Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-08-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
WANITA DICIPTAKAN BUKAN DARIPADA TULANG RUSUK ATAS UTK MEMERINTAH, BKN DARIPADA RUSUK BAWAH UTK DIPIJAK, TETAPI TERLETAKNYA RUSUK ITU DI BHGN DADA & BERDEKATAN DGN TGN BERMAKNA TGN YG MEMBELAI & HATI YG MEMPUNYAI PERASAAN & KASIH SYG.
-- suatumasa

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: lysazae
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13715

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 32
Ahli: 0
Jumlah: 32




  Dari Galeri
Salam perkenalan dari saya...

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 1 hari, 15 jam, 50 minit yang lalu
bintanghatee: 3 hari yang lalu


Al-Quran dan Hadis
Topik: Bahaya Sihir dan Tangkal


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Al-Quran dan Hadis
    »» Bahaya Sihir dan Tangkal

Please Mendaftar To Post


Oleh Bahaya Sihir dan Tangkal

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-11-09 06:47


Rasulullah s.a.w. bersabda lagi :

مَنَ أَتَى كَاهِنًا فَصَدَّقَهُ بِمَا يَقُوْلُ فَقَدْ كَفَرَ بِمَا أُنْزِلَ عَلَى مُحَمَّدٍ (صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ )
Barangsiapa yang mendatangi bomoh lalu ia mempercayai apa yang bomoh itu katakan maka kafirlah ia terhadap apa yang Allah turunkan kepada Nabi Muhammad s.a.w. ( Riwayat Al-Bazzar dengan sanad yang kuat ; berkata al-Haithami perawinya shohih kecuali ‘Uqbah bin Sinan 5/117 ; Sohih menurut Albani ; Muntaqa , 2/791 )


Sihir


Sihir ialah sesuatu yang sebabnya sangat halus dan tersembunyi yang tidak dapat dilihat oleh pandangan mata. Sihir adalah kerjasama seseorang dengan syaitan. Syaitan akan melakukan tugasnya sebagaimana yang diingini oleh tukang sihir dengan syarat ia juga memenuhi kehendak syaitan.


Termasuklah di dalam sihir adalah menggunakan minyak pengasih sama ada dikenakan kepada suami atau isteri mahopun orang lain. Semuanya syirik yang disebutkan oleh Nabi SAW :

إِنَّ الرُّقَى وَالتَّمَائِمَ وَالتِّوَلَةَ شِرْكٌ
Sesungguhnya jampi, tangkal dan pengasih adalah syirik.( Riwayat Ahmad dan Abu Daud - Menurut Syeikh Albani : Hasan )


Sihir termasuk ke dalam syirik atas dua sebab, iaitu :

a- Sihir pasti menggunakan khidmat syaitan dan tukang sihir sangat tergantung kepadanya malahan sampai ke peringkat mesti menurut kehendaknya dan melakukan apa yang disukainya.

b- Dalam amalan sihir terdapat dakwaan mengetahui perkara ghaib padahal yang dapat mengetahui perkara ghaib hanya Allah S.W.T.


Tamimah (Tangkal Azimat )


Tamimah atau tangkal berasal dari perkataan ( أَتَمَّ - يُتِمُّ - تَمِيْمَةً ) : menyempurnakan. Menurut bahasa Tamimah akan menyempurnakan apa yang dimaksudkan. Tamimah (tangkal) telah digunakan oleh orang Arab di zaman jahiliyah untuk tujuan agar terhindar dari sihir atau niat jahat orang lain.


Tamimah yang digantung pada badan atau pada binatang atau dalam rumah terkadang dibuat dari tulang, taring binatang buas, tulisan tertentu dan lain-lain. Terkadang tamimah dibuat dari ayat Al-Quran. Para ulama' berbeza pendapat tentang tamimah dari Al-Quran. Pandangan yang lebih kuat juga melarang berbuat demikian sebab Nabi Muhammad s.a.w. melarang tamimah secara umum termasuk dari ayat Al-Quran.


Abdullah Bin Mas'ud berkata : Aku mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda :


إِنَّ الرُّقَى وَالتَّمَائِمَ وَالتِّوَلَةَ شِرْكٌ
Sesungguhnya jampi, tangkal dan pengasih adalah syirik.( Riwayat Ahmad dan Abu Daud - Menurut Syeikh Albani : Hasan )


Daripada ‘Uqbah Bin ‘Aamir (marfu') :


مَنْ عَلَقَ تَمِيْمَةً فَقَدْ أَشْرَكَ
Barangsiapa yang menggantung tangkal maka sesungguhnya syirik-lah dia.


Antara bentuk tangkal cara baru umat Islam di Malaysia ketika ini adalah seperti meletakkan pisau atau gunting di bawah tilam bayi kononnya agar tidak diganggu, memakai cincin dan rantai atau tasbih kayu kokka dengan kepercayaan bahawa ia dapat mendatangkan kebaikan dan menjauhkan keburukan, meminum air za'faran tertentu dengan yakin ia membawa kebaikan. Semua ini adalah bentuk tangkal dan boleh membawa kepada syirik.

http://www.zaharuddin.net/content/view/465/91/


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 14.03.2009
Ahli No: 10025
Posting: 130
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 30-11-09 20:07


minta kita di jauhi benda benda jahanam macam sihir ini... semoga iman kita bertambah hari demi hari... insya Allah..


-----------------
setiap yang hidup, pasti akan mati.. Rajin rajin lah bermuhasabah diri.. supaya dapat kita kuatkan iman kita


Bookmark and Share




  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

hudaahmad
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 8882
Posting: 31
Dari: germany

germany   avatar


posticon Posting pada: 01-12-09 15:07


bahaya nya letak gunting atau pisau bawah tilam baby.

saya pun minta dijauhkan dari terlibat dalam sihir ataupon terkena sihir.


-----------------
Nasyid&#<br /><div align=

Bookmark and Share




  Member Information For hudaahmadProfil   Hantar PM kepada hudaahmad   Pergi ke hudaahmad's Website   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 14.03.2009
Ahli No: 10025
Posting: 130
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 04-12-09 16:04


mari kita doa ramai-ramai, supaya dijauhkan benda syirik ni... doa, supaya kita menjuhkan diri dengan sihir dan terkena sihir


-----------------
setiap yang hidup, pasti akan mati.. Rajin rajin lah bermuhasabah diri.. supaya dapat kita kuatkan iman kita


Bookmark and Share




  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

mujadihahsolehah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 24.09.2009
Ahli No: 11393
Posting: 36
Dari: kuala lumpur

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-12-09 18:11


amin3x...

sekarang yang dah benda-benda berbentuk syirik..

yang kita tak tahu...

moga dijauhi dan

sama3x tingakatkan ilmu kita


-----------------
Didalam hidup ini, kita tidak boleh lari dari masalah, masalah merupakan liku dan rintangan yang patut kita lalui. tabahkan hatimu wahai manusia


Bookmark and Share




  Member Information For mujadihahsolehahProfil   Hantar PM kepada mujadihahsolehah   Pergi ke mujadihahsolehah's Website   Quote dan BalasQuote

mujadihahsolehah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 24.09.2009
Ahli No: 11393
Posting: 36
Dari: kuala lumpur

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-12-09 18:14


dan rajin3x lah melayari info2x berguna disini

http://www.zaharuddin.net/content/view/465/91/

serta

http://www.uuyu.co.nr


-----------------
Didalam hidup ini, kita tidak boleh lari dari masalah, masalah merupakan liku dan rintangan yang patut kita lalui. tabahkan hatimu wahai manusia


Bookmark and Share




  Member Information For mujadihahsolehahProfil   Hantar PM kepada mujadihahsolehah   Pergi ke mujadihahsolehah's Website   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 14.03.2009
Ahli No: 10025
Posting: 130
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 05-12-09 18:28


banyak amal ibadat... kuat kan iman


-----------------
setiap yang hidup, pasti akan mati.. Rajin rajin lah bermuhasabah diri.. supaya dapat kita kuatkan iman kita


Bookmark and Share




  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.064808 saat. Lajunya....