Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-07-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiannya...

-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: harith
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13726

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 13
Ahli: 0
Jumlah: 13




  Dari Galeri
cikgu syah_solehah

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 2 hari yang lalu


Muslimah Kerjaya
Topik: :::jOm kOngsi gaji pertama anda::


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, e-zah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Kerjaya
    »» :::jOm kOngsi gaji pertama anda::

Please Mendaftar To Post


Oleh :::jOm kOngsi gaji pertama anda::

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-09-06 15:04


hehe.. jomm kita singkap tabir..
bagaimana story-mori anda bila dapat gaji pertama..??!!
:roll: :roll:

ana nak cerita sikit.kisah ana..
ana pernah kerja masa lepas tunggu pmr..
tapi.. kerja dengan ayah..hehe.

dolu ayah buka kedai makan - restoran nasi ayam..
masa tu ana baru habis pmr.. ayah ajak tolong..
dipendekkan cerita.. bestt juga kerja..
macam-macam kerenah pelanggan..
ana dapat satu hari ayah bagi rm12..hehe..

last.. bila dapat total.. dalam 120++ macam tu laa agaknya..
nth tak ingat.. lama dah..
ayah siap pesan.. nanti bagi mak juga ye..
hehe..

so.. duit tu.. ana beli kaset..
hehe.. sampai sekarang ada lagi kaset tu..hehe..
kaset apa.. tak payah laa bagitahu..hihi..

next.. lepas stpm..
pernah jadi cikgu gnti sekejap di smk miharja..kl..
huh.. bukan senang nak jadi cikgu ni..hehe..

duit gaji tu..ana bagi pada mak sikit..
yang lain.. saving.. dan one thing.. ana beli kamera..
tapi.. sediss.. kamera tu dah rosak..
:roll: :roll:

the latest..
ana jadi cikgu gnti di sek ren..
wah... lagi mencabar...
nak ajar bebudak kecik ni..
huh.. nakal nya..tuhan saja yang tahu..hehe..

alhamdulillah.. dgnn gaji pertama ana dapat
ana dapat bayar duit jubah konvo..hehe..
rm140.. campur dengan duit gambar rm80..

tapi.. sediss tak dapat nak bagi mak..
sebab lebihnya.. cuma ada rm20 saja..
tu untuk gaji 2 minggu kerja..

hehe.. insyallah.. bulan ni ada rezeki.. lebih sikit..
boleh bagi pada mak..abah..

so.. pesanan penaja..
jangan lupa bagi mak ayah..
jangan lupa belanja pada adik-beradik..
dan belanja laa kwns..hehe..


:-di :-di


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
barakaLlahu..


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

LaTomatina
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 27.04.2004
Ahli No: 3666
Posting: 102
Dari: royal town of perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-09-06 16:46


wah,bagus shida ini...dapat gaji mesti bagi mak ...yang saya pula gaji keje2 sementara ini abeh beli macam-macam, apa yang saya beli pun saya tak tahu. memang nak bagi mak ayah, tapi tunggu gaji kerja betul-betul nanti,ehe ;)


Bookmark and Share




  Member Information For LaTomatinaProfil   Hantar PM kepada LaTomatina   Pergi ke LaTomatina's Website   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 688
Posting: 66
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-09-06 12:19


a'ahla, pas pmr kerja juga ek, saya xpenah kerja sampailah saya grad. hehe... mak abah tak bagi. alhamd, sekarang ni dah kerja. seronok sangat dapat gaji pertama. yang penting bagi mak abah dan saving. mula2 fikir nak beli macam-macam. nasib baik abah ingatkan. hehe... so, ada orang yang advice, terjaga la siket duit itu. :p


Bookmark and Share




  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-10-06 20:14


sebaiknye..
listkan cabang nak bagi pada siapa.. dengan totalnye..

contoh.. dapat rm 500
mak =
abah =
belanja =
saving =

then.. nak beli barang.. tulislaa apa nak beli..
hehe..

at least.. ada juga belanjawan..
so.. nampak juga ke mana mengalirnya.. pitis tu..
hihi..

sekadar mengesyorkan belanjawan sebagai pengguna yang berhemat..
ehehhehe..


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-10-06 11:42


Pada 02-10-06 20:14 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!

sebaiknye..
listkan cabang nak bagi pada siapa.. dengan totalnye..

contoh.. dapat rm 500
mak =
abah =
belanja =
saving =

then.. nak beli barang.. tulislaa apa nak beli..
hehe..

at least.. ada juga belanjawan..
so.. nampak juga ke mana mengalirnya.. pitis tu..
hihi..

sekadar mengesyorkan belanjawan sebagai pengguna yang berhemat..
ehehhehe..



Betul itu, kena peruntukan dari awal berapa untuk saving, belanja dan parents. Sebab kalau nak bagi parents dan saving dari baki belanja, alamatnya sampai ke tua tak menyimpan.


Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

aireen
WARGA RASMI
Menyertai: 27.12.2006
Ahli No: 7168
Posting: 9

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-01-07 12:29


tak sabar nak tnggu kerja betul-betul dan pegang duit gaji pertama..sekarang eila ngh praktikal. insyaALLAH grad bulan 8 tahun ni..


Bookmark and Share




  Member Information For aireenProfil   Hantar PM kepada aireen   Quote dan BalasQuote

sadiqah
{ SRIKANDI }
Menyertai: 30.03.2005
Ahli No: 5121
Posting: 205
Dari: sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-01-07 12:50


nak kongsi juga boleh?

masa cuti untuk naik for 3, ana dah start kerja sambilan, tapi tak payahlah nak bagitau kerja apa, malu...kerja biasa saja. dengan duit tulah ana guna bayar yuran PMR..lepas SPM, kerja kilang kayu..3 bulan. dapatlah dalam 3 hundred lebih, 100 bagi kat mak. yang lebihnya simpan dan beli barang sendiri. dah tak ingatlah beli apa masa tu..after study ana bantu kakak berniaga kat pasar, ala..jual buah2an saja..hujung tahun 2004 ana dapat tawaran kerja sekarang ni..gaji pertama tu lah ana beli Handset jenama Nokia 2101..memang puas hati sebab dengan hasil titik peluh sendiri..tapi handset tu ana tinggalkan kat kampung, bagi kat adik. sekarang ni dah ada handset lain..cukup bulan dapat gaji ana transfer duit belanja kat adik. yang lucunyer no akaun adik memang terpahat kukuh diingatan tapi akaun sendiri langsung tak ingat. ada juga peruntukkan untuk mak ayah dan adik2 yang lain..macam tulah Kisahnya.


Bookmark and Share




  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-01-07 16:54


heheh.. wah.. anak yang baik tu..ukhtie nuhran.. =)

insyallah. moga kita ingat nak hulur ongkos tu pada mak ayah..
adik beradiks.. dan sewaktu dengannya..
dah dapat duit tu.. berjimat laa.. jangan lupa masuk juga dalam bank..

hehehe.. selamat bekerja ...moga kita mendapat barakah dari hasilnya..
insyallah.. wallahua'lam..


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

sadiqah
{ SRIKANDI }
Menyertai: 30.03.2005
Ahli No: 5121
Posting: 205
Dari: sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-01-07 09:38


insyaallah...


Bookmark and Share




  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

idahbudakecik
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 16.07.2007
Ahli No: 7727
Posting: 30
Dari: Limbang

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 16-07-07 16:56


macam idah sebelum dapat gaji memang dah list awal-awal...


Bookmark and Share




  Member Information For idahbudakecikProfil   Hantar PM kepada idahbudakecik   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.067201 saat. Lajunya....