Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-05-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Jatuh kita pada hari ini bukan untuk mematahkan semangat dan harapan tapi pendorong kita dihari kemudian..

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: harith
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13726

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 14
Ahli: 0
Jumlah: 14




  Dari Galeri
Salam Ukhuwwah Fillah budak baru.. ;) pu3_islam

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 19 hari yang lalu
harith: 33 hari yang lalu


Kenalkan Diri
Topik: imej muslimah..bagaimana cara nak beristiqamah


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, limah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Kenalkan Diri
    »» imej muslimah..bagaimana cara nak beristiqamah

Please Mendaftar To Post


Oleh imej muslimah..bagaimana cara nak beristiqamah

najah_1424h
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 04.05.2003
Ahli No: 951
Posting: 32
Dari: setiu, terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 28-06-09 21:57


salam..
nak berkongsi pendapat dengan sahabiah2 tentang cara nak beristiqamah berimej muslimah dan pengalaman sahabat-sahabat.
Alhamdulillah, dapat sokongan dan teguran my husband terus cuba istiqamah berimej muslimah..sekadar berkongsi dan pohon pendapat sahabat, semoga Allah kuatkan iman, terus beristiqamah.. :sopan:


-----------------
teacherNajah


Bookmark and Share




  Member Information For najah_1424hProfil   Hantar PM kepada najah_1424h   Quote dan BalasQuote

najah_1424h
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 04.05.2003
Ahli No: 951
Posting: 32
Dari: setiu, terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 28-06-09 22:09


cabaran utama, nafsu diri..sometimes, terlintas juga ikut pkmbangan terkini..kononnya lah..walaupun still labuh dll, terlalu banyak di pasaran fesyen ala-ala muslimah, tapi tak menepati ciri-ciri yang sebenar.
kadang beli juga, tapi telah ditapis oleh my husband akhirnya tak lulus. pernah juga terlepas pakai.hehe.nakal juga lah ana ni.
kadang-kadang faktor psekitaran pengaruh juga, ustazah2 di sini pun dah tak berimej ustazah.hakikatnya atas diri sendiri..


-----------------
teacherNajah


Bookmark and Share




  Member Information For najah_1424hProfil   Hantar PM kepada najah_1424h   Quote dan BalasQuote

najah_1424h
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 04.05.2003
Ahli No: 951
Posting: 32
Dari: setiu, terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 28-06-09 22:16


pada hakikatnya iman diri sendiri.
..semoga ditetapkan dan dikuatkan iman untuk terus beristiqamah..yang kadang-kadang naik turun. Minta nasihat/pendapat/sokongan/kongsi pengalaman sahabat-sahabat.syukran..


-----------------
teacherNajah


Bookmark and Share




  Member Information For najah_1424hProfil   Hantar PM kepada najah_1424h   Quote dan BalasQuote

myway
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 19.06.2006
Ahli No: 6655
Posting: 429
Dari: on the earth

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-06-09 11:04


rasa dah lama sangat tak login.hihi.
tajuk ni agak menarik untuk direply.

nak istiqamah..
1st of all, kena fahami betul-betul garis panduan menutup aurat yang disyariatkan islam. other than that is depend on u. nak berfesyen dalam islam, tiada salahnya.
islam itu mudah tapi jangan dipermudahkan dan jangan pula disusahkan.

konsep menutup aurat:
1) menutup keseluruhan badan kecuali muka dan pergelangan tangan.
2) material yang digunakan tidak jarang & ketat.
3) tudung perlu dilabuhkan untuk menutup bahagian dada.

yang atas ni paling utama. lain-lain mungkin boleh dibincangkn dalam perbahasan mengenai tabarruj.

tolong perbetulkan jika silap.


Bookmark and Share




  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

myway
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 19.06.2006
Ahli No: 6655
Posting: 429
Dari: on the earth

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-06-09 11:15


after that, cari ayat2 alquran & Hadis nabi yang membincangkan bab aurat bagi muslimah. fahamkan betul-betul.
Kenapa kena faham? sebab ianya adalah perintah Allah.

so, kalau dah faham ianya perintah Allah..apa pula step seterusnya?
tu maksudnya tak faham lagi.hihi.
takkan tak faham-faham lagi..kalau da perintah Allah, tak buat berdosa, kalau da berdosa masuk neraka, kalau da masuk neraka, azab tanggung sendirila..

kan ke kita semua akan dipertanggungjwbkan atas apa yang kita buat, walaupun ianya sebesar zarah.
aduss zarah tu kecik saja..tau tak apa.hihi.
hal berkaitan aurat ni sebesar zarah ke?..rasanya besar lagi dr zarah.
renung2kanlah..correct me if im wrong ok!.


Bookmark and Share




  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

myway
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 19.06.2006
Ahli No: 6655
Posting: 429
Dari: on the earth

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-06-09 11:18


yang paling penting utamakan haq Allah dr yang lain-lain.


Bookmark and Share




  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

najah_1424h
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 04.05.2003
Ahli No: 951
Posting: 32
Dari: setiu, terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 29-06-09 14:20


that's correct. ..sometimes even kita ada ilmu,wajib amal dengan ikhlas kerana Allah. dah amal, kena ISTIQAMAH. nak istiqamah kena MUJAHADAH. syukran sahabat..


-----------------
teacherNajah


Bookmark and Share




  Member Information For najah_1424hProfil   Hantar PM kepada najah_1424h   Quote dan BalasQuote

Yoyoy
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 23.07.2009
Ahli No: 11000
Posting: 53
Dari: www.yoyoyspa.com

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-07-09 15:39


faktor persekitaran, galakkan keluarga akan banyak membantu


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For YoyoyProfil   Hantar PM kepada Yoyoy   Pergi ke Yoyoy's Website   Quote dan BalasQuote

najah_1424h
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 04.05.2003
Ahli No: 951
Posting: 32
Dari: setiu, terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 25-07-09 23:44


mengenai faktor pskitran..pengalaman saya. basic sekolah agama, then dapat rezeki ambil TESL (eng) di ipt. Fhm2 sajalah Kalau budak-budak tesl macam mana. masa tu only me bimej tudung labuh. macam-macam pengalaman dapat.pahit mns dll. nak mnysuaikan diri di dalam klompok yang brlainan amat payah. prgaulan, kena macam-macam. masa tu, pasif sangat. second sem baru kuat dan beranikn diri dan akhirnya ok. bila dah posting, bekerja, sekali lagi tcampak di klompok yang pelik sikit. betul-betul kena kuatkan semgt. Alhamdulillah now married with suami yang dapat mbimbg semangat.
conclution; siapa pun kita, semoga Allah kuatkan jati diri kita be muslimah sebenar. walau payah dan bistiqamah. kena jihad.(lebih-lebih peringatan untuk diri sendiri ini..)
Allahu akbar


-----------------
teacherNajah


Bookmark and Share




  Member Information For najah_1424hProfil   Hantar PM kepada najah_1424h   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-07-09 08:01


Pada 29-06-09 11:04 , myway posting:

!!! QUOTE !!!


konsep menutup aurat:
1) menutup keseluruhan badan kecuali muka dan pergelangan tangan.
2) material yang digunakan tidak jarang & ketat.
3) tudung perlu dilabuhkan untuk menutup bahagian dada.

tolong perbetulkan jika silap.


apa-apa pun kena tengok konsep sebenar menutup aurat..


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.067817 saat. Lajunya....