Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-06-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
BE STRONG ENOUGH TO CONTROL YOUR ANGER INSTEAD OF LETTING IT CONTROL YOU...
-- Mutiara Kata

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: rainersmith
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13712

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 34
Ahli: 0
Jumlah: 34




  Dari Galeri
assalammualaikum muslimat semua... Ini lah gambar saye...

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 19 jam, 45 minit yang lalu
rainersmith: 3 hari yang lalu
Swarig123: 22 hari yang lalu


Muslimah Pelajar
Topik: bila diri DIKRITIK!!


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, simpLe_sHida
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Pelajar
    »» bila diri DIKRITIK!!

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh bila diri DIKRITIK!!

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-07-06 23:38


bila diri diKRITIk..!!! :-o :-o :roll: :roll: :-(

apa yang anda buat..?
apa yang anda rasa dan alami?
rasa geram??!!
rasa terhina??
rasa sedih..??
rasa sakit hati??

jom.. kita diskusi bersama..

:roll: :roll:


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
barakaLlahu..


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

ygriang
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 10.06.2006
Ahli No: 6639
Posting: 21
Dari: tengah rumah

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-07-06 16:04


bila diri dikritik..mulanya akan rasa nak marah,sedih..tapi jika berjaya menenangkan diri kemudiannya,semua perasaan tu akan hilang dengan sendiri.

bagi saya,kritikan orang lain merupakan antara 'hadiah' yang orang sudi bagi kat kita..dah semua orang tau yang kita ni tak kan terlepas dari buat silap.

cara terbaik ketika dikritik ialah senyum..lepas tu boleh la direnungkan sejauh mana kebenaran yang ada dalam kritikan itu..

membaiki diri ada bermacam cara..1)punyai guru yang baik 2)punya teman yang benar-benar sejati 3)punyai musuh yang selalu mengkritik!

sekadar pendapat..


Bookmark and Share




  Member Information For ygriangProfil   Hantar PM kepada ygriang   Pergi ke ygriang's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-07-06 01:38


syukran ygriang... :lol:

ana ada terbaca tips bila dikritik..
tapi.. document tu tak sempat nak save..
mungkin.. soon ana try to get it back..
but not too sure... can or not..

cara terbaik senyum ye..
:-di :-di :-di

tapi.. bagaimana pula dengan insan yang memang tak dapat nak
terima dengan terbuka.??!! waduhh.. kok sabaq saja.. nak slow talk..

em.. ni kena guna teguran berhikmah..
mungkin guna pendekatan kaunseling + psikologi..

:roll: :roll:


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
barakaLlahu..


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-07-06 08:36


Pada 15-07-06 16:04 , ygriang posting:

!!! QUOTE !!!

bila diri dikritik..mulanya akan rasa nak marah,sedih..tapi jika berjaya menenangkan diri kemudiannya,semua perasaan tu akan hilang dengan sendiri.

membaiki diri ada bermacam cara..1)punyai guru yang baik 2)punya teman yang benar-benar sejati 3)punyai musuh yang selalu mengkritik!

sekadar pendapat..


betul tu..

setuju sangat dengan pendapat ygriang...


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

abadaa
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 02.06.2006
Ahli No: 6619
Posting: 42
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 19-07-06 12:43


Bismillahirrahmanirrahim..
hehe...bestnya topik...
mira pula kalau ada orang kritik,
mule2 terkejut..haha..
lepas itu senyum la juga...
kadang-kadang senyum sebab nak sjukkan hati..
kadang-kadang senyum sebab akui kesilapan..
last2, senyum kambing saja la..
sebab tu penting untuk kita muhasabah diri every nite..
semoga Allah rahmati kita...
=)


Bookmark and Share




  Member Information For abadaaProfil   Hantar PM kepada abadaa   Quote dan BalasQuote

annajmu_allail
WARGA RASMI
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 6649
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-07-06 00:06


Assalamualaikum..

hmm..bila dikritik...senyum..macam yang sahabat-sahabat katakn..huhu...dan berlapang dada..ini sebagai slh satu cari untuk kat mahasabah diri..=)...ana pun setuju sangat dengan pendapat ygriang...membaiki diri ada bermacam cara..1)punyai guru yang baik 2)punya teman yang benar-benar sejati 3)punyai musuh yang selalu mengkritik!

Wallahu'alam


Bookmark and Share




  Member Information For annajmu_allailProfil   Hantar PM kepada annajmu_allail   Quote dan BalasQuote

myway
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 19.06.2006
Ahli No: 6655
Posting: 429
Dari: on the earth

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-07-06 16:00


bila dikritik...mula2 rasa agak tak best..
kebanyakkan manusia mempunyai sikap tak tahan dkritik..rasa nak marah & sedih..betul tak?..termasuk diri ana..
contohnya dikritik dalam group discussion, depan kawan2 lain..
lepas dikritik tu try senyum perlahan2 pada semua orang..tapi rasa senyuman tu sangat pahitkn..macam berpura2 senyum...hehe

lepas itu cari kawasan tak ada orang..dok sorang2...minta kekuatan/petunjuk dari Allah..inilah yang ana selalu buat..
insyaAllah..lepas tu ok..& dapat berlapang dada...
[ Telah diedit oleh: myway pada 23-07-06 16:04 ]


Bookmark and Share




  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

LaTomatina
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 27.04.2004
Ahli No: 3666
Posting: 102
Dari: royal town of perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-07-06 16:58


menarik topik ni..saya tak suka dikritik dan tak suka mengkritik
lain la kalau betul2 kita dah tau perangai orang tu baru boleh kritik
dan saya juga tak suka dikritik apabila orang yang mengkritik itu benar-benar tidak mengenali saya..
don judge a book by it's cover rite?

"Know me for what I do and for not what I am. Judge me for what I can do and not for what I have done."

wallahualam :)


Bookmark and Share




  Member Information For LaTomatinaProfil   Hantar PM kepada LaTomatina   Pergi ke LaTomatina's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-07-06 22:47


myway..

!!! QUOTE !!!

lepas itu cari kawasan tak ada orang..dok sorang2...


em.. Kalau ana ada di situasi begitu.. ana suka p tengok laut..
p tepi pantai o tasik.. tenangkan fikiran..
kita pergi satu tempat.. bukan beerti kita lari dari masalah..
tapi.. kadagkala manusia.. memerlukan ketenangan.. kedamaian
untuk mereleasekan tension...mencari ilham..dan sewaktu dengannya..

:-di :-di betul tak?? ehhehe..

!!! QUOTE !!!

"Know me for what I do and for not what I am. Judge me for what I can do and not for what I have done."

wah.. enti bermadah..heheh..

tapi.. apa reaksi ye.. bila orang yang tak kenal...
dia kritik kita habis-habisan???!!!


anda boleh terima ke..??
:roll: :roll:

atau.. masuk telinga kanan.. keluar telinga kiri..

kalau ana.. ana will dengar.. then.. find laa mana yang silap tu..
apapun.. i alwyzz be open minded... :lol: :lol:


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
barakaLlahu..
[ Telah diedit oleh: simpLe_sHida pada 25-07-06 22:52 ]


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

myway
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 19.06.2006
Ahli No: 6655
Posting: 429
Dari: on the earth

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-07-06 00:00


Pada 25-07-06 22:47 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!

em.. Kalau ana ada di situasi begitu.. ana suka p tengok laut..
p tepi pantai o tasik.. tenangkan fikiran..
kita pergi satu tempat.. bukan beerti kita lari dari masalah..
tapi.. kadagkala manusia.. memerlukan ketenangan.. kedamaian
untuk mereleasekan tension...mencari ilham..dan sewaktu dengannya..

ye...betul bangat tu shida...hehe
tapi kat bandar ni tak ada lautla..lautan manusia adalah... :-di ..jst kidding..
ketenangan tu perlu dalam menyelesaikan konflik diri..
dengan ketenangan & kesunyian..kita dapat meluahkn sepenuh perasaan kpdNya.. :-)


Bookmark and Share




  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

nur_raihan
WARGA RASMI
Menyertai: 29.02.2008
Ahli No: 8344
Posting: 6
Dari: malaysia

malaysia  


posticon Posting pada: 02-03-08 08:28


assalamualaikum..
saya boleh terima kitikan,tapi kebanyakan yang saya jumpa suka kritik depan-depan orang,kadang sengaja memalukan kita depan pelajar-pelajar lain.tapi saya pandai-pandailah kawal keadaan.sebab perbuatan begitu bukan saja memalukan saya,malah orangg mengkritik dan badan organisasi tu sendiri..
tapi sekarang saya ada cara untuk elak situasi begini,kalau perlu juga tegur sekarang tak boleh tunggu waktu mesyuarat,
tulis teguran tu kat dalam kertas bagi kat kita.dan kita selesai secepat mungkin.
tapi kalau time mesyuarat tu memang kena biasakan diri jugaklah dengar mereka memekik menjatuhkan orang.dah jadi budaya mereka..


Bookmark and Share




  Member Information For nur_raihanProfil   Hantar PM kepada nur_raihan   Pergi ke nur_raihan's Website   Quote dan BalasQuote

nuhan
WARGA RASMI
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 6442
Posting: 17
Dari: bangi

Perak  


posticon Posting pada: 05-03-08 11:15


Assalamualaikum..kalau nuhan lah kan..kalau kena kritik, nuhan dengar dulu apa org tu cakap..kalau betul nuhan salah,nuhan terima saja. kalau tak,nuhan try lah defend kan diri.. kalau org tu jenis dia saja yang betul, iya kan saja..malas nak layan..heheh...diam lagi baik...


Bookmark and Share




  Member Information For nuhanProfil   Hantar PM kepada nuhan   Quote dan BalasQuote

NurQhazi
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 23.07.2007
Ahli No: 7738
Posting: 90

Perak  


posticon Posting pada: 05-03-08 15:51


mm..kalau dulu,qhazi akan naik angin..selalunya qhazi terus diam tapi dalam hati,berapi2..qhazi ni baran sikit,kalau nak kritik or nak tegur sikap qhazi,gunalh cara yang sesuai..masukkan kritikkan dalam gurauan or kritik sambil sembang2 kosong, jangan duduk kritik dengan nada serius..tapi sekarang ni dah besar sikit so dah boleh terima sikit-sikit kritikan tu hehe..


-----------------
"Wanita yang cantik tanpa peribadi yang mulia, umpama kaca mata yang
bersinar-sinar, tetapi tidak melihat apa-apa"


Bookmark and Share




  Member Information For NurQhaziProfil   Hantar PM kepada NurQhazi   Quote dan BalasQuote

nur_anis
WARGA RASMI
Menyertai: 21.12.2003
Ahli No: 2955
Posting: 8
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-03-08 08:11


kalau apa yang dikritik tu tak betul,kita lawanlah balik apa yang dikritik tu kalau dah melampau sangat dia kritik..


Bookmark and Share




  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

QingZhen
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 29.06.2007
Ahli No: 7706
Posting: 32
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 31-03-08 12:35


Assalamualaikum,

hehe, bila ana kena kritik tu, mula-mula sekali memang berperang dengan perasaan sendiri... so tunggu diri sniri sejuk dulu. bila dah calm down, memang suka fikir-fikirkan balik mana silap kita... =)


Bookmark and Share




  Member Information For QingZhenProfil   Hantar PM kepada QingZhen   Pergi ke QingZhen's Website   Quote dan BalasQuote

hawaniswah
WARGA RASMI
Menyertai: 24.02.2009
Ahli No: 9895
Posting: 20
Dari: Kedah

Sarawak  


posticon Posting pada: 24-02-09 20:25


Kalau betul, terima. Kalau tak betul, jadikan ingatan..


Bookmark and Share




  Member Information For hawaniswahProfil   Hantar PM kepada hawaniswah   Pergi ke hawaniswah's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84
{ SRIKANDI }
Menyertai: 13.10.2008
Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-03-09 13:17


Assalamualaikum

mujur lah saya ni jenis tak ambik kisah sangat orang nak kritik ke marah pada saya..
huhu buat-buat tak dengar saja..
masuk telinga kanan..keluar telinga kiri..
bio kan saja..

p/s: benonya dah lali kena kritik..:-(


-----------------





Bookmark and Share




  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Pergi ke halesolurun_84's Website   Quote dan BalasQuote

kayu_Manis86
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 07.02.2009
Ahli No: 9802
Posting: 22
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-03-09 14:24


Salam..

kadang-kadang tu rasa marah dan geram lah juga tapi bila fikir2 balik ada baiknya bila kena kritik ni..orang mengkritik sebab sesuatu yang kurang baik, jadi pandang lah positif kritikan tu dan berubahlah kepada sesuatu yang lebih baik lagi.. sebagai manusia biasa tentunya kita punya banyak kekurangan dan kita pun tak boleh nak puaskan hati semua orang disekeliling kita.. biasa lah perkara macam 2, akan datang dan pergi silih berganti..tak mati dek keji,tak hidup dek puji..yang penting rahmat dan redha Allah sentiasa mengiringi setiap langkah kaki..:-)


-----------------
Bekunya airmata dari kerasnya hati, kerasnya hati dari banyaknya dosa, banyaknya dosa dari lupanya mati, lupanya mati kerana terlalu cintakan dunia..


Bookmark and Share




  Member Information For kayu_Manis86Profil   Hantar PM kepada kayu_Manis86   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-03-09 13:23


bila dikritik ok saja terima ,yang boleh improve kan diri dan perubahan..
tapi kritik benda yang saja-saja tak ada faedah bengang juga..hihi :jangan:


-----------------
Success Through Endeavour ;



Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

qalbunnur
WARGA RASMI
Menyertai: 03.03.2009
Ahli No: 9932
Posting: 19
Dari: SARAWAK

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-03-09 21:08


assalamualaikum...

insyaALLAH...ana open minded,ana boleh terima setiap kritikan untuk lebih memperbaiki diri,sebab kadang-kadang kita tak nampak kesalahan diri tapiorng lain tahu..kadang-kadang tu terasa juga biasa lah hati kita manusia..susah nak menerima hakikat sebenar..tapi susah nak tengok orang boleh tegur kita secara jujur,kadang-kadang mereka diamkan j,tapi ana nak sangat jumpa teman @sahabat yang boleh menegur ana.....


-----------------
"STRIVE 4 MARDHATILLAH.."..(^_^)




Bookmark and Share




  Member Information For qalbunnurProfil   Hantar PM kepada qalbunnur   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, simpLe_sHida
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Pelajar
    »» bila diri DIKRITIK!!

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.076236 saat. Lajunya....