Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 06-12-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
"Kalau besar yang dituntut dan mulia yang dicari, nescaya banyaklah kepayahan dan kesusahan melaluinya, panjang jalannya dan banyak rintangannya."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: zahirahruslan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13718

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 25
Ahli: 0
Jumlah: 25




  Dari Galeri
erm.. perkenalkan... ni lah ana.. ismi_atikah.. :)

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 7 jam, 23 minit yang lalu


Komputer dan IT
Topik: NAK JAGA KOMPUTER ANDA?


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Komputer dan IT
    »» NAK JAGA KOMPUTER ANDA?

Please Mendaftar To Post


Oleh NAK JAGA KOMPUTER ANDA?

alfaqierah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 21.04.2003
Ahli No: 278
Posting: 278
Dari: bumi ALLAH- the garden of knowledge & virtue

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-05-03 19:05



Cara melindungi komputer daripada virus


1.Berhati-hati dengan fail yang dihantar menerusi emel. Jangan buka fail tersebut jika anda tidak tahu daripada siapakah emel itu dan kenapa anda perlu membuka emel itu. Jika anda tidak pasti samada benar rakan anda menghantar emel, tanyalah mereka terlebih dahulu sebelum menerimanya.


2.Jangan masuki ruangan borak di dalam web yang membenarkan anda memindah terima fail. Pengodam (hackers) pasti akan menyamar di dalamnya dan menghantar anda fail yang tidak berguna.


3.Kemaskini perisian antivirus anda. Pengeluar perisian antivirus akan pantas mengeluarkan penawar untuk virus terkini menerusi web. Ia juga akan mengeluarkan senarai virus terkini setiap minggu atau bulan untuk anda pindah terima.


4.Kemaskini perisian lain. Pastikan anda mendapatkan perisian terkini bagi perisian-perisian emel dan pelayar Web. Jika tidak pasti komputer anda akan terdedah kepada bahaya virus.


5.Cuba dapatkan pengimbas virus dalam talian. Anda boleh dapatkan perisian yang boleh mengimbas fail sebelum ia dipindah terima bagi membolehkan komputer anda bebas daripada virus. Perisian seperti HouseCall (http://housecall.antivirus.com /pc_housecall) daripada Trend Micro adalah salah satu daripadanya.


6.Gunakan ciri keselamatan yang sesuai. Anda hendaklah pastikan yang pelayar web dan emel anda menggunakan ciri keselamatan yang maksima.


7.Tingkatkan perlindungan. Anda hendaklah memberikan perisian antivirus anda perlindungan yang mencukupi bagi menyelamatkan pc anda. Anda boleh menggunakan perisian perlindungan untuk penggunaan internet seperti Norton Internet Security (http://www.symantec.com). Selain daripada virus ia juga berguna untuk menghalang pengodam memasuki komputer anda.


8.Gunakan enkripsi. Selain daripada perisian yang dinyatakan di atas, anda juga boleh menggunakan perisian enkripsi iaitu untuk mengubah bentuk fail anda kepada sebuah fail yang susah hendak dibaca atau dibuka. Anda boleh cuba menggunakan perisian Pretty Good Privacy (PGP). Anda boleh memindah terima fail PGP Data Security Suite atau PGP Freeware daripada http://www.pgp.com.


9.Gunakan kata laluan (password) dengan bijak. Cuba pelbagaikan kata laluan anda dan tidak hanya menggunakan kata laluan yang sama setiap masa. Anda juga harus menukar kata laluan anda sekerap yang mungkin.


10.Simpan salinan dengan kerap. Jika virus berjaya menjangkiti komputer anda, maka ia boleh merosakkan cakera keras anda. Dengan itu anda hendaklah melakukan salinan kandungan fail-fail penting sekerap yang mungkin.

selamat mencuba!



-----------------
hanya hambaNYa..

"ALLAH swt is known by the heart and not the mind,and whose hearts know ALLAH are surely strong in their religion..insyaALLAH.."


Bookmark and Share




  Member Information For alfaqierahProfil   Hantar PM kepada alfaqierah   Quote dan BalasQuote

hub_addin
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 23
Posting: 447
Dari: Perak No.1

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-05-03 22:30


payah jugak nak jaga komputer ni. macam nak jaga negara dari kena serang je. bahaya tul virus2 sekarang ni...

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For hub_addinProfil   Hantar PM kepada hub_addin   Quote dan BalasQuote

aku
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 05.05.2003
Ahli No: 986
Posting: 110
Dari: bumi ALLAH

iraq   avatar


posticon Posting pada: 16-05-03 10:50


bahaya mcm SARS yer!!!

-----------------

AKU makhluk ciptaan ALLAH S.W.T...


Bookmark and Share




  Member Information For akuProfil   Hantar PM kepada aku   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-05-03 00:47


a'kum

ooo gitus..

blh tak upgrade norton 2002 scr online ke norton 2003


-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu
[IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

anak_perak
{ SRIKANDI }
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 45
Posting: 186

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-05-03 22:49


eheh....

kenala pandai jaga kalo nak guna lama yerk >>

-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For anak_perakProfil   Hantar PM kepada anak_perak   Quote dan BalasQuote

syah_solehah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 08.11.2003
Ahli No: 2794
Posting: 108
Dari: Usains Malaysia

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-12-03 15:12


uish... nak jaga laptop??

kalau kata komputer susah, laptop lagi susah... kalau rosak, hanya tuhan yang tahu...

ni satu lagi asas penjagaan yang sapa pun tak kisah... jauhi daripada semut... isy... kalau skali masuk kita nyer CPU... ana dah kena dah dulu, komputer kat Bilik Gerakan Persatuan ana.. abih duit tabung nak baiki...

So, jagalah komputer anda sebelum dia menjaga duit anda


Bookmark and Share




  Member Information For syah_solehahProfil   Hantar PM kepada syah_solehah   Quote dan BalasQuote

nur_kemuliaan
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 2391
Posting: 68
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-12-03 15:23


syukran

-----------------
hamba ALLAH
kuli DAKWAH


Bookmark and Share




  Member Information For nur_kemuliaanProfil   Hantar PM kepada nur_kemuliaan   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.063275 saat. Lajunya....