Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-08-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Ramai yang berasa sendirian kerana mereka membina tembok, bukan jembatan

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: harith
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13726

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 34
Ahli: 0
Jumlah: 34




  Dari Galeri
salam ukhwah saya hulurkan

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 22 jam, 47 minit yang lalu


Dari Dapur
Topik: Resipi kentang lecek berkuah (macam di KFC)


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, nur_kamar, halesolurun_84
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Dari Dapur
    »» Resipi kentang lecek berkuah (macam di KFC)

Please Mendaftar To Post


Oleh Resipi kentang lecek berkuah (macam di KFC)

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-08-09 10:43


KENTANG PUTAR

300 pergi kentang (Russet/berkulit merah)
1 camb mentega
garam & serbuk lada sulah atau hitam (ikut suka)
2-3 camb susu segar

Rebus kentang di dalam air (tambah sedikit garam). Bila menggelegak,
tutup periuk dan perlahankan api. Biar merenih selama 20-25 minit
hingga empuk. Angkat, kupas kulit dan lecek hingga halus. Masukkan
mentega dan susu sedikit demi sedikit hingga campuran lembut dan
licin. Tambah garam dan serbuk lada sulah.

KUAH KENTANG LECEK

2 camb mentega
1 ½ camb tepung gandum
50 pergi batang salderi (celery), dicincang
50 pergi bawang besar (jenis putih), dicincang
1 helai daun bay (dijual kering atau segar di Cold Storage), jika suka
1 camt campuran herba thyme dan basil atau mixed herbs (kering)
sedikit serbuk lada sulah dan serbuk lada hitam
beberapa titik kicap pekat (untuk warna lebih gelap)
1 ½ cawan air
½ cawan susu segar/UHT
1-2 camb stok pekat ayam/kiub stok, jika suka

Panaskan minyak, goreng salderi dan bawang atas api perlahan hingga
layu dan wangi. Angkat dan biar suam sebelum dikisar dengan air yang mencukupi (dari sukatan air di atas). Cairkan mentega atas api perlahan, masukkan tepung dan kacau rata. Tuangkan baki air dan susu perlahan-lahan dan kacau hingga campuran sebati. Campurkan semua bahan lain termasuk salderi-bawang kisar. Masak hingga mendidih kemudian angkat dan sajikan.


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

inun
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 31.01.2008
Ahli No: 8250
Posting: 36
Dari: Kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-08-09 08:56


macam sedap saja.........
nak try lah...
tak payah pergi kfc....
pergi dapur saja.... :-D :-D


Bookmark and Share




  Member Information For inunProfil   Hantar PM kepada inun   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 14.03.2009
Ahli No: 10025
Posting: 130
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 15-08-09 19:53


yeah of sebab.... baru baca resepi dah meleleh liur ku... hehehehe


-----------------
setiap yang hidup, pasti akan mati.. Rajin rajin lah bermuhasabah diri.. supaya dapat kita kuatkan iman kita


Bookmark and Share




  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

wafahafiz
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 29.06.2009
Ahli No: 10856
Posting: 250
Dari: bandar sri damansara

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-10-09 14:27


inilah yang selalu saya cari bila pergi kfc...tapi nak usaha juga buat sendiri agar tak membazir duit dan masa pergi kfc tu...

kalau buat sendiri boleh dapat banyak sikit,boleh makan banyak...
jimat duit...
jimat masa daripada nak keluar rumah lagi...dah sampai kena beratur pula..

alahai...seronoknya kalau betul-betul genius dalam ilmu memasak ni..

maksud saya semua jenis masakan pandai masak...
ini pandai makan saja... :lucu:




null



Bookmark and Share




  Member Information For wafahafizProfil   Hantar PM kepada wafahafiz   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.048922 saat. Lajunya....