Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-07-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Bila anda telah sampai ke penghujung tali, buat simpulan untuk bergantung

-- Tokoh Korporat

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: harith
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13726

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 22
Ahli: 0
Jumlah: 22




  Dari Galeri
assalamualaikum..salam ukhwah buat semua...

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 2 hari yang lalu


Ukhwah
Topik: teguran buat sahabat....


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, halesolurun_84
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Ukhwah
    »» teguran buat sahabat....

Please Mendaftar To Post


Oleh teguran buat sahabat....

abadaa
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 02.06.2006
Ahli No: 6619
Posting: 42
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 21-09-06 17:30


Assalamualaikum...
saya tak pasti kalau topik ni pernah dibincangkan ke tak...

saya ada sahabat, dia baik cuma tak menutup aurat..
saya selalu nasihatkannye secara halus sebab dia memang
sangat sensitif dan cepat tak puas hati kalau ada orang tegur dia...

sedih sebab setiap hari berdepan dengannya..
dan melihat auratnye terdedah..

sehelai rambut jika dilihat oleh seorang lelaki ajnabi pun dah menanggung dosa yang amat berat...

bantulah saya untuk menasihatinye..
harap sangat2 dapat ilmu untuk tegur secara berhikmah...

terima kasih..=)


-----------------
[email protected]


Bookmark and Share




  Member Information For abadaaProfil   Hantar PM kepada abadaa   Quote dan BalasQuote

aysha
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 24.04.2003
Ahli No: 456
Posting: 62
Dari: seremban,ng 9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-09-06 19:06


sabarlah...maybe belum terbuka hatinyer untuk tutup aurat.orang macam tu memang susah sikit nak tegur tapi slow2 la ye.minta la bantuan dariNya selalu...doakan dia selalu...insya Allah akan terbuka atinyer nanti ok...


Bookmark and Share




  Member Information For ayshaProfil   Hantar PM kepada aysha   Quote dan BalasQuote

myway
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 19.06.2006
Ahli No: 6655
Posting: 429
Dari: on the earth

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-09-06 00:20


cuba bagi artikel yang menarik psal menutup aurat..
hikmah2 menutup aurat...
yang penting kita kena menegurnya..sebab setiap muslim itu bersaudara..
ana juga mempunyai ramai kawan yang begitu..
ini masalah ummah yang perlu kita fikirkan bersama..

teruskan usaha..semoga kita semua umat islam sentiasa disinari Nur hidayahNya..
[ Telah diedit oleh: myway pada 22-09-06 00:22 ]


Bookmark and Share




  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

fatinah_huda
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 16.02.2004
Ahli No: 3281
Posting: 30
Dari: Jepun

japan   avatar


posticon Posting pada: 23-09-06 12:15


Waalaikumussalam,

kadang-kadang cara paling efektif untuk memberi nasihat kepada ialah bukan melalui memberi nasihat, tapi lebih kepada perbuatan kita dan menunjukkan kita tegas dan serious mengenai perkara tersebut.

Maksud saya tegas disini ialah bukan mengatakan perbuatan dia tak betul, tapi apabila kita sendiri apabila hadapi situasi seperti susah mencari kerja, atau ada orang lain mengutuk orang memakai tudung, kita mempertahankan. Melalui contoh pula, kita sendiri kena pamirkan dengan memakai tudung sendiri banyak faedahnye, atau kita hendaklah mempunyai akhlak baik, serta menunjukkan sikap baik yang nampak kita berjaya. Sedikit2 dia akan berfikir dengan sendiri.


Bookmark and Share




  Member Information For fatinah_hudaProfil   Hantar PM kepada fatinah_huda   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-10-06 22:53


naa'am.. betul pandangan sahabat kita tu..
bukan senang nak tegur orang ni..
kadangkala.. rasa sapelaa kita nak tegur orang..

baik sangat ke kita..??huhu..

tapi.. berpesan-pesan laa sesama kita..
sampaikanlaa walaupun satu ayat..

berdosa jika kita tak tegur.. walhal kita tahu.. cara.. perlakuan tu salah..
tapi.. apapun.. yang penting.. kita kena kuatkan hati juga.. untuk menegur..
ramai sahabat kita di luar.. mengalami masalah yang sama..
termasuk diri ana...huhu..

so.. buatlah selagi kita mampu..
kita boleh tunjuk dari segi perlakuan kita.. poster..emaill.. sms..
atau kalau dah berbuih mulut ni.. kita panjatkan doa..
moga hatinya.. terbuka.. dan terima hidayah dariNYA..

wallahua'lam...


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

cyxaula
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 05.04.2006
Ahli No: 6488
Posting: 28
Dari: Moscow, Russia

malaysia  


posticon Posting pada: 03-04-07 02:29


Pada 05-10-06 22:53 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!

naa'am.. betul pandangan sahabat kita tu..
bukan senang nak tegur orang ni..
kadangkala.. rasa sapelaa kita nak tegur orang..

baik sangat ke kita..??huhu..

tapi.. berpesan-pesan laa sesama kita..
sampaikanlaa walaupun satu ayat..

berdosa jika kita tak tegur.. walhal kita tahu.. cara.. perlakuan tu salah..
tapi.. apapun.. yang penting.. kita kena kuatkan hati juga.. untuk menegur..
ramai sahabat kita di luar.. mengalami masalah yang sama..
termasuk diri ana...huhu..

so.. buatlah selagi kita mampu..
kita boleh tunjuk dari segi perlakuan kita.. poster..emaill.. sms..
atau kalau dah berbuih mulut ni.. kita panjatkan doa..
moga hatinya.. terbuka.. dan terima hidayah dariNYA..

wallahua'lam...


rasa siapalah kita nak tegur orang, baik sangat ke kita....? huhuhu..
:-o :-( :-o :-( :-o :-(


Bookmark and Share




  Member Information For cyxaulaProfil   Hantar PM kepada cyxaula   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 688
Posting: 66
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-04-07 08:59


betul tu, kita banyak kelemahan kan? tapi kita mesti cuba dktkan diri dengan kawan kita tu, dan cakap secara berhikmah. bukan senang, doakan moga dia mendapat hidayah suatu hari nanti. iAllah...


Bookmark and Share




  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 28.03.2007
Ahli No: 7461
Posting: 30

blank  


posticon Posting pada: 04-04-07 10:24


banyak2kan la berdoa...


Bookmark and Share




  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

amnamadina
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 07.10.2006
Ahli No: 6958
Posting: 26
Dari: pasir gudang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-04-07 01:25


salam..situasi ana pun macam itu juga..nak nasihat,secara direct ana xkuat..dia lagi tua dari ana..kalau biar,nanti kita pun dapat subsidi dosanye..jadi ana guna psiko..tunjuk contoh yang baik..bagi ada tau yang caranya kurang betul..setidak-tidaknye kat sini kita boleh perbaiki diri..selagi kita bergelar manusia,selagi tu lah kita punya kelemahan..no body perfect..sekadar pandangan..


Bookmark and Share




  Member Information For amnamadinaProfil   Hantar PM kepada amnamadina   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84
{ SRIKANDI }
Menyertai: 13.10.2008
Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-01-09 13:33


saya ada seorang sahabat..
dia baik.. dia tak kedekut.. dia peramah.. dia suka menolong..
masalahnya..
dia tak tutup aurat.. masa saya kerja sama tempat dengan dia,memula pakai lah tudung.. bila saya dah berenti kerja,saya tengok dia dah buka balik tudungnya.. sedih juga..
lepas tu dia merokok.. hurmm sedih juga sebab mengenangkan dia tak pandai jaga kesihatan.. sebab dia ada penyakit.. setiap minggu buat appoinment dengan doktor hukm.. selalu diambil sample darah dia.. kadang-kadang ambik sample air kencing dia.. tapi dia tetap takmo berubah.. masih setia dengan rokok..
nasihat? banyak kali nasihat.. tapi dia kata susahla.. aku tak lagi.. pasal rokok tu, dia memang tak boleh nak berenti sebab dah bermula sejak sek lagi.. alahai.. saya takmampu nak tegur dia..
walau macamana pun dia masih baik lagi dengan saya.. kami kawan rapat lagi.. cuma saya tak suka dengan keadaanya tu..
layakke saya bergelar sahabat jika seorang kawan pun saya tak mampu nasihatkan? hurmm sedih memang sedih..


-----------------





Bookmark and Share




  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Pergi ke halesolurun_84's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.073147 saat. Lajunya....