Oleh |
eiii nak cari tomyam power |
jiejot
WARGA 3 BINTANG Menyertai: 26.01.2004 Ahli No: 3175
Posting: 110
Dari: malaya
|
Posting pada: 13-06-06 22:23
assalamualaikum semua warga hanan... emmm jiejot tengha happy ni sebab jiejot dah dapat pindah dari swak ke semenanjung...dekat laa dengan family esp hubby .... emmm so, dah dapat balik semenanjung ni dapat aa jiejot selau makan makanan favorite jiejot... tomyam .. tapi tomyam yang masak senddiri tak power macam yang kat kedai aa...ada sesiapa ada resepi tak nak buat tomyam yang sedap macam kat restoran tuu.. terima kasih
|
AZURA_ANAKMAMI
WARGA 4 BINTANG Menyertai: 01.05.2003 Ahli No: 842
Posting: 186
Dari: kuala kurau,Perak
|
Posting pada: 14-06-06 11:56
ws wbt...amboi appynyee... tahniah laa dapat berpindah ke semenanjung.. tom yam macam kat kedai ek..eheh...zura masak tak macam di kedai aa... tapi zura kongsi bersama aa cara masak zura ... tumiskan :- bawang besar,bawang putih,halia,serai,cili padi (kalau suka makan pedas banyakkan cili padi itu ) masukan :- air , daun limau purut , ayam / sotong/daging/ cendawan / sayur2an, perahkan limau dalam 2 biji (jangan masukan kulitnyer tkut pahit ) asam keping dalam 2-3 keping, kalau stlye orang siam mereka potong bawang(potong bulat ) masukan lagi dalam masakkan.. dan jangan lupa masukan kiub pati tomyam ..kalau nak kasi sdap lagi masuk laa sedikit pak aji..ihihi..kalau nak likat masukkan sikit tepung jagung... ok dah siap...eheh...warga hanan yang lain ada tak resepi yang lain...kot2 boleh kongsi bersama... selamat mencuba...
|
jiejot
WARGA 3 BINTANG Menyertai: 26.01.2004 Ahli No: 3175
Posting: 110
Dari: malaya
|
Posting pada: 14-06-06 23:41
kecurrrr... boleh try ini... arigato
|
istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN:: Menyertai: 01.10.2003 Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor
|
Posting pada: 15-06-06 10:07
pandai zura anak mami bagi resepi, ada bakat niee... keistimewaan tomyam terletak pada isinya (yang sedapnya bubuh udang dan sotong, ketam janganla pulak letak!), bawang besar tapi jangan bubuh banyak sangat nanti orang ketepikan saja bawang tu.. Masa pergi rumah kawan, ada juga yang letak sotong ball dan sotong yang berbentuk 'batang' warna merah (apa ya namanya??? lupa la pulak), pun sedap juga.. dan akhr sekali jangan lupa serai, tak ada serai, orang siam pun tergelak tengok.. mesti orang siam kata sup, bukan tomyam.. heheheheh....
|
AZURA_ANAKMAMI
WARGA 4 BINTANG Menyertai: 01.05.2003 Ahli No: 842
Posting: 186
Dari: kuala kurau,Perak
|
Posting pada: 18-06-06 12:05
tak ada lah kak su...sekadar berkongsi resepi.. tak tau aa sedap ke tak... lupa nak cakap..jangan lupa masuk kan garam dan gula secukup rasa...kang tawaq pula tom tam itu hihik... selalu nya masakan zura..masuk kan ayam,udang,sotong dan sayur2an itu zura guna bunga jagung,bunga kubis,caret,cendawan,tomato.. macam kak su kasi resepi di atas itu..nyam2 teringinnyee nak buat macam resepi akak ...iskk telan air liur di buatnye ihiks..
|
sayang_hasanah
WARGA RASMI Menyertai: 05.08.2004 Ahli No: 4107
Posting: 9
|
Posting pada: 19-06-06 12:50
bestnya tom yam..tapi yang kat kedai punya ada yang letak daun ketumbar ek..?betul ke daun ketumbar..? rasa dia jadi lain sikit..lepas tu ada lagik..nama dia tom yam susu..macam-macam cara orang buat tom yam kan..apa pun tom yam zura anak mami pun dah cukup buat air liur kecur..besttt...
|
halesolurun_84
{ SRIKANDI } Menyertai: 13.10.2008 Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa
|
Posting pada: 05-03-09 16:34
Pada 19-06-06 12:50 , sayang_hasanah posting:!!! QUOTE !!! bestnya tom yam..tapi yang kat kedai punya ada yang letak daun ketumbar ek..?betul ke daun ketumbar..? rasa dia jadi lain sikit..lepas tu ada lagi..nama dia tom yam susu..macam-macam cara orang buat tom yam kan..apa pun tom yam zura anak mami pun dah cukup buat air liur kecur..besttt... iye.. letakkan daun ketumbar..bagi yang suka lah.. tom yam susu tu bila ada santan yang diletakkan dalam tu.. tapi kuantitinya tidak banyak macam buat gulai lemak.. tak bubuh santan pun bubuh susu or yogurt.. erm kalau resepi saya.. bawang merah/putih/lada kering yang dah blend masukkan dalam periuk..bubuh air sedikit. buat macam rebus.. lepas itu ketuk serai/daun limau purut...masukkan dalam periuk tadi.. lepas itu bubuh garam/ayam dan daging ke.. bubuh air lagi.. agak-agak dah empuk.. masukkan seafood dan sayur2an.. matikan api.. baru letakkan perahan air limau or lemon.. tujuannya untuk bagi rasa masam tu lebih kawww lagi segar.. pastikan biji limau dah dibuang terlebih dulu.. bila campurkan biji limau... nanti tomyam akan pahit bila dipanaskan balik.. itu saja.. mudah kan? -----------------
|
suterakasih85
{ SRIKANDI } Menyertai: 10.12.2004 Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai
|
Posting pada: 05-03-09 16:53
!!! QUOTE !!! matikan api.. baru letakkan perahan air limau or lemon.. tujuannya untuk bagi rasa masam tu lebih kawww lagi segar.. pastikan biji limau dah dibuang terlebih dulu.. baru tau cara ini...thanks.. boleh buat operasi nanti..jeng3 ana suka tomyam yang pedas dan masam.. alahai sedapnyeee
|