Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-03-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
"Ketahuilah kiranya kebahagiaan orang yang dikuasai oleh kemalasan, maka beratlah mereka untuk berjuang, berlatih dan bekerja untuk sucikan diri dan akhlak."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Waldor263
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13708

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 24
Ahli: 0
Jumlah: 24




  Dari Galeri
ASSALAMUALAIKUM..
SALAM UKHWAH FILLAH DARI SAYA NUR_ARRISY

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 9 hari yang lalu
Swarig123: 26 hari yang lalu


Muslimah Pelajar
Topik: :) mari belajar bahasa sarawak


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, simpLe_sHida
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Pelajar
    »» :) mari belajar bahasa sarawak

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh :) mari belajar bahasa sarawak

nur_tinta
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 15
Posting: 396
Dari: Bumi Allah

blank   avatar


posticon Posting pada: 07-05-03 13:24


Assalamualaikum wb.. nah akak ada cakap akak mmg minat nak blajar bhs sarawak...

jadi para tutor dialek sarawak.. sila-silalah mula mengajar di sini....


--kamek minat sgt blajar bhhs sarawak--- betul kot

-----------------
--Sekadar bicara, sekadar pandangan--



nur_tinta


Bookmark and Share




  Member Information For nur_tintaProfil   Hantar PM kepada nur_tinta   Quote dan BalasQuote

isma_islah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 23.04.2003
Ahli No: 416
Posting: 56
Dari: united kingdom

uk   avatar


posticon Posting pada: 07-05-03 19:30


assalamualaikum..

eh..akak tinta nih betul2 rupanya mauk belajar bhs swak..ayat akak betullah tuh..9/10 markah..hehe

ok..ana bolehlah buat kamus melayu swak..

tidak-sik
ya-auk
balik-balit
tengok-nangga
melawat-ngabas
borak-kelakar
cakap-madah/padah
cantik-kacak(lelaki/ppuan sama)
sombong-lawa
kenduri-pengilan
mahu-mauk
sedap-nyaman
sibuk-gago
sana-sinun/sia
sini-situk
di mana-di sinei

melanau
makan-keman
balik-mulik
tidak-mai
jauh-juk

ok..mesti fenin punya..so, sambung di episod lain ya!!bye..wassalam..





Bookmark and Share




  Member Information For isma_islahProfil   Hantar PM kepada isma_islah   isma_islah's MSNM Number Is ema_bonita@hotmail.com   Quote dan BalasQuote

jijah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 93
Posting: 136
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-05-03 20:41


assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

alamak..jijah tak teror lah...
tapi kalau bahasa hindustan tu bolehlah jijah goreng...

macam mana yek?
wassalam


Bookmark and Share




  Member Information For jijahProfil   Hantar PM kepada jijah   Quote dan BalasQuote

norhafizah
WARGA RASMI
Menyertai: 07.05.2003
Ahli No: 1058
Posting: 12
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 07-05-03 21:13


A'kum..
Saya ahli baru,orang sarawak dan memang fasih cakap bahasa sarawak..

Ok..sape pandai ye..

"Kenak kitak sik madah ngan kamek?Kagik kamek cuba ajar bah...!"

Betul tak?

Bye..

-----------------
Sebijak-bijak manusia adalah mereka yang paling banyak mengingati mati dan membuat persiapan untuk menghadapinya


Bookmark and Share




  Member Information For norhafizahProfil   Hantar PM kepada norhafizah   Quote dan BalasQuote

hurulain
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 16
Posting: 313
Dari: Bumi Allah

singapore   avatar


posticon Posting pada: 08-05-03 03:28


hmm ain da dapat belaja bahsa baru lah,bahsa serawak...hmm ain teringin nak pi serawak tapi tak tahu bila...jauh sangat lah...


Bookmark and Share




  Member Information For hurulainProfil   Hantar PM kepada hurulain   Quote dan BalasQuote

isma_islah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 23.04.2003
Ahli No: 416
Posting: 56
Dari: united kingdom

uk   avatar


posticon Posting pada: 08-05-03 03:33


salam buat semua..

ain, jgn tak pergi sarawak..best!!
kalau dah belajar kat sana lama, hmm..possibility untuk tak balik tu tinggi jugak..hehe..
i almost did!!!

agi idup agi ngelaban..

wassalam..


Bookmark and Share




  Member Information For isma_islahProfil   Hantar PM kepada isma_islah   isma_islah's MSNM Number Is ema_bonita@hotmail.com   Quote dan BalasQuote

hurulain
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 16
Posting: 313
Dari: Bumi Allah

singapore   avatar


posticon Posting pada: 08-05-03 07:39


eh ye ke best sangat??? ni yang buat ain nak pi ni, insya ALLAH kalau ada kesempatan ain akan pegi.. banyak tempat kat m'sia ni ain lom teroka..hihik


Bookmark and Share




  Member Information For hurulainProfil   Hantar PM kepada hurulain   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 627
Posting: 114
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-05-03 08:53


assalamualaikum..

wah3...hebat sahabat2 ana ni ye..btulla ain..mehla pi swk...best tau...byk tpt menarik kt sane..blh la kenal dgn org2 swk..heheh..sambil2 tu blaja klaka swk..tgk ukhtie isma_islah..pandei gilak nya klaka swk..tp ana sik mahir lg la..takat auk dgn sik tu blhla..hihihi..

buat ukhtie norhafizah..blhla kitak ngaja kamek nak!hihihi..

okla..slamat blaja bhs swk..
agi idup agi ngelaban..kl x silap ana..tu org ibannye bhs kan..

wassalam..

-----------------
" berfikir berdasarkan wahyu,berakhlak dgn Al-Quran,bertindak berpandukan Sunnah"


Bookmark and Share




  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

hub_addin
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 23
Posting: 447
Dari: Perak No.1

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-05-03 09:39




huh..segan plak ana nak cakap s'wak sebab norhafizah tu orang s'wak confirm fasih bahasa s'wak. ana ni cuma s'wak celup jer..he..he..

'kamek suka makan manok' = saya suka makan ayam...

kamek sik pande gilak kelaka s'wak tuk, sebab dah lamak kamek sik kelaka s'wak...

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For hub_addinProfil   Hantar PM kepada hub_addin   Quote dan BalasQuote

nur_tinta
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 15
Posting: 396
Dari: Bumi Allah

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-05-03 11:26


Alhamdulillah,byk sekali respon yang ada di sini..

wah dah ada beberapa org tuan guru nie..nie lebih baik... utk hub_addin,isma_islah dan norhafizah akak harap kalian semua dapat bantu akak..... sbb akak sebenarnya ada ramai kawan dr sana tapi tak mahir ckp bhs mereka kadang2 tu sampai segan dibuatnya ...

mm utk jijah nanti akak bukak sessi forum blajar bhs hindustan plak.. so jijah kena ready laa nak jadi tutornya k

p/s: kalau boleh bila dah tulis bhs srwk tu letakkan bhs melayunya di bawah..boleh akak buat reference nanti

-kamek baru mahu blajar,kalau salah betulkan saya-



-----------------
--Sekadar bicara, sekadar pandangan--



nur_tinta


Bookmark and Share




  Member Information For nur_tintaProfil   Hantar PM kepada nur_tinta   Quote dan BalasQuote

blueicecube
WARGA RASMI
Menyertai: 01.05.2003
Ahli No: 805
Posting: 15
Dari: neXt-to-You

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-05-03 13:03


eh tulishlah lagi, seronok pulak belajar bahasa sarawak ni..


Bookmark and Share




  Member Information For blueicecubeProfil   Hantar PM kepada blueicecube   Pergi ke blueicecube's Website   Send AIM Meesage To blueicecube   blueicecube's MSNM Number Is blueicecube   Quote dan BalasQuote

norhafizah
WARGA RASMI
Menyertai: 07.05.2003
Ahli No: 1058
Posting: 12
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 08-05-03 14:43


A'kum

Sekbohlah kitak segan ngan kamek
(tak payahlah segan dgn saya...)
saya baru tingkatan 3, maybe akak2 semua lebih senior dari saya kan?
Kepada isma_islah dan dub_addin, korang memang pandai cakap bahasa sarawak....bestnya rasanya ada senior macam akak2 semua ni...

Syukran,
Bye...

-----------------
Sebijak-bijak manusia adalah mereka yang paling banyak mengingati mati dan membuat persiapan untuk menghadapinya


Bookmark and Share




  Member Information For norhafizahProfil   Hantar PM kepada norhafizah   Quote dan BalasQuote

Houri
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 30.04.2003
Ahli No: 737
Posting: 66
Dari: IIUM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-05-03 19:25



alah...tak reti ah bahse sarawak...langsung! heh...tolong ajar ek...best gak ek bahse sarawak...

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For HouriProfil   Hantar PM kepada Houri   Quote dan BalasQuote

isma_islah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 23.04.2003
Ahli No: 416
Posting: 56
Dari: united kingdom

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-05-03 03:31


assalamualaikum..

wah..permintaan byk rupanya yer..tulah..for me, bhs sarawak adalah bhs paling unique..

okies..episod kali ni pulak ada lagi perkataan baru..

mereka-sidak
jangan-iboh
itu-ya
awak semua-kitakorang..
yang mana-nok nei
ayam-manok
budak-mbiak
dia-nya
macam-kedak

alah..takde idea plak..nak kena buat ayat jugak..
ok..contoh ayat..

'kitak mauk pergi ke sinei?'
awak mahu pergi kemana?

'kamek mauk nangga tv'
saya nak tengok tv

'nya madah ngan kamek nyuruh kitak tunggu di sia'
dia cakap dengan saya suruh awak tunggu di sana..

'iboh kedak ya, kamek sik paham apa nok di kelakar kita tuk'
janganlah macam tu, saya tak faham apa yg awak cakapkan ni..

ok..ni bhs melanau pulak..
'kau mai ta'au'
saya tak tahu..

so, amacam rakan2 semua??kalau ada yg nak suruh buat ayat tuh silakan..nanti ana or sapa2 yg terror bhs sarawak ni buleh translate..

alah hub_addin, ana lagi pulak, bukannya orang sarawak..sampai balik negeri sembilan dah lupa nak cakap minang..dah terpelat bhs sarawak..hehe..

okie dokie..jumpa lagi di lain episod..
wassalam..


Bookmark and Share




  Member Information For isma_islahProfil   Hantar PM kepada isma_islah   isma_islah's MSNM Number Is ema_bonita@hotmail.com   Quote dan BalasQuote

nur_tinta
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 15
Posting: 396
Dari: Bumi Allah

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-05-03 11:11


assalamualaikum..

aduih,sik pandey madah sarawak....

betul ke tu...

-----------------
--Sekadar bicara, sekadar pandangan--



nur_tinta


Bookmark and Share




  Member Information For nur_tintaProfil   Hantar PM kepada nur_tinta   Quote dan BalasQuote

hub_addin
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 23
Posting: 447
Dari: Perak No.1

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-05-03 13:12




wah, ukhtie nut tinta, kitak dah pande kelaka s'wak. sik lamak juak kitak blaja, bah...

mmm..adik norhafizah tuk, sekolah kat sini? kamek dolok sekolah kat SHOAW (Matang 1). kitak tauk sik sekolah ya?.....

ok sahabat2 semua teruskan belajar bahasa s'wak..he..he...

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For hub_addinProfil   Hantar PM kepada hub_addin   Quote dan BalasQuote

isma_islah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 23.04.2003
Ahli No: 416
Posting: 56
Dari: united kingdom

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-05-03 14:30


assalamualaikum..

hmm..to ukhtie nur_tinta ayat tuh boleh pakai lah..but bhs sawarak ni sama gak macam english..kena ada grammar betul..

ayat yg sepatutnya ialah:
kamek sik pandei kelakar swar..

actually untuk madah tu digunakan pada ayat2 tertentu untuk;
dia cakap - nya madah
cakap kat dia-padah ngan nya..
berborak/cakap- kelakar..

contohnya
kamek madah ngan nya-saya cakap dengan/dekat dia
sik paham apa di padahnya - tak faham apa yg dia cakapkan
hmm..fenin sikit nak terangkan but takpe..nanti lama2 kalau dgr orang swak cakap boleh faham..coz nak belajar bahasa kena byk mendengar..baru terror..

nway..terrorlah jugak kak_tinta untuk yg baru belajar..lepas tuk bulehlah kitak kelakar swak ngan kengkawan kitak ya(lepas ni blehlah cakap swak ngn kawn2 awak tu)..

amacam??ok??

okie dokie bye..wassalam..


Bookmark and Share




  Member Information For isma_islahProfil   Hantar PM kepada isma_islah   isma_islah's MSNM Number Is ema_bonita@hotmail.com   Quote dan BalasQuote

nur_tinta
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 15
Posting: 396
Dari: Bumi Allah

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-05-03 10:34


buleh... kitak kalakar sama-sama yan bah....

kamek sik pandey sangat, jadik kitakorang bantu yan bah...

nya madah ngan kamek nyuruh kitak tunggu di KLCC (pinjam ayatkak isma jap )

he he he

-----------------
--Sekadar bicara, sekadar pandangan--



nur_tinta


Bookmark and Share




  Member Information For nur_tintaProfil   Hantar PM kepada nur_tinta   Quote dan BalasQuote

isma_islah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 23.04.2003
Ahli No: 416
Posting: 56
Dari: united kingdom

uk   avatar


posticon Posting pada: 10-05-03 14:50


assalamualaikumm..

hehe dah terror dah nya kelakar swak tek..
lepas tuk bulehlah kita sama2 kelakar swak ye!!

sik ada hal..buleh ajak kamek bantu..
mun ada apa2 mauk di tanyak, tanyak ajak..kelak mun buleh di jawab, insyallah kamek akan jawab..

okie dokie..

wassalam..


Bookmark and Share




  Member Information For isma_islahProfil   Hantar PM kepada isma_islah   isma_islah's MSNM Number Is ema_bonita@hotmail.com   Quote dan BalasQuote

nilamSarah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 556
Posting: 273
Dari: presint 9,putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-05-03 18:06


erm..ok gak...boleh blaja byk bahasa...ajar lah lg kak..saye tgh excited nak blaja bahasa kamik-kamik nih..hikhikhik...tu je saye tau sejak skolah rendah lg...korg kalau nak blaja bahasa mandarin leh gak blaja ngan sara..tak de la tere sgt..tapi boleh la kalau setakat nak menurun kan ilmu kat korg...nanti kite buat kelas 2 sesi...1 sesi bahasa serawak..1 sesi lg bahsa mandarin..ok akk?? ahaks...

ok..wassalam


Bookmark and Share




  Member Information For nilamSarahProfil   Hantar PM kepada nilamSarah   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, simpLe_sHida
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Pelajar
    »» :) mari belajar bahasa sarawak

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.082335 saat. Lajunya....