Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-03-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Membantu orang yang terlanda kesukaran dan menghiburkan orang di dalam kesusahan bererti menebus dosa-dosa besar
--
Saidina Ali

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Waldor263
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13708

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 24
Ahli: 0
Jumlah: 24




  Dari Galeri
salam ukhwah dariku...

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 9 hari yang lalu
Swarig123: 26 hari yang lalu


Muslimah Pelajar
Topik: Diploma Pengajian Perniagaan..susah tak course ni?


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, simpLe_sHida
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Pelajar
    »» Diploma Pengajian Perniagaan..susah tak course ni?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Diploma Pengajian Perniagaan..susah tak course ni?

butterfly1105
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 02.09.2009
Ahli No: 11313
Posting: 27

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-12-09 10:19


Salam muslimah semua..dah lama juga saya tak menjenguk web ni..
Saya nak tanya..ada tak diantara muslimah kat sini pernah ambil course dip pengajian perniagaan?
Saya baru register course ni kat uitm..dan class akan start 23 januari nanti..
Apa pendapat muslimah tentang course ni?Susah tak subjek yang akan dipelajari?
Bagaimana pula dengan peluang pekerjaan?
senang tak nak dapat kerja? :kelip:


Bookmark and Share




  Member Information For butterfly1105Profil   Hantar PM kepada butterfly1105   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-12-09 20:07


Waalaikumsalam

Kursus apa pun yang penting minat, insyaAllah kalau minat seiring dengan usaha pasti akan berjaya..


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

nur_kamar
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 26.11.2008
Ahli No: 9438
Posting: 456
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-12-09 22:26


jawapan suami (dulu ambil kos ni juga)


dbs ini boleh kira macam cacar-marba sikit........ akan belajo basic economics (micro, maro, islamic), basic financial accouting, basic costing, basic finance, basic management, basic law, basic international business....


biasanya yang ambil dbs ini kena ambil course yang specific lepaih tu (e.pergi. bba finance). baru senang nak dapat kerja.

p/s:untuk kerja kena ada sekurang-kurang first degree. sekarang ini dah terlalu ramai yang ada double degree atau masters.


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For nur_kamarProfil   Hantar PM kepada nur_kamar   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 14.03.2009
Ahli No: 10025
Posting: 130
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 12-12-09 23:19


kalau ada minat, insya Allah segla galanya akan di permudah kan... insya Allah


-----------------
setiap yang hidup, pasti akan mati.. Rajin rajin lah bermuhasabah diri.. supaya dapat kita kuatkan iman kita


Bookmark and Share




  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

hanku
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 27.01.2009
Ahli No: 9740
Posting: 136
Dari: cheras

malaysia  


posticon Posting pada: 13-12-09 07:53


kalau dip pengajian perniagaan actually boleh masuk mana-mana bahagian...permasaran,pengurusan dan pentadbiran, cuma sekarang susah nak dapat kerja kalau tak ada pengalaman,pas dip ni p sambung degree,tapi akak nasihatkan...pas dip kerja dulu setahun dua biar ada pengalaman,then baru samb....


Bookmark and Share




  Member Information For hankuProfil   Hantar PM kepada hanku   Quote dan BalasQuote

butterfly1105
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 02.09.2009
Ahli No: 11313
Posting: 27

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-12-09 09:10


Terima Kasih atas nasihat akak2 semua..
Sebenarnya sekrang ni pun saya tengah bekerja..sebagai kerani di syarikat swasta..
Saya ambil PJJ uitm untuk course ni sebab da angan2 nak kerja dalam sektor perbankan..
Insyaallah..kalau da rezeki..lepas ambil dip..saya akan cntinue degree..


Bookmark and Share




  Member Information For butterfly1105Profil   Hantar PM kepada butterfly1105   Quote dan BalasQuote

hanku
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 27.01.2009
Ahli No: 9740
Posting: 136
Dari: cheras

malaysia  


posticon Posting pada: 14-12-09 10:46


Pada 14-12-09 09:10 , butterfly1105 posting:

!!! QUOTE !!!

Terima Kasih atas nasihat akak2 semua..
Sebenarnya sekrang ni pun saya tengah bekerja..sebagai kerani di syarikat swasta..
Saya ambil PJJ uitm untuk course ni sebab da angan2 nak kerja dalam sektor perbankan..
Insyaallah..kalau da rezeki..lepas ambil dip..saya akan cntinue degree..


Kenapa xambik dip perbankan??


Bookmark and Share




  Member Information For hankuProfil   Hantar PM kepada hanku   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-12-09 20:32


!!! QUOTE !!!

Pada 14-12-09 10:46 , hanku posting:

Kenapa xambik dip perbankan??


Betul itu, kalau memang dah plan untuk kerja di bank better ambil perbankan atau finance. Lebih khusus dan mudah dapat kerja


-----------------

[ Telah diedit oleh: Hanan pada 14-12-09 20:33 ]


Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

butterfly1105
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 02.09.2009
Ahli No: 11313
Posting: 27

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-12-09 10:32


nak ambil course tu..jauh sangat..sampai ke shah alam..
kat uitm sg petani cuma da course dip pentadbiran awam, dengan dip.pengajian perniagaan..


Bookmark and Share




  Member Information For butterfly1105Profil   Hantar PM kepada butterfly1105   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-12-09 11:22


Ambil kat sg Petani ye.. Mudah-mudahan berjaya hingga tamat belajar dan berjaya mendapat kerja idaman.


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

limah
::PENGURUS AKTIVITI::
Menyertai: 20.08.2009
Ahli No: 11210
Posting: 367
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-12-09 12:04


butterfly terlebih dulu akak nak minta maaf. Kenapa butterfly tak ambil course yang senang nak cari kerja. akak selalu advise sepupu akak, jangan lah ambil course yang susah nak cari kerja.

rasanya lepas ni butterfly kena buka business hahaha sebab belajar business.


Bookmark and Share




  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

butterfly1105
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 02.09.2009
Ahli No: 11313
Posting: 27

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-12-09 13:39


Susah cari kerja ke course ni?
Saya da baca dalam internet..peluang pekerjaan untuk course ni luas..
boleh kerja dalam banking sector..boleh kerja dalam bahagian pentadbiran dan pemasaran..


Bookmark and Share




  Member Information For butterfly1105Profil   Hantar PM kepada butterfly1105   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-12-09 15:18


Pada 16-12-09 13:39 , butterfly1105 posting:

!!! QUOTE !!!

Susah cari kerja ke course ni?
Saya da baca dalam internet..peluang pekerjaan untuk course ni luas..
boleh kerja dalam banking sector..boleh kerja dalam bahagian pentadbiran dan pemasaran..


Skop kerja memang luas tapi persaingan yang sangat tinggi.


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Alisha_Mardhiyah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 17.03.2009
Ahli No: 10083
Posting: 85
Dari: Terengganu-KL-Selangor

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-12-09 16:16


kadang-kadang belajar bidang lain...
kerja pula bidang lain...

org yang kerja kat bank tu pun, bukannya semua ada kelulusan perbankan atau finance...
mereka dari pelbagai course...


-----------------
Lilypie First Birthday tickers


Bookmark and Share




  Member Information For Alisha_MardhiyahProfil   Hantar PM kepada Alisha_Mardhiyah   Pergi ke Alisha_Mardhiyah's Website   Quote dan BalasQuote

hanku
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 27.01.2009
Ahli No: 9740
Posting: 136
Dari: cheras

malaysia  


posticon Posting pada: 17-12-09 11:08


saya pun sama...ambik lain...kerja lain

dulu pensyarah akaun dan komunikasi

sekarang peg Hal ehwal pelajar...masa belajar ambik business IT

:)..tapi dah kerja jadi lain daaaa


Bookmark and Share




  Member Information For hankuProfil   Hantar PM kepada hanku   Quote dan BalasQuote

limah
::PENGURUS AKTIVITI::
Menyertai: 20.08.2009
Ahli No: 11210
Posting: 367
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-12-09 13:35


assalamualaikum...betul kata alisha tu butterfly tak semua org kerja kat bank tu ada kelulusan macam tu.

ok tadi butterfly ada sebut bahagian pemasaran....ha ni nak habaq sikit dik kalau u nak kerja kat bahagian pemasran di sykt swasta maaf cakaplah ya. kalau pakai tudung labuh, pakai jubah datang interview adoiiii alamat siang-siang lagilah dah kena reject.(kalau sykt luar negara) kalau sykt local berapa kerat dek oi....terutama syk melayu.

tempat akak ni pun ada kekosongan bahagian pemasaran.dia ambil perempuan yang pakai kain tak cukup kain pasti tu merokok lagi. alasan senang nak entertaint customer. so sindiri fikir ya.


Bookmark and Share




  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-12-09 14:19


Pada 17-12-09 13:35 , limah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...betul kata alisha tu butterfly tak semua org kerja kat bank tu ada kelulusan macam tu.

ok tadi butterfly ada sebut bahagian pemasaran....ha ni nak habaq sikit dik kalau u nak kerja kat bahagian pemasran di sykt swasta maaf cakaplah ya. kalau pakai tudung labuh, pakai jubah datang interview adoiiii alamat siang-siang lagilah dah kena reject.(kalau sykt luar negara) kalau sykt local berapa kerat dek oi....terutama syk melayu.

tempat akak ni pun ada kekosongan bahagian pemasaran.dia ambil perempuan yang pakai kain tak cukup kain pasti tu merokok lagi. alasan senang nak entertaint customer. so sindiri fikir ya.


Memang betul kak limah, salesman kat sini pun samalah. Perempuan melayu pun dah tak rupa melayu. Eh rupa memang Melayu tapi gaya saja tak macam Melayu. Adoii tak tahan sekali bab merokoklah..


-----------------

[ Telah diedit oleh: Hanan pada 17-12-09 14:20 ]


Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

limah
::PENGURUS AKTIVITI::
Menyertai: 20.08.2009
Ahli No: 11210
Posting: 367
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-12-09 15:52


ala hanan akak dah berkerja selama 23 tahun di syk swasta. sebut pasal marketing ini ratanya macam tu lah. bila tanya Kenapa dia kata biasalah sosial. bila dia tengok akak dia kata akak tak open minded. jawab akak senang saja biarlah tak open minded asalkan tak open badan. hehehe

entah lah perempuan melayu ni macam ni lah. tu sebab bila akak pergi kl nampak anak-anak gadis melayu pakai kereta fuhh mahal2 dok fikir jugak berapa gaji sebulan mereka ya. congak2 sendiri katalah rm7,000.00. bayar apartment paling cho kia rm3500.00 pm. dah tingal rm3,500.00 bayar kereta rm1,000 tinggal 2,500 . makan, kad kredit dll. eh tak cukup. mana dia dapat duit ya. adoi...sekali fikir nak juga jadi macam mereka tapi muka macam tupai tak ada pulak dato yang sudi :lol: dua kali fikir nasib baik muka macam tupai kalau tak nanti mati macam norita.hehehehe


Bookmark and Share




  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

nur_kamar
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 26.11.2008
Ahli No: 9438
Posting: 456
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-12-09 00:09


jawapan suami (back to topic)

kalau hanya tengok kepada job description, memang akan nampak student yang ambil dbs ini akan ada peluang cerah untuk masuk pasaran buruh. alasannya sebab student dbs akan belajar basic economics (micro, macro, islamic), basic law, basic accounting (financial + costing), basic management, basic marketing, basic international business, basic insurance, basic investment, basic pr, basic selling etc.

tapi, kalau competency yang diambilkira, student dbs adalah pilihan kedua berbanding student dia (diploma in accountancy) atau dib (diploma in banking) kalau nak kerja dalam sektor perbankan. apa yang dbs belajar, cuma skinning.... luaran saja... betul dengan dbs, seseorang tu boleh masuk sektor perkhidmatan perbankan, tapi biasanya bukan akan berada dalam core unit. masuk banking industry guna dbs, boleh lah duduk support department. kalau dah duduk support department, jangan haraplah nak merasa macam mana bebudak yang duduk dalam core department dapat rasa. ni berdasarkan pengalaman berdekad dalam sektor perbankan.

(dbs - empat semester akan banyak digunakan untuk belajar bahasa inggeris. buku financial accounting tulisan frank wood (dulu 6th edition) buku teks wajib. kalkulus (ada topik pembezaan dan pengamiran), statistics - kena belajar benda ini bebetul. kalau nak sambung degree dalam mana-mana kursus di faculty of business and management, nanti ada satu paper quantitative business analysis. kalau asas statistics lemah, merana nanti masa ambil paper quantitative business analysis tu.)

masa ambil paper etr (keusahawanan) di semester lima, semua pengetahuan sepanjang empat semester lepas akan amat berguna untuk selesaikan tugasan etr ini. masa ambil etr, kena set-up mock company. buat interview dengan entiti perniagaan yang dijadikan model. buat business plan, buat full-set pro-forma account. buat analysis (kalau pandai buat swot analysis lagi bagus.) etr jangan buat last minit, menangis nanti terutamanya bila nak balancekan account.

dan kalau betul berminat nak masuk sektor perbankan, jangan berhenti setakat dbs. kena sambung. kalau masuk dengan first degree in accountancy dan ditambah dengan kelulusan penuh dalam acca, gaji permualaan adalah lebih tinggi (hampir seratus ringgit beza) berbanding dengan seorang yang hanya mempunyai phd. dalam bidang accountancy. beberapa tahun lepas, gaji permulaan untuk golongan ini tak kurang dari myr5k/month. kalau bebetul excellent, golongan ini boleh berada dalam kelompok management dalam masa kurang daripada 5 tahun. kalau hanya mempunyai dbs, berkhidmat 10 tahun pun belum tentu boleh masuk kumpulan senior executive.


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For nur_kamarProfil   Hantar PM kepada nur_kamar   Quote dan BalasQuote

butterfly1105
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 02.09.2009
Ahli No: 11313
Posting: 27

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-12-09 09:01


Salam..terima kasih atas nasihat semua..memang ada pro dan con untuk course ni..
di hari itu ada lagi 1 pilihan PJJ uitm..iaitu Diploma Pentadbiran Awam..
tapi saya decide nak ambil DBS sebab peluang pekerjaan maluas..kalau ambil DPA..peluang pekerjaan lebih kepada sektor awam saja..

Kak nur kamar ada nyatakan kalau lulusan DBS ni boleh kerja sebagai kakitangan sokongan saja..contohnya sebagai apa eh??macam mana dengan jumlah gaji untuk lulusan DBS?


Bookmark and Share




  Member Information For butterfly1105Profil   Hantar PM kepada butterfly1105   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, simpLe_sHida
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Pelajar
    »» Diploma Pengajian Perniagaan..susah tak course ni?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.063798 saat. Lajunya....