Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Untuk berfikir adalah mudah. Bertindak agak susah. Yang lebih susah ialah bertindak mengikut apa yang anda fikirkan

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: lysazae
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13715

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 26
Ahli: 0
Jumlah: 26




  Dari Galeri
Sebahagian muslimah di JK Aidilfitri 1424H anjuran bersama Komuniti Ukhwah

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 1 hari, 10 jam, 36 minit yang lalu
uzmawahida: 12 hari yang lalu
fayyzah: 24 hari yang lalu
bintanghatee: 31 hari yang lalu


Luahan Hatiku
Topik: susahnya orang nak bayar hutang


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, limah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Luahan Hatiku
    »» susahnya orang nak bayar hutang

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh susahnya orang nak bayar hutang

diniey
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.12.2008
Ahli No: 9493
Posting: 96
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-10-09 12:12


Macammana ye supaya org mudah bayar hutang...
Saya ada meminjamkn rm20 ribu kepada seorang kawan untuk modal start up busnes nya...mengikut perjanjian bertulis pembayaran akan dibuat sebanyak rm2ribu bermula 28mac lepas...

Tapi sampai sekarang belum berbayar...rupa rupanya duit yang saya pinjamkan tu dia buat melabur dalam skim apa entah dan skim tu dah terbengkalai...

Tiap kali saya minta hutang..dia bagi seribu alasan....sedangkn saya sendiri sekarang ni tengah mengalami masalah kewangan yang serius...

paling menyakitkan hati..semalam bila saya minta dia bayar hutang kerana saya betul-betul terdesak nak pakai duit...dia nasihatkn saya supaya jual kereta saya....Ya Allah..Kenapa susah sangat dia nak bayar hutang sedangkan saya nampak produk dia makin hari makin bertambah..

saya tak teragak agak untuk memberi pinjam kerana melihat perwatakannya yang bertudung labuh...tapi bila dah jadi begini membuatkan saya sukar untuk mempercayai org yang bertudung labuh lagi....

Ada tak amalan amalan khusus yang disyorkan islam agar dia terbuka pintu hati membayar balik duit saya?

sangat terkilan dengan sikapnya...sedangkn waktu dia tengah kesempitan saya tanpa berfikir panjang sedia meminjamkn rm 20 ribu...tapi bila time kita terdesak dia buat tak tahu saja...bukan kita nak pinjam duit dia...kita cuma nak dia pulangkan duit kita. tapi dia buat macam kita ni nak berhutang dengan dia pula...


Bookmark and Share




  Member Information For dinieyProfil   Hantar PM kepada diniey   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.03.2004
Ahli No: 3361
Posting: 118
Dari: Pahang~Sel~Dubai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-11-09 22:06


salam

banyak tu 20k.. kalau saya fikir banyak kali... sifat manusia memang memang lupa, nak2 pula bila masuk bab hutang.. kadang-kadang tu buat tak tahu saja.. memang boleh bergaduh dan bermasam muka kalau bab ini.. memang serik nak kasi pinjam kat org sebab kes macam ini lah..liat nak bayar..huhu


Bookmark and Share




  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

Alisha_Mardhiyah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 17.03.2009
Ahli No: 10083
Posting: 85
Dari: Terengganu-KL-Selangor

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-11-09 10:11


salam...
beraninya bagi pinjam kat kawan 20K... angka yang sangat besar... kdg2kala saudara sendiri pun sukar dipercayai... inikan pula sekadar kawan sahaja...
perjanjian bertulis tu ada buat stamping tak???


-----------------
Lilypie First Birthday tickers


Bookmark and Share




  Member Information For Alisha_MardhiyahProfil   Hantar PM kepada Alisha_Mardhiyah   Pergi ke Alisha_Mardhiyah's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_09
WARGA RASMI
Menyertai: 01.09.2009
Ahli No: 11310
Posting: 14
Dari: bumi Allah

blank   avatar


posticon Posting pada: 03-11-09 11:43


salam...

manusia ni selalunya apabila sudah terdesak sanggup merayu dengan berbagai cara sampai kita mudah kasihan dengan dia... tambah pula apabila orang yang mengalami masalah duit ni...tak kisah lah kalau nak bantu ni... tapi orang yang dibantu pun sepatutnya kena fahamlah... tujuan asalnya meminjam... bukan meminta... jadi wajiblah bagi org yang berhutang menjelaskan hutangnya...


Bookmark and Share




  Member Information For muslimah_09Profil   Hantar PM kepada muslimah_09   Quote dan BalasQuote

aqil
WARGA RASMI
Menyertai: 03.11.2009
Ahli No: 11568
Posting: 10
Dari: Pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-11-09 00:22


banyak nya 20k... saya kira diniey sangat percayakan kawan diniey,kan
sebab tu boleh bagi 20k
sekarang jangan salahkan diniey sebab diniey bagi pinjam
mesti diniey sangat runsing
carilah penyelesaian
ini cuma pendapat saya, bagitahu perkara ni pada sesiapa yang kawan diniey tu hormat dan boleh dipercayai
cthny mak ayah kawan tu, o suami dia, o bos tempat kerja dia
cuba selesaikan kes ini dengan bantuan mereka

kalau terpaksa boleh mengadu pada pihak-pihak berkuasa
saya tak pasti tapi rasanya boleh berhubung dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat.
moga diniey tabah hadapi ujian Allah
Minta Dengan Allah


-----------------
Everything I Do
I Dedicate To You


Bookmark and Share




  Member Information For aqilProfil   Hantar PM kepada aqil   Quote dan BalasQuote

hanku
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 27.01.2009
Ahli No: 9740
Posting: 136
Dari: cheras

malaysia  


posticon Posting pada: 04-11-09 10:56


ye lah...saya sendiri pun susah nak jelaskan hutang..hutang belajar saja..kawan-kawan yang hutang saya pun...tak pernah nak byer..nak minta rasa segan...:)


Bookmark and Share




  Member Information For hankuProfil   Hantar PM kepada hanku   Quote dan BalasQuote

diniey
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.12.2008
Ahli No: 9493
Posting: 96
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-11-09 13:32


terima kasih aqil....memang saya percaya sebab perwatakannya yang bertudung labuh..cakap bab-bab agama saja...make up pun tak pakai...so, memang silap saya sebab sebelum ni pun selalu saya bagi kawan pinjam tapi tak pernah pula yang pinjam tak brbayar...lagipun masa nak pinjam tu, dia siap panggil lawyer buat agreement...lagipun kedai dia sebelah kedai diniey...tak terlintas pula yang dia nak buat macam ni...

Walaupun ada perjanjian bertulis...tapi saya tak sampai hati nak bawa ke mahkamah...masa dia pinjam dia memang ada masalah kewangan..

sekarang ni diniey dah tak boleh nak tengok muka dia dah...bukan apa tiap kali minta berunding suruh dia bayar dia bagi macam-macam alasan, berbelit belit...akhirnya saya dah tak larat....sekarang ni cuma mampu berdoa agar dia lembut hati nak bayar

memang teruk jugak diniey kena marah gan kawan-kawan sebab bagi pinjam banyak tu kat dia....tapi diniey tak boleh tengok org ada susah...kebetulan masa tu kita boleh bantu...ingatkan bila kita senang dengan orang..orang akan mudah dengan kita...tapi tak sangka...

Apapun ni jadi pengajaran untuk diniey...lain kali memang tak kan bagi pinjam lagi dah...


Bookmark and Share




  Member Information For dinieyProfil   Hantar PM kepada diniey   Quote dan BalasQuote

diniey
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.12.2008
Ahli No: 9493
Posting: 96
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-11-09 13:35


Perjanjian bertulis tu tak buat stamping...sebab saya betul percaya kat dia...jiran lah katakan...tapi sekarang ni nak tengok muka dia pun susah...macam nak mengelak saja........

kalau dua ribu diniey halal saja..masalah 20 ribu...tengok muka dia rasa macam nak genyeh saja...


Bookmark and Share




  Member Information For dinieyProfil   Hantar PM kepada diniey   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-11-09 05:39


sekiranya tidak mahu dihutangi maka janganlah beri hutang jadi tak payah sakit hati menunggu orang tak bayar-bayar.

Walau apapun sebab ada surat bertulis boleh report polis ataupun sebelum tu bawa surat tu jumpa emak bapak ataupun keluarga terdekatnya minta bantu bayarkan hutangnya tu.

WA


Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Alisha_Mardhiyah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 17.03.2009
Ahli No: 10083
Posting: 85
Dari: Terengganu-KL-Selangor

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-11-09 09:48


surat perjanjian tu tak ada stamping...
jadi susah sketlah kalau nak bawa kes ke mahkamah...
tapi, bolehlah buat laporan kat balai polis dulu..
at least kita buat sesuatu...


-----------------
Lilypie First Birthday tickers


Bookmark and Share




  Member Information For Alisha_MardhiyahProfil   Hantar PM kepada Alisha_Mardhiyah   Pergi ke Alisha_Mardhiyah's Website   Quote dan BalasQuote

diniey
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.12.2008
Ahli No: 9493
Posting: 96
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-11-09 12:17


erm....alhamdulillah...setelah buat muka masam macam nak gaduh akhirnya baru dapat diajak berbincang...katanya 25hb ni dia nak bayar rm2000 dulu....


Bookmark and Share




  Member Information For dinieyProfil   Hantar PM kepada diniey   Quote dan BalasQuote

Alisha_Mardhiyah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 17.03.2009
Ahli No: 10083
Posting: 85
Dari: Terengganu-KL-Selangor

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-11-09 12:51


oklah tu...
at least di bayar juga sikit-sikit...


-----------------
Lilypie First Birthday tickers


Bookmark and Share




  Member Information For Alisha_MardhiyahProfil   Hantar PM kepada Alisha_Mardhiyah   Pergi ke Alisha_Mardhiyah's Website   Quote dan BalasQuote

assiddiq
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 13.08.2009
Ahli No: 11167
Posting: 25
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-11-09 18:14


Bukan kah surat perjanjian bertulis tu dah ada. Report saja pada Polis.. tapi sebelum report tu beritahu dulu kot2 dia takut dan terus bayar?

tapi kang bagitau lari pulak? Hehe.. Susah2.. Report saja senang.. Dia dah langgar perjanjian dan ini lah masa nya surat perjanjian itu boleh di guna..


-----------------
"Dengan Kehendak dan kuasaMu"


Bookmark and Share




  Member Information For assiddiqProfil   Hantar PM kepada assiddiq   Pergi ke assiddiq's Website   Quote dan BalasQuote

diniey
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.12.2008
Ahli No: 9493
Posting: 96
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-12-09 12:34


alhamdulillah..dia dah bayar rm 2000...at least dia bayar....syukur lah ada kesedaran nak bayar...saya pun seboleh bolehnya tak nak bermasam muka kedai menyebelah....dia dah bayar alhamdulillah....


Bookmark and Share




  Member Information For dinieyProfil   Hantar PM kepada diniey   Quote dan BalasQuote

hudaahmad
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 8882
Posting: 31
Dari: germany

germany   avatar


posticon Posting pada: 04-12-09 16:17


baguslah kalau dia dah bayar. itulah, pasal duit ni tak kira org tu macam mana, boleh berlaku yang dia tu susah nak bayar nanti, sebab duit tu kan dah guna..tapi janganlah pulak lepas ni dah tak percaya kat pakai tudung labuh.


-----------------
Nasyid&#<br /><div align=

Bookmark and Share




  Member Information For hudaahmadProfil   Hantar PM kepada hudaahmad   Pergi ke hudaahmad's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-12-09 22:37


surat perjanjian yang tidak ada stamping boleh di buat stamping bila-bila.

Alhamdulillah dah bayar tetapi kena ingatkannya selalu untuk bayar bakinya.

WA


Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

diniey
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.12.2008
Ahli No: 9493
Posting: 96
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-12-09 15:36


Pada 04-12-09 16:17 , hudaahmad posting:

!!! QUOTE !!!

baguslah kalau dia dah bayar. itulah, pasal duit ni tak kira org tu macam mana, boleh berlaku yang dia tu susah nak bayar nanti, sebab duit tu kan dah guna..tapi janganlah pulak lepas ni dah tak percaya kat pakai tudung labuh.



lerm..lari topik sikit sebab akak dah tersebut pasal tudung labuh...

erm....bukan tak percaya semua yang bertudung labuh...cuma dah banyak kali terkena dengan si bertudung labuh...pernah satu kes tu, saya disound kerana tak bertudung labuh..padahal bagi saya baju kurung dan tudung 3 segi dah menutup aurat....tapi punyalah mereka sound konon tutup aurat tak sempurna...akhirnya yang pakai tudung labuh tu berzina depan mata....nauzubillah...

Then sekarang ni saya lebih berhati hati..tapi tak semua yang bertudung labuh tu macam tu...yang penting semua terletak pada hati...


Bookmark and Share




  Member Information For dinieyProfil   Hantar PM kepada diniey   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-12-09 21:17


kebanyakkan sekarang ni pakai tudung sekedar uniform saja.

WA


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Yoyoy
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 23.07.2009
Ahli No: 11000
Posting: 53
Dari: www.yoyoyspa.com

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-01-10 19:27


dah start bayar, okle tu. pasal banyak jenis liat bayar hutang lah , along bertindak ganas.

Boleh tak kalau org liat sangat nak bayar hutang, kita pun tak ada tak ada idea nak buat apa dah, kita biarkan saja, sebagai kegunaan emergency masa di hisab di Akhirat. Kot2 lah timbang2, dosa dengan pahala seimbang saja, masa tu mana lagi nak cari pahala, cari org yang hutang tak bayar lah. kalau tak boleh bayar dengan pahala, sila kan ambikalih dosa kita. Boleh kah bersikap sebegitu?


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For YoyoyProfil   Hantar PM kepada Yoyoy   Pergi ke Yoyoy's Website   Quote dan BalasQuote

zeti
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 13.06.2009
Ahli No: 10753
Posting: 56

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-01-10 12:40


salam semua

kalau nak minta hutang,saya selalu minta dengan cara melawak (dengan maksud yang tersirat kepada penghutang) supaya dia tak terasa

setakat ni,alhamdulillah...ok saja

hehehe :-D


Bookmark and Share




  Member Information For zetiProfil   Hantar PM kepada zeti   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, limah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Luahan Hatiku
    »» susahnya orang nak bayar hutang

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.085595 saat. Lajunya....