Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-02-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Pengetahuan adalah harta yang patut dimuliakan, perilaku baik adalah busana baru, dan fikiran adalah cermin yang jernih
--
Saidina Ali

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Waldor263
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13708

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 15
Ahli: 0
Jumlah: 15




  Dari Galeri
Nur Mawarni Izwar Arfani.. MCIIUM...kos economics.. Salam Ukhwah..

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 1 hari, 14 jam, 53 minit yang lalu
Swarig123: 15 hari yang lalu
aqilahnajihah: 25 hari yang lalu


Al-Quran dan Hadis
Topik: 8 Negeri Syurga


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Al-Quran dan Hadis
    »» 8 Negeri Syurga

Please Mendaftar To Post


Oleh 8 Negeri Syurga

adikbalqis
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 12.05.2003
Ahli No: 1187
Posting: 134
Dari: skudai, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-05-03 15:03


Terdapat 8 Negeri Syurga:

Daarul Jalaal: dibuat daripada mutiara putih


Daarus Salam: dibuat daripada permata putih


Jannatul Makwa: dibuat daripada permata hijau


Jannatul Khuldi: dibuat daripada permata kuning


Jannatun Naim: Dibuat daripada perak putih


Daarul Qaraar: Dibuat daripada emas merah


Jannatul Firdaus: Dibuat daripada batu perak, emas, permata merah dan hijau, dan tanah dari minyak misk


Jannatul Adnin: Dibuat daripada permata putih melebihi kehebatan permata di syurga yang lain. Di sini terdapat telaga Rasulullah, dua pintunya diperbuat daripada emas dan jarak keduanyaseperti langit dan bumi.Terdapat di dalamnya telaga Kafur(minyak barus harum), Telaga Tasmim(air dalam syurga), Telaga Salsabil, Telaga Rahiqim Makhtum, Telaga susu dan air madu.


Bookmark and Share




  Member Information For adikbalqisProfil   Hantar PM kepada adikbalqis   Pergi ke adikbalqis's Website   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 09:58


a'kum

klu la berpeluang utk memilih [insyaAllah;naknyeee]

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu
[IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

mawarputih
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 21.04.2003
Ahli No: 308
Posting: 152
Dari: Bangsar,KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-05-03 08:55


Quote:

On 2003-05-22 09:58, sayasarah wrote:
klu la berpeluang utk memilih [insyaAllah;naknyeee]



AstagfiruLlah..... Siapalah kita nie yg berhak memilih syurga Allah... Nak dapat 'tiket' ke sana pun belum tentu lagi. Maklumlah, sering tunduk pada pujuk rayu syaitan kerna nafsu selalu merajai hati walaupun lidah mengaku keEsaan Allah.... Na'uzubiLlah...

Oleh tue, jom kita lipat gandakan 'amalan. Ingat hadith nabi saw yg bermaksud :

"wanita apabila dia bersembahyang 5 waktu, puasa di bulan ramadhan, memelihara kehormatannya dan taat pada suaminya, maka masuklah dari mana2 pintu syurga yg dikehendakinya..."

Nampak macam mudah jer syarat yg dijanjikan oleh Allah pada wanita utk mendiami syurgaNya... tapi sebenarnya susah sangat2. Kalau tak, masakan nabi saw pernah bersabda yg bermaksud :

" Dan akau melihat ke dalam neraka ... maka akau lihat kebanyakan penghuninya adalah daripada golongan perempuan...."

Semoga kita terhindar dari golonga tersebut Insya Allah....

WaLlahu Subhanahu WaTa'ala A'lam.....

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For mawarputihProfil   Hantar PM kepada mawarputih   Quote dan BalasQuote

hub_addin
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 23
Posting: 447
Dari: Perak No.1

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-06-03 22:46


berdoalah mudahan kita ditempatkan di syurga Allah yang jauh lebih cantik dan hebat daripada apa yang ada di dunia ini...



-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For hub_addinProfil   Hantar PM kepada hub_addin   Quote dan BalasQuote

nilamSarah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 556
Posting: 273
Dari: presint 9,putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-06-03 23:02


betul kate kak hub_addin, insyaAllah....

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For nilamSarahProfil   Hantar PM kepada nilamSarah   Quote dan BalasQuote

Hajar
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 06.05.2003
Ahli No: 1024
Posting: 479
Dari: Singapura

singapore   avatar


posticon Posting pada: 06-06-03 17:38


Insya-Allah...

-----------------
"All Allah's Testing Has A Purpose..
Someday U Will See The Light..
All He Asks Is That U Trust in HIM..
Walk By


Bookmark and Share




  Member Information For HajarProfil   Hantar PM kepada Hajar   Pergi ke Hajar's Website   Quote dan BalasQuote

nuami_islamic
WARGA RASMI
Menyertai: 01.06.2003
Ahli No: 1567
Posting: 7
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-06-03 23:03


masya-Allah!

-----------------
[IMG]http://www.hijjaz.com/inteam/imgindex0s.gif[/IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For nuami_islamicProfil   Hantar PM kepada nuami_islamic   Quote dan BalasQuote

nur_islami
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 11.05.2003
Ahli No: 1146
Posting: 279
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-06-03 11:34


terasa diriku begitu kerdil bila berhadapan dgnmu....hatiku sering meronta2 memohon pengampunan darimu ya Allah.....terlalu banyak dosa yg telah ku lakukan terhadapMu.....tp ku tahu Kau adalah pengampun dosa2 ummatmu.....
dptkah aku utk memasuki salah satu syurgaMU......
hatta utk mencium syurgaMu terasa begitu payah........aku hamba yg lemah lagi hina.....

-----------------
tuhan dalam mjlni hadap ini banyaknya dugaan yang mdtg.ada yang dptku gagahi & ada yang gagal kuhindari,tuhan rahmatmu melgt luas.terlalu sdktku bsykr


Bookmark and Share




  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Quote dan BalasQuote

littleOne
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 25.04.2003
Ahli No: 507
Posting: 70
Dari: pearl island

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-06-03 15:30


terima kasih utk info ini.

-----------------
ruh kudus


Bookmark and Share




  Member Information For littleOneProfil   Hantar PM kepada littleOne   Quote dan BalasQuote

widad_awny
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 02.03.2006
Ahli No: 6367
Posting: 38
Dari: bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-06-06 14:30


subhanallah , semoga kita semua menjadi salah satu ahli dari negeri2 di syurga itu......ameen......


Bookmark and Share




  Member Information For widad_awnyProfil   Hantar PM kepada widad_awny   Quote dan BalasQuote

myway
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 19.06.2006
Ahli No: 6655
Posting: 429
Dari: on the earth

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 09:13


subhanallah...Ya Allah pimpinlah daku dalam rahmatMU


Bookmark and Share




  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

syirah_07
WARGA RASMI
Menyertai: 21.06.2006
Ahli No: 6664
Posting: 18
Dari: Gannu

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-06-06 12:23


Tuhanku...saya tidak layak masuk SYURGAMU..
Namun tak upaya menghadapi API NERAKAMU...
Terima TAUBATKU dan ampunkan DOSA2 saya..
Sesungguhnya ENGKAU mengampunkan dosa HAMBAMU...

**wamakaruuwamakarallah...wallahukhairulmaakirin


Bookmark and Share




  Member Information For syirah_07Profil   Hantar PM kepada syirah_07   Quote dan BalasQuote

Aezza
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 02.10.2005
Ahli No: 5768
Posting: 51
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-12-08 22:26


bila terfikir benda yang paling cantik kat dunia ni.. (setakat yang kita tahu lah).. terlintas di hati ..bagaimana indahnya syurga itu.. tak terjangkau dek minda..

juga sebaliknya.. bila membaca serta melihat kekejaman yang berlaku di dunia ni.. kadangkala terlintas di hati.. bagaimana pula di neraka?
jauhkanlah aku darinya..ya ALLAH yang Maha Penyayang..

Allahuabkbar!


Bookmark and Share




  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.067061 saat. Lajunya....