Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-08-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Untuk menjamin kejayaan, bertindaklah seperti tidak akan gagal

-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: lysazae
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13715

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 29
Ahli: 0
Jumlah: 29




  Dari Galeri
bersama suami...

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 1 hari, 15 jam, 56 minit yang lalu
bintanghatee: 3 hari yang lalu


Petua Berharga
Topik: 9 petua untuk kulit lebih sihat


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, nur_kamar
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Petua Berharga
    »» 9 petua untuk kulit lebih sihat

Please Mendaftar To Post


Oleh 9 petua untuk kulit lebih sihat

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-01-08 23:56


1. MINUM BANYAK AIR SEPANJANG HARI
Air menghasilkan penampilan kulit lebih jernih dan gebu. Ia juga melembap dan memberi tenaga apabila anda bersenam.

2. MAKAN MAKANAN SEIMBANG
Penting memastikan anda makan makanan seimbang berasaskan bijirin, sayur-sayuran dan buah-buahan serta protein rendah lemak. Semua ini menyumbang ke arah kulit lebih sihat.

3. BERSENAM SELALU
Melakukan kegiatan jasmani @ riadah

4. TIDUR SECUKUPNYA
Memastikan tidur cukup akan membantu anda mengendalikan tekanan. Selain itu anda dapat saksikan perbezaan ketara pada wajah apabila anda berehat dan santai.

5. BERHENTI MEROKOK
Merokok bukan saja berbahaya kepada kesihatan tetapi juga pada kulit anda. Tabiat merokok ketika usia 20-an dan 30-an boleh menuakan kulit sebanyak 10-15 tahun tetapi hanya ketara sewaktu usia 40-an. Kemutan bibir apabila merokok akan     menyebabkan garis kekal pada sekeliling mulut. Kulit kurang menarik apabila kekuningan dan gelung hitam semakin ketara

6. ELAK TERDEDAH PADA MATAHARI
Pendedahan kulit pada matahari meyebabkan garis dan kedut timbul lebih cepat dan mungkin juga kanser kulit. Hadkan pendedahan pada matahari dan guna tadbir suria dengan SPF lebih tinggi pada waktu siang.

7. PEMBERSIH KULIT LEMBUT
Kebanyakkan wanita menggunakan sabun buku untuk membersih muka yang tajam pada kulit dan menyebabkan kerosakannya. Pilih pembersih lembut yang mencuci kulit tanpa merosakkannya.

8. PUPUR 2 KALI SEMINGGU
Pupur amat bagus untuk kulit tidak bermaya. Ia menanggalkan kotoran dan sel kulit mati pada permukaan. Hasilnya kulit terasa bermaya dan segar. Pupur turut membantu kulit menghadapi tekanan alam sekitar dan tekanan jasmani.

9. AMALAN PENJAGAAN KULIT SEMPURNA
Apa jua jenis kulit atau usia, amalan penjagaan penting bagi setap wajah adalah sama. Anda memerlukan pembersih, penyegar, pemulih dan penyubur dua kali sehari.


maklumat dari email


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

zinnera
WARGA RASMI
Menyertai: 21.11.2007
Ahli No: 8067
Posting: 13
Dari: kuching, sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 25-01-08 14:57


terima kasih atas petua yang beguna.... tapi kalau nak elak kulit daripada terdedah kat cahaya matahari, susah sikit lah.


Bookmark and Share




  Member Information For zinneraProfil   Hantar PM kepada zinnera   Quote dan BalasQuote

Layyinul_Sutera
WARGA RASMI
Menyertai: 17.01.2008
Ahli No: 8208
Posting: 8
Dari: Varsiti Malaya

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-01-08 21:07


Tip yang amat berguna..... =)


Bookmark and Share




  Member Information For Layyinul_SuteraProfil   Hantar PM kepada Layyinul_Sutera   Quote dan BalasQuote

ar_raudhah
WARGA RASMI
Menyertai: 25.10.2004
Ahli No: 4501
Posting: 19
Dari: malaysia

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 26-01-08 11:42


salam

istisafa , bagaimanakah diatakan pupur?apekah bahan yang terbaik untuk digunakan?


Bookmark and Share




  Member Information For ar_raudhahProfil   Hantar PM kepada ar_raudhah   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 16:23


Thanks kak su
kalau ikut no 4 saja ok tak.. hehe


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

honey_nurhaliza
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 643
Posting: 146
Dari: Malacca Historical Place

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 01-02-08 12:01


lagi satu petua untuk kulit gebu dan sihat...cuci makeup menggunakan oil makeup remover...dan jangan tidur tanpa mencuci muka...itu yang ana amalkan selain dr tips2 yang diberi oleh kawan kita itu...:)


Bookmark and Share




  Member Information For honey_nurhalizaProfil   Hantar PM kepada honey_nurhaliza   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-02-08 21:34


Pupur selalunya diperbuat dari bahan semulajadi seperti putih telur, isi tomato atau isi betik. Pupur selalunya sapu kat muka biarkan seketika dan cuci. Ada juga sahabat yang gunakan yogurt sebagai pupur.

Hanan, no 4 tu sebenarnya pun penting juga. Tapi bila time cuti yang itu yang lebih sikit dari lain-lain kan.. heheheheh :-)

Sememangnya cahaya matahari memang perlu dielakkan, melainkan cahaya matahari diwaktu pagi..

Seperti kata honey, sebelum cuci muka, sebaiknya sapu dulu oil makeup remover sebab pencuci biasa tak boleh nak hilangkan sisa-sisa mekap dimuka.

Sepenat-penat mana pun badan, pastikan muka dicuci sebelum tidur. Kalau rajin bubuh lah krim malam.

Sebenarnya banyak lagi petua-petua untuk kulit sihat, dari kulit yang sihat akan terbit sinar kecantikan semulajadi.


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

insyirah_marjan
WARGA RASMI
Menyertai: 22.01.2008
Ahli No: 8226
Posting: 3
Dari: ampang

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 19:54


salam.....

memang tips yang brguna......

slain petua2 kat atas....lidah buaya(aloe vera) dan limau nipis pun bagus untuk melicinkn dan mncerahkn kulit...

ssghnya...ciptaan Allah memang banyak mnfaatnya....subhanallah... :-)


Bookmark and Share




  Member Information For insyirah_marjanProfil   Hantar PM kepada insyirah_marjan   Quote dan BalasQuote

syajaratuddur
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 8199
Posting: 30
Dari: Damansara Utama

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-02-08 18:15


bestnya...macam-macam petua ada....:)


Bookmark and Share




  Member Information For syajaratuddurProfil   Hantar PM kepada syajaratuddur   Quote dan BalasQuote

honey_nurhaliza
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 643
Posting: 146
Dari: Malacca Historical Place

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 11-02-08 13:05


tapi muka kita adalah anugerah Allah yang perlu dijaga...kepada wanita-wanita di luar sana....sedarilah bahawa amat penting untuk kita menjaga penjagaan muka...bagi ana,muka yang licin,sihat dan gebu amat penting sekali...selain dihiasi dengan akhlak yang mulia...:)


Bookmark and Share




  Member Information For honey_nurhalizaProfil   Hantar PM kepada honey_nurhaliza   Quote dan BalasQuote

AZURA_ANAKMAMI
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 01.05.2003
Ahli No: 842
Posting: 186
Dari: kuala kurau,Perak

Perak  


posticon Posting pada: 25-02-08 21:19


terima kasih diatas petua yang diberi hehe...


Bookmark and Share




  Member Information For AZURA_ANAKMAMIProfil   Hantar PM kepada AZURA_ANAKMAMI   Pergi ke AZURA_ANAKMAMI's Website   Quote dan BalasQuote

cute-islamie
WARGA RASMI
Menyertai: 06.12.2007
Ahli No: 8110
Posting: 11
Dari: muar

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-08 16:03


bagusnya dapat ilmu baru...mceh semua


Bookmark and Share




  Member Information For cute-islamieProfil   Hantar PM kepada cute-islamie   Quote dan BalasQuote

ar_raudhah
WARGA RASMI
Menyertai: 25.10.2004
Ahli No: 4501
Posting: 19
Dari: malaysia

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 03-03-08 20:36


ok, terima kasih atas jawapan yang diberi :)


-----------------
ukhwah itu indah...


Bookmark and Share




  Member Information For ar_raudhahProfil   Hantar PM kepada ar_raudhah   Quote dan BalasQuote

mazidah
{ SRIKANDI }
Menyertai: 27.11.2008
Ahli No: 9456
Posting: 148
Dari: Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-12-08 16:14


Salam.......boleh bagi tips untuk mengatasi kulit kering..nak makan vitamin apa ya?


Bookmark and Share




  Member Information For mazidahProfil   Hantar PM kepada mazidah   Pergi ke mazidah's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.077812 saat. Lajunya....