Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-08-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup . Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian
-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: harith
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13726

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 38
Ahli: 0
Jumlah: 38




  Dari Galeri
yang tudung pink tu

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 22 jam, 49 minit yang lalu


Kesihatan
Topik: KHAS UNTUK IBU2 YANG MENGANDUNG


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, nur_kamar
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Kesihatan
    »» KHAS UNTUK IBU2 YANG MENGANDUNG

Please Mendaftar To Post


Oleh KHAS UNTUK IBU2 YANG MENGANDUNG

ummi_solehah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 03.02.2009
Ahli No: 9783
Posting: 57
Dari: JayBee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-06-09 12:56


Assalamualaikum ...

Ada tak ukhti yang sekarang ni tengah pregnant tak kira lah berapa bukan kandungan puan..
Boleh tak cerita sikit apa perasaan ukhti2 ketika menghadapi saat menanti kelahiran,..
dan pengalaman ketika menghadapi morning sickness yang menyakitkan... aduss,..peningnnye kepala..
:roll:


-----------------
@@Permulaan sabar adalah pahit tapi Manis [email protected]@


Bookmark and Share




  Member Information For ummi_solehahProfil   Hantar PM kepada ummi_solehah   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84
{ SRIKANDI }
Menyertai: 13.10.2008
Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-06-09 13:47


Waalaikumsalam..

Ummi_solehah sekarang tengah pregnant ke? hmm..


-----------------





Bookmark and Share




  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Pergi ke halesolurun_84's Website   Quote dan BalasQuote

tokcik
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 09.06.2009
Ahli No: 10712
Posting: 129
Dari: perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 17-06-09 18:37


Pada 17-06-09 12:56 , ummi_solehah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum ...

Ada tak ukhti yang sekarang ni tengah pregnant tak kira lah berapa bukan kandungan puan..
Boleh tak cerita sikit apa perasaan ukhti2 ketika menghadapi saat menanti kelahiran,..
dan pengalaman ketika menghadapi morning sickness yang menyakitkan... aduss,..peningnnye kepala..
:roll:


Assalamualaikum
Tahniah kerana nak dapat baby :-) tokcik ni tak lah ngandung sekarang..pencen dah agaknya :-D tapi pengalaman morning sickness tak pernah rasa. Hanya org 'bertuah' akan rasa. Selalunya jika alah waktu pagi ni tak ada ubat..tunggu saja lah sampai kandungan masuk 3 bulan ke atas..baik sendiri InsyaAllah. jangan ambil ubat tahan sakit tanpa nasihat doktor tau..
Perasaan nak bersalin..selalunya takut, sakit..tambah2 anak sulung, tapi gembira. Banyakkan berselawat dan doa kepada Allah.. :-)


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For tokcikProfil   Hantar PM kepada tokcik   Pergi ke tokcik's Website   Quote dan BalasQuote

mawarEmas
WARGA RASMI
Menyertai: 08.06.2009
Ahli No: 10700
Posting: 16
Dari: Negeri Sembilan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 18-06-09 11:53


Assalamualaikum

Berkongsi tentang pengalaman morning sickness ini,mawar pun ada juga 2 kali terkena,tapi bukan setakat morning saja sick nya,tapi the whole day sickness,sampai kena tahan wad,lepas itu masuk air 20++ botol,tu pun tak berapa nak ok juga,tak boleh makan langsung,bau pun dah muntah,air pula,minum segelas keluar segelas juga lah .. memang teruk kena .. sampai ayah kata dah tinggal tulang dah :roll: tapi bila masuk 4 bulan keatas baru lega .. baru boleh makan banyak :-D dan akhirnya muncul lah puteri kesayangan ke dunia ni .. bahagianya .. moga menjadi insan yang berjaya di dunia dan akhirat :kelip:


-----------------
"Mencari cinta sejati umpama mencari berlian di dlm timbunan kaca,dlm pencariannya kita pasti akan terluka"


Bookmark and Share




  Member Information For mawarEmasProfil   Hantar PM kepada mawarEmas   Quote dan BalasQuote

ummi_solehah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 03.02.2009
Ahli No: 9783
Posting: 57
Dari: JayBee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-06-09 12:08


Pada 17-06-09 13:47 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Waalaikumsalam..

Ummi_solehah sekarang tengah pregnant ke? hmm..



ya, InsyaAllah nak masuk baby ke3 ni..baru saja 2 bulan huhuhu.. :sopan:
pening ni, nak hadapi morning sickness tak tahan, masalhnya kat opis ni, nak buat kerja pun tak senang, takkan nak mc saja agaknya..
Sabar saja.. nak makan apa pun tak tahu, rasa semua tak sedap..


-----------------
@@Permulaan sabar adalah pahit tapi Manis [email protected]@


Bookmark and Share




  Member Information For ummi_solehahProfil   Hantar PM kepada ummi_solehah   Quote dan BalasQuote

najmiah
WARGA RASMI
Menyertai: 22.05.2009
Ahli No: 10601
Posting: 11
Dari: putrajaya

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-06-09 16:24


assalamualaikum.......
alhamdulillah, anak ana dah masuk 3bulan labih.kalau ikut pengalaman ana masuk bulan ke-3 ngandung amat perit morning sickness.masuk saja sebarang makanan, xsampai 1/2 jam habis muntah semua macam air paip saja keluar.kebetulan masa tu bulan puasa tahun lepas.punya lah dahsyat.
tapi lepas saja bulan ke-4, dah ok balik.dah tak ada morning sickness.
ana over due 11hari, so kena paksa.mak kata jangan takut, buat biasa saja.sebab takut baby effect.
disebabkan ubat paksa itulah buat kita xtahannya.pulak tu, saluran tak buka, jadi terpaksa lahir kut tingkap.
Alhamdulillah lahir sempurna dan cantik.amalkan baca surah yusuf,mariam emmm lupa dah apa ye.
makluman(kata org tua2, lebih baik morning sickness masa 3/4 bulan asalkan jangan waktu 6/7 bulan sebab peritnya Tuhan saja yang tahu).
wallahuaklam.....


Bookmark and Share




  Member Information For najmiahProfil   Hantar PM kepada najmiah   Quote dan BalasQuote

najmiah
WARGA RASMI
Menyertai: 22.05.2009
Ahli No: 10601
Posting: 11
Dari: putrajaya

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-06-09 16:24


assalamualaikum.......
alhamdulillah, anak ana dah masuk 3bulan labih.kalau ikut pengalaman ana masuk bulan ke-3 ngandung amat perit morning sickness.masuk saja sebarang makanan, xsampai 1/2 jam habis muntah semua macam air paip saja keluar.kebetulan masa tu bulan puasa tahun lepas.punya lah dahsyat.
tapi lepas saja bulan ke-4, dah ok balik.dah tak ada morning sickness.
ana over due 11hari, so kena paksa.mak kata jangan takut, buat biasa saja.sebab takut baby effect.
disebabkan ubat paksa itulah buat kita xtahannya.pulak tu, saluran tak buka, jadi terpaksa lahir kut tingkap.
Alhamdulillah lahir sempurna dan cantik.amalkan baca surah yusuf,mariam emmm lupa dah apa ye.
makluman(kata org tua2, lebih baik morning sickness masa 3/4 bulan asalkan jangan waktu 6/7 bulan sebab peritnya Tuhan saja yang tahu).

assalamualaikum.........


Bookmark and Share




  Member Information For najmiahProfil   Hantar PM kepada najmiah   Quote dan BalasQuote

samsiah
WARGA RASMI
Menyertai: 30.09.2009
Ahli No: 11419
Posting: 8
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 01-10-09 09:58


salam...saya baru saja check tadi pagi dan +ve pregnant.gembira sangat sampai mengalir air mata...suami pun nangis, maklumlah da dua tahun menunggu.apa ye amalan2 yang boleh dilakukan masa pregnant supaya segalanya berjalan lancar...


Bookmark and Share




  Member Information For samsiahProfil   Hantar PM kepada samsiah   Quote dan BalasQuote

limah
::PENGURUS AKTIVITI::
Menyertai: 20.08.2009
Ahli No: 11210
Posting: 367
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-10-09 10:03


Assalamualaikum samsiah. tahniah dari akak. disebabkan u susah nak mengandung selepas 2 tahun baru dapat. yang penting jaga kesihatan teruama kerja. jangan kerja kuat ok. jangan angkat benda-benda berat. lepas tu jangan permakanan terutama jangan makan pedas dan panas2. banyak kan minum susu dan ambil vitamin. ok. jangan malas makan vitamin nanti susah. lepas tu kalau boleh kurangkan sikit aktivi2 bersama kerana u masih baru ditakuti nanti tak kuat. tapi bila dah enam atau tujuh bulan tak apa. lagi kerap lagi ok sebab memudahkan baby untuk cari jalan keluar nanti. ewah-ewah macam doktor pulak ni cerita dari pengalaman yang akak lalui dulu. tahniah


Bookmark and Share




  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

Sejadah_Usang
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 01.09.2009
Ahli No: 11304
Posting: 54
Dari: Subang Jaya

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-10-09 10:58


Salam

Baca posting samsiah teringat kisah lucu saya. saya dah dua tahun nikah tapi masih belum ada rezeki untuk pregnant. bulan lepas saya lambat datang period, saya syak saya hamil sebab period saya teratur sebelum ni, suami pula muka berseri2 saja. saya tak test dulu sebab nak tunggu seminggu. yang kelakarmya suami saya tak bagi saya buat kerja berat sampaikan semua dia buat. takut kalau keguguran...heheheee...alih2 5 hari kemudian saya period....heheheee...apalagi moyok lagi lah muka suami...heheheee...

moga cepat-cepat lah saya mengandung, amin :)


Bookmark and Share




  Member Information For Sejadah_UsangProfil   Hantar PM kepada Sejadah_Usang   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84
{ SRIKANDI }
Menyertai: 13.10.2008
Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-10-09 11:45


Pada 01-10-09 10:58 , Sejadah_Usang posting:

!!! QUOTE !!!

Salam

Baca posting samsiah teringat kisah lucu saya. saya dah dua tahun nikah tapi masih belum ada rezeki untuk pregnant. bulan lepas saya lambat datang period, saya syak saya hamil sebab period saya teratur sebelum ni, suami pula muka berseri2 saja. saya tak test dulu sebab nak tunggu seminggu. yang kelakarmya suami saya tak bagi saya buat kerja berat sampaikan semua dia buat. takut kalau keguguran...heheheee...alih2 5 hari kemudian saya period....heheheee...apalagi moyok lagi lah muka suami...heheheee...

moga cepat-cepat lah saya mengandung, amin :)


InsyaAllah..mudah-mudahan.. amin..


-----------------





Bookmark and Share




  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Pergi ke halesolurun_84's Website   Quote dan BalasQuote

samsiah
WARGA RASMI
Menyertai: 30.09.2009
Ahli No: 11419
Posting: 8
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 02-10-09 10:57


thanks kak limah...pada sejadah_usang jangan risau, InsyaAllah akan ada nanti.sabar ye.doa banyak-banyak k...


Bookmark and Share




  Member Information For samsiahProfil   Hantar PM kepada samsiah   Quote dan BalasQuote

samsiah
WARGA RASMI
Menyertai: 30.09.2009
Ahli No: 11419
Posting: 8
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 18-06-10 09:29


salam

saya baru habis pantang dan da masuk kerja. anak saya masih menyusu badan pada waktu malam. masalah saya adalah badan saya terlalu banyak angin walaupun saya kerap makan untuk mengelakkan perut kosong.kasihan anak saya sebab dia dapat angin bila menyusu badan so dia kerap muntah. tolongla saya macam mana nak atasi masalah saya ni.


Bookmark and Share




  Member Information For samsiahProfil   Hantar PM kepada samsiah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.067731 saat. Lajunya....