Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-07-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Tak kiralah berapa kali anda jatuh; yang penting ialah berapa kali anda boleh bangun kembali selepas jatuh.

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: rainerjons
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13713

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 18
Ahli: 0
Jumlah: 18




  Dari Galeri
assalamualaikum..salam ukhwah bt smua :)..smoga hubungan kita sesama ISLAM akan kekal Selamanya

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 9 jam, 55 minit yang lalu
rainerjons: 16 hari yang lalu
rainersmith: 27 hari yang lalu


Komputer dan IT
Topik: Masalah Compile dalam JAVA


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Komputer dan IT
    »» Masalah Compile dalam JAVA

Please Mendaftar To Post


Oleh Masalah Compile dalam JAVA

yusha
WARGA RASMI
Menyertai: 22.08.2006
Ahli No: 6811
Posting: 10

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-08-07 13:40


Selepas install java,
user digalakkan edit ENVIRONMENT PATH...

sometimes bila dah edit sekalipun,
si command prompt masih tak dapat macam command "javac"

why?

tak tau pula Kenapa... :-)

tapi biasa berlaku kes ni kalau kita install macam-macam software lain selepas JAVA yang juga ada melibatkan environment path...

p/s : bahaya juga main-main kat environment path ini...

ada cara lain untuk user compile dan run source code....

OPTION 1

1. Open command prompt
2. Taip
    cd Program Files/Java//bin
3. simpan semua source code kat "bin"
4. hanya selepas cd bin sahaja, command "javac" boleh dikenal sistem

OPTION 2

1. Open google
2. cari lah software textpad.exe
3. dalam software ni saja, kita boleh compile dan run sekali...
-----------------------------------------------------------------


Bookmark and Share




  Member Information For yushaProfil   Hantar PM kepada yusha   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.054113 saat. Lajunya....