Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-08-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup . Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian
-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: lysazae
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13715

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 25
Ahli: 0
Jumlah: 25




  Dari Galeri
Salam ukhwah dari kami...

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 2 hari yang lalu
bintanghatee: 4 hari yang lalu


Al-Quran dan Hadis
Topik: Hal-hal berkaitan solat berjemaah. Especially untuk wanita.


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Al-Quran dan Hadis
    »» Hal-hal berkaitan solat berjemaah. Especially untuk wanita.

Please Mendaftar To Post


Oleh Hal-hal berkaitan solat berjemaah. Especially untuk wanita.

myway
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 19.06.2006
Ahli No: 6655
Posting: 429
Dari: on the earth

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-08-10 12:01


assalamualaikum semua.
disini saya sediakan sedikit ilmu berkaitan solat berjemaah khasnya untuk wanita.
kalau rasa malas nak baca (macam saya), baca saja yang saya dah 'bold'kan tu.
semoga bermanfaat. pertambahan ilmu dan pembetulan info amatlah dialu2kan.
Wallahua'lam..


1) perihal umum

Keutamaan:
1.    Lelaki solat berjemaah di masjid / surau
2.    Perempuan solat awal waktu di rumah / bilik

Wanita dianjurkan untuk shalat di rumahnya kerana fadhilah (keutamaan)nya lebih besar dibandingkan dengan shalat berjama’ah di masjid.

Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam bersabda kepada seorang wanita :
“Shalat di kamarmu lebih utama daripada shalat di rumahmu. Shalat di rumahmu lebih utama daripada shalat di masjid kaummu” (hari. Ibnu Khuzaimah)

Keutamaan wanita adalah solat di rumah. Walaubagaimanapun…

Di dalam hadits lain Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam bersabda:

“Janganlah kalian melarang wanita-wanita kalian (untuk pergi ke) masjid dan
rumah-rumah mereka lebih baik bagi mereka”
(hari. Ibnu Khuzaimah)

“Apabila salah satu wanita di antara kalian meminta izin ke masjid, maka janganlah kalian cegah mereka”. (hari Bukhari dan Muslim) Dari Ibnu Umar رضي الله عنهما, Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam bersabda:
“Janganlah kalian melarang hamba (para wanita) Allah ke masjid-masjid Allah” (hari. Bukhari)
[ Telah diedit oleh: myway pada 27-09-10 08:41 ]


Bookmark and Share




  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

myway
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 19.06.2006
Ahli No: 6655
Posting: 429
Dari: on the earth

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-08-10 12:12


2) Kedudukan solat jemaah wanita (imam & makmum-kedua-dua adalah wanita)

Imam wanita tidak berada di hadapan saf sebagaimana lelaki, bedzanya Imam wanita berada dalam saf pertama bersama makmum (tidak lebih sedikitpun) dan berada di tengah-tengah saf.

Dalil: Ummu Salamah ra apabila dia menjadi Imam bagi wanita, dia berdiri tepat di tengah-tengah mereka (wanita), Musnad Imam Syafi'iy, Jld 4/masa 82, disahihkan oleh Imam Ibn Hazm dalam alMuhalla (3/72)

Diriwayatkan daripada Ummu Salamah رضي الله عنها: “Bahwasanya beliau (Ummu Salamah, istri Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Sallam) mengimami para wanita; beliau berdiri di tengah (shaf)” (hari. Abdur Razzaq dan Al Baihaqi)

Di dalam al-Umm: Berkata al-Imam al-Syafie rhm: al-Laith meriwayatkan daripada 'Atho daripada 'Aisyah ra bahawa dia ('Aisyah ra) solat Asar bersama wanita dan beliau berdiri di tengah-tengah mereka.

Fatwa Lajnah Daimah:
-dibenarkan untuk wanita mengimami solat sesama wanita
-imam berada ditengah-tengah saf ma'mum
-jika solat berdua (seorang imam dan seorang makmum),makmum wanita akan berada disebelah kanan imam wanita.

http://soaljawab.wordpress.com/2007/05/27/hukum-solat-berjemaah-bagi-wanita-dan-cara-caranya/

Wallahu'alam.


Bookmark and Share




  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

myway
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 19.06.2006
Ahli No: 6655
Posting: 429
Dari: on the earth

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-09-10 08:38


3) Kedudukan solat jemaah suami & isteri

Isteri berdiri dibelakang ‘selari’ dengan suaminya yang menjadi imam.

Daripada Anas radhiyallahu 'anhu: "Rasulullah sollallahu 'alaihi wa sallam menjadi imam bagi kami. Maka aku dan seorang anak yatim berdiri dalam saf di belakang Baginda. Dan perempuan tua itu dibelakang kami"
Muttafaqun 'Alaihi
Ada 4 orang. Nabi sollallahu 'alaihi wa sallam sebagai imam. Anas dan anak yatim sebagai makmum di saf lelaki. Perempuan tua (dikatakan dia adalah emak Anas) sebagai makmum di saf perempuan.
[ Telah diedit oleh: myway pada 27-09-10 08:40 ]


Bookmark and Share




  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-10-10 20:18


saf wanita ialah di sebelah kiri belakang imam dan makmum lelaki.

WA


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

myway
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 19.06.2006
Ahli No: 6655
Posting: 429
Dari: on the earth

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-10-10 07:31


salam ummimq...lama rasanya tak nampak ummimq kat sini.
saya ada kemusykilan sikit.
tentang kedudukn makmum perempuan di belakang imam lelaki seperti yang ummimq mention di atas vs ustaz kacang badam & ustaz Adou_Fr dalam afn..

refer: http://al-fikrah.net/index.php?name=Forums&file=viewtopic&t=7260&start=0

thanks ummimq..


Bookmark and Share




  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.052862 saat. Lajunya....