Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 08-04-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
kita boleh menyimpan kenangan dlm kehidupan, tetapi tidak boleh jadikan kenangan sebagai kehidupan...
-- suatumasa

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Laurenjoy
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13724

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 28
Ahli: 0
Jumlah: 28




  Dari Galeri
bersama suami...

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 5 hari yang lalu
Laurenjoy: 33 hari yang lalu
jackurban: 34 hari yang lalu
porkalwais: 34 hari yang lalu


Petua Berharga
Topik: Camaner cara mudah nak elak jerawat & hilangkan parutnyer?!!


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, nur_kamar
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Petua Berharga
    »» Camaner cara mudah nak elak jerawat & hilangkan parutnyer?!!

Please Mendaftar To Post


Oleh Camaner cara mudah nak elak jerawat & hilangkan parutnyer?!!

Noorul_Adha
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 24.04.2003
Ahli No: 441
Posting: 32
Dari: Kajang,Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-05-03 00:10


Assalamualaikum...

Ana ada masalah jerawat dan tak mustahil juga anti pun same senasib ngan ana. So, ape petua kalian untuk mengelakkan drpd dapat jerawat (exspecially time dedekat nak period) dan cara nak menghilangkan parut jerawat tersebut. Kata orang mencegah lebih baik daripada merawat? Tak gitu..?! Jadi, hulur-hulurkanlah petua berharga untuk ana dan sahabiah yg lain.

Insan gusar...

-----------------
Kata Saidatina Aisyah,"Wanita solehah adalah wanita yang tidak memandang lelaki bukan mahram dan yang tidak dipandang oleh lelaki bukan mahram."


Bookmark and Share




  Member Information For Noorul_AdhaProfil   Hantar PM kepada Noorul_Adha   Noorul_Adha's MSNM Number Is Mawaddatul Wardiinah   Quote dan BalasQuote

honey_nurhaliza
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 643
Posting: 146
Dari: Malacca Historical Place

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 07-05-03 15:56


A'kum...ooo adik nurul rupanya...ader masalah jerawat yer dik?? takper,kat sini akak akan bg beberapa petua cam mana nak hilangkan jerawat...tapi nih cara tradisioanl laa...petua nih pun mmg akak masih amalkan lg sampai sekarang nih...insyallah hasilnya berkesan tau!! setiap hujung minggu kan,nurul buat scrub muka guna asam jawa yg pekat...then lumurkan pada muka...biarkan beberapa minit kemudian bilas sehingga bersih....ok utk dptkan kulit yg gebu dan tegang,nurul gunakan putih telur yg dicampur dgn perahan limau nipis...then,letak kat muka,biarkan hingga kering kemudian bilas seperti biasa...insyallah kalau nurul amalkan,pasti berkesan tapi jgn lah cepat berputus asa ayer dik...ok take care..!!


Bookmark and Share




  Member Information For honey_nurhalizaProfil   Hantar PM kepada honey_nurhaliza   Quote dan BalasQuote

greenleaf
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 684
Posting: 26
Dari: hokkaida

japan   avatar


posticon Posting pada: 07-05-03 21:48






thanx honey_nurhaliza atas petua tu....
slama ni sy gunakan brg2 moden ni....berkesan tu INSYA ALLAH la, tp tetiap bln money terbang sbb beli brg2 kecantikan....at least cara lame walaupun sukar sikit(bau dia,cth telur hehehehe) tp tak pyh kuar duit byk sgt....

Quote:



Bookmark and Share




  Member Information For greenleafProfil   Hantar PM kepada greenleaf   Quote dan BalasQuote

littlecutebear
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 10.05.2003
Ahli No: 1134
Posting: 47
Dari: Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-05-03 23:16


terima kasih jugak yek sbb bg petua tuh...


Bookmark and Share




  Member Information For littlecutebearProfil   Hantar PM kepada littlecutebear   Quote dan BalasQuote

hajidah_aiman
{ SRIKANDI }
Menyertai: 02.05.2003
Ahli No: 875
Posting: 253
Dari: Perlis Indera Kayangan

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 13:19


Ada petua drp kawan ana tentang nak kecutkan jerawat...masa nak tido tu letakkan ubat gigi kat jerawat...insyaAllah pagi tu jerawat akan kecut..ana baru jugak try sekali...insyaAllah pasnih try lg...

-----------------
[b][i]Tiada cinta di hatinya Hanyalah cinta Allah
Ada rasa rindu Hanyalah untuk Rasulullah
Kasih dan sayang hanyalah pada ibu ayah[/b][/i]


Bookmark and Share




  Member Information For hajidah_aimanProfil   Hantar PM kepada hajidah_aiman   Pergi ke hajidah_aiman's Website   Quote dan BalasQuote

kembara_nilam
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 1261
Posting: 49
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-05-03 14:46


emm..apa kata kalau pakai bedak sejuk ...waktu malam..tapi jgn sampai bawak tidur pulak..nanti liang roma tersumbat...tumbuh pulak jerawat kat tempat lain

utk kurangkan minyak kat muka..try basuh muka dgn air suam..insyaAllah..hilang jerawat tu


izah

-----------------
" Semalam, hari ini dan esok banyak perbezaannya namun segalanya bermula dari kita, kita yang mengundang kemanisan, kita juga yang mengundang kepahitan, namun segalanya bermula dari diri kita."


Bookmark and Share




  Member Information For kembara_nilamProfil   Hantar PM kepada kembara_nilam   Quote dan BalasQuote

aku
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 05.05.2003
Ahli No: 986
Posting: 110
Dari: bumi ALLAH

iraq   avatar


posticon Posting pada: 28-05-03 13:55


Assalamualaikum..
Dulu sayer pun banyak jerawat coz tersilap pakai pencuci muka. Boleh dikatakan disegenap kawasan yang licin dipenuhi jerawat.. Sampai naik bengang biler ramai org tegur tapi sayer x cepat melatah..Betul2 menguji kesabaran...Tapi perkara tue dah berlalu 2 tahun lepas coz muka sayer dah elok... Doalah pada Allah banyak2 disamping usaha yang berpanjangan..Aper yang sayer buat ialah pegi jumpa doktor kat klinik dan doktor tue bagi cadangan pencuci muka aper yang sesuai ngan sayer.. Alhamdulillah..berkat kesabaran..muka saya kembali pada sedia kala..

-----------------

AKU makhluk ciptaan ALLAH S.W.T...


Bookmark and Share




  Member Information For akuProfil   Hantar PM kepada aku   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-06-03 01:04


a'kum

oo cenggitu..

manayknye petua

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu
[IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

mutiara_hati
WARGA RASMI
Menyertai: 27.05.2003
Ahli No: 1479
Posting: 15
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-06-03 02:11


Assalamualaikum....
Ana ade sedikit pengalaman....
Cuba pakai ubat Dalacin-T,pencuci muka lak pakailah Lactacyd....
Ana dah cuba alhamdulillah,berkesan.....
Dengan izin Allah,ia akan membantutkan jerawat yang nak bertapak kat muka.....]
Pastu ia akan mengurangkan parut tu.....
Tapi,mahallah sikit ubat tu....
Kalau sahabiyyah ada masalah jerawat,cubalah try.....
Wassalam


Bookmark and Share




  Member Information For mutiara_hatiProfil   Hantar PM kepada mutiara_hati   Quote dan BalasQuote

mujahidahsolihah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 02.06.2003
Ahli No: 1583
Posting: 29
Dari: kelate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-06-03 10:34


mutiara hati...
eheh...kotnyer kene byk berpantang kalau nak jerawat tu x de...eheh..makanan berminyak..

lg satu...jgn pegang muke time tgn kotor...pastu selalu2 la basuh muke.....lagi bagus kalau amik wuduk...sentiasa dgn wuduk...
wuduk kan penawarr

-----------------
ReMaJa Du'At PeMBeLa MaRtAbAt UmMaH


Bookmark and Share




  Member Information For mujahidahsolihahProfil   Hantar PM kepada mujahidahsolihah   mujahidahsolihah's MSNM Number Is niksolihahmujahidah   Quote dan BalasQuote

mulan03
WARGA RASMI
Menyertai: 02.06.2003
Ahli No: 1585
Posting: 5

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-06-03 10:38


hm, jerawat... cube pakai limau nipis campur dengan teloq ayam. pakai malam2. i/ALlah baik le tu. tapi yg sebaiknye org kate, amalkan la ambik wudhu'. jerawat x der, muke pun bersih je... jerawat ni pun biasenye sebab masalah hormon kekadang tu. so, jgn le selalu tension, cool down and face any trouble dgn sebaiknya. bace le quran selalu .


Bookmark and Share




  Member Information For mulan03Profil   Hantar PM kepada mulan03   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1646
Posting: 110
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-08-03 23:39


erm..byk betul petua yg ana dpt tentang jerawat drpd sahabiah semua....hmm...psl petua tradisonal ni, berkesan ker??? ntahlaa...kekadang tu nak sgt try tp ....ntahlaa....
skrg ni ana guna produk Super Beauty...1st2 tu guna...byk sgt jerawat kuar....tapi skrg dah kurang...parut pun dah xbaper jelas....maybe anti boleh cuba
wassalam...

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..


Bookmark and Share




  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.069243 saat. Lajunya....