Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-01-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Barangsiapa mengambil serakah sebagai kebiasaan, ia menurunkan harga dirinya sendiri, barangsiapa membeberkan kesukaran –kesukarannya, ia menyetujui penghinaan, dan barangsiapa memperkenankan lidahnya menguasai jiwa, ia akan mengaibkan jiwanya
--
Saidina Ali

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Waldor263
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13708

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 25
Ahli: 0
Jumlah: 25




  Dari Galeri
Gelagat sahabat kita dalam satu program KRIS

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 1 hari, 9 jam, 52 minit yang lalu
Waldor263: 8 hari yang lalu
CrazyWood69: 22 hari yang lalu
Swarig123: 25 hari yang lalu


Muslimah Surirumah
Topik: Isteri sentiasa dara


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, mazidah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Surirumah
    »» Isteri sentiasa dara

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Isteri sentiasa dara

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-12-08 15:24


PETUA DARI Dr. Fatimah Az-Zahra

Ustazah menurunkan petua untuk kaum ibu menjaga diri agar sentiasa jadi macam 'abqaro' menurut ayat di dalam Surah al-Waqiah.

('Abqaro' ini bermaksud perawan yang sentiasa menjadi perawan) Ayat ini elok untuk diamalkan setiap hari oleh kaum ibu untuk menjaga kesihatan luar dan dalam.


Caranya:
Lepas solat Isya', ambil air segelas, baca Al-Fatihah sekali, Ayatul Qursi sekali dan Surah Al-Waqiah ayat 35-38 sebanyak 7 kali. Tiup dalam air dan minum. Niat dalam hati untuk menjaga kecantikan diri & untuk kebahagiaan rumahtangga.


Makna surah Al-Waqiah ayat 35-38:

56.35 Sesungguhnya Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa,

56.36 Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara (yang tidak pernah disentuh),

56.37 Yang tetap mencintai jodohnya, serta yang sebaya umurnya,

56.38 (Semuanya itu disediakan) bagi puak kanan.

Lanjutkan kepada kaum ibu dan isteri tuan2 semoga ada manafaatnya.


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

mazidah
{ SRIKANDI }
Menyertai: 27.11.2008
Ahli No: 9456
Posting: 148
Dari: Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-12-08 17:49


Pada 21-12-08 15:24 , istisafa posting:

!!! QUOTE !!!

PETUA DARI Dr. Fatimah Az-Zahra

Ustazah menurunkan petua untuk kaum ibu menjaga diri agar sentiasa jadi macam 'abqaro' menurut ayat di dalam Surah al-Waqiah.

('Abqaro' ini bermaksud perawan yang sentiasa menjadi perawan) Ayat ini elok untuk diamalkan setiap hari oleh kaum ibu untuk menjaga kesihatan luar dan dalam.


Caranya:
Lepas solat Isya', ambil air segelas, baca Al-Fatihah sekali, Ayatul Qursi sekali dan Surah Al-Waqiah ayat 35-38 sebanyak 7 kali. Tiup dalam air dan minum. Niat dalam hati untuk menjaga kecantikan diri & untuk kebahagiaan rumahtangga.


Makna surah Al-Waqiah ayat 35-38:

56.35 Sesungguhnya Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa,

56.36 Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara (yang tidak pernah disentuh),

56.37 Yang tetap mencintai jodohnya, serta yang sebaya umurnya,

56.38 (Semuanya itu disediakan) bagi puak kanan.

Lanjutkan kepada kaum ibu dan isteri tuan2 semoga ada manafaatnya.



Salam..Terimakasih banyak! InsyaAllah boleh diamalkan untuk kebaikan bersama.



Bookmark and Share




  Member Information For mazidahProfil   Hantar PM kepada mazidah   Pergi ke mazidah's Website   Quote dan BalasQuote

asue
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 06.11.2003
Ahli No: 2777
Posting: 40
Dari: Tawau

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-12-08 23:40


terima kasih kak. insyaallah akan dijadikan amalan. sesungguhnya ilmu yang Allah turunkan itu tidak terperi banyak nya dan tidak akan sia-sia.


Bookmark and Share




  Member Information For asueProfil   Hantar PM kepada asue   Pergi ke asue's Website   Quote dan BalasQuote

diniey
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.12.2008
Ahli No: 9493
Posting: 96
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-01-09 17:20


syukran jazilan...


Bookmark and Share




  Member Information For dinieyProfil   Hantar PM kepada diniey   Quote dan BalasQuote

Zarin
WARGA RASMI
Menyertai: 04.01.2009
Ahli No: 9655
Posting: 11

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-01-09 22:37


Alhamdulillah,syukran jzilan .kalau ada petua lagi kongsi tau..


Bookmark and Share




  Member Information For ZarinProfil   Hantar PM kepada Zarin   Quote dan BalasQuote

ummi_solehah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 03.02.2009
Ahli No: 9783
Posting: 57
Dari: JayBee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-02-09 16:50


alhamdulillah..
ni mesti cuba ini.. :kelip:


-----------------
@@Permulaan sabar adalah pahit tapi Manis [email protected]@


Bookmark and Share




  Member Information For ummi_solehahProfil   Hantar PM kepada ummi_solehah   Quote dan BalasQuote

ummi_solehah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 03.02.2009
Ahli No: 9783
Posting: 57
Dari: JayBee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-02-09 12:51


Assalamualaikum ,,
Istisafa, misalnya jika kita uzur boleh kah kita mengamalkannya?


-----------------
@@Permulaan sabar adalah pahit tapi Manis [email protected]@


Bookmark and Share




  Member Information For ummi_solehahProfil   Hantar PM kepada ummi_solehah   Quote dan BalasQuote

acik
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.05.2003
Ahli No: 1532
Posting: 91
Dari: BUMI TUHAN YANG AGUNG

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-02-09 12:36


petua baik buat kaum ibu dan para isteri...
bagaimana dengan wanita yang belum mendirikan rumahtangga?
adakah digalakkan untuk mengamalkan petua ini?


Bookmark and Share




  Member Information For acikProfil   Hantar PM kepada acik   Quote dan BalasQuote

ummi_solehah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 03.02.2009
Ahli No: 9783
Posting: 57
Dari: JayBee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-03-09 13:25


Air oren boleh ke? :kelip:


-----------------
@@Permulaan sabar adalah pahit tapi Manis [email protected]@


Bookmark and Share




  Member Information For ummi_solehahProfil   Hantar PM kepada ummi_solehah   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 22.01.2007
Ahli No: 7247
Posting: 54
Dari: PaHAnG dArUL MakMuR

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-03-09 14:18


kak, terima kasih atas info di atas...
sama-sama lah kita amalkan... :-)


Bookmark and Share




  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

lily_mawar
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 14.11.2007
Ahli No: 8035
Posting: 44
Dari: Singapura

singapore   avatar


posticon Posting pada: 20-07-09 12:22


Salam ....

Terima kasih kerana berkongsi ... Amalan yang baik untuk diamalkan daripada berbotox atau melakukan amalan2 kurafat sprt berbomoh yang dilaknat Allah ...


Bookmark and Share




  Member Information For lily_mawarProfil   Hantar PM kepada lily_mawar   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 13.03.2006
Ahli No: 6411
Posting: 31
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-07-09 13:34


Pada 04-03-09 13:25 , ummi_solehah posting:

!!! QUOTE !!!

Air oren boleh ke? :kelip:




umi solehah,

sebaik-baiknya air putih :-)


-----------------
Tengoklah dengan mata,
Lihatlah dengan hati,
Renunglah dengan akal,
Fikirlah dengan iman.


Bookmark and Share




  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 14.03.2009
Ahli No: 10025
Posting: 130
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 13-08-09 17:05


terima kasih atas ilmu yang di beri....


-----------------
setiap yang hidup, pasti akan mati.. Rajin rajin lah bermuhasabah diri.. supaya dapat kita kuatkan iman kita


Bookmark and Share




  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

AnaSolehah
WARGA RASMI
Menyertai: 10.08.2009
Ahli No: 11129
Posting: 15
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-08-09 17:31


Muslimah yang tak kawin lagi boleh cuba ke?

:berfikir: :roll:

[ Telah diedit oleh: AnaSolehah pada 13-08-09 17:32 ]


Bookmark and Share




  Member Information For AnaSolehahProfil   Hantar PM kepada AnaSolehah   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 14.03.2009
Ahli No: 10025
Posting: 130
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 15-08-09 19:37


sebelum 2, boleh saya tau hadis soleh untuk amalan tersebut tak???


-----------------
setiap yang hidup, pasti akan mati.. Rajin rajin lah bermuhasabah diri.. supaya dapat kita kuatkan iman kita


Bookmark and Share




  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

Sejadah_Usang
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 01.09.2009
Ahli No: 11304
Posting: 54
Dari: Subang Jaya

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-09-09 12:58


Salam

Jazakallah, boleh amal ni untuk tambat hati suami


Bookmark and Share




  Member Information For Sejadah_UsangProfil   Hantar PM kepada Sejadah_Usang   Quote dan BalasQuote

haina
WARGA RASMI
Menyertai: 20.08.2007
Ahli No: 7795
Posting: 10

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-09-09 09:35


Pada 15-08-09 19:37 , sayang_semuanya posting:

!!! QUOTE !!!

sebelum 2, boleh saya tau hadis soleh untuk amalan tersebut tak???



Tidak semua amalan yang ada hadis soheh....sekiranya amalan itu baik dan tak bercanggah dengan syariat..maka syarak membolehkannya...
harap maklum,,,,sekadar pandangan aina.....

maaf ye... :malu:


Bookmark and Share




  Member Information For hainaProfil   Hantar PM kepada haina   Quote dan BalasQuote

haina
WARGA RASMI
Menyertai: 20.08.2007
Ahli No: 7795
Posting: 10

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-09-09 09:37


Pada 04-09-09 12:58 , Sejadah_Usang posting:

!!! QUOTE !!!

Salam

Jazakallah, boleh amal ni untuk tambat hati suami


insyaAllah dengan izin Allah jua....
Tapi kalau belum kahwin...tak perlulah nak amalkan ye..sebab memang masih dara,,,, :berfikir:


Bookmark and Share




  Member Information For hainaProfil   Hantar PM kepada haina   Quote dan BalasQuote

Sejadah_Usang
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 01.09.2009
Ahli No: 11304
Posting: 54
Dari: Subang Jaya

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-09-09 10:41


Pada 15-09-09 09:37 , haina posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-09-09 12:58 , Sejadah_Usang posting:

!!! QUOTE !!!

Salam

Jazakallah, boleh amal ni untuk tambat hati suami


insyaAllah dengan izin Allah jua....
Tapi kalau belum kahwin...tak perlulah nak amalkan ye..sebab memang masih dara,,,, :berfikir:


Salam

Saya dah kahwin jadi boleh lah amalkan :kelip: insyaALLAH


Bookmark and Share




  Member Information For Sejadah_UsangProfil   Hantar PM kepada Sejadah_Usang   Quote dan BalasQuote

mujadihahsolehah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 24.09.2009
Ahli No: 11393
Posting: 36
Dari: kuala lumpur

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-09-09 20:07


terima kasih sangat-sangat atas info nya ye akak/ummi

menarik sgt2x
ana akan sampaikan ke rakan-rakan ana


-----------------
Didalam hidup ini, kita tidak boleh lari dari masalah, masalah merupakan liku dan rintangan yang patut kita lalui. tabahkan hatimu wahai manusia


Bookmark and Share




  Member Information For mujadihahsolehahProfil   Hantar PM kepada mujadihahsolehah   Pergi ke mujadihahsolehah's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, mazidah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Surirumah
    »» Isteri sentiasa dara

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
© Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.083069 saat. Lajunya....