Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 08-04-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Nafsu mengatakan wanita cantik atas dasar rupanya, akal mengatakan wanita cantik atas dasar ilmu dan kepandaiannya, dan hati mengatakan wanita cantik atas dasar akhlaknya
-- suatumasa

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Laurenjoy
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13724

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 27
Ahli: 0
Jumlah: 27




  Dari Galeri
>mini JK UUM...

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 5 hari yang lalu
Laurenjoy: 33 hari yang lalu
jackurban: 34 hari yang lalu
porkalwais: 34 hari yang lalu


Isu Semasa
Topik: Org Ada Boyfriend Kita Pun Nak Juga????


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Isu Semasa
    »» Org Ada Boyfriend Kita Pun Nak Juga????

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Org Ada Boyfriend Kita Pun Nak Juga????

Orange_SkunKy
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 145
Posting: 61
Dari: Sunway College Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-04-03 11:56


Assalllammualaikum muslimah sekelian...Mula-mula saya nak letak topic ni under Remaja...tapi bila difikirkan balik..patut diletakkan under topic isu semasa..krn ianya menjadi trendy utk kemana-mana dgn diiringi bf sekali....mungkin ada yg mengatakan saya ni kolot..mungkin saya kolot...tapi saya nak tahu pentingkah ada boyfriend...dan paling teruk tu sampai melupakan kawan..saya yg belajar di university yg dipenuhi lelaki(majoritynya)...boleh dikatakan semua rakan rakan perempuan saya semua dah ada boyfriend...Susahnya nak cari kawan perempuan yg masih single lagi...lecehnya...?? Apa Komen anda dgn trend ini????


Bookmark and Share




  Member Information For Orange_SkunKyProfil   Hantar PM kepada Orange_SkunKy   Quote dan BalasQuote

jijah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 93
Posting: 136
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 29-04-03 13:28



Assalamualaikum...
Adik Orange_SkunKy, mestilah ramai yang semestinya bukan single..kerana yang mereka ari adalah pak we dan boyfriend! Pakwe dan boyfriend bila-bila pun boleh ari...tapi nak cari suami sejati..itulah yang sukar!
jadi tanyalah diri..nak pak we ke atau suami sejati...?

yang masih single tu kerana lelaki yang boleh dan layak dijadikan suami belum ditemui...!!!
Orange_Skunky setuju?
Wassalam..Allahualam


Bookmark and Share




  Member Information For jijahProfil   Hantar PM kepada jijah   Quote dan BalasQuote

Orange_SkunKy
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 145
Posting: 61
Dari: Sunway College Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-04-03 13:40


heheheh..best aah kak jijah punya answer... oren suka part yg akhir tu yg single belum jumpa lelaki yg layak utk dijadikan suami...hehehe..oren rasa oren pada condition yg terakhir tu....kekkekeke...InsyaAllah...


Bookmark and Share




  Member Information For Orange_SkunKyProfil   Hantar PM kepada Orange_SkunKy   Quote dan BalasQuote

kaklong
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 551
Posting: 155
Dari: darul ridzuan

brunei  


posticon Posting pada: 29-04-03 13:44


Quote:

On 2003-04-29 13:28, jijah wrote:

Pakwe dan boyfriend bila-bila pun boleh ari...tapi nak cari suami sejati..itulah yang sukar!

yang masih single tu kerana lelaki yang boleh dan layak dijadikan suami belum ditemui...!!!




kaklong setuju! nak cari suami bukan macam cari pakwe. sebab ada jugak orang yg akhirnya tak jadi kawin dgn pakwe dia walaupun dah bercinta bertahun2! bercinta sakan tapi tak jadi kawin kan rugi.. haa..sape nak jawab?


Bookmark and Share




  Member Information For kaklongProfil   Hantar PM kepada kaklong   Quote dan BalasQuote

jijah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 93
Posting: 136
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 29-04-03 13:45


iye ke ni oren?
ke, ramai yang tunggu Q?
Jangan marah yek!
saja suka-suka!
anyway, topik ni menarik..
sahabiah yang lain..apa pendapat anda?


Bookmark and Share




  Member Information For jijahProfil   Hantar PM kepada jijah   Quote dan BalasQuote

engku_salina
-WARGA SETIA-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 25
Posting: 592
Dari: Kuala Lumpur

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-04-03 13:49


masih dlm pencarian utk mencari suami sejati...



Bookmark and Share




  Member Information For engku_salinaProfil   Hantar PM kepada engku_salina   Quote dan BalasQuote

Orange_SkunKy
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 145
Posting: 61
Dari: Sunway College Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-04-03 10:44


Assallammualaikum.....hehhehe...takda komen ker? Rasanya topic ni hot la jugak.....muslimah sekelian.....komen sedikit....??


Bookmark and Share




  Member Information For Orange_SkunKyProfil   Hantar PM kepada Orange_SkunKy   Quote dan BalasQuote

nur_tinta
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 15
Posting: 396
Dari: Bumi Allah

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-04-03 10:55


assalamualaikum wb...

kaklong, akak nak try jawab boleh ?

Quote:

On 2003-04-29 13:44, kaklong wrote:
bercinta sakan tapi tak jadi kawin kan rugi.. haa..sape nak jawab?



haa nielah yang dikatakan jodoh..sbb ada anatar kita nie niat kita bercouple tu yang penting sebenarnya... kalau kite bercouple sbb suka2,sbb kawan kita ada couple so kita pun nak try, sbb nafsu.. mmg kalau putus mesti frust tonggeng menonggeng punya laaaaa tapi kalau kita bercinta kerna ALLAh swt.. macam mana susah pun keadaan bercouple tu kita ttp boleh main tain...

bak kata kak jijah,Pakwe dan boyfriend bila-bila pun boleh ari...tapi nak cari suami sejati..itulah yang sukar!

so pikir-pikir lah k

sekadar pandangan!!!!!!!!!!!!!!


-----------------
--Sekadar bicara, sekadar pandangan--



nur_tinta


Bookmark and Share




  Member Information For nur_tintaProfil   Hantar PM kepada nur_tinta   Quote dan BalasQuote

Orange_SkunKy
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 145
Posting: 61
Dari: Sunway College Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-04-03 11:11


Hehe, Kak Azlina nyer komen pun cun gak...best best....apa komen yg lelain...mantap aaah

-----------------
Wanita itu Cantik dari Akhlaknya,tertibnya Bukan luaran nya...bukan fizikalnya...Jiwa yang bersih adalah wajahnya yang mulia.


Bookmark and Share




  Member Information For Orange_SkunKyProfil   Hantar PM kepada Orange_SkunKy   Quote dan BalasQuote

mardhiah12
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 568
Posting: 197

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-04-03 13:17


assalamu`alaikum

ahaks, biar betul , alahai adik oren tak payah susah hati dan serabut fikiran tader kekasih hati-yg penting kita letakkan priority utama dulu, as a student, try to achieve the best.. begitu juga kalau kat workplace.. mmgler keinginan tu ada, nak gak jumpa teruna sesuai(yg sejuk pandangan mata & hati melihat) ...

erm, from my experience, 4 tahun kat universiti, maintain macho dan single (ops 3 tahun setengah sebab final sem baru jumpa zaujanku ). bila org tanya bila nak ada pakwe, as i would answer, ada tu adalah..kalau sampai masanya...

paling penting, jaga hubungan dgn Tuhan, dan mmg Tuhan akan permudahkan jalan kita...and another thing, jgn putus harap dgn rahmat-Nya

*wink, bila nak kahwin dulu, ramai terkejut, sebab tahu kita tak pernah ada pakwe *


Bookmark and Share




  Member Information For mardhiah12Profil   Hantar PM kepada mardhiah12   Quote dan BalasQuote

seharumkasturi
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 21.04.2003
Ahli No: 301
Posting: 149
Dari: Selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-04-03 13:27


Assalamualaikum warahmatullah....

emmmmmmm memang susah nak cari suami sejati...tpkan realiti yg berlaku sekarang ni...kebanyakkan yg ana tengok skrg...kebanyakkan lelaki especially yg baik2 la..diorg tak suka kpd muslimat yg tudung labuh..peliklah...itu sbbnya kebanyakkan muslimat yg pakai tudung labuh la...ada yg couple...xfaham ana...

ana nak tanya la pasal ni...actually couple tu elok ke tidak ye..klu elok tu..mcm mana?dan tak elok pulak mcm mana?....confius

tp klu kawan untuk belajar pula mcm mana?....



-----------------
"kalau nak bercinta...bercintalah dengan Allah, kalau nak memuji...pujilah Allah..Kalau nak memuji makhluk...pujilah pencipta makhluk..."

Cinta Allah...Cinta abadi....
Salam Ta'aruf untuk semua...


Bookmark and Share




  Member Information For seharumkasturiProfil   Hantar PM kepada seharumkasturi   Quote dan BalasQuote

seharumkasturi
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 21.04.2003
Ahli No: 301
Posting: 149
Dari: Selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-04-03 13:31


Oh ye...sedikit nak komen...memang apa yg kita lihat especially di 'U'..memang perkara ni berleluasa..bg ana..ana kurang setuju dgn gejala ini sbb ianya boleh hampir kpd zina....ye lah...bila dah mual dating tu.....buang mase...kan baik klu masuk ruangan ni...ilmu pun dapat...

Wallahua'lam

-----------------
"kalau nak bercinta...bercintalah dengan Allah, kalau nak memuji...pujilah Allah..Kalau nak memuji makhluk...pujilah pencipta makhluk..."

Cinta Allah...Cinta abadi....
Salam Ta'aruf untuk semua...


Bookmark and Share




  Member Information For seharumkasturiProfil   Hantar PM kepada seharumkasturi   Quote dan BalasQuote

hub_addin
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 23
Posting: 447
Dari: Perak No.1

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-05-03 13:50




betul kata seharum kasturi tu. bila berdating sebenarnya mereka menghampiri kepada zina. dekat kampus ana pun cukup ramai yang bercouple. kadang2 tu kawan2 rapat pun ada yang bercouple. tu la yang paling menyedihkan. tak tahu dah nak kata camna, tak makan kata. sekarang yang ana dapat buat cuma menunjukkan contoh diri yang masih single je la. insya Allah. tunjukkan yang kita ni tak bercouple boleh lebih berjaya dalam akademik dan lain....

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For hub_addinProfil   Hantar PM kepada hub_addin   Quote dan BalasQuote

nis
WARGA RASMI
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 634
Posting: 19
Dari: AwanBiru

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-05-03 16:20


a'kum..

mmg betul ape yg sahabat semua katakan.. kiter bleh lihat, bukan saja di ipt, malah bebudak skolah pun dah ade yg bercouple nie dan ada yg dah rasa x segan berdua2 an jln sini sana...

maybe sorang pompuan tue akan rasa rendah diri sbb nanti org kate cam x laku plak... jual mahal la dan sewaktu dgnnya... tp nis rasa, lebih baik kiter utamakan yg penting... blajar dulu, cari pengalaman dll... slain itu xdelah nak penin kepala nak pikir benda lain... kdgkala nis tgk bnyk keburukannya dr kebaikan... sbb kiter nie bnyk kelemahan & masih banyk yg perlu diperbaiki...

kalu mmg sudah bekenan di ati, kwn je dulu sbb jd kwn berbeza dr couple.. kenali ati budi... insyaAllah, smmgnya jika jodohnya dgn kiter, akan bersama juga... yg penting jaga diri dan hiasi peribadi mengikut yg dilandaskan syariat ...

w'salam...

-----------------
~ jangan dinantikan hari esok, kerana esok tak menjanjikan apa²... walaupun esok masih ada, tapi tak sapa tahu esok untuk sapa ~


Bookmark and Share




  Member Information For nisProfil   Hantar PM kepada nis   Pergi ke nis's Website   Quote dan BalasQuote

madina
WARGA RASMI
Menyertai: 25.04.2003
Ahli No: 499
Posting: 3
Dari: kampar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-05-03 17:00


Assalamu'alaikum wrh wbt,

Trend berdua-duaan dengan bukan muhrim ni kan maksit. Haram. Kalo nak bercouple pun, jage la batas2 agama. Itupun kite kena pk laki tu betul2 ke nak kawin ngan kite atau main2 je. Kena buat istikharah dulu dan yang penting mestilah lelaki itu yang soleh.

Kalo belum dtg laki yang soleh tu, bersabar dan banyakkan berdoa. Jaga diri kite as wanita sebab laki pun tak nak pompuan yang tak pandai jage diri ni nak bikin bini. Tak payah pk sgt pasal nak ber'couple' coz benda ni one day akan dtg jugak Insya-Allah.

Bagi yg belum berisi, buatlah persediaan sebagai wanita solehah. Percayalah lelaki soleh itu utk wanita yg soleh, insya-Allah.



Bookmark and Share




  Member Information For madinaProfil   Hantar PM kepada madina   Quote dan BalasQuote

ismiza2001
WARGA RASMI
Menyertai: 01.05.2003
Ahli No: 828
Posting: 2
Dari: U of ARizona, USA

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-05-03 17:02


Assalamualaikum....

Bagi saya, perasaan suka, kasih dan sayang adalah anugerah Allah yg amat tak ternilai. Namun yg menjadi masalah sekrang ni, bagaimana individy tersebut menghargai dan menggunakan perasaan itu dibawah keredhaan Allah


Bookmark and Share




  Member Information For ismiza2001Profil   Hantar PM kepada ismiza2001   Quote dan BalasQuote

madina
WARGA RASMI
Menyertai: 25.04.2003
Ahli No: 499
Posting: 3
Dari: kampar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-05-03 17:10


tp klu kawan untuk belajar pula mcm mana?....

Ana rase seelok-eloknya carilah kawan perempuan utk study same. Biasenye kalo nak perlukan lelaki ialah apabila ade group project (biasenye kalo lecturer tentukan la). Itupun kalo nak berjumpe mestilah beramai2 (group). Duduk dengan cara berasingan lelaki perempuan. Kalo terdesak juge nak perlukan bantuan lelaki utk blajo bawaklah group/kawan. Rasenye la ni pompuan lebih pandai dari lelaki but in certain cases laki lebih teknikal.


Bookmark and Share




  Member Information For madinaProfil   Hantar PM kepada madina   Quote dan BalasQuote

wahidah
WARGA RASMI
Menyertai: 30.04.2003
Ahli No: 750
Posting: 8
Dari: port dickson

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-05-03 12:18


assalamualikum kawan-kawan..hehehe..suka lak kat topik ni...cikgu saya pernah cakap kat saya dan kawan-kawan..kalau nak cari bf,..cariklah ketike kita belajar kat IPT nanti..sekang saya belaja kat IPT and saya ada bf..tapi tak kekal..takde jodoh,tapi bila tengok kengkawan couple.saya pun nak couple..tapi takut..sekang ni saya bukan nak cari sekadar bf je,tapi nak kekal sampai jadi suami isteri..walaupun still mude lagi (20),tapi kite perempuan biarlah belajar menjadi yang setia..tapi bila saya raser nak couple je,saya teringat akan Allah....yang jodoh kite semua kat tangan dia..tak kira lah,bercinta bagai nak rak pun,semua nya perancangan Yang Maha Kuasa..saya teringat cerita ustaz saya dimana,saya rasa kagum sangat dan disitu saya dapat lihat kebesaran Allah dalam penentuan jodoh..macamni,usaaz saya dah abis belaja kat Mesir,tapi dia ditemukan dengan seorang pelajar Malaysia yang belajar kat sana gak..(dengan bantuan kawan-kawan dia)..pastu dia bertunang bila balik malaysia,tapi perempuan tu balik semula kat Mesir pasal tak abis blaja lagi..so Ustaz saya kerja lah kat malaysia ni..sampai lah dia mengajar kat sekolah saya..nak tau dalam tempoh pertunangan dia tu..selama lebih kurang 8 tahun,diorang tak pernah berhubung langsung melainkan satu saja surat yang dihantar itupun bertanyakan tentang ulama'; di Mesir..takde kata-kata rindu dan jiwang..(kalau kitelah 8 tahun tu,kita akan kata dia dah lupa kat aku) betul tak? tapi ni lain,diorang langsung tak berhubung,tapi kerana jodoh tu memang ditakdirkan untuk dia,tunang dia balik dan terus kawin..pelik saya sebab dalam masa 8 tahun tak berhubung tapi bila balik terus kawin..jadi the conclusion is..JODOH DI TANGAN TUHAN tak boleh kita perlekehkan..jangan risau,pasti ada jodoh yang dijanjikan tuhan untuk kita..just wait and see..


Bookmark and Share




  Member Information For wahidahProfil   Hantar PM kepada wahidah   Pergi ke wahidah's Website   Send ICQ Meesage To wahidah   Send AIM Meesage To wahidah   wahidah's MSNM Number Is -   Quote dan BalasQuote

Houri
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 30.04.2003
Ahli No: 737
Posting: 66
Dari: IIUM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-05-03 21:42


hmm..tatau nak komen aper...tapi...kalau dah ketentuan...nak wat camner en? takkan nak tolak kot...tak baik gak camtuh...mane ah tau tuh mmg jodoh kiter ker...tapi...kalau dah ade boifren tuh...tayah ler bitau satu dunia yg kite ade boifren...dan pandai2 ler jage diri tuh....

bahgia jika dapat bersama dgn yg tersayang slama2nya...



-----------------
"http://www.hanan.com.my/images/nisah.gif">

[ Posting ini telah di edit oleh: Houri pada 2003-05-04 21:43 ]


Bookmark and Share




  Member Information For HouriProfil   Hantar PM kepada Houri   Quote dan BalasQuote

Orange_SkunKy
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 145
Posting: 61
Dari: Sunway College Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-05-03 00:32


Allhamdulilah...jawapan dan komen komen yg diberikan amat memberangsangkan...dan saya setuju dgn semua komen komen yg diberikan...Apa lagi kata yg lain lain...mungkin ada pula yg setuju dgn nak pak we juga???

-----------------
Wanita itu Cantik dari Akhlaknya,tertibnya Bukan luaran nya...bukan fizikalnya...Jiwa yang bersih adalah wajahnya yang mulia.


Bookmark and Share




  Member Information For Orange_SkunKyProfil   Hantar PM kepada Orange_SkunKy   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Isu Semasa
    »» Org Ada Boyfriend Kita Pun Nak Juga????

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
© Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.084716 saat. Lajunya....