Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 07-12-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
"Kemarahan manusia bermacam-macam. Sesetengahnya lekas marah, lekas tenang dan lekas hilang. Sesetengahnya lambat marah, lambat pula redanya. Sesetengahnya lambat akan marahnya dan lekas pula hilangnya. Yang akhir inilah yg terpuji."
-- Imam Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: zahirahruslan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13718

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 23
Ahli: 0
Jumlah: 23




  Dari Galeri
Inilah Kek APRIL GENIUS

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 1 hari, 10 jam, 49 minit yang lalu


Komputer dan IT
Topik: DuNiA iNtErNEt YANg SelaMaT?


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Komputer dan IT
    »» DuNiA iNtErNEt YANg SelaMaT?

Please Mendaftar To Post


Oleh DuNiA iNtErNEt YANg SelaMaT?

alfaqierah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 21.04.2003
Ahli No: 278
Posting: 278
Dari: bumi ALLAH- the garden of knowledge & virtue

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-05-03 15:16


Dunia Internet adalah sebuah dunia yang luas dan ia dipenuhi dengan pelbagai watak manusia. Namun tidak semua watak-watak ini baik dan ada di antaranya sering melakukan kekacauan serta menceroboh hak orang lain.dunia internet ada baik dan buruknya

Pengodam (hacker) dan penyebar virus, boleh mendatangkan masalah besar kepada anda. Kebanyakan dari kita tidak mengambil langkah yang sewajarnya untuk menjaga keselamatan komputer mereka dari virus, pengodam dan program-program Active X dan SkripJava yang meragukan.

Pelayar Web dan perisian e-mel yang tidak dilengkapi dengan antivirus yang tidak boleh menghindar virus dari merosakkan komputer anda. Anda akan berasa kecewa apabila mendapati komputer anda dijangkiti virus dan anda mungkin terpaksa mengeluarkan wang membaiki kerosakan akibat virus.

Anda perlu tahu tentang kelemahan ciri keselamatan yang terdapat pada pelayar Web dan perisian e-mel anda, dan belajar bagaimana mengatasi kelemahan tersebut supaya ia selamat apabila berada di dalam talian.

Kebanyakan pengguna komputer di rumah menggunakan Microsoft Internet Explorer atau Netscape Navigator untuk mendapat akses Internet. Kedua-dua pelayar Web ini mempunyai beberapa kawalan sekuriti tetapi ia juga mempunyai kelemahan. Perlindungan yang sedikit adalah lebih baik dari tiada perlindungan langsung.



Kebanyakan kawalan keselamatan yang terdapat di dalam Microsoft IE dan Netscape Navigator kurang penekanan kepada mengawal kemasukan virus ke komputer anda. Kebanyakan kawalan yang direka adalah untuk mengendalikan 'cookies', Active X dan Netscape JavaScript.

Active X dan SkripJava merupakan ancaman yang kuat kepada sekuriti komputer anda, walaubagaimanapun mereka tidak memberikan masalah besar seperti virus komputer. Kedua-duanya diprogram untuk meningkat kualiti laman Web dengan penambahan elemen seperti elemen multimedia atau penambahan fungsi-fungsi yang dapat memberikan daya tarikan kepada laman Web anda.

Pelayar Web anda boleh memindahterima dan menjalankan program ini apabila anda melawati laman Web yang mempunyai unsur-unsur Active X Atau SkripJava. Biasanya program ini adalah selamat bagi komputer anda. Akan tetapi, Stephen Gorrel, Pengurus Kanan bagi Symantec's Norton Internet Security, mengatakan penggunaan kod dalam kedua-dua program tersebut boleh memasuki sistem komputer pengguna, di mana ia boleh mendapat ekses dan membuat perubahan yang tidak sepatutnya di dalam sistem komputer pengguna. Dalam erti kata lain, seorang pengaturcara boleh mencipta Active X dan SkripJava yang mengandungi kod yang boleh merosakkan komputer anda.



pengodam biasanya muda dan berfikiran bijak

Berapa besar ancaman yang diberikan?

Kawalan keselamatan bagi pelayar Web anda perlu dibuat supaya anda akan menerima mesej apabila anda memasuki laman Web yang menggunakan Active X, dan anda boleh membuat pilihan sama ada menerimanya ataupun tidak. Jika anda mengambil keputusan untuk tidak menerimanya, beberapa ciri yang terdapat pada laman Web tersebut tidak akan berfungsi.

Sesetengah Active X mempunyai tandatangan digital oleh syarikat pengeluarnya. Jika terdapat sebarang kerosakan pada Active X tersebut, anda boleh menjejaki pengeluar asal program tersebut. Apabila mesej sekuriti yang dipamirkan mengatakan program tersebut ditandatangani dan mengandungi nama syarikat pengeluarnya, anda boleh menerimanya. Tidak semua Active X ditandatangani.

Menurut Gorrell, Active X tanpa tandatangan memberikan ancaman lebih besar dari Active X yang mempunyai tandatangan. Dalam erti kata lain, anda tidak perlu ragu-ragu tentang Active X tetapi anda perlu berfikir dua kali sebelum menerima Active X yang tidak ditandatangani.



imaginasi dan kreativiti menjadikan pengodam berbakat

Program SkripJava biasanya selamat jadi anda tidak perlu ragu-ragu untuk membuka kandungan Java. Tetapi anda perlu ingat, masih terdapat kemungkinan kecil bahawa program SkripJava boleh membahayakan komputer anda.

Anda boleh memilih untuk memberhentikan program Java. Bagi anda yang menggunakan Navigator, klik pada Edit > Preferences. Klik Advanced yang terdapat pada bahagian bawah kotak dialog dan buangkan tanda pada Enable Java and Enable JavaScripts penentuans. Bagi anda yang menggunakan IE, anda perlu klik pada Tools > Internet Options. Klik pada tab Security dan seterusnya klik pada butang Customize Level. Skrol ke bawah sehingga anda melihat ruangan Java dan klik pada butang radio Disable Java.

Penentuan (setting) bagi sekuriti bagi pelayar Web anda perlu dibuat dengan betul sebelum ia memberi amaran apabila anda berhadapan dengan masalah.



sebarang halangan boleh dilepasi oleh pengodam yang handal

Kawalan pelayar Web

IE. Klik Tools > Internet Option > Security. Anda akan melihat empat zon kandungan Web di mana anda boleh mengubahsuai penentuan: Internet, Local Intranet, Trusted Sites. Dan Restricted Sites. Kita akan menumpukan perhatian kepada penentuan Internet. Klik pada ikon Internet.

Anda akan mendapati "slider bar" pada bahagian kiri sebelah bawah kotak dialog di mana anda boleh tentukan tahap keselamatan bagi IE. Penentuan paling rendah ialah Low, dan anda boleh melihat huraiannya pada bahagian kanan slider. Penentuan ini membolehkan mana-mana Active X dan SkripJava dibuka secara otomatik. Anda tidak akan diberi amaran sekuriti jika anda memilih tahap ini, dan sudah semestinya anda tidak disarankan menggunakan penentuan ini. Jelas sekali semakin tinggi penentuan yang anda pilih semakin tinggi tahap sekuriti yang dijalankan.

Medium-Low - satu tahap lebih tinggi dari Low. Walaupun ia lebih selamat dari Low tetapi ia tidak menjamin apa-apa. Anda masih tidak akan diberi banyak amaran, dan kebanyakan program akan dibuka secara automatik. Perbezaan utama antara keduanya ialah, pelayar Web anda tidak akan membenarkan Active X tanpa pengenalan dibuka secara otomatik.



seorang pengodam adalah alien di dalam dunia siber

Medium - merupakan satu pilihan terbaik. Apabila anda memilih penentuan ini, anda akan diberi amaran dari pelayar Web anda sebelum sebarang Active X diterima. Ini akan memberikan anda kesempatan untuk menolak sebarang Active X yang mempunyai pengenalan diri dari dibuka pada komputer anda. Anda juga akan menerima notis sekuriti memberitahu anda memasuki tapak Web yang selamat ataupun tidak.

High - merupakan pilihan yang paling selamat, tetapi ia mempunyai beberapa halangan. Misalnya, pada penentuan ini, cookies tidak akan dibuka, dan ini mungkin menimbulkan kesulitan. Sebagai contoh terdapat beberapa tapak Web yang memerlukan anda memasukkan password sering menggunakan cookies untuk menyimpan username dan password anda supaya anda tidak perlu memasukkan username dan password anda setiap kali anda memasuki tapak Web tersebut. Jika anda memilih penentuan High, sudah tentu kemudahan ini tidak dapat anda gunakan.

Navigator

Klik pada ikon Security yang terdapat pada toolbar. Kotak dialog akan dibukan membolehkan anda mengubah beberapa penentuan. Klik pada Navigator yang berada sebelah kiri kotak dialog. Anda boleh memilih supaya amaran diberi apabila anda memasuki atau meninggalkan tapak encrypted. Anda perlu pastikan Advances Security (SSL) Configuration ditandakan.



filem hackers menjadi bahan ejekan kerana ia tidak membayangkan kehidupan sebenar seorang hacker

Anda akan menerima mesej amaran apabila anda memasuki atau meninggalkan tapak yang mempunyai sekuriti. Mesej ini memberitahu anda yang darjah sekuriti dalam talian anda akan berubah. Dalam erti kata lain mesej ini memberitahu anda akan mengalami perubahan dari format standard HTTP iaitu format tidak enkrip ke format berenkrip HTTPS. Ikon mangga tertutup yang berada di bahagian paling bawah pada pelayar Web anda menunjukkan anda berada di dalam tapak Web yang mempunyai sekuriti tinggi.

Masalah dengan e-mel

Anda tidak perlu cemas jika mendapat mesej sekuriti, sebaliknya anda perlu merasa cemas jika program e-mel anda tidak mempunyai tahap keselamatan yang tinggi. Gorrell menyatakan e-mel merupakan perantaraan yang paling banyak digunakan untuk penyebaran virus. Ini kerana program e-mel jarang mempunyai kawalan keselamatan dan ini membolehkan virus masuk ke dalam klien e-mel anda dengan mudah.

Virus yang paling merbahaya seperti virus "I Love You", merupakan skrip yang terkandung di dalam e-mel "attachment". Apabila pengguna membuka "attachment", ini akan menghidupkan virus tersebut dan ia akan merosakkan sistem komputer anda. Tiada apa yang boleh anda lakukan setelah anda membuka attachment virus ini. Bagi pengguna Outlook anda akan berhadapan dengan satu lagi masalah besar. Ini ialah kerana virus-virus termasuklah virus "I Love You", boleh memasuki Outlook address book dan menghantar diri mereka sendiri ke setiap alamat e-mel yang tersenarai di dalam buku alamat anda.

Bagi anda yang menggunakan e-mel berasaskan Web tidak perlu risau tentang virus yang boleh mereplikasikan diri sendiri ke e-mel yang terdapat di dalam buku alamat anda. Menurut Gorrell, virus seperti "I Love You", direka khas bagi buku alamat Outlook. Jadi jika anda bukan pengguna Outlook anda tidak perlu risau. Sungguhpun begitu, pengguna e-mel berasaskan Web masih mempunyai kemungkinan diserang oleh virus yang berselindung disebalik attachment. Walaupun virus tersebut tidak mempunyai keupayaan untuk mereplikasikan diri mereka kepada pengguna lain, tetapi ia masih boleh menyebabkan kerosakan pada komputer anda.



e-mel juga menjadi sumber untuk menceroboh sistem rangkaian

Lindungi diri anda dari e-mel anda

Terdapat beberapa program yang boleh anda gunakan untuk melindungi e-mel anda. Program Antivirus seperti Symantec's Norton AntiVirus, boleh mengimbas mesej e-mel yang baru anda terima. Jika program antivirus tersebut dapat mengesan virus di dalam e-mel anda, ia membuangnya dan akan memberi amaran kepada anda yang virus telah dijumpai. Gorrell menyarankan setiap pengguna Internet menggunakan program antivirus untuk melindungi komputer anda dari e-mel yang dijangkiti virus. Bagi pengguna e-mel Web-based, Hotmail merupakan pilihan terbaik. Hotmail menggunakan program McAfee untuk mengimbas "attachment" di dalam e-mel sebelum anda membukanya.

Gorrell juga menyarankan anda menggunakan firewall untuk melindungi komputer anda ketika berada di dalam talian. Firewall merupakan program sekuriti yang direka untuk melindungi komputer anda daripada pengodam. Firewall merupakan penghalang bagi pengodam, tetapi bagi pengodam yang bersemangat kuat boleh menembusi program firewall komersial. Kenapa? Ini kerana tidak ramai pengguna mengambil langkah-langkah keselamatan apabila berada di dalam talian menyebabkan mereka menjadi sasaran yang mudah.

Setiap pengguna perlu sentiasa mendapatkan perisian terkin bagi pelayar Web mereka. Kadangkala pengeluar dapat mengesan kelemahan pada kod keselamatan pelayar Web mereka. Anda boleh membaiki kelemahan tersebut dengan memindahterima perisian tambahan. Melayari laman Web dan menggunakan e-mel merupakan aktiviti yang paling biasa dilakukan oleh pengguna komputer. Perlu anda sebagai pengguna komputer ingat bahawa aktiviti ini terdedah kepada beberapa masalah. Jadi anda perlu mengambil langkah-langkah yang terbaik untuk melindungi komputer anda.




-----------------
hanya hambaNYa..

"ALLAH swt is known by the heart and not the mind,and whose hearts know ALLAH are surely strong in their religion..insyaALLAH.."


Bookmark and Share




  Member Information For alfaqierahProfil   Hantar PM kepada alfaqierah   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 13-05-03 16:29


bagus artikel ni.. .. emel ana slalu kene attack virus dari sender yg tak diketahui.. malah siap rosakkan laman web personal yg telah dibuat.. so jaga-jagalah dgn dunia cyber yg penuh cabaran..


Bookmark and Share




  Quote dan BalasQuote

syaiz
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 02.05.2003
Ahli No: 873
Posting: 51
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-05-03 04:22


sbnrnya...aku pun boleh buat bende tuh...tapi xsemua yg kene hacker atau virus itu nampak buruk je...ade hikmahnya...nak tau ? cari sendiri..aku pun taktau..tp lepas aku belajar cara nk hack org nih...aku tau..wlpun nmpk bende nih cam wrong thing...aku ingin belaja...bukan dunia intenet je..dunia yg yg real nih pun blom tentu slamat...xcaya ? masa dah mmbuktikan....


Bookmark and Share




  Member Information For syaizProfil   Hantar PM kepada syaiz   Pergi ke syaiz's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.053495 saat. Lajunya....