Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-07-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
keadilan yang ada pada seseorang laksana sebentuk mutiara . Meskipun yang empunya telah mati , mutiara itu tetap tinggal dengan cahayanya ..

-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: harith
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13726

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 16
Ahli: 0
Jumlah: 16




  Dari Galeri
ni gambar kat rumah, mase housemate dtg raya tahun lps..

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 2 hari yang lalu


Isu Semasa
Topik: handphone??


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Isu Semasa
    »» handphone??

Please Mendaftar To Post


Oleh handphone??

finas
WARGA RASMI
Menyertai: 13.04.2006
Ahli No: 6535
Posting: 14
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-12-06 23:32


assalamualaikum sahabat semua..

ana cuma ingin menimbulkn 1 isu yang berkait rapat dengan sahabat baik kita iaitu handphone..:-)

ana pasti semua sahibah disini tau kan kegunaan h/p ni??
selain dari tujuan kita untuk call in or call out,mesej...
apa lagi yang boleh kita buat dengan h/p ni??

dewasa ni ana rasa semua orang tau akan kegunaan h/p sebagai 1 media untuk berdakwah kan??
persoalan ana..
selain dari saling bertukar2 masing-masing islamik ni...apa lagi yang boleh kita buat untuk jdkn h/p 1 medium dakwah??
baru-baru ni ana dapat 1 lagi idea iaitu beri voice sms untuk berdakwah...
contohnya bagi tazkirah ke...lagu yang berunsur nasihat ke....especially nasyid la..
apa lagi yang boleh kita buat??
harap sahabat2 semua dapat menolong ana mencari idea..
~salam...


-----------------
muslimah sejati..
malunya mengatasi perawan..beraninya mengatasi pahlawan..cintanya bukan pada gambaran..rindunya bukan pada pertemuan..pabila hatinya tersirat kejujuran..


Bookmark and Share




  Member Information For finasProfil   Hantar PM kepada finas   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-12-06 22:20


em.. apa lagi ek.. fungsinye..

basicnye begitu saja..
satu lagi.. yang ana dapat fikirkan..
function calculator..hehe..
boleh mengira budget... nak darab..tambah..bahagi.. tolak..
tekan saja punat calculator tu..ehhehe.. :-di :-di :-di :-di


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
barakaLlahu..


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

sayyidah_fahimma
WARGA RASMI
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 4179
Posting: 19

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 16-12-06 21:17


Pada 13-12-06 22:20 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!

em.. apa lagi ek.. fungsinye..

basicnye begitu saja..
satu lagi.. yang ana dapat fikirkan..
function calculator..hehe..
boleh mengira budget... nak darab..tambah..bahagi.. tolak..
tekan saja punat calculator tu..ehhehe.. :-di :-di :-di :-di



;-) :-di :lol:


Bookmark and Share




  Member Information For sayyidah_fahimmaProfil   Hantar PM kepada sayyidah_fahimma   Quote dan BalasQuote

sirin
WARGA RASMI
Menyertai: 19.12.2006
Ahli No: 7148
Posting: 8

Kedah  


posticon Posting pada: 19-12-06 00:38


tpkan...knpa sekarang orang dah xgnkan enset betul-betul??stgh2nya...dpa dengan untuk hburan???kya sangat ke dpa tu??kan i2 1 pmbziran??


Bookmark and Share




  Member Information For sirinProfil   Hantar PM kepada sirin   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-12-06 09:28


Bukan hanya hp, bahkan peralatan lain jika digunakan dengan baik maka baiklah ia, sekiranya disalahgunakan maka salahla ia.. hp ini boleh juga dijadikan salah satu medium perantaraan untuk berdakwah. Kalau ada maklumat yang hendak disampaikan dengan cara termurah, sms adalah jawapannya.


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

Bunga_Nur
WARGA RASMI
Menyertai: 12.12.2006
Ahli No: 7120
Posting: 9
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-12-06 17:24


Zaman sekarang handp ini dah jadi satu keperluan..tak macam dulu-dulu, hanya orang dewasa saja yang guna handp..tapi sekarang anak2 yang masih bersekolah pun dah mampu pakai handp...selalu ye orang pakai handp ini untuk sms atau buat call saja..selain dapat muat turun caller ringtone..Kalau dari segi nak sampai dakwah..saya kurang mahir sikit..heheheh...


Bookmark and Share




  Member Information For Bunga_NurProfil   Hantar PM kepada Bunga_Nur   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA RASMI
Menyertai: 12.02.2006
Ahli No: 6293
Posting: 13
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-12-06 23:58


guna sekadar menerima dan membuat panggilan, dan hantar sms saja, lepas itu hantar mms melalui audio dan flash...
lepas itu jadikan hp sebagai diari, senang nak rekod apa yang berlaku kat mana-mana...heheh. tapi privasi kurang la, ni masih set up security tapi masih belum menjadi...tau tak hendak buat bagaimana???
tu saja yang ana tau....


Bookmark and Share




  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
WARGA RASMI
Menyertai: 30.11.2006
Ahli No: 7085
Posting: 5
Dari: klang

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-01-07 13:59


macam hs saya..boleh guna untuk tau masa kesuburan..senang la pada sesiapa yang nak rancang untuk pregnant..tapi saya xlayak lagi la..sebab single lagi begitu lho.....hehehe


Bookmark and Share




  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 3118
Posting: 74
Dari: bumi allah

senegal   avatar


posticon Posting pada: 03-02-07 21:12


salam...
ana rasa tak salah menggunakan hp yang "canggih" sikit jika mampu..
contoh nya seperti ipod dengan pda...
banyak perkara yang bermfaat yang boleh dilakukan dengan gadget ni..

cuma, apabila disalah gunakan saja, akan mendatangkan keburukan.. bahkan boleh juga menjadi musibah..

wallahu'alam..


Bookmark and Share




  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

offhegoes
WARGA RASMI
Menyertai: 17.02.2007
Ahli No: 7334
Posting: 5
Dari: BBB

taiwan   avatar


posticon Posting pada: 17-02-07 15:13


Hemm, saya selalu guna untuk ambik gamabr tiang dalam shopping complex, supaya tak lupa tempat parking... esp MidValley...


-----------------
M SOPIAN H
www.KLGate.com - MUSLIM BUSINESS DIRECTORY. Let Us Build It! Kalau ada business muslim, please list it there.. target 1000 list&


Bookmark and Share




  Member Information For offhegoesProfil   Hantar PM kepada offhegoes   Pergi ke offhegoes's Website   Quote dan BalasQuote

nurilham7
WARGA RASMI
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 5903
Posting: 16
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 18-02-07 02:17


erk...saya tak ada hp...boleh hadiahkan satu kat saya tak...kui3....


Bookmark and Share




  Member Information For nurilham7Profil   Hantar PM kepada nurilham7   Quote dan BalasQuote

amnamadina
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 07.10.2006
Ahli No: 6958
Posting: 26
Dari: pasir gudang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-02-07 15:07


assalamualaikum...bagi ana..ramai anak mude hari ini yang dah salah guna hp...paling berleluasa,sms/mms lucah..pela nak jadi..teknologi memakan diri..sedih tengok remaja islam kita....


Bookmark and Share




  Member Information For amnamadinaProfil   Hantar PM kepada amnamadina   Quote dan BalasQuote

nurzahumaira
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 7249
Posting: 33
Dari: ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-02-07 22:25


erm..hs..hs...tengah sedih memikirkan hs ni..kat bus station gopeng tadi..hs jatuh dalam toilet....uwa...
ikutkan memang la lawak...macam mana la boleh jatuh dalam toilet..ish ish ish...
tapi nak buat macam mana....

dengan susah payah nya...ambik juga hs kat l----pergi tu...
tapi sekarang,,..tak boleh pakai jugak..newey, sim card still selamat la....
sedih nya....

apa pun, ni nak bagitahu satu kisah pasal ke +ve an guna hs ni...
waktu kita bukak buku baru aritu...
1 MUHARRAM...
ana kat dalam bus..KL nak ke BP..sdh sangat sebab tak bawak buku doa akhir dan awal tahun tu...tak hafal pula tu...
so, dalam hati,bila tibe waktunye,nak niat saja la dan doa melayu saja...
tiba-tiba...sekumpulan budak sekolah agama ni naik bus yang ana naik...
sebab bus yang diorag naik rosak kat tengah jalan....
ni sek sek budak sekolah agama...

mereka berdiri tak jauh dari ana...
bila dalam kul 6.30 lebih kurang...mereka tadah tngan dan loud speaker kan salah satu hs dikalangan mereka...
rupe2 nya...kawan mereka yang kat tempat lain, mungkin di masjid /surau/ dalam kumpulan usrah mereka, tngah baca doa tu dan letak hs sekali kat situ supaya kawan mereka yang tak berkesempatan berada sekali dalam majlis doa tu tetap dapat berdoa...
hukumnye tak pasti la ana...
tapi ana rasa tak ada slhnye....

ana pun tumpang la tadah tngan sekali...tapi baca jugak doa melayu....
dalam hati ana..Kenapa la ana tak terpikir nak buat macam tu jugak...
insyaAllah kalau tahun depan,ana tak berkesempatan jugak...ana boleh la buat perkara yang sama....

sebenarnya..kalau kita fikir perkara yang positif, kita mampu guna apa-apa cara untuk mencapai matlamat kita...hendak seribu daya...

wallahualam...


-----------------
.:RaTu_PeRmaTa_HaTi:.
[ Telah diedit oleh: nurzahumaira pada 19-02-07 22:28 ]


Bookmark and Share




  Member Information For nurzahumairaProfil   Hantar PM kepada nurzahumaira   Pergi ke nurzahumaira's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 23.06.2006
Ahli No: 6676
Posting: 24
Dari: KL-Sarawak

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-02-07 19:37


Pada 19-02-07 22:25 , nurzahumaira posting:

!!! QUOTE !!!

erm..hs..hs...tengah sedih memikirkan hs ni..kat bus station gopeng tadi..hs jatuh dalam toilet....uwa...
ikutkan memang la lawak...macam mana la boleh jatuh dalam toilet..ish ish ish...
tapi nak buat macam mana....

dengan susah payah nya...ambik juga hs kat l----pergi tu...
tapi sekarang,,..tak boleh pakai jugak..newey, sim card still selamat la....
sedih nya....

apa pun, ni nak bagitahu satu kisah pasal ke +ve an guna hs ni...
waktu kita bukak buku baru aritu...
1 MUHARRAM...
ana kat dalam bus..KL nak ke BP..sdh sangat sebab tak bawak buku doa akhir dan awal tahun tu...tak hafal pula tu...
so, dalam hati,bila tibe waktunye,nak niat saja la dan doa melayu saja...
tiba-tiba...sekumpulan budak sekolah agama ni naik bus yang ana naik...
sebab bus yang diorag naik rosak kat tengah jalan....
ni sek sek budak sekolah agama...

mereka berdiri tak jauh dari ana...
bila dalam kul 6.30 lebih kurang...mereka tadah tngan dan loud speaker kan salah satu hs dikalangan mereka...
rupe2 nya...kawan mereka yang kat tempat lain, mungkin di masjid /surau/ dalam kumpulan usrah mereka, tngah baca doa tu dan letak hs sekali kat situ supaya kawan mereka yang tak berkesempatan berada sekali dalam majlis doa tu tetap dapat berdoa...
hukumnye tak pasti la ana...
tapi ana rasa tak ada slhnye....

ana pun tumpang la tadah tngan sekali...tapi baca jugak doa melayu....
dalam hati ana..Kenapa la ana tak terpikir nak buat macam tu jugak...
insyaAllah kalau tahun depan,ana tak berkesempatan jugak...ana boleh la buat perkara yang sama....

sebenarnya..kalau kita fikir perkara yang positif, kita mampu guna apa-apa cara untuk mencapai matlamat kita...hendak seribu daya...

wallahualam...



mostly sekarang ramai yang pakai hs ber"radio"...so boleh buka siaran radio pun ada buat...xpun..rakam..simpan..hehe..


-----------------
cita-citaku islam gemilang, cita-citaku daulahnya berulang, cita-citaku islam cemerlang, cita-citaku islam tinggi menjulang
والسلام


Bookmark and Share




  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Quote dan BalasQuote

haifa218
WARGA RASMI
Menyertai: 12.04.2006
Ahli No: 6528
Posting: 14
Dari: Johor Bahru

Johor  


posticon Posting pada: 28-02-07 10:22


"macam hs saya..boleh guna untuk tau masa kesuburan..senang la pada sesiapa yang nak rancang untuk pregnant..tapi saya xlayak lagi la..sebab single lagi begitu lho.....hehehe"

dhamiraqistina
awak guna hp apa? ye ke boleh?

thank you


Bookmark and Share




  Member Information For haifa218Profil   Hantar PM kepada haifa218   Quote dan BalasQuote

cyxaula
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 05.04.2006
Ahli No: 6488
Posting: 28
Dari: Moscow, Russia

malaysia  


posticon Posting pada: 06-05-07 01:02


ada baik buruknye guna hp ini. macam saya dok jauh dari rumah, ada hp senang nak pass kabar berita dengan mak ayah kat Malaysia. mati jugak la kalau nak call tiap2 minggu, so, hp ini sangat-sangat la berguna pada saya.
lagi 1 guna hp ni sebagai alarm....boleh pasang 3 alarm sekaligus, so, kalau lepas tutup alarm yang 1st itu, at least ada 2nd and 3rd alarm yang boleh kejut bangun pagi...hahahaha..alhamdulilah jarang sangat la kalau tak bangun pagi itu.


Bookmark and Share




  Member Information For cyxaulaProfil   Hantar PM kepada cyxaula   Quote dan BalasQuote

idahbudakecik
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 16.07.2007
Ahli No: 7727
Posting: 30
Dari: Limbang

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 16-07-07 16:40


masing-masing dah beso panjang..so masing boleh nilai apa fungsi nya hp ni..ye mungkin betul salah 1 nya sebagai medan dakwah..tapi sejauh mana hp ni boleh membantu kita dalam menyebarkan dakwah...? sekarang ni masyarakat kita sibuk dengan undian program realiti tv..apa saja bentuk program tv semua nak di undi..bazir duit...tapi yang penting nya bila ada hp ni sebagai 1 penghubung antara kita dengan family, kawan-kawan, sahabat-sahabat dan juga sdara mara jauh atau dekat..tu yang penting


Bookmark and Share




  Member Information For idahbudakecikProfil   Hantar PM kepada idahbudakecik   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.081208 saat. Lajunya....