Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-11-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Tanda Orang Bijaksana Ialah Hatinya Selalu Berniat Suci; Lidahnya Selalu Basah Dengan Zikrullah; Matanya Menangis Kerana Penyesalan (Terhadap Dosa); Sabar Terhadap Perkara Yang Dihadapi Dan Mengutamakan Akhirat Berbanding Dunia.
-- suatumasa

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Sufiahadnan74
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13717

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 26
Ahli: 0
Jumlah: 26




  Dari Galeri
Hanan

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 2 hari yang lalu


Petua Berharga
Topik: lecehnya period..


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, nur_kamar
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Petua Berharga
    »» lecehnya period..

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:

Oleh lecehnya period..

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-05-09 11:42


Pada 16-04-09 13:02 , nurulain posting:

!!! QUOTE !!!

hanan
habbatus sauda kan bagus untuk semua penyakit
tapi lama tak makan..lupa pula..makan bila ingat
tu yang lama dah tak datang period
stress agaknya dengan study, dean suruh furthur terus tak bagi balik.
hajat dihati nak balik Malaysia dulu...hu...hu..



jangan tensen2 ye...
Kalau period lambat datang akan lebih lagi terasa tension...
take care ;-)


-----------------
Success Through Endeavour ;



Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-05-09 11:43


Pada 16-04-09 13:02 , nurulain posting:

!!! QUOTE !!!

hanan
habbatus sauda kan bagus untuk semua penyakit
tapi lama tak makan..lupa pula..makan bila ingat
tu yang lama dah tak datang period
stress agaknya dengan study, dean suruh furthur terus tak bagi balik.
hajat dihati nak balik Malaysia dulu...hu...hu..



jangan tensen2 ye...
Kalau period lambat datang akan lebih lagi terasa tension...
take care ;-)


-----------------
Success Through Endeavour ;



Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

tokcik
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 09.06.2009
Ahli No: 10712
Posting: 129
Dari: perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 15-06-09 22:01


Pada 02-05-09 11:43 , suterakasih85 posting:

!!! QUOTE !!!



jangan tensen2 ye...
Kalau period lambat datang akan lebih lagi terasa tension...
take care ;-)


Assalamualaikum
Period lambat? Tokcik pernah alami masalah ni. kadang-kadang sampai 2 bulan lewat..punca dia sebab kerja banyak, stres..tua2 pun stres :-D
lah ni tokcik ambil Paramaria HPA..nampak ok, Alhamdulillah..


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For tokcikProfil   Hantar PM kepada tokcik   Pergi ke tokcik's Website   Quote dan BalasQuote

adieq85
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 05.01.2009
Ahli No: 9660
Posting: 21
Dari: Kuantan, Bangi, Kajang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-06-09 07:47


banyakkan minum air masak lah..rasa kurang sikit..yang penting kalau takut bocor tu, pakai pad yang overnight lah..selamat sikit..tapi memang leceh juga lah period ni..tak selesa lah..


Bookmark and Share




  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

faizah_azlan
WARGA RASMI
Menyertai: 18.06.2009
Ahli No: 10789
Posting: 8
Dari: Kulai

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-06-09 13:47


saya kalau time2 awal period tu memang lah sakit
tapi tak pernah kena senggugut yang teruk...
kira masih boleh tahun lah kalau time 1st day dengan 2nd day tu
tak pernah makan panadol ke apa ke...
alhamdulillah tak ada masalah pasal period ni
cuma agak risau kalau 1st dengan 2nd day tu over
period, takut tembus pula huhuhu


-----------------
"JADIKAN HARI INI LEBIH BAIK DARI HARI SEMALAM"


Bookmark and Share




  Member Information For faizah_azlanProfil   Hantar PM kepada faizah_azlan   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 09.06.2009
Ahli No: 10716
Posting: 55

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-06-09 16:09


erm..every month..mzti telan penadol bila senggugut,..
sakit sangat..
xthn..
mengganggu kerja..skitnye..Tuhan saja lah tau..
sakit sangat-sangat..nak tak nak kena lah telan juga..


Bookmark and Share




  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-06-09 20:16


Pada 22-06-09 16:09 , syahirahsoid posting:

!!! QUOTE !!!

erm..every month..mzti telan penadol bila senggugut,..
sakit sangat..
xthn..
mengganggu kerja..skitnye..Tuhan saja lah tau..
sakit sangat-sangat..nak tak nak kena lah telan juga..


errmm... selalu minuman berais ke?
bahaya jugak ini if selalu telan panadol.. :jangan:
sakitnya memang lah menganggu..dah kena memang tak boleh nak buat apa dah..huhu
Kalau boleh sebelum datang period jangan minum minuman berais...(insyaAllah perempuan mesti tau bila period nak datang kan) :-D
insyaAllah kurang sikit rasa sengugut ni..
seorang perempuan akan rasa sengugut,antara kuat dengan tak saja...cegah lebih baik dr mengubati...
:welcome:


-----------------
Success Through Endeavour ;



Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 22.01.2007
Ahli No: 7247
Posting: 54
Dari: PaHAnG dArUL MakMuR

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-06-09 08:12


Pada 15-06-09 22:01 , tokcik posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-05-09 11:43 , suterakasih85 posting:

!!! QUOTE !!!



jangan tensen2 ye...
Kalau period lambat datang akan lebih lagi terasa tension...
take care ;-)


Assalamualaikum
Period lambat? Tokcik pernah alami masalah ni. kadang-kadang sampai 2 bulan lewat..punca dia sebab kerja banyak, stres..tua2 pun stres :-D
lah ni tokcik ambil Paramaria HPA..nampak ok, Alhamdulillah..



salam tokcik...
betul ke makan paramaria HPA tu ok?
masalah saya ni period saya selang sebulan, saya risau juga
dah lah tak lama lagi nak kawin... :-(
pergi klinik, cek tak ada apa, tapi period tetap tak regular...
risau juga takut nanti tak boleh hamil...


-----------------

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini



Bookmark and Share




  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

tokcik
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 09.06.2009
Ahli No: 10712
Posting: 129
Dari: perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 24-06-09 23:16


Pada 24-06-09 08:12 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!



salam tokcik...
betul ke makan paramaria HPA tu ok?
masalah saya ni period saya selang sebulan, saya risau juga
dah lah tak lama lagi nak kawin... :-(
pergi klinik, cek tak ada apa, tapi period tetap tak regular...
risau juga takut nanti tak boleh hamil...


Waalaikumsalam
cucu ni muda lagi..tak kawin lagi..
kalau boleh tak perlu ambil apa-apa ubat..
normal lah tu walau terlambat sikit..
stress pun boleh ganggu perjalanan haid..
tambah dekat-dekat nak kawin..dah kawin insyaAllah elok lah balik..;-)
hamil ke tidak Allah yang tentukan..cuba dulu secara normal, kalau tak berjaya baru usahakan alternatif lain..
kawin dulu, nanti tokcik bagi kursus lain...:-D


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For tokcikProfil   Hantar PM kepada tokcik   Pergi ke tokcik's Website   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 09.06.2009
Ahli No: 10716
Posting: 55

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-06-09 10:18


.

errmm... selalu minuman berais ke?
bahaya jugak ini if selalu telan panadol.. :jangan:
sakitnya memang lah menganggu..dah kena memang tak boleh nak buat apa dah..huhu
Kalau boleh sebelum datang period jangan minum minuman berais...(insyaAllah perempuan mesti tau bila period nak datang kan) :-D
insyaAllah kurang sikit rasa sengugut ni..
seorang perempuan akan rasa sengugut,antara kuat dengan tak saja...cegah lebih baik dr mengubati...
:welcome:



taklah kak..
ira jarang minum minuman berais..
jarang sangat..sebab tekak ira sensitif..
kalau minum air berais pun..sekali teguk saja..
lepas itu da tak ada..terus minum air kosong...
aiskrim??dapat makan sikit saja..mzti xabeh..wiso sakit tekak..
tapi senggugut ini..tah lah..
xley nak buat apa..
xminum berais pun sakit juga..
bagaimana nak buat ini.


Bookmark and Share




  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

nur_kamar
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 26.11.2008
Ahli No: 9438
Posting: 456
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-10-09 19:42


saya memang tak boleh ambil habba.... tak tau. mungkin tak rasi... saya akan jadi sakit kepala...

sekarang ni kebetulan memang tengah datang bulan....

tapi senang nak detect sebab Kalau nak tiba masa... saya akan alami gejala sakit kepala.. terutama kat tepi batang hidung membawa ke kening. macam migrain lah begitunya

sakit lain alhamdulillah tak ada.

apa yang saya buat... saya elak sepenuhnya dah segala benda masam yang akan buat sakit kepala makin kuat menyerang.

jadi bila kena time period... sakit kepala tu walau ada.. dah tak seteruk dulu. dari sepanjang hari period... jadi kurang ke hari pertama sahaja


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For nur_kamarProfil   Hantar PM kepada nur_kamar   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84
{ SRIKANDI }
Menyertai: 13.10.2008
Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-10-09 10:07


Ada orang kata, sakit senggugut ni masa mula-mula nak keluar darah yang ketul2 tu saja..

Dan biasanya hari 1st lah yang banyak sekali keluar sebab tu senggugut terjadi di awal waktu period..

Bila dah keluar darah macam biasa tanpa yang ketul2 tu,insyaAllah tak ada lagi sakit senggugut tu..


-----------------





Bookmark and Share




  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Pergi ke halesolurun_84's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84
{ SRIKANDI }
Menyertai: 13.10.2008
Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-10-09 10:11


Bila hari pertama period, sekarang ni saya suka ambil makanan .. buah.. air.. yang masam2..
Tujuannya untuk bagi yang darah ketul2 tu cepat keluar..
bila yang ketul2 tu dah cepat keluar,cepatlah baiknya sakit senggugut saya..

Tapi leceh tu memang tak dapat nak dielakkan lagi lah.. tetap banyak "kerja" bila datangnya waktu period ni..


-----------------





Bookmark and Share




  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Pergi ke halesolurun_84's Website   Quote dan BalasQuote

Sejadah_Usang
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 01.09.2009
Ahli No: 11304
Posting: 54
Dari: Subang Jaya

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-10-09 12:22


Pada 01-04-09 12:50 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

hm biasanya bila hari pertama dan kedua period,sesetengah dari kita mesti mengalami simptom2 sakit pinggang lah.. sakit kepala lah.. badmood dll..

kalau kita menghadapi period masa di rumah,boleh lah kita manjakan diri sekejap..nak bertungku ke.. baring2 ke..

tapi masalahnya kalau kita kena di tempat kerja..macamana kita nak atasi.. lagi satu,kalau kita jenis yang senggugut tu.. aduih.. memang mengganggu kerja kita..

so sahabat-sahabat ada tak tips yang berguna yang boleh kita share..bila hari pertama period di tempat kerja..



Salam

betul tu ukhti, saya pun alami senggugut teruk. kalau kena time kerja hanya ALLAH tahu seksanya....

dulu masa bujang ramai kata pas nikah ok lah senggugut. tapi bila dah nikah senggugut masih juga tak hilang, kedian org kata tunggu bersalin... :-P


Bookmark and Share




  Member Information For Sejadah_UsangProfil   Hantar PM kepada Sejadah_Usang   Quote dan BalasQuote

tulip_puteh
WARGA RASMI
Menyertai: 19.02.2009
Ahli No: 9874
Posting: 17
Dari: bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-10-09 20:45


salam...
nak join juga..hehe saya pun selalu senggugut, time senggugut saja..terpaksa ponteng kelas..hari 2 jadi tak teratur semua, tak ada selera nak makan, baring salah, duduk salah, berdiri salah, sakit..sampai muntah2..
dah tak tahan sangat, saya pun pergi jumpa seorang ustaz, dia pandai jugak tentang perubatan Islam, dia kata saya ni angin banyak, sebab 2 senggugut, dia suruh minum air akar inai, tapi sebelum rebus 2, kita baca dulu surah Yasin, ayat 77-83 kat akar tu, pas 2 baru rebus, minum air rebusan 2 sebelum kita period, saya buat, alhamdulillah tak senggugut..


Bookmark and Share




  Member Information For tulip_putehProfil   Hantar PM kepada tulip_puteh   Quote dan BalasQuote

myway
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 19.06.2006
Ahli No: 6655
Posting: 429
Dari: on the earth

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-10-09 21:15


saya ada 1 symptom pelik beberapa hari sebelum period selain selera makan-makan yang bertambah-tambah,
saya akan jadi rajin sangat-sangat.
kalau kat rumah, rasa nak buat semua kerja termasuk nak basuh rumah.hihi.
samalah kat ofis pun.

uhhhh...sakitnya perut.


Bookmark and Share




  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

fullhouse
WARGA RASMI
Menyertai: 14.10.2009
Ahli No: 11483
Posting: 13
Dari: sg.petani

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-10-09 19:40


salam... saya meme ada problem time period...
mesti kompem sikit pinggang...senggugut tak ada lah...
cuma sikit pinggang jew..meme sikit sangat...


-----------------
Indahnye hdup ni andai mlyarinye dengan brnaungkn ALLAH..brtunjgkan ilmu dan kbnran..brsulamkan akhlak penuh menawan..


Bookmark and Share




  Member Information For fullhouseProfil   Hantar PM kepada fullhouse   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84
{ SRIKANDI }
Menyertai: 13.10.2008
Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-10-09 09:20


Pada 16-10-09 21:15 , myway posting:

!!! QUOTE !!!

saya ada 1 symptom pelik beberapa hari sebelum period selain selera makan-makan yang bertambah-tambah,
saya akan jadi rajin sangat-sangat.
kalau kat rumah, rasa nak buat semua kerja termasuk nak basuh rumah.hihi.
samalah kat ofis pun.

uhhhh...sakitnya perut.


wah.. kalau time nak period datanglah rumah saya :sopan:


-----------------





Bookmark and Share




  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Pergi ke halesolurun_84's Website   Quote dan BalasQuote

myway
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 19.06.2006
Ahli No: 6655
Posting: 429
Dari: on the earth

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-09 21:36


boleh2.boleh cik hales.
tapi oleh sebab kengkwn, saya charge.murah saja.1minit rm10.hihi.

ada sesiapa kat sini yang serupa symptom macam saya.normal kan ni.hihi.
[ Telah diedit oleh: myway pada 26-10-09 21:37 ]


Bookmark and Share




  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

hannan89
WARGA RASMI
Menyertai: 19.11.2009
Ahli No: 11622
Posting: 1
Dari: pendang

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-11-09 19:52


Pada 16-10-09 10:11 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Bila hari pertama period, sekarang ni saya suka ambil makanan .. buah.. air.. yang masam2..
Tujuannya untuk bagi yang darah ketul2 tu cepat keluar..
bila yang ketul2 tu dah cepat keluar,cepatlah baiknya sakit senggugut saya..

Tapi leceh tu memang tak dapat nak dielakkan lagi lah.. tetap banyak "kerja" bila datangnya waktu period ni..






ish kalau macam 2 tak bocor ke??
bagaimana nak atasi bocor ek?
guna lah jenis mana pun, bocor juga...
tapi dia bocor kat belakang tau...ada keluar sikit-sikit kat belakang..
macam hitam2 sikit, pas 2 lah benda 2 sikit...
huh....seksanya...
salu kena basuh seluar...agak salu jugak ah awal-awal period itu...


-----------------
hanna_thelma


Bookmark and Share




  Member Information For hannan89Profil   Hantar PM kepada hannan89   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, nur_kamar
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Petua Berharga
    »» lecehnya period..

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.076883 saat. Lajunya....