Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-05-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Air yang mengapungkan kapal; air juga yang menenggelamkan kapal.

-- Peribahasa Lama

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: harith
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13726

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 17
Ahli: 0
Jumlah: 17




  Dari Galeri
gambar ni semasa saya berada di office..:)

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 19 hari yang lalu
harith: 33 hari yang lalu


Sirah
Topik: MARI BACA!!


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Sirah
    »» MARI BACA!!

Please Mendaftar To Post


Oleh MARI BACA!!

alfaqierah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 21.04.2003
Ahli No: 278
Posting: 278
Dari: bumi ALLAH- the garden of knowledge & virtue

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-05-03 22:54


TELADAN MALU ANAK NABI SYUIB

Suatu hari,dua orang puteri Nabi Syuib a.s membawa kambing-kambing mereka untuk minum ditelaga.Mereka bekerja menggembala kambing kerana ayah mereka telah uzur.Oleh kerana ramai orang lelaki ditelaga,mereka bersabar menunggu giliran.Sifat malu yang tertanam ddidalam diri mereka menghalang mereka daripada ikut bersesak dengan kumpulan orang-orang lelaki yang mengangkut air dari perigi.Nabi Musa a.s yang kebetulan berada disitu ternampak mereka.Allah menggerakkan hati baginda untuk menghulurkan bantuan mengangkut air dari perigi.

Kedua-dua puteri ini menceritakan tentang Nabi Musa a.s kepada ayah mereka.Lalu Nabi Syuib a.s meminta puteri-puterinya menyampaikan undangan kepada Nabi Musa supaya sudi menjadi tetamu mereka.Dalam perjalanan kerumah mereka,kedua-dua puteri Nabi Syuib tidak berjalan dihadapan.Kerana dorongan sifat malu dan demi mengelakkan fitnah,mereka meminta Nabi Musa berjalan dahulu.Mereka mengekori belakang sambil memberitahu arah rumah mereka.

Nabi Syuib bukan sekadar meraikan Nabi Musa sebagai tetamu,malah menawarkannya untuk tinggal bersama dan mengahwini salah seorang dari puterinya.Selepas berkahwin,Nabi Musa pun mengambil alih tugas mencari rezeki dan menguruskan kehidupan keluarganya.

Kisah ini wajar diteladani oleh generasi muslimah hari ini dalam membentuk diri menjadi wanita yang bermaruah,berperibadi mulia dan mempunyai sifat malu yang tinggi..

Wallahua’lam
ilalliqa'

hanya hambaNYa..


MUJAHADAH jalan yang terindah, Menuju Maghfirah Allah, Membuang mazmumah,Membina mahmudah, Alangkah indahnya hidup berkasih sayang....


[ Posting ini telah di edit oleh: alfaqierah pada 2003-05-15 23:13 ]


Bookmark and Share




  Member Information For alfaqierahProfil   Hantar PM kepada alfaqierah   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-05-03 16:44


a'kum

memang idaman jadi wanita yang bermaruah.

tp bukan sekadar kita je jadi yang bermaruah, tp orang lain pun kita nak jadik yang bermaruah..

dengan masalah kebejatan akhlak...nampaknya maruah bukannya perkara utama..sedih sungguh..

seks bebas dipromot aje...dah hilang sifat malu..

na'uzubillah

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu
[IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

annisak
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 07.05.2003
Ahli No: 1059
Posting: 96

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 13:51


Waalaikummussalam...

Betul tue sarah...Kadang2 kita lihat saudara seislam sendiri yang buat kerja tue,kita nie yang dengar pun boleh jadi malu..Kes-kes seks bebas,vcd lucah,berkhalwat yg melibatkan saudara seislam kita memang menyedihkan dan memalukan kita jugak..Dimanakah hilangnya maruah??Dunia akhir zaman...


Bookmark and Share




  Member Information For annisakProfil   Hantar PM kepada annisak   Pergi ke annisak's Website   Quote dan BalasQuote

nilamSarah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 556
Posting: 273
Dari: presint 9,putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 23:29


assalamualaikum...

nilamSarahpon sokong sarah... (heii..byk sgt sarah dlm komuniti nie..kompius teman )


Bookmark and Share




  Member Information For nilamSarahProfil   Hantar PM kepada nilamSarah   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 23:41


a'kum

kui kui kui memang banyak sarah kat sini

jadi apa tindakan kita utk mencegah diri kita dan diri saudara kita dari terjebak dengan gejala yang bermaruah tu?

[tanya diri sendri ni]

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu
[IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

pErMaIsUrI_hAtI_kU
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 23.04.2003
Ahli No: 391
Posting: 26
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-06-03 15:12


syukran buat alfaqierah di atas cerita tuh....

sifat malu adalah penghalang kepada perkara yg buruk...apabila tiada perasaan malu,maka seseorang itu akan melakukan apa sahaja....tp sifat malu tuh mestilah kena pd tempatnya....

malu mu mahkota yg tidak perlukan singgahsana...selagi ia berkuasa menjaga diri dan nama...wahai puteriku sayang,kau bunga terpelihara,mahligai syurga itulah tempatnya.....

-----------------
Kematian hanya datang sekali...
Jadikanlah ia di jalan Allah....
Hidup Mulia @ Mati Syahid..!


Bookmark and Share




  Member Information For pErMaIsUrI_hAtI_kUProfil   Hantar PM kepada pErMaIsUrI_hAtI_kU   Quote dan BalasQuote

maricella
{ SRIKANDI }
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 48
Posting: 390
Dari: gemas, negeri 9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-06-03 18:32


heh...tengkiu..

-----------------



●ŠēВưΜВưňĞ ĶĭţĂ ŝĚťĀρ

Bookmark and Share




  Member Information For maricellaProfil   Hantar PM kepada maricella   Quote dan BalasQuote

Ruhulqudus
WARGA RASMI
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 1920
Posting: 10

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-07-03 16:38


Assalamualaikum...

kaifa halukum?

"KECANTIKAN SEORANG WANITA TERLETAK PADA SIFAT MALUNYA, KEKUATAN SEORANG LELAKI TERLETAK PADA SABARNYA"

Wanita Allah kurniakan dengan 9 nafsu dan hanya 1 akal...tapi Allah itu Maha Bijaksana..Dia lengkapkan wanita dgn sifat malu..sbbnya hanya malu yg dapat bendung 9 nafsu wanita bersama2 dgn akal.

Tapi ape yg kita tengok hari nie...ialah sifat malu yang semakin terhakis...tu lah jadi semua benda2 yg tak elok....

Salah satu faktornya ialah....keadaan sekeliling..camna ek nak kekalkan sifat malu dlm zaman yg serba mencabar nie..cthnya kalau nak naik bas kena berebut2...camna nak jadi macam anak nabi Ayub tu?


Bookmark and Share




  Member Information For RuhulqudusProfil   Hantar PM kepada Ruhulqudus   Quote dan BalasQuote

nilamSarah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 556
Posting: 273
Dari: presint 9,putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-08-03 19:25


thanks

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For nilamSarahProfil   Hantar PM kepada nilamSarah   Quote dan BalasQuote

alfaqierah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 21.04.2003
Ahli No: 278
Posting: 278
Dari: bumi ALLAH- the garden of knowledge & virtue

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-08-03 12:29


Assalamu'alaikum wrt wbt

alhamdulillah..berjumpa lagi kat sini!

syukran jazilan kepada sahabat sahabiah yg me"reply" topik ana ni..
ana hanya berkongsi cerita dan maklumat..moga ianya sama-sama memberikan manfaat buat kita bersama..insyaALLAH.

moga kita dpt contohi teladan malu anak nabi Syuib ni..sbb bila kita perhati dan lihat skarang ni..sifat haya' ni makin lama makin dilupakan..dibiarkan dan tak diambil peduli..nauzubillahhuminzalik..

buat Ruhulqudus,
Quote:

Tapi ape yg kita tengok hari nie...ialah sifat malu yang semakin terhakis...tu lah jadi semua benda2 yg tak elok....

Salah satu faktornya ialah....keadaan sekeliling..camna ek nak kekalkan sifat malu dlm zaman yg serba mencabar nie..cthnya kalau nak naik bas kena berebut2...camna nak jadi macam anak nabi Ayub tu?



sekadar pendapat ana..
mmg ade benarnya..faktor yg membantutkan seseorang muslimah nak praktikkan sifat ni sbb keadaan sekeliling..ana setuju tu.
contoh dlm bas..mmg sinonim lah,tak dpt nak elok dr berasak2...situasi mcm tu mmg tak dpt nak elakkan..
ape2 pun...kita fokuskan utk praktikkan sifat ni lebih luas dlm pergaulan dan cara kita berpakaian seharian....terutamanya malu pd ALLAH swt..dan golongan yg ajnabi pd kita..

Dari Abu Hurairah:
Nabi saw bersabda:
"Keimanan memeliki tujuh puluh cabang.Yang paling besar adalah mengucap Laa ilaha illaallah,dan yang paling kecil adalah mengambil sesuatu yang membahayakan dari jalan.Malu adalah salah satu cabang keimanan.."

wallahu'alam

-----------------
hanya hambaNYa..

"ALLAH swt is known by the heart and not the mind,and whose hearts know ALLAH are surely strong in their religion..insyaALLAH.."


Bookmark and Share




  Member Information For alfaqierahProfil   Hantar PM kepada alfaqierah   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1646
Posting: 110
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-08-03 00:47


terima kasih untuk cerita yang sungguh memberi nasihat...
sesungguhnya..."malumu bernilai..."

wallahuallam

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..


Bookmark and Share




  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Quote dan BalasQuote

Hajar
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 06.05.2003
Ahli No: 1024
Posting: 479
Dari: Singapura

singapore   avatar


posticon Posting pada: 14-08-03 17:44


Syukran jazilan ya ukhti alfaqierah...

-----------------
"All Allah's Testing Has A Purpose..
Someday U Will See The Light..
All He Asks Is That U Trust in HIM..
Walk By


Bookmark and Share




  Member Information For HajarProfil   Hantar PM kepada Hajar   Pergi ke Hajar's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.058383 saat. Lajunya....