Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-08-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Orang yang miskin bukanlah mereka yang tidak mempunyai wang, tetapi mereka yang tidak ada impian.

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: lysazae
Hari Ini: 1
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13715

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 20
Ahli: 0
Jumlah: 20




  Dari Galeri
Kenangan terpahat di kem Rebutia.. Jumpa lagi di lain KRIS

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 5 jam, 33 minit yang lalu


Ukhwah
Topik: facebook


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, halesolurun_84
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Ukhwah
    »» facebook

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh facebook

sayang_semuanya
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 14.03.2009
Ahli No: 10025
Posting: 130
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 26-03-09 20:37


sesiapa kat sini ada face book???

add lah saya...

kat face book, nama saya, Hidayah Al Katirah..

email saya [email protected]


add ye


-----------------
setiap yang hidup, pasti akan mati.. Rajin rajin lah bermuhasabah diri.. supaya dapat kita kuatkan iman kita
[ Telah diedit oleh: sayang_semuanya pada 15-11-09 14:11 ]


Bookmark and Share




  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-05-09 17:03


Assalamualaikum

erm lani ramai yang guna facebook...
erm.. apa kelebihan yang kegunaan facebook ni berbanding dengan Friendster,hi5,myspace or else...
ramai yang suruh join facebook tapi tak tahu bagaimana kegunaan dia...
hanya mengunakan fster.. tu pun dah tak tahu dengan begitu virus.. :berfikir:

kongsi sikit ye :-D


-----------------
Success Through Endeavour ;



Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.03.2008
Ahli No: 8349
Posting: 126
Dari: bumi Allah-jogjakarta

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-05-09 23:39


ana ada facebook..add lah ana juga..nama ana Nurzatul Effa buat Ahmad Shahrudin..mula-mula ana pun malas nak buat facebook ini..tapi memandangkan ramai budak kelas ana ada facebook mereka suruh buat..mentang2la facebook glamer kat indon ini bila tak ada mereka macam pelik..huhu..yang best tentang facebook ialah ada macam kuiz..macam-macam jnis..menarik sangat..memang suatu yang beza dari frenster dan myspace..:-)


Bookmark and Share




  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-05-09 14:18


Salam, ana pun ada facebook, Suhaily purpleheart..

add ye.


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-06-09 08:58


Dari emel yang di 4ward kan...


CIA & FACEBOOK - UPDATE

Sumber: Email dari salah seorang sahabat di UK.

Ramai yang suka menggunakan laman web sosial seperti Myspace, Friendster, Tagged dan juga Facebook untuk mencari kawan terutamanya kawan lama di ruangan maya. Ada yang menjadikan laman web sosial sebegini sebagai satu tempat untuk mereka berkarya, tidak kurang juga yang menjadikannya sebagai satu tempat dalam memperjuangkan wadah pemikiran masing-masing. Yang penting, ianya PERCUMA dan itulah yang ingin dikongsikan. Laman web sosial sekarang tak ubah seperti blog. Dengan menggunakan umpan yang paling senang iaitu PERCUMA, berduyun-duyun pengguna Internet akan berusaha untuk mendapatkan satu akaun bagi diri masing-masing. Apatah lagi kalau username mereka masih belum diguna pakai oleh orang lain. Jadi, sebagai pembuka kata, hari ini kita akan berkongsi sedikit info mengenai laman web sosial yang sedang meletup iaitu FACEBOOK.

Sebenarnya ada sebahagian DARK SIDE yang tidak diketahui oleh berjuta pengguna internet di dunia ini mengenai Facebook. Ini adalah satu konspirasi teori yang telahpun menjadi fakta benar dan apa yang boleh kita lakukan sekarang adalah lihat dan terus melihat. Juka ada di antara kita yang telah meletakkan butir-butir peribadi sebenar di dalam Facebook, maknanya tiada apa lagi yang kita boleh lakukan. Sedarkah kita siapa sebenarnya di belakang FACEBOOK? Sedarkah kita bahawa semua data-data yang kita berikan itu telahpun disimpan oleh pihak CIA? Mereka boleh mengakses semua mengenai kita dan dengan mudah mendapat semua butir-butir diri tanpa perlu bertanya kepada kita, bos kita, kawan-kawan kita, pihak universiti kita, keluarga kita dan banyak lagi sumber at anytime them want!

Dan yang lebih menyedihkan lagi, ramai dari kita terutamanya rakyat Malaysia sudahpun memberikan 100% info dan butir-butir diri mereka dengan TEPAT. Apabila ditanya, mereka dengan mudah menjawab "nanti kalau member lama atau member sekolah ingin mencari kita...senang dan mudah sikit!". Malang sekali, bukan itu yang berlaku. Dalam pada keghairahan yang kita sendiri wujudkan terhadap FACEBOOK, kita sedikitpun tidak membaca dasar ataupun polisi yang FACEBOOK letak dalam web mereka. Yang kita tahu hanyalah PERCUMA dan sikap ramah dan jujur kita itulah yang boleh memakan diri kita sendiri sebenarnya.

Sama-sama kita renungkan apakah yang diperkatan dalam FACEBOOK's terms of service: ULASAN:
1. Cuba bayangkan! - FACEBOOK yang telah menjadi kegilaan pengguna internet adalah tempat yang paling mudah untuk CIA mendapatkan data peribadi mereka dengan PERCUMA. Bagi pengguna kebanyakkan (mereka yang bukan extreme) mungkin ia tidak akan membawa keuntungan kepada pihak CIA tetapi bagi mereka yang mempunyai "title" sebagai "professional" seperti seorang doktor, peguam, Professor, scientist dan yang seumpamanya. Inilah mangsa CIA yang sebenar.

2. Mengapa? - Kerana sama ada kita percaya atay tidak, ramai golongan professional yang meletakkan segala butiran mengenai diri mereka dengan lengkap bagai nak rak dengan alasan mereka mempunyai kawan di seluruh dunia dan masing-masing tidak mahu kalah dalam menceritakan semua kejayaan dan kegiatan yang telah mereka kecapi.

3. Bukankah ianya privacy diri sendiri? - Pernahkah kita/mereka fikirkan mengenai RISIKO yang mereka letakkan ke atas diri mereka sendiri?. Semua data dimasukkan adalah data-data mengenai achievement diri dimasukkan. Alamat, no h/p, rumah, pejabat, kerja, pendidikan, daily schedule dan lain-lain dimasukkan. Bayangkan semua ini akan dijadikan sebagai data statistik untuk digunakan pada masa hadapan.

4. Marahkah kita? - Kita marah bila orang mengambil tahu pasal kita, kita marah bila orang mencungkil privacy kita, tapi kita tidak sedar yang kita telah berikan semuanya dalam facebook kita. Kalau nak ikut cakap kasar:

"Esok kalau katakan mereka hendak menyerang Malaysia, mereka sudahpun tahu dimana golongan bijak pandai di Malaysia ini tinggal. Sebelum dia serang, mereka akan bunuh dulu golongan bijak pandai ini, tiada apa yang tinggal. Bukankah semua info yang mereka perlukan sudahpun berada dalam tangan mereka"

5. Fakta - FACEBOOK telah ditampung sebanyak USD500,000 oleh bekas CEO Paypal, Peter Thiel. Jadi tiada masalah untuk mempromosikannya. Tidak cukup dengan itu, sebanyak USD 12.7 juta telah dilaburkan ke dalam FACEBOOK oleh James Breyer dari Accel Partners. Mereka semuanya ada agenda yang mereka sendiri faham. Juka kamu hendak tahu siapakah mereka semua ini dan siapakah DALANG disebalik laman web sosial ini, boleh lihat clip
http://www.youtube/. com/watch? v=mCGSYWd1HOI&feature=related .

6. Peranan CIA - Selain daripada menjadikan FACEBOOK sebagai cara untuk mendapatkan data dan maklumat, pihak CIA juga merekrut staffnya bagi program kesayangan mereka iaitu National Clandestine Service. Malah, Dr. Anita Jones juga telah menjadi sebahagian dari DARK SIDE ini. Dr. Anita Jones adalah Defence Research and Engineering Director untuk US Department of Defence.

KESIMPULAN:
Bersosial di laman web seperti FACEBOOK ini tidak salah, malah bagus bahkan kita boleh buat duit lagi. Tapi berhati-hatilah dengan fakta-fakta yang menjadi privasi diri sendiri. Jangan mudah kita memberikan maklumat yang penting. Maklumlah, rakyat Malaysia cepat terpengaruh dengan benda yang PERCUMA sebegini. Bukan nak mengata diri sendiri, tetapi telahpun terbukti. Kalau tidak percaya, pergilah ke laman web Fotopages dan lihat siapakah pengguna terbesar Fotopages kelolaan Israel itu! Jawapannya mudah ialah Rakyat Malaysia, tidak syak lagi.

APA YANG PERLU KITA BUAT? - Bagi mereka yang sudah menjadi ahli FACEBOOK dan sudah memasukkan data peribadi. Senyum sajalah. Bagi mereka yang belum mendaftar, berhati-hatilah.

Artikel Sumber : Azlan Zainal
* Isu ini dah lama tersebar di Barat, tapi pengguna Malaysia nampaknya tidak peka dengan arus teknologi BARAT yang kian maju. Mereka setiap hari merangka strategi menghapuskan umat ISLAM dengan pelbagai cara, kita pula memekakkan telinga, membutakan mata dengan semua fatamorgana dunia Internet.

Maklumat lain dari QK:
CIA using Facebook to recuit student
The Facebook for the CIA and FBI
CIA uses Facebook, NSA wants social networking data
Facebook - the CIA conspiracy


Waallahu'alam...tidak tau kebenaranya...tapi cuma peringatan sahaja.. :berfikir: :berfikir:


-----------------
Success Through Endeavour ;



Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

Yoyoy
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 23.07.2009
Ahli No: 11000
Posting: 53
Dari: www.yoyoyspa.com

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-07-09 16:35


betul-betul.. so hehati lah ... nak letak resume kat internet ni pun kena hati-hati...

kalau semua dah ada kat internet... mak mertua pun senang nak merisik...

yang mana rajin buat video tu lagi lah...


apa-apa pun.. saya pun ada facebook juga... yoyoyspa .. data peribadi tak masuk pun.. just apa-apa info yang rasa nak share saja....


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For YoyoyProfil   Hantar PM kepada Yoyoy   Pergi ke Yoyoy's Website   Quote dan BalasQuote

Yoyoy
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 23.07.2009
Ahli No: 11000
Posting: 53
Dari: www.yoyoyspa.com

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-07-09 16:55


tu lah..saya pun tak pakai sangat dah facebook ni... makin mereka ramai visitor ..makin banyak penaja.. untung sponsor Israel.. lepas itu org Islam juga jadi mangsa..


anda nak try tak ni.. http://islamicfacebook.com/


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For YoyoyProfil   Hantar PM kepada Yoyoy   Pergi ke Yoyoy's Website   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-07-09 10:57


Pada 23-07-09 16:55 , Yoyoy posting:

!!! QUOTE !!!




anda nak try tak ni.. http://islamicfacebook.com/



ni same dengan facebook ke?? :berfikir:


-----------------
Success Through Endeavour ;



Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

Yoyoy
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 23.07.2009
Ahli No: 11000
Posting: 53
Dari: www.yoyoyspa.com

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-07-09 08:36


Assalamualaikum
same macam facebook..

:-D


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For YoyoyProfil   Hantar PM kepada Yoyoy   Pergi ke Yoyoy's Website   Quote dan BalasQuote

hedaya
WARGA RASMI
Menyertai: 02.09.2009
Ahli No: 11314
Posting: 1

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-09-09 13:20


salam saya pun ada face book.. tema kasi saya baru tau...
erm boleh lah add saya di sana
janagn lupa add headaya


Bookmark and Share




  Member Information For hedayaProfil   Hantar PM kepada hedaya   Quote dan BalasQuote

liyyannurr_ika
WARGA RASMI
Menyertai: 06.09.2009
Ahli No: 11333
Posting: 2
Dari: Pantai Valley, KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-09-09 14:30


Bismillahirrahmannirrahim...salam ukhwah semua...saya pengguna facebook juga..add lah saya sebagai kawan baru anda di face book saya;(Qiyana Liyyanurr haji Ibrahim) :bye:
[ Telah diedit oleh: liyyannurr_ika pada 28-09-10 00:30 ]


Bookmark and Share




  Member Information For liyyannurr_ikaProfil   Hantar PM kepada liyyannurr_ika   Quote dan BalasQuote

tokcik
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 09.06.2009
Ahli No: 10712
Posting: 129
Dari: perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 06-09-09 17:14


Assalamualaikum
Tokcik pun ada facebook ni. Mula tu tak peduli sangat tapi dah kawan tokcik ramai sangat dok lepak dalam tu termasuk anak-anak murid, depa add tokcik sekali.. tokcik pun join balik lah.. :-D
Tokcik tengok dalam ni, lawan dok suruh add..ada yang dah add ke? :lol:
Dalam facebook ni boleh tengok gambar kawan-kawan.. tapi tokcik kadang-kadang tengok serabut juga dengan aplikasi gift yang pelbagai..
Sapa nak add tokcik? :welcome:


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For tokcikProfil   Hantar PM kepada tokcik   Pergi ke tokcik's Website   Quote dan BalasQuote

imni_1612
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 19.03.2009
Ahli No: 10129
Posting: 31
Dari: sabak bernam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-09 13:02


boleh tak nak share??
saya pun ad facebook jugak..
add lah saya..syazwani hariri
selamat berkenalan ye semua


-----------------
man jadda wa jada



Bookmark and Share




  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-09-09 22:20


Pada 06-09-09 17:14 , tokcik posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
Tokcik pun ada facebook ni. Mula tu tak peduli sangat tapi dah kawan tokcik ramai sangat dok lepak dalam tu termasuk anak-anak murid, depa add tokcik sekali.. tokcik pun join balik lah.. :-D
Tokcik tengok dalam ni, lawan dok suruh add..ada yang dah add ke? :lol:
Dalam facebook ni boleh tengok gambar kawan-kawan.. tapi tokcik kadang-kadang tengok serabut juga dengan aplikasi gift yang pelbagai..
Sapa nak add tokcik? :welcome:



tokcik.. tolong register untuk saya, boleh? :-D ;-)


-----------------
Success Through Endeavour ;



Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

tokcik
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 09.06.2009
Ahli No: 10712
Posting: 129
Dari: perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 12-09-09 22:04


Assalamualaikum
Dah cuba hantar jemputan ke facebook tapi alamat email cucu, depa kata error..invalid. :berfikir:
Macam tak nak bagi masuk saja.. :-(
InsyaAllah tokcik akan cuba lain kali..


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For tokcikProfil   Hantar PM kepada tokcik   Pergi ke tokcik's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-09-09 10:07


Add lah saya [email protected] kalau sudi..


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-01-10 14:47


Ucapan selamat datang ke dunia Facebook... :sopan:
jangan lupa add saya jugakk :-D :malu:


-----------------
Success Through Endeavour ;



Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

Izzahalhafizah1412h
WARGA RASMI
Menyertai: 11.08.2010
Ahli No: 12353
Posting: 4
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-08-10 22:16


salam...
buat sahabat-sahabat sekalian..
add lah fb ana juga ye! ^^

ni emel nya :

[email protected]


-----------------
Create your own banner at mybannermaker.com!


Bookmark and Share




  Member Information For Izzahalhafizah1412hProfil   Hantar PM kepada Izzahalhafizah1412h   Pergi ke Izzahalhafizah1412h's Website   Quote dan BalasQuote

namirah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 25.12.2003
Ahli No: 2967
Posting: 156
Dari: Kota Singa... Roar!! ;P

singapore   avatar


posticon Posting pada: 13-09-10 19:28


nak menyibuk juga nak menyibuk juga! hehee

add lah ana jugak kat fb tau

ni username ana: khairul huda anshar

jangan salah org pulak tau..... hihihihi


-----------------
Sesungguhnya manusia itu diciptakan lemah. Maka bergantunglah kepada Allah kerana Dia sebaik-baik tempat bergantung.


Bookmark and Share




  Member Information For namirahProfil   Hantar PM kepada namirah   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-10-10 20:19


Alhamdulillah umi guna nama penoh umi - siti hajar mohsin. Umi sekedar gunakan status untuk menyampaikan walau satu ayat selalunya.

WA


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, halesolurun_84
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Ukhwah
    »» facebook

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.083169 saat. Lajunya....