Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 07-04-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Jatuh kita pada hari ini bukan untuk mematahkan semangat dan harapan tapi pendorong kita dihari kemudian..

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Laurenjoy
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13724

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 17
Ahli: 0
Jumlah: 17




  Dari Galeri
Assalamualaikum semua.. kino baru lagi kat sini.. nice to meet all of you.. SmILE!!

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 3 hari yang lalu
Laurenjoy: 32 hari yang lalu
jackurban: 33 hari yang lalu
porkalwais: 33 hari yang lalu


Dari Dapur
Topik: eiii nak cari tomyam power


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, nur_kamar, halesolurun_84
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Dari Dapur
    »» eiii nak cari tomyam power

Please Mendaftar To Post


Oleh eiii nak cari tomyam power

jiejot
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 26.01.2004
Ahli No: 3175
Posting: 110
Dari: malaya

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-06-06 22:23


assalamualaikum semua warga hanan...
emmm jiejot tengha happy ni sebab jiejot dah dapat pindah dari swak ke semenanjung...dekat laa dengan family esp hubby:P....
emmm so, dah dapat balik semenanjung ni dapat aa jiejot selau makan makanan favorite jiejot... tomyam:P..
tapi tomyam yang masak senddiri tak power macam yang kat kedai aa...ada sesiapa ada resepi tak nak buat tomyam yang sedap macam kat restoran tuu..
terima kasih :-)


Bookmark and Share




  Member Information For jiejotProfil   Hantar PM kepada jiejot   Quote dan BalasQuote

AZURA_ANAKMAMI
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 01.05.2003
Ahli No: 842
Posting: 186
Dari: kuala kurau,Perak

Perak  


posticon Posting pada: 14-06-06 11:56


ws wbt...amboi appynyee... tahniah laa dapat berpindah ke semenanjung..

tom yam macam kat kedai ek..eheh...zura masak tak macam di kedai aa... tapi zura kongsi bersama aa cara masak zura ...

tumiskan :-

bawang besar,bawang putih,halia,serai,cili padi (kalau suka makan pedas banyakkan cili padi itu )

masukan :-

air , daun limau purut , ayam / sotong/daging/ cendawan / sayur2an, perahkan limau dalam 2 biji (jangan masukan kulitnyer tkut pahit ) asam keping dalam 2-3 keping, kalau stlye orang siam mereka potong bawang(potong bulat ) masukan lagi dalam masakkan.. dan jangan lupa masukan kiub pati tomyam ..kalau nak kasi sdap lagi masuk laa sedikit pak aji..ihihi..kalau nak likat masukkan sikit tepung jagung...

ok dah siap...eheh...warga hanan yang lain ada tak resepi yang lain...kot2 boleh kongsi bersama...

selamat mencuba... :P :)


Bookmark and Share




  Member Information For AZURA_ANAKMAMIProfil   Hantar PM kepada AZURA_ANAKMAMI   Pergi ke AZURA_ANAKMAMI's Website   Quote dan BalasQuote

jiejot
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 26.01.2004
Ahli No: 3175
Posting: 110
Dari: malaya

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-06-06 23:41


kecurrrr...
boleh try ini...
arigato:P


Bookmark and Share




  Member Information For jiejotProfil   Hantar PM kepada jiejot   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-06-06 10:07


pandai zura anak mami bagi resepi, ada bakat niee... :)

keistimewaan tomyam terletak pada isinya (yang sedapnya bubuh udang dan sotong, ketam janganla pulak letak!), bawang besar tapi jangan bubuh banyak sangat nanti orang ketepikan saja bawang tu..

Masa pergi rumah kawan, ada juga yang letak sotong ball dan sotong yang berbentuk 'batang' warna merah (apa ya namanya??? lupa la pulak), pun sedap juga..

dan akhr sekali jangan lupa serai, tak ada serai, orang siam pun tergelak tengok.. mesti orang siam kata sup, bukan tomyam.. heheheheh....


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

AZURA_ANAKMAMI
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 01.05.2003
Ahli No: 842
Posting: 186
Dari: kuala kurau,Perak

Perak  


posticon Posting pada: 18-06-06 12:05


tak ada lah kak su...sekadar berkongsi resepi..
tak tau aa sedap ke tak...

lupa nak cakap..jangan lupa masuk kan garam dan gula secukup rasa...kang tawaq pula tom tam itu hihik...

selalu nya masakan zura..masuk kan ayam,udang,sotong dan sayur2an itu zura guna bunga jagung,bunga kubis,caret,cendawan,tomato..

macam kak su kasi resepi di atas itu..nyam2 teringinnyee nak buat macam resepi akak ...iskk telan air liur di buatnye ihiks..


Bookmark and Share




  Member Information For AZURA_ANAKMAMIProfil   Hantar PM kepada AZURA_ANAKMAMI   Pergi ke AZURA_ANAKMAMI's Website   Quote dan BalasQuote

sayang_hasanah
WARGA RASMI
Menyertai: 05.08.2004
Ahli No: 4107
Posting: 9

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 12:50


bestnya tom yam..tapi yang kat kedai punya ada yang letak daun ketumbar ek..?betul ke daun ketumbar..? rasa dia jadi lain sikit..lepas tu ada lagik..nama dia tom yam susu..macam-macam cara orang buat tom yam kan..apa pun tom yam zura anak mami pun dah cukup buat air liur kecur..besttt...


Bookmark and Share




  Member Information For sayang_hasanahProfil   Hantar PM kepada sayang_hasanah   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84
{ SRIKANDI }
Menyertai: 13.10.2008
Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-03-09 16:34


Pada 19-06-06 12:50 , sayang_hasanah posting:

!!! QUOTE !!!

bestnya tom yam..tapi yang kat kedai punya ada yang letak daun ketumbar ek..?betul ke daun ketumbar..? rasa dia jadi lain sikit..lepas tu ada lagi..nama dia tom yam susu..macam-macam cara orang buat tom yam kan..apa pun tom yam zura anak mami pun dah cukup buat air liur kecur..besttt...


iye.. letakkan daun ketumbar..bagi yang suka lah..
tom yam susu tu bila ada santan yang diletakkan dalam tu..
tapi kuantitinya tidak banyak macam buat gulai lemak..
tak bubuh santan pun bubuh susu or yogurt..

erm kalau resepi saya..

bawang merah/putih/lada kering yang dah blend masukkan dalam periuk..bubuh air sedikit. buat macam rebus..
lepas itu ketuk serai/daun limau purut...masukkan dalam periuk tadi..
lepas itu bubuh garam/ayam dan daging ke..
bubuh air lagi..
agak-agak dah empuk..
masukkan seafood dan sayur2an..
matikan api..
baru letakkan perahan air limau or lemon..
tujuannya untuk bagi rasa masam tu lebih kawww lagi segar..
pastikan biji limau dah dibuang terlebih dulu..
bila campurkan biji limau... nanti tomyam akan pahit bila dipanaskan balik..
itu saja.. mudah kan? ;-)


-----------------





Bookmark and Share




  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Pergi ke halesolurun_84's Website   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-03-09 16:53


!!! QUOTE !!!

matikan api..
baru letakkan perahan air limau or lemon..
tujuannya untuk bagi rasa masam tu lebih kawww lagi segar..
pastikan biji limau dah dibuang terlebih dulu..


baru tau cara ini...thanks.. boleh buat operasi nanti..jeng3
ana suka tomyam yang pedas dan masam..
alahai sedapnyeee :welcome:


Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.081874 saat. Lajunya....