Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-06-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup . Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian
-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: rainersmith
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13712

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 29
Ahli: 0
Jumlah: 29




  Dari Galeri
assalamualaikum
salam ukhwah fillah wamahabbah dari ana buat semua kaum muslimah
wassalam

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 1 hari, 12 jam, 2 minit yang lalu
rainersmith: 4 hari yang lalu
Swarig123: 23 hari yang lalu


Muslimah Surirumah
Topik: PETUA MENAMBAT HATI SUAMI


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, mazidah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Surirumah
    »» PETUA MENAMBAT HATI SUAMI

Please Mendaftar To Post


Oleh PETUA MENAMBAT HATI SUAMI

Qamarina
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 23.01.2010
Ahli No: 11845
Posting: 30
Dari: Kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-02-10 15:31


Assalamualaykum........AL kisah.....toyyib

Petua menambat hati suami

1) Selalu berdoa agar suami sentiasa menyayangi kita.

2) Bila suami balik dari kerja, tegur dan sentuh suami sebelum kita membuat kerja-kerja lain.

3) Tunjukkan keprihatinan dengan bertanya secara khusus mengenai kegiatan suami sepanjang hari (jika suami dalam mood yang sesuai)

4) Belajar dan berlatihlah untuk mendengar dengan baik dan bertanya dengan tepat.

5) Jangan tergesa-gesa untuk menyelesaikan masalah suami. Apa yang lebih penting ialah memberi perhatian dan simpati.

6) Ruangkan masa yang betul-betul “berkualiti” sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari kepada suami.

7) Tanya ibu mentua, abang atau kakak ipar mengenai hadiah yang disukai oleh suami dan belikan hadiah tersebut sebagai cenderahati atau untuk memujuk.

8)Masak resipi Ibu mentua(kegemaran suami)sekali sekala

9) Beri pujian terhadap penampilan suami (rambut, wajah, pakaian, kesederhanaan dan seumpamanya).

10) Cepat-cepat pujuk bila suami marah atau berkecil hati.

11) Minta bantuan suami hanya jika sesuai pada masa, tempat dan jenis profesionnya.

12) Elakkan suami dari menunggu terlalu lama terutama bila bersiap.

13) Bila suami memberitahu yang dia akan pulang lewat, ucapkan terima kasih kerana memberitahu.

14) Bila suami meminta bantuan, buatlah dengan serta merta dengan ikhlas dan gembira dengan tidak mengungkit atau banyak komen (sesungguhnya Allah sangat gembira perbuatan yang demikian).

15) Ucapkan kata-kata sayang yang romantik pada suami sekurang-kurangnya dua kali sehari.

16) Jika kita marah, tunggu hingga sejuk. Bila sudah sejuk beritahu suami apa yang mengganggu fikiran secara sopan. Jangan sesekali salahkan suami.

17) Bila suami bercakap, beri perhatian sepenuhnya, hentikan apa jua pekerjaan yang sedang dilakukan. (jika boleh).

18) Bila ingin memesan barang untuk dibeli oleh suami, senaraikannya di atas kertas. Jangan buat suami terpaksa pergi ke kedai dua atau tiga kali.

19) Tanya suami bila dia ingin berehat atau tidur.

20) Peluk suami dengan penuh kasih sayang sebanyak tujuh kali sehari.

21) Telefon suami di tempat kerja hanya apabila ada perkara penting atau kecemasan sahaja. Telefonlah dengan lebih kerap apabila suami menggalakkannya
.
22) Jangan ganggu suami ketika dia sedang asyik melakukan sesuatu yang memerlukan penelitian.

23) Jika suami marah, jangan sekali-kali menjawab, hanya tunduk dan diam (walau pun kita tak bersalah). Terangkan keadaan yang sebenar selepas dia sejuk.

24) Bila meminta bantuan suami : terangkan pada suami dengan jelas mengenai kerja-kerja rumah yang perlu bantuan. Beri pilihan kerja yang disukainya. Jangan menyuruh-nyuruh, gunakan perkataan yang sesuai dan lemah lembut.

25) Sentiasalah kemas, anggun dan wangi sebelum tidur bersama.


Bookmark and Share




  Member Information For QamarinaProfil   Hantar PM kepada Qamarina   Pergi ke Qamarina's Website   Quote dan BalasQuote

nur_kamar
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 26.11.2008
Ahli No: 9438
Posting: 456
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-02-10 21:06


salam...

sila selak2 di topik2 lama sebelum membuat posting key.....

seingat saya dah ada dah topik ni...


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For nur_kamarProfil   Hantar PM kepada nur_kamar   Quote dan BalasQuote

Qamarina
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 23.01.2010
Ahli No: 11845
Posting: 30
Dari: Kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-02-10 22:11


salam......
niat nak membantu saja...kita refresh balik memorikan baik untuk kita,insan yang selalu lupa ,apapun terima kasih atas peringatan


Bookmark and Share




  Member Information For QamarinaProfil   Hantar PM kepada Qamarina   Pergi ke Qamarina's Website   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.03.2004
Ahli No: 3361
Posting: 118
Dari: Pahang~Sel~Dubai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-02-10 17:45


salam

terima kasih Qamarina kerana mengingatkan kembali.. memang kita ini mudah lupa... insyaAllah akan sentiasa perbaiki diri untuk kesejahteraan suami isteri..


Bookmark and Share




  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

Qamarina
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 23.01.2010
Ahli No: 11845
Posting: 30
Dari: Kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-10 19:05


salam..
Ini lah semangat yang kita cari.....saling ingat mengingati semoga rumahtangga kita berkekalan hingga ke akhir hayat.Insyallah


Bookmark and Share




  Member Information For QamarinaProfil   Hantar PM kepada Qamarina   Pergi ke Qamarina's Website   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 14.03.2009
Ahli No: 10025
Posting: 130
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 17-06-10 17:29


insya Allah... semoga kita melakukan yang sebaiknya untuk suami tercinta


-----------------
setiap yang hidup, pasti akan mati.. Rajin rajin lah bermuhasabah diri.. supaya dapat kita kuatkan iman kita


Bookmark and Share




  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.03.2004
Ahli No: 3361
Posting: 118
Dari: Pahang~Sel~Dubai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-06-10 12:41


betul tu Qamarina.. kalau nak selak2 post yang lama takut tak berjumpa saja..maklumlah nak godek sana sini kadang tak punya masa.. kalau ada info bermanafaat sharelah ya..


Bookmark and Share




  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

dee_nadya
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 01.04.2009
Ahli No: 10306
Posting: 61
Dari: pantai dalam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-06-10 19:25


bagus info ini..terima kasih kerana berkongsi..huhhhuhu..


-----------------
luaran tidak mencerminkan hati yang sebenar..


Bookmark and Share




  Member Information For dee_nadyaProfil   Hantar PM kepada dee_nadya   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.059127 saat. Lajunya....