Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-06-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Sempurna ilmu kerana aqal , sempurna agama kerana taqwa , sempurna amal kerana niat dan sempurna kehormatan kerana wibawa ..

-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: harith
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13726

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 16
Ahli: 0
Jumlah: 16




  Dari Galeri
gambo di pejabat

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 3 hari yang lalu


Muslimah Pelajar
Topik: Khidmat Terjemahan BM - Eng / Proofread / Transcribe (Tukar Audio & Video > Teks) / Buat Subtitle


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, simpLe_sHida
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Pelajar
    »» Khidmat Terjemahan BM - Eng / Proofread / Transcribe (Tukar Audio & Video > Teks) / Buat Subtitle

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Khidmat Terjemahan BM - Eng / Proofread / Transcribe (Tukar Audio & Video > Teks) / Buat Subtitle

citey
WARGA RASMI
Menyertai: 21.02.2020
Ahli No: 13782
Posting: 19

blank   avatar


posticon Posting pada: 03-03-20 10:23


Adakah SV kompeten ?

Mesej ni baru saya terima....
"... And now after the PD i felt like giving up entirely and quit my study. At the first place i wanted to do experimental method for my research, but in semester 2 my supervisor asked me to change the RD to qualitative approach. To my surprise during the defense all the panelist would have agree that my research is more approachable using the experimental method and now im back to square one.
How do i even combine qualitative with quasi. Perhaps if u have any nearby workshop u can inform me since i am keen to meet u And i do hope that i can show u my writing and hoping to hear your feedback. Since the panelist cannot see the relevance of my research. I am so dissapointed and break down right now.
All my hardwork for the past year didnt get any credits. To an extend, i do feel like quitting.."

Komen ringkas:
1. Ini yang selalu saya tulis, ada SV yang kompeten dalam RD kajian dia sahaja maka apa sahaja masalah mesti ikut RD yang dia familiar.
2. Apa guna ada 3 assigned SVs kalau perkara sebegini boleh berlaku?
3. Betapa PG membuang masa, tenaga dan motivasi bila disyaratkan menyediakan proposal tebal2 persis mini thesis yang kemudiannya ditolak oleh panel PD.
4. Konsep menyediakan proposal begini dah lapuk dan patut diganti dgn simple dan brief proposal utk beberapa pages tetapi perlu dibentang dalam komiti beberapa kali sebelum PD.
5. Nature kajian quali dan quanti sangat berbeza dan tak sepatutnya berlaku kesilapan.


...Khidmat Terjemahan BM - English (Sijil,Jurnal,Abstrak,Tesis) & Proofread >> http://MyCambridge.blogspot.com
...Upah buat Thesis/Jurnal (Express dgn kaedah Rewrite/Paraphrase) & Membuat RESUME >> http://MyCambridge.blogspot.com




.


Bookmark and Share




  Member Information For citeyProfil   Hantar PM kepada citey   Quote dan BalasQuote

citey
WARGA RASMI
Menyertai: 21.02.2020
Ahli No: 13782
Posting: 19

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-03-20 12:02


Kisah 1 - Satu message yang aku terima?dalam ShoutMix aku?spt berikut:



Aku tak dapat bayangkan bila pelajar dah baca 50 artikel tapi tak jumpa2 GAP?. Sedangkan setiap artikel mengupas kajian sambil membincangkan latarbelakang kajian, the known and the unkown, variables, models hatta the future research. Pelajar boleh combine variables, ambil satu theory apply dalam different contact, hybrid the theories, upgrade dgn bina new model, validated the instruments dll?

Bila aku baca message tersebut?. Byk soalan dari jawapan yang aku dapat

Soalan apa?

Research adalah proses belajar ?. dimulakan dengan LITERATURE SEARCH?.yang asasnya membaca secara INTENSIVE dan EXTENSIVE. Membaca melibatkan berfikir supaya dapat menguasai apa yang dibaca.

Maka akupun terfikir?.. apa pula jika pelajar tidak membaca secara intensive.... sedang yang membaca pun tak tahu apa nak buat? Terfikir lagi..... mana perginya SV yang bimbingannya diperlukan.....

Kisah 2 ? Potensi supervisee
Pagi tadi aku menghirup kopi sambil bersembang dgn seorang calon PhD sebuah IPTA.. yang dah 3 semester. Dia menjelaskan bahawa kajiannya adalah bbentuk eksperimen utk lihat keberkesaan pengajaran satu subjek ?kenegaraan? terhadap self-improvement dan jati diri pelajar menggunakan soal selidik.

Aku termangu? kerana selepas 3 semester, calon PhD tersebut mengaitkan eksperiment dgn survey dan soal selidik?. mcm tak kena jer. Aku dengar sekali jer dah tahu?. pelajar tersebut tidak mendapat gambaran yg jelas antara kajian eksperimen dan survey?.. takkan SV tak nasihatkan apa2?..lantas aku terus bertanya?. Mengapa buat survey sesuatu yang terlalu abstrak?. Sedang dia boleh melakukan kajian kualitatif?.

Apa jawapan pelajar tu?

Dia kata?. SV suruh dia fikirkan kajian survey hanya kerana SV cenderung kearah quantitative. Pelajar tupun diminta membaca?.dan membaca?..tanpa arah tujuan.

Setelah berkenalan lanjut aku dapati pelajar tersebut yang juga pensyarah IPTA banyak kelebihan ?.bukan sahaja dia expert subject ?kenegaraan? tersebut?.. dia juga mengenali ramai pakar (sebahagiannya adalah kenalan beliau) dalam bidang "kenegaraan"dan kenapa tidak menggunakan kelebihan tersebut bagi menjalankan kajian kualitatif yang lebih mengupas isu yang nak dikaji secara mendalam? sambil menemuduga pakar2 tersebut. Sementelahan beliau pula tidak arif tentang SPSS malah tidak ada lagi instrument (soal selidik) utk kajian yang kononnya bersifat survey tersebut. Lagipun objektif kajian lebih memerlukan kupasan qualitatif bukan kuantitatif..

Jadi apa kesimpulan ko?


Aku nak masing2 buat ler kesimpulan sendiri?. itu lebih adil?.


2. Khidmat Terjemahan BM - English (Abstrak, Thesis, Jurnal, etc)

3. Khidmat Proofread (semak & edit - buku, report, speech, etc)

4. Service Transcribe ( Tukar Audio/Video > text/Words ) - Survey, Minit Mesyuarat, Lecture

5. Upah Membuat Thesis/Jurnal EXPRESS (melalui kaedah Rewrite/Paraphrase)

6. Khidmat buat Resume / CV (English / BM) & Carikan Kerja




>> Maklumat Lanjut disini >> http://www.MyCambridge.blogspot.com







.


Bookmark and Share




  Member Information For citeyProfil   Hantar PM kepada citey   Quote dan BalasQuote

citey
WARGA RASMI
Menyertai: 21.02.2020
Ahli No: 13782
Posting: 19

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-04-20 12:48


Tajuk 826 - Not ALL research is about ?MEASUREMENT? !
Aku ni ?quantitative person?. I play with numbers. Kajian master / PhD aku juga quantitative. Aku juga penulis buku quantitative - SPSS. Namun, aku ?getik? bila ada yang meremehkan kajian qualitative hanya kerana ?tiada nombor yang berceranggah? dalam kajian qualitative.
Not ALL research is about ?measurement? !

Meh baca ni baik-baik?.

Quantitative:
Jika objektif kajian anda untuk mendapatkan data bagi sesuatu isu / masalah spt tahap pengetahuan, factor utama sesuatu amalan, skor pencapaian maka kajian kuantitatif adalah yang TERBAIK..
TUJUAN KAJIAN DISINI ADALAH ?MEASUREMENT? menggunakan alat ukur / instrument utk mendapatkan data bagi mengetahui hubungan / mbandingkan variables then btujuan membuat generalisasi.

Qualitative:
Jika objektif kajian anda adalah utk membuat perbincangan yang mendalam terhadap sesuatu isu / masalah spt budaya, amalan kejayaan, pengalaman pemulihan dadah dll maka kajian kualitatif adalah yang TERBAIK.

TUJUAN KAJIAN DISINI ?ISN?T MEASUREMENT? tetapi perbincangan yang detail dan mendalam utk MEMAHAMI fenomena yang dikaji, lalu generalisation is not the main concern !



...Khidmat Terjemahan / Proofread Thesis, Jurnal & Upah membuat Thesis -> www.MyCambridge.blogspot.com





.


Bookmark and Share




  Member Information For citeyProfil   Hantar PM kepada citey   Quote dan BalasQuote

citey
WARGA RASMI
Menyertai: 21.02.2020
Ahli No: 13782
Posting: 19

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-04-20 12:52


Tajuk 826 - Not ALL research is about ?MEASUREMENT? !
Aku ni ?quantitative person?. I play with numbers. Kajian master / PhD aku juga quantitative. Aku juga penulis buku quantitative - SPSS. Namun, aku ?getik? bila ada yang meremehkan kajian qualitative hanya kerana ?tiada nombor yang berceranggah? dalam kajian qualitative.
Not ALL research is about ?measurement? !

Meh baca ni baik-baik?.

Quantitative:
Jika objektif kajian anda untuk mendapatkan data bagi sesuatu isu / masalah spt tahap pengetahuan, factor utama sesuatu amalan, skor pencapaian maka kajian kuantitatif adalah yang TERBAIK..
TUJUAN KAJIAN DISINI ADALAH ?MEASUREMENT? menggunakan alat ukur / instrument utk mendapatkan data bagi mengetahui hubungan / mbandingkan variables then btujuan membuat generalisasi.

Qualitative:
Jika objektif kajian anda adalah utk membuat perbincangan yang mendalam terhadap sesuatu isu / masalah spt budaya, amalan kejayaan, pengalaman pemulihan dadah dll maka kajian kualitatif adalah yang TERBAIK.

TUJUAN KAJIAN DISINI ?ISN?T MEASUREMENT? tetapi perbincangan yang detail dan mendalam utk MEMAHAMI fenomena yang dikaji, lalu generalisation is not the main concern !



...Khidmat Terjemahan / Proofread Thesis, Jurnal & Upah membuat Thesis -> www.MyCambridge.blogspot.com





.


Bookmark and Share




  Member Information For citeyProfil   Hantar PM kepada citey   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, simpLe_sHida
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Pelajar
    »» Khidmat Terjemahan BM - Eng / Proofread / Transcribe (Tukar Audio & Video > Teks) / Buat Subtitle

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.068536 saat. Lajunya....