Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-10-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Seinci tindakan adalah lebih baik dari sebatu teori
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: querida
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13716

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 20
Ahli: 0
Jumlah: 20




  Dari Galeri
Salam ukhuwwah buat semua! Moga ikatan ukhuwwah ini akan terjalin abadan abada.u.ok.h.u.W.w.A.h...

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 2 hari yang lalu


Bersama Ummi
Topik: talak


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, ummimq
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Bersama Ummi
    »» talak

Please Mendaftar To Post


Oleh talak

rohani
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 4629
Posting: 38
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-11-06 16:27


assalamualaikum,
dah lama sangat rasanya ana tak baca topic dalam hanan ni,if ada pun sambil lalu jea,sekarang ni ok sikit,final exam pun baru jea habis...alhamdulillah.
sebenarnya ana nak minta penjelasan sikit daripada mereka yang arif,lagi pun kita disuruh supaya bertanya pada yang arif jika kita tak tahu,lagi pun malu bertanya takut tersesat jalan pula.
persoalannya macamni, katakanlah ali telah menceraikan aminah dengan talak satu, than selang beberapa hari ali melafaskan talak dua kepada isterinya,jadi dia telah menceraikan isterinya dengan talak tiga.talak yang dilafaskan kali pertama memang jelas cuma talak yang dilafaskan untuk kali kedua tu yang menjadi persoalan sama ada jatuh atau tak,sebab semasa lafas talak yang pertama mereka bukan lagi suami isteri tapi masih lagi dalam cerai ruj'ie, if talak yang kedua tu dikira jadi mereka tak boleh rujuk kembali kecuali aminah kahwin dengan lelaki lain kemudian bercerai.
sesetengah orang cakap talak kedua tu tak dikira sebab mereka dah bukan suami isteri lagi selepas ali melafaskan talak kepada aminah...


Bookmark and Share




  Member Information For rohaniProfil   Hantar PM kepada rohani   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 13.03.2006
Ahli No: 6411
Posting: 31
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-01-07 09:02


waalaikumussalam..

ermmm....soalan ni kena tanya ustaz.
Pernah belajar menngenai undang2 keluarga islam tapi tak pernah pula diberi contoh kes yang macam ni...kenapalah si suami tu marah sangat kat isterinya sampaikan melafazkan cerai padahal belum rujuk lagi.


Bookmark and Share




  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 09:48


Pada 27-11-06 16:27 , rohani posting:

!!! QUOTE !!!

sesetengah orang cakap talak kedua tu tak dikira sebab mereka dah bukan suami isteri lagi selepas ali melafaskan talak kepada aminah...


Ana rasa pun macam tu juga.. melainkan selepas itu mereka dah rujuk dan tiba-tiba ali tu jatuhkan talak 2 pula. Kalau mereka dah rujuk dan ali jatuhkan talak 2, memang ali dan aminah dah tak boleh rujuk lagi.


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

lizadeen
WARGA RASMI
Menyertai: 13.04.2009
Ahli No: 10381
Posting: 1
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-05-09 16:42


saya baru melalui kes talak ni... masalahnya perkara ni elok rujuk dengan pej agama sebab kalau ikut sesetengah mazhab, peluk dan bersetubuh dalam tempoh idah pun dah kira rujuk. jadi, kalau selepas talak pertama dah rujuk dengan persetubuhan, talak kedua tu jatuh lah... Kenapa lah senang sangat si ali ni jatuhkan talak... wallahua'lam... pada pendapat liza elok tanya pada pej agama. ni ada no tel seorang kaunselor. eloklah kalau dapat rujuk padanya. pun ruziatun 067621200. kat seremban tau.semoga dapat membantu...


-----------------
salam sejahtera dan rahmat dari Allah moga dilimpahi untuk semua.


Bookmark and Share




  Member Information For lizadeenProfil   Hantar PM kepada lizadeen   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-12-09 00:28


Sebut cerai kali pertama = talak 1

Sebut cerai kali kedua = talak 2

Sebut cerai kali ke tiga = talak 3

Jadi antara sebutan talak 1 dan talak 2 walau tidak rujuk tetap jatuh jadi 2 kali. Sekiranya ingin lebih jelas tanyalah kepada yang arif ya.

Jadi sudah selesai ke kes ni?

WA


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.054935 saat. Lajunya....