Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Tanda Orang Bijaksana Ialah Hatinya Selalu Berniat Suci; Lidahnya Selalu Basah Dengan Zikrullah; Matanya Menangis Kerana Penyesalan (Terhadap Dosa); Sabar Terhadap Perkara Yang Dihadapi Dan Mengutamakan Akhirat Berbanding Dunia.
-- suatumasa

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: lysazae
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13715

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 22
Ahli: 0
Jumlah: 22




  Dari Galeri
salam sayang buat semua!!!

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 1 hari, 10 jam, 34 minit yang lalu
uzmawahida: 12 hari yang lalu
fayyzah: 24 hari yang lalu
bintanghatee: 31 hari yang lalu


Luahan Hatiku
Topik: anti lelaki


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, limah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Luahan Hatiku
    »» anti lelaki

Please Mendaftar To Post


Oleh anti lelaki

ada_nur183
WARGA RASMI
Menyertai: 05.09.2008
Ahli No: 8978
Posting: 16
Dari: Pulau Mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 05-09-08 21:31


:-? Assalamualaikum.. ana belajar di sek men agama perempuan & semenjak itu ana tak kenal mana-mana lelaki selain ahli keluarga, saudara mara & guru2. Ana tak kisah kalau tak ada kawan lelaki tapi masalah ana sekarang ialah ana takut bila berjumpa dengan lelaki selain dr yang ana nyatakan tadi. Ana risau apabila ana sudah tamat sek men nanti, ana tak dapat menyesuaikan diri dengan masyarakat luar. Ana memang seorang yang peramah terhadap perempuan & ana suka berkawan tapi ana takut & tak suka bila berjumpa dengan lelaki. Sehinggakan jika ana mahu membeli barang, ana hanya akan mencari kedai yang dijaga oleh perempuan sahaja. Ana pernah berjumpa dengan org yang seperti ana, tapi kami pun tak tahu apa jalan penyelesaiannya. Jika ana memasuki alam pekerjaan nanti, ana tetap perlu bergaul dengan lelaki. Adakah perasaan ini normal bagi orang-orang yang sprti ana? :-(


Bookmark and Share




  Member Information For ada_nur183Profil   Hantar PM kepada ada_nur183   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
WARGA RASMI
Menyertai: 01.07.2008
Ahli No: 8654
Posting: 18
Dari: irbid

jordan   avatar


posticon Posting pada: 28-12-08 21:18


ramai saja kawan-kawan saya yang begini... ada jumpa lelaki, sampai peluh2 tangan... lutut mggigil semua dan bermacam2 lagi...

tengok balik bidang kita apa... kalau rasa nak jadi ustazah kat sekolah perempuan saja, tak ada masalah rasanya.. tapi, kalau memilih krjye professional, memang masalah ...

kita memang kena juga ikhtilat, tu memang kena.. tapi, ada masa kita kena bermuamalat dengan ikhwah, kita kena juga taamul dengan mereka... care nak hndar prasaan tu, mungkin boleh kita join usrah2 atau pgrm2.. kita yang uruskn, dan kena kerja dengan ikhwah.. sikit-sikit, InsyaAllah...

menarik insan2 yang begini.. selalu dr akhawat yang terlmpau biasa dengan ikhwah yang kita kena kawal.. tndukkn pandangan lah, jangan pakai wangi2 lah... tapi, ni terbalik lk...


-----------------
http://ciksantun.blogspot.com


Bookmark and Share




  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

nur_kamar
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 26.11.2008
Ahli No: 9438
Posting: 456
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-12-08 21:41


salam...

ni bukan anti namanya... tapi takut... ;)

alhamdulillah bagus jika sebegitu. dapat memelihara diri kita dari bergaul bebas tanpa halangan. jika perlu berbual pun, hanya yang perlu

perasaan tu normal sebenarnya.. ramai juga sahabat(termasuk diri saya) yang takut berdepan dengan lelaki. tapi bila soal urusan rasmi, boleh berdepan, cuma nampak lah gelabah sungguh... ;)

kak dulu bersekolah perempuan(convent). pengetua kristian tapi cukup keras bab pergaulan dengan lelaki. mak ayah pun jenih tegas. jadi memang nak kata kawan lelaki tu memang tak ada sampailah dah bekerja. kawin pun diaturkan orang. bukan kawan dahulu.

perasaan ni memang akan berubah mengikut keadaan... macam akak, perubahan tu wujud selepas bernikah dulu. walaupun rasa takut tu masih wujud, tapi bila dengan lelaki yang umur di bawah umur akak, ok sahaja


Bookmark and Share




  Member Information For nur_kamarProfil   Hantar PM kepada nur_kamar   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 09:31


Salam, bukan anti sebenarnya, takut @ malu..

Biarlah perasaan takut @ malu ni ada, tapi adakalanya perasaan ini kena ada pada tempatnya. Bila waktu kerja adakalanya terpaksa diketepikan seketika. Tapi gelabah tetap ada.. :-)


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84
{ SRIKANDI }
Menyertai: 13.10.2008
Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-01-09 14:04


yup malu bukan anti..

saya cukup malu bila bidang saya ramai lelaki ceburi..
hebat memasak.. buat saya terpana dengan skill yang mereka ada..
saya pulak yang terkontang kanting..lagi malu bila ada saja yang memerhatikan cara saya memasak..
ahaks.. memang malu.. malu sungguh... :sopan:
saya pula pemalu orangnya.. :malu:


-----------------



[ Telah diedit oleh: halesolurun_84 pada 08-01-09 14:05 ]


Bookmark and Share




  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Pergi ke halesolurun_84's Website   Quote dan BalasQuote

ada_nur183
WARGA RASMI
Menyertai: 05.09.2008
Ahli No: 8978
Posting: 16
Dari: Pulau Mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 06-02-09 17:16


Assalamualaikum..

Terima kasih pada kakak-kakak yang menasihati ana. Betul tu, bukan anti tapi malu... Walau apapun, perjalanan ana masih panjang dan mungkin ana dapat kurangkan sikit perasaan malu ana pada masa akan datang sebab kadang-kadang ana rasa ana ni malu tak bertmpt lah pulak.

Tapi ana harap-harap nanti ana tak kerja bahagian yang ramai org lelaki.


Bookmark and Share




  Member Information For ada_nur183Profil   Hantar PM kepada ada_nur183   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 07:46


Sifat malu perlu ada kerana sifat ini sebenarnya akan membuat lelaki 'respect' pada muslimah. Bila kerja adakalanya sifat malu ni kena ditepikan tapi jangan terus dibuang.

Bila muslimah hilang rasa malu, pasti sikap akan turut berubah..


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

drwauwa
WARGA RASMI
Menyertai: 10.02.2009
Ahli No: 9832
Posting: 14
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 10:09


!!! QUOTE !!!

Sifat malu perlu ada kerana sifat ini sebenarnya akan membuat lelaki 'respect' pada muslimah. Bila kerja adakalanya sifat malu ni kena ditepikan tapi jangan terus dibuang.

Bila muslimah hilang rasa malu, pasti sikap akan turut berubah..


Setuju sangat-sangat......sifat malu juga akan menghindari diri
daripada melakukan perkara-perkara yang boleh menjatuhkan maruah seseorang.

Anakanda.....makcik dulu juga bersekolah dari sekolah rendah hinggalah ke sekolah menengah di sekolah yang semua pelajarnya perempuan....bila masuk 'A' level barulah exposed to percampuran lelaki dan perempuan.....Alhamdulillah....secara natural tak akan rasa kekok dengan perubahan itu.....cuma sentiasa berhati-hati dan berjaga-jaga supaya tidak terkeluar dari landasan pergaulan yang dibenarkan oleh Allah. rasa malu dengan lelaki adalah satu rasa yang common bagi pelajar-pelajar yang tidak pernah bergaul dengan lelaki......InsyaAllah rasa malu itulah yang akan membendung kita dari pergaulan yang keterlaluan. So.... jangan susah hati, jangan risau.....kerana perasaan itu tidak pelik pun.

Wallahua'lam.

______

DARI WANITA UNTUK WANITA



Bookmark and Share




  Member Information For drwauwaProfil   Hantar PM kepada drwauwa   Pergi ke drwauwa's Website   Quote dan BalasQuote

kayu_Manis86
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 07.02.2009
Ahli No: 9802
Posting: 22
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 11:50


Itu bukan anti dik,itu malu @takut..
Malu 2 bagus tapi jangan anti sebab Allah dah menjadikan fitrah hidup manusia itu berpasang-pasangan..:-)


Bookmark and Share




  Member Information For kayu_Manis86Profil   Hantar PM kepada kayu_Manis86   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 12:44


Pada 13-02-09 11:50 , kayu_Manis86 posting:

!!! QUOTE !!!

Itu bukan anti dik,itu malu @takut..
Malu 2 bagus tapi jangan anti sebab Allah dah menjadikan fitrah hidup manusia itu berpasang-pasangan..:-)


ye betul tu sebagai muslimah sifat malu perlu ada..
ye betul fitrah Allah jadikan manusia berpasang2..tapi kita perlu ingat juga ye.. jangan jadikan fitrah menjadi fitnah...
jauhi sedaya upaya..
:welcome:


-----------------
Success Through Endeavour ;



Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

anshu
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 29.01.2009
Ahli No: 9759
Posting: 21
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 13-02-09 15:17


hm...dunt wori lah...bila da melanjutkan plajaran diperingkat lebih tgi dan berpeluang begaul dengan kaum adam(bepade-pada lah ye)..insyaAllah perasaan tu akan ok sikit-sikit...jangan lah buang terus malu tu...tapi jangan sampai susahkan diri sendiri nak jalani hidup sudah lah...baik sangat dengan kaum adam pun bukannya elok....:-)


Bookmark and Share




  Member Information For anshuProfil   Hantar PM kepada anshu   Quote dan BalasQuote

abadaa
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 02.06.2006
Ahli No: 6619
Posting: 42
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 13-02-09 16:56


Pada 13-02-09 15:17 , anshu posting:

!!! QUOTE !!!

hm...dunt wori lah...bila da melanjutkan plajaran diperingkat lebih tgi dan berpeluang begaul dengan kaum adam(bepade-pada lah ye)..insyaAllah perasaan tu akan ok sikit-sikit...jangan lah buang terus malu tu...tapi jangan sampai susahkan diri sendiri nak jalani hidup sudah lah...baik sangat dengan kaum adam pun bukannya elok....:-)


saya setuju..rapat sangat pun tak bagus, tak rapat langsung pun tak bagus...


kena pandai jaga diri..jangan mudah terpedaye..
kena pandai baca keadaan..

all d best!saya doakan yang baik-baik untuk ada_nur183..


-----------------
[email protected]


Bookmark and Share




  Member Information For abadaaProfil   Hantar PM kepada abadaa   Quote dan BalasQuote

ada_nur183
WARGA RASMI
Menyertai: 05.09.2008
Ahli No: 8978
Posting: 16
Dari: Pulau Mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-07-09 22:29


Salam...
Alhamdulillah, sekarang ana dah lah tak gementar sangat macam dulu tapi still ada miscommunication dengan kaum adam ni. Thanks untuk semua nasihat tu. Hope ana tak terlalu prejudis sangat pada kaum adam. Nanti org salah anggap pulak. Perubahan memerlukan masa.


Bookmark and Share




  Member Information For ada_nur183Profil   Hantar PM kepada ada_nur183   Quote dan BalasQuote

aqil
WARGA RASMI
Menyertai: 03.11.2009
Ahli No: 11568
Posting: 10
Dari: Pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-11-09 00:41


ohohoho..
saya pun ada perasaan ni dulu
sepupu lelaki pun susah nak tegor saya
tapi, tak perasan pulak ianya satu masalah
means, tak pernah fikirkan penyelesaian
hehehe
tapi lama-lama belajar kat universiti
makin lama perasaan tu terhakis


-----------------
Everything I Do
I Dedicate To You


Bookmark and Share




  Member Information For aqilProfil   Hantar PM kepada aqil   Quote dan BalasQuote

limah
::PENGURUS AKTIVITI::
Menyertai: 20.08.2009
Ahli No: 11210
Posting: 367
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-11-09 07:36


assalamualaikum.ha cerita pasal lelaki ni. dulu kak limah bersekolah di sekolah perempuan. habis sekolah pun bekerja. kerja dimana masa tu ok lah kerja kilang buat anak patung barbie. hehehehe kerja kak limah tindik telinga anak patung. adoi bak kata soleha dan itisafa memang malu gila masa temuduga tu muka rasa YA ALLAH tebal gila lah. kalau boleh nak temuduga duduk bawah meja. pas tu setahun kemudian dapat kerja kerani di lion group itu pun sama kerja semua lelaki. eeeeeee pernah adalah mamat tu hantar kat selamat hari raya. hahaha dia nak tackle lah konon.ishshshs kak limah boleh koyak kan kad tu kerana apa kerana takut baca isikandungan surat tu.eeee seram gila u.

tapi lama kelamaan perasaan tu dah mula hilang sikit demi sikit kerana kerja kak limah kena juga bercakp dengan orang lelaki sebab boss lelaki. hehehe tu sampai jumpai suami kak limah ni. kalau malu dengan lelaki tak kawin agaknya.


Bookmark and Share




  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

hanku
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 27.01.2009
Ahli No: 9740
Posting: 136
Dari: cheras

malaysia  


posticon Posting pada: 04-11-09 11:05


malu dengan lelaki ni makin da msalah dengan keyakinan diri agaknya

tak boleh malu sangat...berpada2 lah


Bookmark and Share




  Member Information For hankuProfil   Hantar PM kepada hanku   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.082678 saat. Lajunya....