayer..1st skali akhlak perlu dijaga...org biasanyer akan pandang kita bila dah bakal menjadi isteri orang.baik buruk menjadi perbualan...pergaulan perlu dibataskan...perlu tahu apa yg pasangannya mahukan...sejauh mana dia membenarkan kita bergaul...
jgn bawa sifat kebujangan kita yang dulu tu..(sblm kawin) bersedia sblm kawin dari aspek pembahagian masa..tugas..


Bookmark and Share




  Member Information For angah_sufiProfil   Hantar PM kepada angah_sufi   Quote dan BalasQuote

mardhiah12
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 568
Posting: 197

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-05-03 15:28


assalamu`alaikum

tersilap pulak, ekek..ingat akak nak bagi petua tadi, tapi korang anak dara yg jawab..

erm, dari segi mentally, adui-waktu nak akad nikah tu, toksah kata rasa berdebar nya..macam mana nih, eish...then bila suami sarung cincin, seram sejuk tangan nih. yelah selama nih tengok-tengok jer, tak boleh nak pegang. waktu cium tangan suami rasa syahdu pulak..

memang satu transition besar dlm hidup. tiba-tiba, dari tidur seorang, ada teman temankan malam-malam. nak jaga makan minum, pakaian lagi. kalau dulu basuh baju sendiri, dgn dia basuh baju dia. baju kemeja, sekali punya banyak nak gosok da

(kalah baju sendiri, baju kurung akak tak yah gosok, hehe )

okey, siapa nak bagi petua ke pendapat lain ke, silakan ciri suami idaman ka..aaa,boleh jugak tu

pst, nur_islami & angah, erm..betul setuju..

[ Posting ini telah di edit oleh: mardhiah12 pada 2003-05-20 15:31 ]


Bookmark and Share




  Member Information For mardhiah12Profil   Hantar PM kepada mardhiah12   Quote dan BalasQuote

Houri
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 30.04.2003
Ahli No: 737
Posting: 66
Dari: IIUM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-05-03 23:56



ishh...seramnyer!! haha

byk lg persediaan blom dibuat....masak x reti agik...basic pon lom 100% ready....iskk..camne nak kawen nih?

duit agikler....dlm otak skang nih...study! nak dpt result gegempak...baru parents bleh yakin...

susah nak kawen nih...bkn senang...

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For HouriProfil   Hantar PM kepada Houri   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-05-03 00:36


a'kum

hiiii

nak masuk alam lain. tentulah menyeramkan , mendebarkan. dah tak tau sangat[walaupun banyak tips]..maksudnya tak penah tempuh..

dari segi pemikiran ...agak matang
dr segi pembawaan, karekter pun turut berubah walaupun tak 100%...

mmm hihih klaka gak

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu
[IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

mardhiah12
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 568
Posting: 197

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-05-03 09:50


assalamu`alaikum

hehe, seram yerk Houri . tak yah seramlah..memula tu rasa aneh jugak-tapi lepas tu dah 5 bulan kahwin nih,ok jugak..akak pun tak reti masak jugak :p..masak simple sungguh-cincai betul, ikut dan jer..tambah-tambah duduk dgn mak, hehe. mak terer masak..apa lagi

sayasarah, memang klaka waktu fikir balik. waktu nak akad nikah dulu, still pergi pejabat, time tuh org sibuk cuti raya. kita pulak tader cuti sangat sebab masa tu kerja kontrak ..6 bulan, 7 hari jer cuti, pergi interview, pergi sana,pergi sini, tinggal cuti berapa hari jer.. semua terperanjat dgr dah nak akad nikah, tapi still buat kerja, isk isk

persiapan nih memang banyak, pertama, ongkos kena ada...itu tgklah mcm mana, suami akak dulu bertungkus lama cari duit untuk kenduri, siang malam kerja (kesian)..

tapi, itulah, bagi akak sendiri, buat walimah yg simple pun cukuplah..asal kata org menghebahkan ada mempelai. sebabnya prinsip akak, berkahwin itu mudah, yg menyukarkan: malu dgn jiran sebab buat kecil-kecilan..erm, itu lah mentaliti masyarakat kita.

mentally preparation, dekat nak kahwin, lagi mak bagi nasihat-dari A sampai Z, cara tawan hati mertua lah, hehe ..jaga suami elok-eloklah..

ok sambung di lain kali


Bookmark and Share




  Member Information For mardhiah12Profil   Hantar PM kepada mardhiah12   Quote dan BalasQuote

kaklong
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 551
Posting: 155
Dari: darul ridzuan

brunei  


posticon Posting pada: 21-05-03 10:23


kak mardhiah12 letak la gambar kawin kat galeri. dapat jugak kita orang tengok gambar kawin akak...

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For kaklongProfil   Hantar PM kepada kaklong   Quote dan BalasQuote

mardhiah12
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 568
Posting: 197

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-05-03 10:41


aaa, gambar kahwin?

letak sini boleh tak, nanti akak upload website mana-mana
malu sebenarnya, sebab kita biasa-biasa


Bookmark and Share




  Member Information For mardhiah12Profil   Hantar PM kepada mardhiah12   Quote dan BalasQuote

Lady_Iu
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 06.05.2003
Ahli No: 1005
Posting: 58
Dari: JB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-05-03 10:43


pelik la...


Bookmark and Share




  Member Information For Lady_IuProfil   Hantar PM kepada Lady_Iu   Quote dan BalasQuote

hurulain
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 16
Posting: 313
Dari: Bumi Allah

singapore   avatar


posticon Posting pada: 26-05-03 05:14


sokong kata kak mardhiah12 hihik.. tapi kadang rasa takut gak,kadang rasa x sabar lak..hurul pun cadang nak kawin time bulan syawal maklumlah hurul dgn sidia dilahirkan pada hari yg sama pada bulan syawal tapi tahun je lain..tapi x tahulah lagi..kita merancang Tuhan yang menentukan..ye x?



Bookmark and Share




  Member Information For hurulainProfil   Hantar PM kepada hurulain   Quote dan BalasQuote

mardhiah12
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 568
Posting: 197

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-05-03 10:25


assalamu`alaikum

, ehem, hurulain dah ada yer? amboi, amboi

bila target date yerk? cube cerita sket jumpa di mana... interested nak dgr nih

[ Posting ini telah di edit oleh: mardhiah12 pada 2003-05-26 10:26 ]


Bookmark and Share




  Member Information For mardhiah12Profil   Hantar PM kepada mardhiah12   Quote dan BalasQuote

aku
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 05.05.2003
Ahli No: 986
Posting: 110
Dari: bumi ALLAH

iraq   avatar


posticon Posting pada: 26-05-03 10:41


yerlah..citerlah ckit.. kalau jadi..jgn luper jemput sahabat2 di komuniti muslimah nie...

-----------------

AKU makhluk ciptaan ALLAH S.W.T...


Bookmark and Share




  Member Information For akuProfil   Hantar PM kepada aku   Quote dan BalasQuote

Lady_Iu
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 06.05.2003
Ahli No: 1005
Posting: 58
Dari: JB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-05-03 10:46



assalamualaikum...

mardhiah...
nak tengok gambar kawin laaaaaaa......kite nye dah tunjuk..

persediaan kawin....
ready mental....duit...boleh cari kendian..



-----------------
Usaha... doa... tawakal... :)


Bookmark and Share




  Member Information For Lady_IuProfil   Hantar PM kepada Lady_Iu   Quote dan BalasQuote

nur_tinta
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 15
Posting: 396
Dari: Bumi Allah

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-05-03 14:13


assalamualaikum...

saya sendiri tak tahu bile kah sebenarnya rasa sedia utk menukar title gadis kepada isteri...

yelah biler lihat mak dgn tanggungjawabnya.. rasa seronok ada.. rasa sedih dan kasih pun ada..
biler pikir2 balik.. dah le perangai cam bebudak lagik boleh ke nak pakai title mak org..???



-----------------
--Sekadar bicara, sekadar pandangan--



nur_tinta


Bookmark and Share




  Member Information For nur_tintaProfil   Hantar PM kepada nur_tinta   Quote dan BalasQuote

sweet_darling
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 1332
Posting: 189
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-05-03 16:09


a'kum,
kawin?isk..sensitif punyer isu.seram raser biler bacer posting dlm nih.ekekeke...sendirik pon w/pon dah 19 tp raser cam budak2 lagi.nak buat camner,ramai org spot sweet_darling nie anak bongsu w/pon sebenarnyer anak sulung.nampak sgt la x matured lagi!tp...anak sulung la yg memulakan perkembangan keluarga nie kan?kalau jd anak tgh @ anak bongsu ker,leh la jugak tgk pengalaman kakak2 @ abang2.


Bookmark and Share




  Member Information For sweet_darlingProfil   Hantar PM kepada sweet_darling   Pergi ke sweet_darling's Website   Send ICQ Meesage To sweet_darling   Quote dan BalasQuote

mardhiah12
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 568
Posting: 197

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-05-03 16:46


assalamu`alaikum

hurulain, berita dah tersebar luas ..bunyi kompang kedengaran ..apa lagi,hehe..cukup masa, semuanya boleh, insya Allah

Lady_Iu, gambar kahwin awak kat mana nih? kita nak tgk, kita dlm usaha nak upload mana-mana website dulu,lagipun dah jadi pengantin basi

nur_tinta & sweet darling, sekali besok ada org pinang , terlingkup kang bersedialah awak tu, dah jadi anak dara yg dewasa, kena fikir to next future..

haha, semalam pergi convo, tetiba junior cerita-akak, akak tak boleh lawan batch saya lagi , kahwin time belajar, dah 5 bulan pregnant..erk, terpempan dengar . tapi paling best waktu kat university dulu, ada satu couple tu umur 19 pun dah kahwin..fuyoo, time tu terbelalak mata sesorang..tambah pulak, secular university cam university akak

mmm, memangler banyak cabaran berkahwin nih...tapi byk plusnya, dah takde dosa-semua dah jadi halal..lepas tu sentiasa rasa disayangi...ada org ambil berat, ish, ada org jaga kita-demam ke sakit ker..(tapi baliknya, dah 2 kali suami akak demam kuat semenjak kahwin, cian dia, sampai tak lalu makan)

okielah..untuk tips preparation, once and for all, tiap kali lepas solat, doa moga dpt suami yg soleh, baik, bertanggungjawab dan membimbing ke jalan yang benar ..

4 tahun oo. mengumpul harapan



"Tenangkanlah hati dalam waktu-waktu tertentu, kerana jika hati itu merasa letih ia akan menjadi buta"


[ Posting ini telah di edit oleh: mardhiah12 pada 2003-05-26 17:34 ]


Bookmark and Share




  Member Information For mardhiah12Profil   Hantar PM kepada mardhiah12   Quote dan BalasQuote

najihah
WARGA RASMI
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 1245
Posting: 4

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-05-03 17:31


seram, sejuk campur berdebar dibuatnye..bila memikirkan soal kahwin nie....eeee, takut juga dibuatnye.... ....ana rancang nak kawin umur 21 tapi calon pon xde lagi ..kuikuikui kelako


Bookmark and Share




  Member Information For najihahProfil   Hantar PM kepada najihah   Quote dan BalasQuote

Houri
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 30.04.2003
Ahli No: 737
Posting: 66
Dari: IIUM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-05-03 23:50


uish..sonoknye denga cite kak mardhiah...yer ah...dah bergelar isteri katakan...bile lak nak bergelar ibu? hehe...jgn marah ye kak...

hmm...bkn nak cakap beso...tapi bg neesa...mmg susah nak kawen nih...bukan senang...kena bersedia dr segi physical n mental...heh neesa pon kesian tgk 'si dia' tuh...tak cukup ngan study...keje..wat bisnes...sian sangat...pe nak wat en...kalo bleh perkara baik tak elok ditangguh2...heh papepon...just berdoa kat Allah...smoga dpt bersama dengannya shg ke akhir hayat....heh


papepon..berserah je kat Allah...semoga neesa akan mendapat suami yg beriman..dan sporting! hehe...ameeen...ya rabbal alamin....




-----------------
"http://www.hanan.com.my/images/nisah.gif">

[ Posting ini telah di edit oleh: Houri pada 2003-05-26 23:53 ]


Bookmark and Share




  Member Information For HouriProfil   Hantar PM kepada Houri   Quote dan BalasQuote

hurulain
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 16
Posting: 313
Dari: Bumi Allah

singapore   avatar


posticon Posting pada: 27-05-03 02:00


hehe amboi neesa..ehem..hihik insya ALLAH neesa kita akan dapat yang beriman..hehe insya ALLAH kak mardhiah12 doakanlah hurul ye.. hmm takde gamba ke nak tunjuk? nak tengok ah..mesti tersenyum lebar kat gamba tu kan? hihik..


Bookmark and Share




  Member Information For hurulainProfil   Hantar PM kepada hurulain   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Isu Semasa
    »» Pabila Gadis Menjadi Isteri

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.088602 saat. Lajunya....