Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-04-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Tanda Orang Bijaksana Ialah Hatinya Selalu Berniat Suci; Lidahnya Selalu Basah Dengan Zikrullah; Matanya Menangis Kerana Penyesalan (Terhadap Dosa); Sabar Terhadap Perkara Yang Dihadapi Dan Mengutamakan Akhirat Berbanding Dunia.
-- suatumasa

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Alexsmith001
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13710

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 27
Ahli: 0
Jumlah: 27




  Dari Galeri
bergambar kenangan diatas feri...

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 1 hari, 19 jam, 16 minit yang lalu
Swarig123: 9 hari yang lalu
Alexsmith001: 12 hari yang lalu


Petua Berharga
Topik: lecehnya period..


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, nur_kamar
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Petua Berharga
    »» lecehnya period..

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:

Oleh lecehnya period..

halesolurun_84
{ SRIKANDI }
Menyertai: 13.10.2008
Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-04-09 12:50


Assalamualaikum

hm biasanya bila hari pertama dan kedua period,sesetengah dari kita mesti mengalami simptom2 sakit pinggang lah.. sakit kepala lah.. badmood dll..

kalau kita menghadapi period masa di rumah,boleh lah kita manjakan diri sekejap..nak bertungku ke.. baring2 ke..

tapi masalahnya kalau kita kena di tempat kerja..macamana kita nak atasi.. lagi satu,kalau kita jenis yang senggugut tu.. aduih.. memang mengganggu kerja kita..

so sahabat-sahabat ada tak tips yang berguna yang boleh kita share..bila hari pertama period di tempat kerja..


-----------------





Bookmark and Share




  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Pergi ke halesolurun_84's Website   Quote dan BalasQuote

nuur_kasih511
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 03.03.2009
Ahli No: 9934
Posting: 32
Dari: maRang_TeReNGgANu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-04-09 16:28


Pada 01-04-09 12:50 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

!!! QUOTE !!!

hm biasanya bila hari pertama dan kedua period,sesetengah dari kita mesti mengalami simptom2 sakit pinggang lah.. sakit kepala lah.. badmood dll..


salam...
simptom pertama kalau nak period....terlampau rajin...kerja yang jarang buat, terover buat...sampaikan semua naik hairan...'Kenapa lah budak ni rajin sangat'... :lol: tapi satu bonus lah tu kat kawan-kawan(sesiapa yang duduk rumah sewa) :-P ..badmood tu biasa lah.tapi kawal2 lah...

dan simpton terakhir..tidur lewat...biasa pukul 12 dah masuk tidur...ni pukul 12 cerah lagi mata cerah lagi...tanda ah tu esok kang datang ah...time tu ah get ready..dengan ubatnya..paling teruk kena time dalam kelas...apa lagi..faham-faham lah...ponteng memonteng lah jawabnya...

baik ponteng kan dari paksakan diri yang sakit masuk kelas...apa yang diajar pun tak masuk...batul tak? :-D hm kalau yang dah kerja pun sama lah..minta excuse lah balik rehat...takkan mereka tak paham...


Bookmark and Share




  Member Information For nuur_kasih511Profil   Hantar PM kepada nuur_kasih511   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84
{ SRIKANDI }
Menyertai: 13.10.2008
Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-04-09 10:04


Assalamualaikum

nur kasih makan ubat ke masa memula period?
pil yang caler pink tu ye..
apa ye namanya.. lupa lah..

dulu saya pun makan pil tu..
terus jadi tak sakit..
tapi kan tak elok bila diamalkan..
sebenarnya saya tak ada masalah dalam period ni..
cuma bila hari 1st tu saja..
kalau taim tak kerja tak mengapa..
bila taim kerja..cukup-cukup mengganggu kerja saya..
hmm sebab tu saya nak tanya apa yang boleh dilakukan untuk bagi kerja kita tak diganggu oleh masalah period..


-----------------





Bookmark and Share




  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Pergi ke halesolurun_84's Website   Quote dan BalasQuote

HannahZahrah
WARGA RASMI
Menyertai: 16.03.2009
Ahli No: 10067
Posting: 4
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-04-09 21:04


Assalamualaikum..

senggugut memang salah satu faktor yang menyebabkan mood yang dah sedia tak elok bertambah-tambah lah tak eloknya. petuanya kena banyak minum air suam...lagi satu saya mesti selalu berbekalkan minyak angin..sebab memang agak melegakan bila kita sapu minyak angin time senggugut ni..cubalah


Bookmark and Share




  Member Information For HannahZahrahProfil   Hantar PM kepada HannahZahrah   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84
{ SRIKANDI }
Menyertai: 13.10.2008
Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-04-09 09:11


Assalamualaikum

kadang-kadang nak tahan rasa sakit tu,mahu nak guling-guling saja dalam opis..saya duduk bersila atas kerusi dan kepala saya letakkan kat atas meja.. gaya macam orang malas, tapi tu lah.. kalau tak buat begitu memang sakit lagi perutnya..huhu

minyak angin ye.. yelah,patutnya benda macam tu penting untuk kita kan?saya kena selalu standby minyak angin juga lah..

kalau minum air suam tu,insyaAllah lah boleh ok sikit..
tapi tunggu sejam dua juga nak reda sakitnya..


-----------------





Bookmark and Share




  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Pergi ke halesolurun_84's Website   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-04-09 10:43


Pada 03-04-09 09:11 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum



minyak angin ye.. yelah,patutnya benda macam tu penting untuk kita kan?saya kena selalu standby minyak angin juga lah..





a'aa betul itu itu lah yang paling penting wlopun minyak cap kapak itu.. penting itu..huhu sampai ada org hairan asik beli minyak angin saja.. :sopan: ...standby untuk macam-macam...
untuk kurangkan sakit tu kena elak minum ais pada hari-hari yang dijangka period itu datang....
kadang-kadang itu hentam saja.. :-P akibat tanggung sendiri lah ..hihi


-----------------
Success Through Endeavour ;



Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

Jue_Efendy
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 17.03.2009
Ahli No: 10076
Posting: 25
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-04-09 10:49


Pada 02-04-09 10:04 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

nur kasih makan ubat ke masa memula period?
pil yang caler pink tu ye..
apa ye namanya.. lupa lah..


panadol menstrual tu ke??
Jue pun makan pil tu juga kalau dah tak tahan sangat...
Jue pun jenis senggugut yang teruk juga bila period...
simptom kalau nak period, seminggu sebelum period alahai kuat sangat makan...boleh bngun jam 1 pagi atau 12 mlm semata-mata nak makan, makanan2 ringan lagi....senang cerita, asyik nak makan saja lah...so macam ni memang susah nak slim lah... :lol: :lol:


Bookmark and Share




  Member Information For Jue_EfendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Efendy   Quote dan BalasQuote

imni_1612
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 19.03.2009
Ahli No: 10129
Posting: 31
Dari: sabak bernam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-04-09 15:43


salam imni sekarang tengah mengalami masalah ni..haha..
erm tapi apakan daya..itu kan lumrah seorang wanita..imni pun tak bermasalah sangat bila datang period ni,cuma imni geli sikit dan rasa payah sebab banyak kerja nak buat bila time mandi..bukan hobi dok dalam bilik air lama2..:lol:imni mula makan mestrual panadol time form 2..erm imni tak ambil pil ni setiap kali period cuma boleh senggugut datang baru makan..kbetulan imni bukanlah jenis yang selalu senggugut..first time imni rasa senggugut time form 5..time tu baru imni tau macam mana rasanya senggugut..tapi apa yang imni tau pemakanan kita kena jaga..kalau senggugut kat ofis..rehat lah kejap kat surau..kalau banyak work sangat..erm..try makan panadol tu..


-----------------
man jadda wa jada



Bookmark and Share




  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

myway
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 19.06.2006
Ahli No: 6655
Posting: 429
Dari: on the earth

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-04-09 16:27


yang pastinya, bila datang my 1st day, itulah hari terbz saya didunia ni.
time tulah banyak perkara urgent yang nak kena buat.hadoii.


Bookmark and Share




  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

nuur_kasih511
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 03.03.2009
Ahli No: 9934
Posting: 32
Dari: maRang_TeReNGgANu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-04-09 11:56


Pada 03-04-09 10:49 , Jue_Efendy posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-04-09 10:04 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

nur kasih makan ubat ke masa memula period?
pil yang caler pink tu ye..
apa ye namanya.. lupa lah..


panadol menstrual tu ke??
Jue pun makan pil tu juga kalau dah tak tahan sangat...
Jue pun jenis senggugut yang teruk juga bila period...
simptom kalau nak period, seminggu sebelum period alahai kuat sangat makan...boleh bngun jam 1 pagi atau 12 mlm semata-mata nak makan, makanan2 ringan lagi....senang cerita, asyik nak makan saja lah...so macam ni memang susah nak slim lah... :lol: :lol:


hm ye lah tu...panadol tu lah..kalau tak ada panadol tu..mak aih seksanya...kalau stok tak ada...ayah yang tolong pergi belikan...ala saya makan sebiji sebulan saja...memang lah tak elok...tapi nak buat macam mana kan..

biasa lepas makan ubat tu,,tidur kejap..lepas itu bangun balik dah ok...ada cara lain ke nak elak senggugut ini??macam kawan saya, siap bertungku lagi...lagi teruk tu..tiap-tiap bulan nak kena bertungku...c ke nanya tu... :-(


Bookmark and Share




  Member Information For nuur_kasih511Profil   Hantar PM kepada nuur_kasih511   Quote dan BalasQuote

AyaTuL_HusNa
WARGA RASMI
Menyertai: 01.02.2009
Ahli No: 9772
Posting: 5
Dari: KeDaH,SeRdanG,SeMenyiH

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-04-09 19:01


salam..hmm..ana pun trut mngalami masalah snggugut ni..memang tiap-tiap kl datang teruk sangat-sangat..lsmpi 1 masa,mntah2..tapi paling teruk hari 1st saja..sebelum datang 2 memang dah ada tnde2 so dah boleh stanby awal-awal..(^_^)lagi-lagi time student ni nak pergi kls, assignment mnimbun2, dscussion..dan bla2..memang rasa setiap kl snggugut, rasa hari yang paling sibuk d dunia..huhu..(alasan lah 2..)..time ni lah, nak buat i2la ini lah..tapi sebenarnya..kita tak boleh nak mrungut sangat..sakit ni kan pnghapus dosa2 kcil..so bsbar lah banyak-banyak..paling penting jaga amalan..pmkanan semua..kita kena bsedia dr awal..sebab snggugut ni perkara biasa bagi prempuan..ana pernah tanya pada sahabat ana yang kbtuln belajar medic,prof dia cakap snggugut ni salah stu tnde prempuan ni subur..wallahu'alam..mungkin betul..tapi kalau dah teruk sangat 2..dnasihtkn lah pergi jumpa dktr..

maaf kalau ada tslh kata dan tsilap bcara..

:bunga: "Ad Dunyaa Mataa'un wa khoirun mataa'un al-Maratun Soolihah..":bunga:
[ Telah diedit oleh: AyaTuL_HusNa pada 04-04-09 19:07 ]


Bookmark and Share




  Member Information For AyaTuL_HusNaProfil   Hantar PM kepada AyaTuL_HusNa   Quote dan BalasQuote

farhanin
WARGA RASMI
Menyertai: 28.03.2009
Ahli No: 10263
Posting: 10
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-04-09 21:25


senggugut ni ada banyak faktor..anataranya angin dll..

macam saya, rasanya angin yang banyak sangat dalam badan..

saya alah pada panadol, tak boleh makan nanti naik gatal2 satu badan..hitam2 muka lepas makan..ambil masa berbulan2 nak pulih..kalau exam saya tibai saja makan jugakk..tapi lama-lama tak tahan dengan alahan yang teruk..muka tak cun..

saya berhenti minum ais dua tiga minggu before period..alhmdulillah tak senggugut.. kena jaga lah ye..kat ni org perempuan..panadol tu tak elok sangat.. drugs.. so elak minum ais ..minum air suam saja before period.. bukan waktu period saja tau


-----------------
*berterima kasihlah kepada Allah setiap masa di atas setiap suka duka ketawa gembira tangis kecewa*


Bookmark and Share




  Member Information For farhaninProfil   Hantar PM kepada farhanin   Quote dan BalasQuote

nadiah_abdllah
WARGA RASMI
Menyertai: 25.06.2008
Ahli No: 8632
Posting: 17
Dari: pontian

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-04-09 23:52


assalamualaikum..
saya selalu kena senggugut.
tapi 2 minggu before period.
which mean kalau lagi 2 minggu nak period. mesti sakit perut gile2 sampai nak jalan pun tak larat.
itu senggugut ke? sebab org selalu cakap senggugut berlaku kalau first day period.
lagi satu, betul ke org cakap kalau makan panadol menstrual boleh mnyebabkan mandul?
pernah nak try makan tapi bila ada kawan cakap macam tu terus takut.


-----------------
~UkHwaH fILLaH aBaDaN aBaDa....~


Bookmark and Share




  Member Information For nadiah_abdllahProfil   Hantar PM kepada nadiah_abdllah   Quote dan BalasQuote

sufeyna
WARGA RASMI
Menyertai: 22.02.2007
Ahli No: 7357
Posting: 19
Dari: aLam FaNa

maldives   avatar


posticon Posting pada: 12-04-09 10:44


saya pun ada dengar macam-macam kesan negatif bila makan panadol ni..
cara nak elak, kita ganti lah dengan ubat herba..kan banyak ubat2 herba sekarang ni

saya baru amalkan ubat senggugut HPA.. Alhamdulillah senggugut hilang..kawan-kawan try lah ambik herba sebagai ikhtiar untuk elak sakit...kena amal selalu tau


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share




  Member Information For sufeynaProfil   Hantar PM kepada sufeyna   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-04-09 10:53


Dah namanya perempuan memang tak lari dari masalah period. Saya senggugut kadang-kadang ada, kadang-kadang tak ada. Tapi bila period mesti sakit kepala. Sakit kepala time period ni kalau makan panadol pun tak berapa nak baik.

Badmood dan sensitif itu memang ada. Kadang-kadang tambah angin tu sebab tak selesa, takut bocorla, perut meragam.. huhu


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

AyaTuL_HusNa
WARGA RASMI
Menyertai: 01.02.2009
Ahli No: 9772
Posting: 5
Dari: KeDaH,SeRdanG,SeMenyiH

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-04-09 14:02


salam..aah..betul 2..baru-baru ni ana sikit juga..tengah prsessure nak final exam kan..lagi teruk lah jadi nya..hnye Allah yang tahu skitnye..buat sufeyna..ana pun ada amalkn ubt senggugut HPA..cuma buat masa sekarang ana xbpeluang nak beli ubt 2..tapi alhamdulillah..skurg2nye ada bkurg juga..lagi 1,ana tak suka nak bsekn dengan ubt dktr,kadang-kadang sajalah sebab nak tahun sikit 2 kan..tapi risau juga makin lama rasa makin teruk pulak sikit sampai tak larat nak p kls macam sebelum ni..memang selalu ambk mc sajalah..nthlaa..tension juga kadang-kadang bila tfkir sikit ni banyak gnggu study..tapi xblhla,think positive..mungkin ada hkmah d sebalik apa yang dah berlaku..wallau'alam..ana Sekadar berkngsi saja..asif jiddan jika ada tksr bhse or tslh bcara..(^_^)

salam taaruf untuk semua..


Bookmark and Share




  Member Information For AyaTuL_HusNaProfil   Hantar PM kepada AyaTuL_HusNa   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA RASMI
Menyertai: 01.11.2004
Ahli No: 4533
Posting: 19
Dari: Kuala Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-04-09 20:01


paracetamol kesan jangka panjang boleh merosakkan kidney
cuba amalkan makan habbatus sauda
InsyaAllah..no more period pain
saya amalkan...bagus untuk irregular period macam saya..=)
bila time period..rasa macam tak ada apa..kehidupan macam biasa...tak menganggu aktiviti seharian



Bookmark and Share




  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Pergi ke nurulain's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-04-09 21:23


Pada 14-04-09 20:01 , nurulain posting:

!!! QUOTE !!!

paracetamol kesan jangka panjang boleh merosakkan kidney
cuba amalkan makan habbatus sauda
InsyaAllah..no more period pain
saya amalkan...bagus untuk irregular period macam saya..=)
bila time period..rasa macam tak ada apa..kehidupan macam biasa...tak menganggu aktiviti seharian



macam iklan dalam tv pula.. hehe


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA RASMI
Menyertai: 01.11.2004
Ahli No: 4533
Posting: 19
Dari: Kuala Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-04-09 13:02


hanan
habbatus sauda kan bagus untuk semua penyakit
tapi lama tak makan..lupa pula..makan bila ingat
tu yang lama dah tak datang period
stress agaknya dengan study, dean suruh furthur terus tak bagi balik.
hajat dihati nak balik Malaysia dulu...hu...hu..



Bookmark and Share




  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Pergi ke nurulain's Website   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 05.11.2003
Ahli No: 2772
Posting: 38
Dari: bangi bandar ilmu

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-04-09 14:33


tak ada masalah pula setakat ni, alhamdulillah..


Bookmark and Share




  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Pergi ke ardani's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, nur_kamar
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Petua Berharga
    »» lecehnya period..

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.075979 saat. Lajunya....