Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-03-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Pengetahuan adalah harta yang patut dimuliakan, perilaku baik adalah busana baru, dan fikiran adalah cermin yang jernih
--
Saidina Ali

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Waldor263
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13708

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 29
Ahli: 0
Jumlah: 29




  Dari Galeri
>mini JK UUM...

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 9 hari yang lalu
Swarig123: 26 hari yang lalu


Dalaman dan Lanskap
Topik: popular sebagai pokok hiasan


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Dalaman dan Lanskap
    »» popular sebagai pokok hiasan

Please Mendaftar To Post


Oleh popular sebagai pokok hiasan

qaulah_atrah
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 40
Posting: 338
Dari: kaybee

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-04-03 10:42


Paku Langsuyor
Popular sebagai pokok hiasan

Selain pokok berbunga, anda juga boleh menanam pokok berdaun yang tidak kurang hebatnya dari segi penonjolan bentuk, corak dan warna daunnya.

Spesies: Asplenium nidus

Famili: Dennstaedtiaceae

Latar belakang: Pokok jenis paku pakis ini sedang menjadi kegemaran peminat seni taman dewasa ini. Ia senang ditanam dan dijaga serta kerap kali tumbuh meliar pada dahan kayu dan pokok kelapa sawit. Pokok paku jenis ini adalah sejenis 'epiphyte' iaitu hidup menumpang di atas pokok lain.

Medium tanaman: Pokok ini tidak memerlukan medium lain untuk hidup subur. Sistem akarnya menyerupai span dan bentuk pokoknya yang bulat dengan daun sekeliling dapat memerangkap dan menyimpan humus serta air hujan di alam semulajadi.

Cahaya: Ia tidak sesuai didedahkan kepada cahaya matahari terik yang boleh melecurkan daunnya. Gunakan jaring hijau/hitam untuk melindunginya dari panas terik. Namun begitu jika ditanam di tempat terlalu kurang cahaya juga tidak sesuai untuk tanaman itu yang mengakibatkan pertumbuhan yang perlahan.

Air: Ia sukakan kepada kelembapan yang tinggi serta keadaan sejuk. Siram terus ke bahagian sistem akarnya agar sentiasa lembap. Sembur juga daunnya bagi mengekalkan kelembapan terutama di hari panas terik.

Pembajaan: Ia tidak memerlukan pembajaan kerana di habitat semulajadinya, pokok ini terdapat nutrien daripada humus yang terkumpul di tengah pokok. Bagi tanaman di kediaman adalah disyorkan anda mengunakan baja cecair/garam larutan, dilarut di dalam air siraman.

Pembiakan: Mudah dibiakkan dengan menggunakan 'spora' atau biji benih halus yang terdapat di bawah daunnya. Kikis spora daripada daunnya dan cambahkan di atas span berkenaan. Pindahkan dan tanam dalam medium pasir sungai bagi membentuk sistem akarnya.

Idea pameran:
- Ia memang senang ditanam dan dipamerkan sebagai pokok spesimen atau pokok solo dalam pasu yang cantik bagi menyerlahkan ketrampilannya.
- Ia juga sesuai ditanam dalam raga gantung seperti dapat dilihat bergantungan berdekatan bangunan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.

Tip:
- Cuci daunnya dengan kain lembap bagi membersihnya daripada habuk yang terkumpul. Berhati-hati ketika melakukannya terutama ke atas daun muda. Ia mudah rosak/patah dan sukar diperbaiki lagi.
- Elakkan dedahan kepada cahaya matahari terik yang boleh melecurkan daunnya. Jika terjadi, potong daun berkenaan untuk menggalakkan pertumbuhan daun yang baru.




wassalam

p/s : bertambah cantiklah rumah sahabiah sekalian nanti erkk... hehehe

-----------------


memimpin, dipimpin, terpimpin


Bookmark and Share




  Member Information For qaulah_atrahProfil   Hantar PM kepada qaulah_atrah   Pergi ke qaulah_atrah's Website   Quote dan BalasQuote

nur_tinta
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 15
Posting: 396
Dari: Bumi Allah

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-04-03 15:42


assalamualaikum...
ada fakta tak ttg bunga bonsai...??

-----------------
--Sekadar bicara, sekadar pandangan--



nur_tinta


Bookmark and Share




  Member Information For nur_tintaProfil   Hantar PM kepada nur_tinta   Quote dan BalasQuote

qaulah_atrah
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 40
Posting: 338
Dari: kaybee

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-04-03 17:34


biar qaulah cari..
agaknya, ada..
tunggu jwpn dr qaulah yerr..

-----------------


memimpin, dipimpin, terpimpin


Bookmark and Share




  Member Information For qaulah_atrahProfil   Hantar PM kepada qaulah_atrah   Pergi ke qaulah_atrah's Website   Quote dan BalasQuote

nur_tinta
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 15
Posting: 396
Dari: Bumi Allah

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-04-03 00:14


Assalamualaikum...
terima kasih qaulah....


:p

-----------------
--Sekadar bicara, sekadar pandangan--



nur_tinta


Bookmark and Share




  Member Information For nur_tintaProfil   Hantar PM kepada nur_tinta   Quote dan BalasQuote

aisyatul_auni
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 177
Posting: 124
Dari: amman

jordan  


posticon Posting pada: 24-04-03 01:00


suggest kan kat ukhtie...kalau nak complete information 'bout bonsai...try kat link
www.bonsaiweb.com

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For aisyatul_auniProfil   Hantar PM kepada aisyatul_auni   Quote dan BalasQuote

nur_tinta
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 15
Posting: 396
Dari: Bumi Allah

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-04-03 11:06


assalamualaikum...

syukran jazillan

-----------------
--Sekadar bicara, sekadar pandangan--



nur_tinta


Bookmark and Share




  Member Information For nur_tintaProfil   Hantar PM kepada nur_tinta   Quote dan BalasQuote

qaulah_atrah
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 40
Posting: 338
Dari: kaybee

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 24-04-03 18:06


lawalah signature kak nur... hehehe
buat camner tue ?

-----------------


memimpin, dipimpin, terpimpin


Bookmark and Share




  Member Information For qaulah_atrahProfil   Hantar PM kepada qaulah_atrah   Pergi ke qaulah_atrah's Website   Quote dan BalasQuote

nur_tinta
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 15
Posting: 396
Dari: Bumi Allah

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-04-03 11:32


Signature akak lawa....

samalah dgn signature adik.. kan lawa jugak tu

-----------------
--Sekadar bicara, sekadar pandangan--



nur_tinta


Bookmark and Share




  Member Information For nur_tintaProfil   Hantar PM kepada nur_tinta   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-10-03 10:38


Cam ner nak buat signature ni, sue budak baru.. boleh ajarkan tak??

p/s : maaf ya, lari dari topik perbualan..

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.072679 saat. Lajunya....