Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-08-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
NOTHING WORTHWHILE EVER HAPPENS IN A HURRY - SO BE PATIENT...
-- Mutiara Kata

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: lysazae
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13715

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 54
Ahli: 0
Jumlah: 54




  Dari Galeri
salam ukhwah dari saya_aihara

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 1 hari, 20 jam, 32 minit yang lalu
bintanghatee: 3 hari yang lalu


Al-Quran dan Hadis
Topik: tawakal dan berserah...


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Al-Quran dan Hadis
    »» tawakal dan berserah...

Please Mendaftar To Post


Oleh tawakal dan berserah...

hanku
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 27.01.2009
Ahli No: 9740
Posting: 136
Dari: cheras

malaysia  


posticon Posting pada: 05-03-10 10:56


Assalamualaikum

apa khabar semua...:)

sejak dua menjak ni...banyak betul dugaan yang datang..kadang-kadang tertekan sangat-sangat...bila direnungkan sedalam-dalamnya...makin sebab tak berserah @ tidak bertawakal sepenuhnya pada Allah..macam mana nak wujudkan perasaan berserah tu??


Bookmark and Share




  Member Information For hankuProfil   Hantar PM kepada hanku   Quote dan BalasQuote

dee_nadya
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 01.04.2009
Ahli No: 10306
Posting: 61
Dari: pantai dalam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-03-10 15:22


nak wujudkan perasaan berserah.....
dekat diri pada ALLAH dan sentiasa bersyukur padanya...
setiap nafas kita milikNYA..2 yang kita rancang ..tibe3 nikmat bernafas ditarik...nothing,,,yang kita rancang tak jadi,,,,


-----------------
luaran tidak mencerminkan hati yang sebenar..


Bookmark and Share




  Member Information For dee_nadyaProfil   Hantar PM kepada dee_nadya   Quote dan BalasQuote

limah
::PENGURUS AKTIVITI::
Menyertai: 20.08.2009
Ahli No: 11210
Posting: 367
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-03-10 07:50


Assalamualaikum hanku...akak pun sekarang bertawakal pada ALLAH. sebab akhir bulan april dah tak kerja. tak fikir lagi nak buat apa sebenarnya. Tawakkal saja lah harap-harap perniagaan yang akan nak buat ni sukses.... insyallah.

sebut pasal berserah ingat satu cerita kelakar yang dibuat oleh atok akak. satu hari atok terima call mengatakan pakcik masuk hospital. so kami pun berbual.kak limah tanya atok pakcik masuk hospital mana. dia jawab dengan selamat hospital berserah. naik pening kepala dok fikir hospital mana pula nama macam tu. kak limah tanya kat mana hospital tu. dia jawab kat kl. :berfikir:fikir punya fikir baru teringat hosptal tawakal ke tok. ha ya lah. eemmmm sabor saja lah. :oops:


Bookmark and Share




  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

farha_wardah
WARGA RASMI
Menyertai: 27.04.2010
Ahli No: 12098
Posting: 1
Dari: kl

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-04-10 16:38


salam.pada pendapat farha, tahajud pada mlm hari dapat memberi ketenangan diri.ia merupakan terapi yang amat digalakn oleh Rasulullah=)


-----------------
"mencari keindahan dalam kehidupan. ujian datang terasa terbeban. Bawalah
hatimu kepada Tuhan. Di sana menanti syurga idaman.."


Bookmark and Share




  Member Information For farha_wardahProfil   Hantar PM kepada farha_wardah   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84
{ SRIKANDI }
Menyertai: 13.10.2008
Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-04-10 09:11


Pada 05-03-10 10:56 , hanku posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

apa khabar semua...:)

sejak dua menjak ni...banyak betul dugaan yang datang..kadang-kadang tertekan sangat-sangat...bila direnungkan sedalam-dalamnya...makin sebab tak berserah @ tidak bertawakal sepenuhnya pada Allah..macam mana nak wujudkan perasaan berserah tu??


Waalaikumsalam

Mahu atau tidak, Suka atau tidak, kita kena tempuh. Redha dengan segala ketentuan. Sabar dalam setiap dugaan.

Berserah dan bertawakal itu jalan yang terakhir. Pokok pangkalnya usaha dulu.

Nak melepaskan rasa yang terpendam, bukanlah dengan cara merungut dan mengeluh. Mengadulah pada Allah swt agar diberi kekuatan dan dipermudahkan segala urusan.

Jangan putus asa. Yakinnn.. Setiap yang berlaku ada hikmahnya.

p/s: jangan sedih-sedih sangat..


-----------------





Bookmark and Share




  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Pergi ke halesolurun_84's Website   Quote dan BalasQuote

srikandijilbab
WARGA RASMI
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 1341
Posting: 19
Dari: Kelantan+Kuala Lumpur

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-04-10 21:44


Sahabat,

Selain tahajjud, istighfar banyak-banyak, sebab istighfar yang ikhlas mampu menghilangkan dosa, mencerahkan mata hati, dan memecahkan jalan yang buntu ke arah destinasi yang benar...

Semat dalam hati bahawa ujian itu tanda kasih sayang Allah, seperti jam loceng yang mengejutkan kita dari tidur yang melenakan(hingga terlepas sembahyang subuh:D)...

Ulanglah banyak-banyak ayat ini setiap kali rasa tawakkal berkurang :

Hasbiyallahu lah ilahailla huwa 'alaihi tawakkaltu wahua rabbul arsyil azhim..(minta maaf, pc tidak dapat tulis dalam huruf arab)

Dalam surah Ali Imran dari ayat 121 - 129, dikisahkan kisah perang Badar dan Uhud yang mletakkan intipati bahawa sabar dan tawakkal kepada Allah adalah pangkal kemenangan (Terjemahan Al quran terbitan Pustaka Antara cetakan tahun 2004)

Akhir kata, semoga Hanku dapat hayati maksud ayat quran di bawah :

"Janganlah kamu bersikap lemah dan janganlah(pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi (darjatnya), jika kamu orang-orang yang beriman" - Ali Imran : 139

Wallahua'lam:)


-----------------
Mari Susuri Jalan Ke Syurga


Bookmark and Share




  Member Information For srikandijilbabProfil   Hantar PM kepada srikandijilbab   Pergi ke srikandijilbab's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.071381 saat. Lajunya....